Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Skalniak"

Ogród zamknięty w skrzyniach 09:16, 25 maj 2013

Do góry
Skalniak:
Zakupy przez internet 21:34, 24 maj 2013

Do góry
Basiaw napisał(a)
Tinko, czy kupowałaś u Cieszyńskich fuksje, pelargonie?
Nie wiem, co jest, ale ani fuksje ani pelargonie w ogóle mi nie rosną, pączki kwiatowe pelargonii, z którymi przyjechały zamierają Inne pelargonie, kupione w pobliskim ogrodnictwie rosną pięknie, a te siedzą jak jakieś śpiące królewny
Raczej nie będę już tego typu delikatnych roślin kupować wysyłkowo. Byliny, krzewy to owszem, ale przeznaczonych na jednoroczną uprawę nie.

Witaj Basiu.U Cieszyńskich kupowałam Floksy na skalniak i takie tam inne rosliny.Prawdę mówiąc nie bardzo jestem zadowolona z roslin,bo po pierwsze bardzo malutkie sadzoneczki,a po drugie to otrzymałam po 20 maja i nie za długo sie nimi nacieszyłam..Powinnaś napisac do nich z pytaniem,co jest przyczyną gnicia paków.Przesadz je do nowej,świeżej ziemi i daj nawozu.
Ogródkowy zawrót glowy 13:08, 22 maj 2013

Do góry
Znalazłam piękny skalniak PODOBNY do tego ale wysypany taka pomarańczowa kora w wieszosci a reszte zwirkiem

oczywiscie od razu zaczełam go robic u siebie powkopywalam poki co te rosliny ktore mialam potem bede sobie powoli wymieniac na jakies fajne miniaturowe iglaczki zastanawiam sie tylko nad ta kora czy jak zrobie tak jak na tym zdjeciu z ktorego czerpie inspiracje ze wysypie pomaranczowa kora to nie bedzie troche takim kiczem zalatywac ? z drugiej bez kory to nie ma efektu bo roslinki ktore sa i tak male zlewaja sie na tle ziemi.. a caly skalniak zirkowy to nie dla mnie... kawalk owszem mam w planach na probe

a poki co zaczelam działac o tak powkopywalam kamienie

Mięta - 3 rodzaje 10:10, 22 maj 2013

Do góry
Mirelko, trawa o której wspomniałam, to kosmatka śnieżna http://trawki.pl/?122,luzula-nivea-%28kosmatka-sniezna%29 W tej chwili mam jedną malutką kępkę, która się oddzieliła od reszty i tę mogłabym Ci w każdej chwili wykopać i wysłać. Gdyby Ci się spodobała i chciałabyś więcej, to główną kępę mogłabym podzielić przy okazji rozbiórki skalniak, czyli może lipiec, sierpień.
Mięta - 3 rodzaje 08:35, 22 maj 2013

Do góry
Jeszcze zapytam, bo tego w Twoim wątku nie doczytałam, masz jakiś skalniak czy coś na jego kształt?
Wszystko o czym ... Marzysz 22:21, 21 maj 2013

Do góry
taki niby skalniak

nasz las

i nasz trawnik ... no nie jest doskonały, niestety, ale nam to jakoś bardzo nie przeszkadza

i dla Was wszystkich od nas pozdrowionka i różyczka (pięknie pachnie)

Kraina Czarów w fazie projektów 10:56, 20 maj 2013

Do góry
regli napisał(a)
Wiem, że jest lista Ale ja wzrokowiec jestem i jak zobaczę listę w punktach, to lepiej zapamiętam Ja będę skalniak rozbierać, to trochę rojników będzie do oddania. Ale jeszcze nie wiem kiedy się za to zabiorę. Być może bliżej sierpnia, bo to podobno najlepszy czas na sadzenie borówek, więc może się wstrzelimy z terminami Zresztą rojniki planujesz wsadzić w misie, więc możesz sadzić, jak misa będzie na stanie. Co do mojego projektu, to odpiszę u siebie.

Super! Rojnik wsadzę nawet w tymczasową misę... tak mam tera i ładnie rośnie
Ja się piszę Pamiętaj o mnie! Zaraz do Ciebie zaglądam
Kraina Czarów w fazie projektów 10:54, 20 maj 2013

Do góry
Wiem, że jest lista Ale ja wzrokowiec jestem i jak zobaczę listę w punktach, to lepiej zapamiętam Ja będę skalniak rozbierać, to trochę rojników będzie do oddania. Ale jeszcze nie wiem kiedy się za to zabiorę. Być może bliżej sierpnia, bo to podobno najlepszy czas na sadzenie borówek, więc może się wstrzelimy z terminami Zresztą rojniki planujesz wsadzić w misie, więc możesz sadzić, jak misa będzie na stanie. Co do mojego projektu, to odpiszę u siebie.
Jurajski Ogród 01:26, 20 maj 2013

Do góry
Te brązy to chyba berberys.... i ładnie się komponuje ze smagliczką.... nie wyrzucaj smagliczki..... dla niej w połączeniu z różem robię wyjątek....

Wiesz co mi się podoba w tym ogrodzie??? .... NATURALNOŚĆ ..... połączenie z krajobrazem zapożyczonym . Estetycznie, schludnie... i ma się ochotę położyć na trawie, nos wsadzić w poduszki.. jak te koty
Właśnie się dołowałam u Rysia w ogrodzie... ale tu odzyskałam równowagę ducha i dobre samopoczucie... bo w tym ogrodzie nie bałabym się położyć na trawie , że coś zepsuję

U Rysia jest piękny i perfekcyjny ogród, ale ja sierota jedna i roztrzepaniec, bałabym się że tam coś popsuję, a u Ciebie nie... tak jak u siebie.... wiec do Rysia polecę oglądać działa sztuki, a u Ciebie legnę na pięknym łonie natury i odpocznę

Ale i tak się zdołowałam.... takiej perfekcji nie osiągnę nigdy, chyba że w 10 wcieleniu się trafi

Ależ sobie ulżyłam.. .. i kładę się na Twoja trawę z nosem w poduszkach skalniakowych, tulę się do wygrzanej słońce skały wapiennej.... i jest mi dobrze.. full relaks...

A mój skalniak nie gryzie bo jest połączony z kałużą A Twój z naturą
Ogród na 300 metrach kwadratowych 17:48, 19 maj 2013

Do góry
I kilka widoków bardziej ogólnych, bo przecież ogród to nie pojedyncze rośliny, nawet najpiękniejsze i najdroższe.

Oczywiście ogród, mój ogród również poddawany jest ciągłej metamorfozie. Bo mój ogród to ogrodowa dekonstrukcja.

Okolice kompostownika.

Rabata "kulkowa" ma już parę lat. Kule wyprowadzałam po 2-3 latach od zasadzenia bukszpanów. Teraz wymagają przycięcia (czekam do czerwca).

Zwisły jałowiec. W tle szpaler z żywotników posadzonych po łuku. Ma wydzielić strefę wejściową i osłonić od sąsiedztwa.

Rabata pod świerkiem

a obok "skalniak". Mam nadzieję, że nie sprawia wrażenia "kupy kamieni". Miał być w stylu japońskim (czyli minimalistyczny).

Pojawiły się trawy. Posadziłam między nie sadzonki cynii. Zobaczymy co s tego wyniknie.

Bez kupiłam go chyba dla jego poskręcanych gałęzi.

"Sweterek" na podpórce przetrwał zimę.

Zeszłoroczny nabytek - grujecznik japoński. Muszę dbać o niego szczególnie, bo jednak gleba jak na jego wymagania jest zbyt przepuszczalna.

W warzywniku nie mam wydzielonych grządek. Tu obowiązuje maksymalne wykorzystanie miejsca.

Mój ogród w cieniu drzew 15:47, 19 maj 2013

Do góry
A może jednak na tej skarpie skalniak? U mnie już kwitnie Pozdrawiam.

Jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem :-) w Koszalinie 20:29, 18 maj 2013

Do góry
Zaczęłam też obsadzać skrzynki balkonowe

Zakwitł mój pierwszy bez/ lilak

Mój skalniak przydrożny zrobił się znacznie ładniejszy
SZCZĘŚCIE jest wyborem - ogród Diany 16:26, 17 maj 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Piękny trawnik, piękny skalniak a weranda/pergola wow!!!

piękna sosna
Ogród w skali mikro :) 14:35, 17 maj 2013

Do góry
Enya73 napisał(a)
Ela,u mnie skalniak czeka na Ciebie I woła - weź mnie na swój zielony dach

Anitko .. Na chwilę obecną wszystkie apartamenty mam wynajęte ....

A tak serio. ...., Może w przyszłym roku coś od Ciebie przygarnę, jeśli założymy że mi coś zimą szlag trafi
Ogród w skali mikro :) 12:10, 17 maj 2013

Do góry
Ela,u mnie skalniak czeka na Ciebie I woła - weź mnie na swój zielony dach
Jurajski Ogród 00:58, 17 maj 2013

Do góry
A ja takich zawilców nie mam .... niech by się rozłaziły... ładne są Ale u mnie gleby zasadowej nie ma, chyba że sobie ja ulepszę ..

Agnieszko ... fotki te już z perspektywy pokazują, że żółty jednak tu pasuje.. rozwesela ogród Nie jest monotonnie i tak bardzo poukładanie... Ja ogólnie nie przepadam za połączeniem różowego (jasnego) z żółtym.... ślicznie jest

A astry alpejskie są i niebiesko-liliowe.. niedługo zakwitną to sobie u mnie zobaczysz... dziś już nie che mi się szukać fotek... idę spać.. Śliczne poduchy.. idealne przed spaniem..... zrobiłam sobie skalniak chociaż mówili, że nie modny i sam problem z nim... nie żałuje
Ogród Janiny 06:56, 16 maj 2013

Do góry
Wszystko pięknie kwitnie i miło jest pracować w ogrodzie tylko te komary po południu wypędzają mnie do domu .. Teraz znowu po opadach poruszam ziemię między kwiatami a słonko mi pomaga wysuszać zielsko .które rośnie jak szalone ..
Pięknie kwitną poduchy floksów płożących ..

Floksy i kukliki

irysy przy tawułce

irysy trąbkowe

III skalniak w kwiatach ..

pszoniak rozlazł się po rabacie ale już zaczyna kwitnąć , chyba będę musiała przesadzić te iglaczki bo ich zadusi ..
Ogród... reni 17:33, 15 maj 2013

Do góry
Wspaniale wyglada warzywniak, a skalniak zachwyca barwami hosty śłiczne i fakt, bujają teraz z dnia na dzień
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies