Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

Małymi kroczkami do celu... 11:42, 28 cze 2016

Do góry
Marzenaka napisał(a)
Paulina, ostatnio niewiele w ogrodzie zrobiłam bo w pracy urwanie głowy miałam. Wreszcie luz a i kostka skończona. Muszę tylko plan zrobić. Dobrze, że pada drugi dzień, ziemia już pękała. Za to chwasty będą dobrze wychodzić a jest ich całe mnóstwo! Przynajmniej u mnie. Muszę też kory dokupić i uzupełnić rabaty. Widziałaś gdzieś może ostróżki? Tak mi się spodobały ostatnio...

U mnie też Marzenka chwastów, a chwastów muszę męża poprosić o pielenie, bo mi już ciężko i nawet nie mam siły za to się zabrać ostrożki hmm..na pewno są, albo były na rynku maslanym, ale to już wiesz, bo widziałam,że tam kupiłaś a jak z nimi w szkołkach to nie mam pojęcia, bo nawet się nigdzie nie wybieram, teraz zamiast kwiatka małej coś kupuje
Małymi kroczkami do celu... 10:42, 28 cze 2016

Do góry
Paulina, ostatnio niewiele w ogrodzie zrobiłam bo w pracy urwanie głowy miałam. Wreszcie luz a i kostka skończona. Muszę tylko plan zrobić. Dobrze, że pada drugi dzień, ziemia już pękała. Za to chwasty będą dobrze wychodzić a jest ich całe mnóstwo! Przynajmniej u mnie. Muszę też kory dokupić i uzupełnić rabaty. Widziałaś gdzieś może ostróżki? Tak mi się spodobały ostatnio...
Z południa Polski - ogród Marzeny 10:34, 28 cze 2016

Do góry
Magda - no to trzymam kciuki żeby wszystko ładnie dalej rosło. Ja jeszcze swoich nie ruszałam bo pada drugi dzień. Ale niech pada po takiej suszy.

Bozga - mam nadzieję, że korzonki równie ładne jak listeczki.

Alicja - a no skusiłam się na tą naparstnicę. Mam nadzieję że dobrze jej tu u mnie będzie. Chociaż teraz na ostróżki zachorowałam...

Kamila - moje hakuro w tamtym roku brzydkie były. Może dlatego że już trzeci raz je przesadzałam. Rosną jak szalone, znów muszę ciąć. Mszyce atakują je. Faktycznie trochę drogie to drzewko. Muszę konkretny plan zrobić, bo wreszcie mam czas, kostka skończona.
Ogród Ani :) 18:33, 27 cze 2016

Do góry
Dziś wielka przymiarka przed sadzeniem Na bałagan (przechowalnik) nie patrzmy

Legenda
Doniczki czarne - ekran z cisa
Doniczka pomarańczowa - Grujecznik długo oczekujący
Dwie duże czarne donice - Ambrowce oczekujące krótko
Wąż ogrodowy - przyszła linia rabaty - prawego bocznego cycka
Kostka brukowa - granica działek

Toszko grujecznik jest 1 metr od szmaragdów i 1,2 od ekranu z cisa.
Pomiędzy ambrowcami jest 2,80 - są ulokowane dokładnie na przeciw schodów z tarasu i dwa metry od podmurówki.
Cis sadzony co 50 cm.
Dobrze będzie?

CDN..

Ogródek Iwony II 14:33, 27 cze 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Iwonko, ślicznie masz!

A nie myślałaś żeby ławeczkę na szaro malnąć? Jak obok takie donice są to byłoby super spasowane.

Edytko, myślałam ...
I sama nie wiem, dlatego jeszcze tego nie zrobiłam.
Jest na forum pewien trend: szarości, biele, błękit, róż ... troszkę próbowałam iść w tym kierunku, stąd te donice kupione pod wpływem forum, a jednak w tych szarościach mi coś u mnie nie pasi...
dom w odcieniu żółtego, do tego kostka żółta, dodatki terracota i mahoń ...

I jak dodaję te szarości, to jakoś tak z innej bajki jest. Bardzo lubię te szarości, bardzo lubię te nowoczesne kreacje wokół domu u Ciebie i innych dziewczyn, a jak przymierzam do swojego ogrodu, to nie jest to ...
Donice postawiłam na chwilkę i przymierzam, ale one też tam nie pasują takie nowoczesne, do tej starej cegły ...
Pewnie pójdą dalej sobie, donice oczywiście... A ławeczka ... jak wymyślę odpowiedni odcień, to zmienię jej kolor...
Bardziej przemawiałby mi taki kolor, jak na fragmencie tej podłogi tarasowej. Niestety u Ewy bacowej nie cyknęłam tarasu i tylko tyle widać ... :

Taki szary beż... Tylko ławka malowana kilka razy farbą akrylową, więc teraz też musiałaby być farba... ja się nie znam ...
U Ewy taras malowany jest olejem ...
Spotkanie Ogrodowiska w Pszczynie czerwiec 2016 13:53, 27 cze 2016

Do góry
gierczusia napisał(a)
Dialog o drobiu ( tudzież tym w kostkach ) oraz o towarze macanym należacym do macanta rozbawił mnie do łez

Gośka masz tam jeszcze co ???
Ty wiesz Gierczuś jak mnie przeraziła ta kostka z drobiu...uświadomiłam sobie, że okłamałam Bogdzię Ale to nie było celowe!!!
Spotkanie Ogrodowiska w Pszczynie czerwiec 2016 10:29, 27 cze 2016

Do góry
Kindzia napisał(a)

Nie wpadłam na to, że kostka to też kurczak... Ale jedna kostka bulionowa z kurczakiem na 11 kg bigosu...możesz mi wybaczyć Zresztą w tej kostce kurczaka za dużo nie ma, to się nie przejmuj Bogdziu Więcej, bo 5, dałam kostek bulionowych wołowych (nie przypuszczam żeby wołu tam też jakieś spore ilości były...)

Jeszcze jedno : mięso i kiełbacha z boczkiem jest przed wrzuceniem do kapusty przesmażane na małej ilości smalcu do zrumienienia. Smalcu nie dużo, na to całe mięcho poszło w sumie 3/4 kostki. I na cebulę, bo o przyrumienionej cebuli(na tę ilość dałam 4 duże) też nie napisałam...

No masz teraz to bym chętnie tego bigosu zjadła,bo chłodniej dzisiaj. A tyle smakołyków co stół zapewniał to już bigos się nie zmieścił.
żałowałam że nie zostałam ,wymanewrowałam się i tak z tego spotkania ,bo znowu głowa
dała mi szkolenie.

Spotkanie Ogrodowiska w Pszczynie czerwiec 2016 23:08, 26 cze 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Kasia zlituj sie pytałam czy kurczaka tam nie ma? Nie tknę niczego co z kurczakiem ma cos wspólnego.Kostka z drobiu??????????????????Kostek nie daje a z drobiu to nawet pólki w sklepie omijam.Resztę robię tak samo i miesa tez daje więcej niz kapusty.
Nie przejmuj sie tym co napisałam . Trudno.

Nie wpadłam na to, że kostka to też kurczak... Ale jedna kostka bulionowa z kurczakiem na 11 kg bigosu...możesz mi wybaczyć Zresztą w tej kostce kurczaka za dużo nie ma, to się nie przejmuj Bogdziu Więcej, bo 5, dałam kostek bulionowych wołowych (nie przypuszczam żeby wołu tam też jakieś spore ilości były...)

Jeszcze jedno : mięso i kiełbacha z boczkiem jest przed wrzuceniem do kapusty przesmażane na małej ilości smalcu do zrumienienia. Smalcu nie dużo, na to całe mięcho poszło w sumie 3/4 kostki. I na cebulę, bo o przyrumienionej cebuli(na tę ilość dałam 4 duże) też nie napisałam...
Jestem w polu 22:40, 25 cze 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Pokaż nam ogród Kostka już pisałam , że świetna

Dzięki Sylwuś
Jestem w polu 00:21, 25 cze 2016

Do góry
Pokaż nam ogród Kostka już pisałam , że świetna
Szałwie czy lawendy? 15:25, 23 cze 2016

Do góry
To zwykła kostka 6x6m ze scianką obok. Kiedys elementy drewniane dojdą. Kiedyś.
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 15:01, 23 cze 2016

Do góry
Przerwa na kawę (papieros już wypalony)

Gosiu- cisy (pisze cały czas cisy, bo choiny na żywo nie widziałam- nigdzie jej nie mają i nie mam jak zobaczyć, a na google wyskakują zdjęcia takie, że ciężko mi się rozeznać nawet w tym, czy to ładne. Choin absolutnie nie wykluczam) miałyby być tak ja na projekcie Toszki tylko do samej kostki pociągnięte- w rzędzie- wtedy zasłonią zupełnie szopę na drewno. Z cisów miałaby być zrobiona prosta ściana, za którą z jednej strony- do frontu - projekt Toszki, a z drugiej- w stronę tyłu- wąska rabata (wrzucę rysunek).

Fioletowy- granice rabaty narysowanej przez Toszkę
Niebieski- moja propozycja (tak teraz wygląda ta rabata- jest wąski pasek przed drewutnią)
szary- kostka brukowa
czarny- drewutnia
brązaowy- kawałek garażu
czerwone "kwadraty"- koszte na śmieci
pomarańczowe kółka- cisy wg projektu Toszki, a ja chciałam dodatkowo posadzić różowe kółka, czyli dodatkowe cisy.

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 14:51, 23 cze 2016

Do góry
Klasyka, p-sze Pani, klasyka piękna jest.

PS W jednym mieście przejeżdżam koło takiej rabaty i aż mam ochotę ją zdublować (w myślach). Pasami (po kilka pasów) posadzono lawendę, the Fairy, trzcinnik.

Ja dodałabym jeszcze kostki do tych pasów u wezgłowia: za różą kostka z berberysu a za trzcinnikami z bukszpanu/cisa.

Klasyka i piękne zdjecia p-sze Pani!
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:30, 21 cze 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)

U mnie rosna w waskim pasie ziemi między płotem i kostka podjazdu wiec korzenie chyba nie rozrosły sie bardzo choc myśle ze pod kostką tez rosna,ale jak wieje wiatr to wysoki krzak działa jak dźwignia im wyższy tym mniej siły trzeba by go przewrócic czy przechylic i wiatr ma łatwa robotę.U mnie wieje z zachodu i pierwszy od zachodu oberwał najwiecej. Po przycięciu zrobił sie szerszy i wiatr juz nie ma tak łatwo jak dawniej.Muszę zdjecia zrobic i pokazac.

Bogdziu widziałam takiego przechylonego u Krysi więc wiem o czym mówisz ... u mnie może nie ma takiego problemu bo sa osłonięte od wiatru
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:53, 21 cze 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Też myślę, że są dobre póki co najrozsądniejsza jest wersja z dosadzeniem smaragdów i podcięciem jałowców Myślisz, ze teraz jeszcze mogę przyciąć te jałowce?

PS A takie pytanie mi się jeszcze nasunęło ... skoro wiatr przechylił jałowca tzn że one mają nieduży system korzeniowy?

U mnie rosna w waskim pasie ziemi między płotem i kostka podjazdu wiec korzenie chyba nie rozrosły sie bardzo choc myśle ze pod kostką tez rosna,ale jak wieje wiatr to wysoki krzak działa jak dźwignia im wyższy tym mniej siły trzeba by go przewrócic czy przechylic i wiatr ma łatwa robotę.U mnie wieje z zachodu i pierwszy od zachodu oberwał najwiecej. Po przycięciu zrobił sie szerszy i wiatr juz nie ma tak łatwo jak dawniej.Muszę zdjecia zrobic i pokazac.
NewLife w ogrodzie 11:23, 19 cze 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Trawnik idealny
Powiedz, co to jest takie niebieskie, okrągłe na trawniku przy drewutni. Wygląda na wiaderko, ale jest na każdym zdjęciu w tym samym miejscu, więc domyślam się, że to coś innego.
No niestety to miejsce "usiane "jest takimi rzeczami. To niebieskie to akurat mogłoby spokojnie być na poziomie zero, bo to odwodnienie rekuperacji. Tłumaczyli mi, że niezbędne, bo mam wysoko wody gruntowe. A tak w ogóle na tym jednym kawałku mam chyba z pięć różnych studzienek od deszczówki. Tu odwrotnie, powinny być równo z poziomem 0 z część zakopana, bo hydraulik spartolił robotę i nie wystawił na powierzchnie. Jak będzie tu robiona kostka, to trzeba będzie wydłubać. Jeszcze co jakiś czas widać szpulę od kabli. To kolejny "kfiatek" Koparka uszkodziła właz od drenażu deszczówki i tak półtora roku wątpliwej urody szpula zakrywa dziurę. Nie ma chłopa w obejściu, oj nie ma :/
Jak już będę się nudzić, to zacznę kombinować, jak to tymczasowo przykryć.
dominika_ napisał(a)
Siałaś trawkę ręcznie czy za pomocą jakiegoś rozsiewacza?
Sąsiad pożyczył mi siewnik. Drugi walec...O tak, sąsiadów mam w porządku.
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 09:00, 19 cze 2016

Do góry
Renatko, sadzenie odlozone niestety, bo kostka sie kladzie w tym tygodniu dopiero. Nastepnym razem znow nawioze zielska i to posadzimy. W sierpniu planowalam tydzien tam na w/w
Ogród Wioli 06:32, 19 cze 2016

Do góry
Prosto zrobilam z przodu. Na prosto mi wyjdzie przy płocie wiec wymyśliłam zeby całość tak zrobić...
Jej jak ja sie miotam... Toz ja sama nie wiem czego chcę... Kilka rabat = miejsc mi sie podoba, kilka nie bardzo a jeszcze wieksza "kilke" mi brakuje. Chcialam to jako calosc ciągnąć stad pomysl z prosta linią. Do domu to srednio pasuje bo to hudownictwo lat 60... Czyli kostka. Proste mi do nowoczesnych bryl pasują. Ja juz mam tych malowideł pełno dobrze ze nie mam czasu ani sil sie za to zabrać bo bym furii dostala chyba. Maluje raz jeszcze

Dziekuje ci ze jesteś
Gożdzikowa - wiejski ogród 11:38, 18 cze 2016

Do góry
katel napisał(a)
Kostka śliczna się układa - jak to cieszy jak się coś nowego tworzy .
Dobrze zrozumiałam że jedna z tych zsypanych kwieciem lilii pękła?

Dobrze zrozumiałaś ,jedna i to największa pękła na pół
Ogród Marty 23:26, 17 cze 2016

Do góry
Marta napisał(a)
Ale zdjęcie wygrzebałaś, zapomniałam, że takie wrzucałam Ewelinko, tu widać właśnie gdzie chcę tą kostkę, o której rozmawiałyśmy. Tu gdzie stara kostka i dalej wgłąb, gdzie jest beton. Jak popatrzysz w prawo to jest rabata, a za nią chodnik do domu. Tawuły i inne eksmituję z tamtąd, bo mnie trochę wkurzają w tamtym miejscu i chcę tam pas lawendy w żwirku.

aha, rozumiem , a lawenda w zwirku świetnie bedzie wygladac.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies