Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:58, 13 lis 2016

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:57, 13 lis 2016

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:56, 13 lis 2016

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:55, 13 lis 2016

Do góry
Czekam na prawidłową odpowiedź

Liście prawie spadły, są lekkie i nie zagrażają roślinom, niedługo je posprzątam całkowicie.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:46, 13 lis 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Co ja tutaj robię?

Skarbów szukam?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:40, 13 lis 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Co ja tutaj robię?

Obstawiam, że jakąś piękną dekorację .
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:38, 13 lis 2016

Do góry
Co ja tutaj robię?

Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 18:59, 13 lis 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tylko jak zamierasz zabezpieczyć formę 'Pendula'?

Poutykać gałązki swierkowe w tam, gdzie jest miejsce szczepienia Oczywiście, że jeśli opatuliłabym całego to pierwszy lepszy silniejszy wiatr połamalby gałęzie
Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 18:08, 13 lis 2016

Do góry
Tylko jak zamierasz zabezpieczyć formę 'Pendula'?
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 18:07, 13 lis 2016

Do góry
Czekać aż spadną liście z brzóz, teraz będzie jeszcze ciepło, więc za wcześnie na okrywanie. W dzień musi być na minusie. To wymaga nieco zdrowego rozsądku i obserwacji długoterminowych prognoz pogody
Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 18:37, 12 lis 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja swoich nie zabezpieczałam, ale jeśli masz chęć i materiały do okrywania, to nic nie zaszkodzi. Ale jeszcze nie teraz. Będzie długo na plusie.

Dziękuję bardzo za informację Na pewno w takim razie okryję jak temperatury spadną poniżej zera na stałe. Szkoda by mi było gdyby nie poradzily sobie z mrozem Za ładne są
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:40, 12 lis 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Narysuj ten narożnik z góry, dom plus okna w domu gdzie są i wymiary i jak to się ma do wejście do domu czy garazu, nie wiem...co i gdzie jest. Postaram się podpowiedzieć jaki powinna mieć kształt, może nie wklęsły, a wypukły, dzięki czemu nie będzie takim ogryzkiem a rabatą.

Palisada jest okropna i nie powinna tutaj być. Sprawę brzegów trawnika rozwiążesz kancikiem.

Wstawiam zdjęcie ,ta rabata jest przy wejściu do domu do ganku.To większe okno ma szerokość 1,10m i jest na wysokosci 1,40m od ziemi.Tamto mniejsze jest wyżej.
Z lewej strony rabaty jest jeszcze okno w piwnicy szerokosc 1,10m i tam jest taki niby właz ,blacha żeby można było rzucać drzewo do piwnicy na opał. Mieszkam w domu bliźniaku,także tak to wygląda.
pozdrawiam Iwona

Ostróżka ogrodowa (Delphinium cultorum) 17:31, 12 lis 2016

Do góry
Zdjęcia w dwóch powyższych postach obłędne, można zwariować
Fiołki afrykańskie - Saintpaulia 17:30, 12 lis 2016

Do góry
Dobrze wygląda, uszczknij te przekwitłe kwiaty i dbaj aby nie miał za mokro.
Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 17:27, 12 lis 2016

Do góry
Ja swoich nie zabezpieczałam, ale jeśli masz chęć i materiały do okrywania, to nic nie zaszkodzi. Ale jeszcze nie teraz. Będzie długo na plusie.
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 16:44, 12 lis 2016

Do góry
Loteria, nie wiem co lepiej, ale zakopać na pewno trzeba i podlać. Zależy czy rośliny doniczkowane, czy kopane.
Ja zauważyłam że zakopane rośliny ze 100 % korzeniami puściły korzenie w ziemię po 2 dniach (po 5 cm) bo musiałam odkopac i przesunąć. Radzę więc lepiej zakopać bez doniczek.
Kolcowój Chiński (jagody goji) 12:59, 12 lis 2016

Do góry
@Gardenarium, generalnie muszę Tobie przyznać rację. Po różnych doświadczeniach zdobytych w pseudo szkółkach ogrodniczych postanowiłem uruchomić własny serwis ogrodniczy. Mam stała pracę, a ogrodnictwo to forma relaksu, zresetowania się, taka odskocznia od codzienności. Wolę to od razu napisać, żeby nie zostać posadzonym o podobne działania reklamowe.

Jeśli chodzi o jagody goji to również uważam że ten krzew jest trochę przereklamowany, co nie zmienia faktu iż jego popularność stale rośnie (jest boom, bo jest to coś nowego), a skoro jest zainteresowanie to chciałbym uzupełnić swoja wiedzę

Borówki mam i to całkiem sporo odmian, ale wciąż mi mało.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:37, 12 lis 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja nie jestem zwolenniczką trzcinnika, tutaj wyjątkowo dobrze wygląda, pewnie w swym najlepszym momencie, jednak normalnie wygląda jak "połamany" (liście). Ja bym nie ryzykowała a posadziła miskant 'Morning Light', który będzie lekki i elegancki i kolor łądny, cienkie źdźbła.

Na pewno nie z kostrzewą siną. Poszłabym chociażby w Carex 'Ice Dance', który jest zimzoeilony i możesz w niego wsadzić dużo czosnków, Mnóstwo, bo one ukryją brzydkie liście czosnku. No i miskant zimą będzie beżowy a Carex zielono-paskowany.

Tamto zestawienie odradzam. Ja już nie sadzę trzcinników od kiedy miałam je w swoim pierwszym ogrodzie. One są dobre, ale na mieszanej rabacie, gdy ukryte są pomiędzy innymi roślinami. Są opczywiście ich zwolennicy, ale ja nie jestem.

Dziękuję. To bardzo cenne uwagi
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:19, 12 lis 2016

Do góry
Dziękuję za odzew pogodowy i roboczy U nas śnieg leży jeszcze leciutko na bukszpanach i cisach..Różaneczniki też mają puszek na liściach.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:14, 12 lis 2016

Do góry
Nett napisał(a)
Pani Danusiu planuję ogród w stylu nowoczesnym, z dużą ilością trzcinnika - długie łany jak pinach poniżej, jednak mam obawy czy takie nasadzenia jednogatunkowe są bezpieczne w naszym klimacie (zły wygląd rabaty gdy w danym roku gdy rośliny gorzej będą rosły, szkodniki czy choroby określonego gatunku mogą zdziesiatkować nasadzenia). Z czym można łączyć trzcinnik aby zachować nowoczesny styl, ale aby nie były to nasadzenia jednogatunkowe? Z góry dziękuję za odpowiedź
https://pl.pinterest.com/pin/483011128770060975/
https://pl.pinterest.com/pin/483011128770063331/

Ja nie jestem zwolenniczką trzcinnika, tutaj wyjątkowo dobrze wygląda, pewnie w swym najlepszym momencie, jednak normalnie wygląda jak "połamany" (liście). Ja bym nie ryzykowała a posadziła miskant 'Morning Light', który będzie lekki i elegancki i kolor ładny, cienkie źdźbła.

Na pewno nie z kostrzewą siną. Poszłabym chociażby w Carex 'Ice Dance', który jest zimozielony i możesz w niego wsadzić dużo czosnków. Mnóstwo, bo one ukryją brzydkie liście czosnku. No i miskant zimą będzie beżowy, a Carex zielono-paskowany.

Tamto zestawienie odradzam. Ja już nie sadzę trzcinników od kiedy miałam je w swoim pierwszym ogrodzie. One są dobre, ale na mieszanej rabacie, gdy ukryte są pomiędzy innymi roślinami. Są oczywiście ich zwolennicy, ale ja nie jestem.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies