Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Do raju daleko - u Ewy 14:02, 17 sie 2019

Do góry
Trochę portrecików hortensji

Do raju daleko - u Ewy 13:49, 17 sie 2019

Do góry
Tardiva w tym roku wygląda pięknie. Ma zwarty krzew i duże kwiaty. Kręcą się przy niej pszczółki
Silver Dollar też wreszcie zakwitły.

Phantom ma olbrzymie kwiaty. Musze zrobić zdjęcie z miarką

Do raju daleko - u Ewy 13:37, 17 sie 2019

Do góry
Katkak napisał(a)
Cieszy mnie widok tej pani. Róże faktycznie cudne. Ja w Jasionce wiosną kupiłam niby Lively Fairy, ale mi na zwykłą the Fairy wygląda, a Twoja ma fajny, mocny kolor. Gdzie kupowałaś Ewciu?

Kupiłam ją w naszym stacjonarnym sklepie ogrodniczym Nie mogłam się jej oprzeć Kolor ma cudny kolor. Ciężko go uchwycić aparatem.
Princess Diana jest śliczna. Będziesz z niej zadowolona

Do raju daleko - u Ewy 13:32, 17 sie 2019

Do góry
Rabata hortensjowa przy tarasie

Tu prym wiedzie hortensja Schoss Wackerbarth. Chociaż zauważyłam, że w tym roku ma bardzo dużo kwiatów, ale drobniejszych. Muszę wiosną mocniej ją przyciąć.
Zakwitł wreszcie hibiskus

Do raju daleko - u Ewy 13:26, 17 sie 2019

Do góry
Rozrosła się też hortensja You&Me Together. To bardzo gęsty krzew i mam mnóstwo dużych kwiatów.

Ta ciemnoróżowa hortensja to prawdziwy potwór. Jest olbrzymia. Na tym zdjęciu nie ma porównania. Muszę chyba przy niej stanąć do zdjęcia, żebyście zobaczyli jej wielkość.

Do raju daleko - u Ewy 13:16, 17 sie 2019

Do góry
Jestem po wyjeździe urlopowym. Rośliny pięknie przeżyły ten czas. Tylko jednej hortensji w donicy zaczęły żółknąć listki.

Jestem zachwycona kolorem róż Fairy King. Nadal są w donicach, bo czekają na swoje miejsce. Będą rosły chyba na rabacie z ambrowcami, bo tam ciągle brakuje mi koloru.

Hortensja Princess Diana zakwitła i zachwyca mnie kolorem i kształtem Prawdziwa piękność

Małymi krokami-Ogród Wioli 13:15, 17 sie 2019

Do góry
Pierwsze cebulowe kupione
Doll's minuet

Liczyłam na zakup Exotic Emperor,niestety w tym roku nawet 1 paczki nie było,buuu będzie trzeba gdzie indziej kupić

Małymi krokami-Ogród Wioli 13:05, 17 sie 2019

Do góry
amatorodniczka napisał(a)
Hej Wiolu Powiedz mi masz liatry? Co robisz po przekwitnieniu?
Czy na jesień trzeba je przyciąć jakoś ?

Hej Weroniko

Pewnie,że mam
Właśnie swoim ucięłam wczoraj przekwitnięte kwiatostany,bo nie lubię takich przekwitniętych niektórzy zostawiają na zimę ,ale mnie drażnią
Została taka kępa jakby trawiasta

Tutaj widać te ciemnozielone kępy przed dereniem

Ptasi gaj 13:03, 17 sie 2019

Do góry
pestka56 napisał(a)
Ten preparat do oczka... czy to jest taki, który barwiąc wodę zmienia kąt załamywania się światła, co przeszkadza glonom mnożyć się? Jest super. Znajomy to zastosował. Efekt genialny.

Miskant Sioux – ile ma wysokości ten twój i jak przebarwia liście jesienią? Powinien mieć max jakieś 70-80 cm i ostro pomarańczowe liście, jeśli ma duzo słońca.

Kasiu w tym roku dokupilam jeszcze 3 szt Siuksow. Kupowane były równe wzrostem teraz każdy ma inny wzrost od 80 cm do ponad metra jeszcze nie wypuściły kiści. Wiec wniosek wszystko zależy gdzie posadzone w jakiej ziemi a moje mają dobrą ziemię kompost.

Od lewej siux, następnie Memory i znowu siuxy

Ty
Wody nie focilam. Coś w tym roku woda niby czysta, ale ma kolor zielony może to tak się zastanawiam od pokarmu jakieś zielone drazety eM kupił i jeszcze ten płyn lazurowy. Jednak najlepszy klar miałam od szyszek olchowych i słomy jęczmiennej. Też jest za dużo ryb i żrą i srają w tą wodę. Rośliny są ale ile mogą przerobić tego azotu jak nadmiar.
Glonów nie ma upały się nie kończą i to wszystko naraz nie sprzyja roślinom wodnym już żółkną.
Zapytaj się znajomego jak się środek nazywa.

Pozdrawiam
Mała działka - wielkie nadzieje 12:32, 17 sie 2019

Do góry
Kupiłam wiosną kilka szałwii NN, więcej nie było Może ktoś rozpozna, chciałabym dokupić więcej. Charakterystyczne jest to, że kwiatki mają białe "kreski" na płatkach, kolor dość intensywny. Dość szybko drugi raz kwitnie po przycięciu przekwitłych kwiatostanów.
Migawki z ogródka 12:29, 17 sie 2019

Do góry
Dziś zaczęliśmy remont tarasu i ogrodzenia. Była wywózka gruzu do punktu gminnego. No i wróciliśmy z takimi dwoma ktoś wywalił, a ja odnowię
Liliowo i kolorowo:) 12:11, 17 sie 2019

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)

Jedyna radosc to moje wnuki, one czerpią radosc z ogrodu, robia perfumy z płatkow, lawendy, podlewają siebie i roslinki, ulubiona zabawa to malowanie kamieni i potem zabawa w rodzinki zwierzakow co zrobiły

Fajną zabawę wymyśliłaś wnuczkom, muszę i moim podsunąć parę kamieni do pomalowania. A jakich farb używały do tego?
Wzgórze chaosu 11:45, 17 sie 2019

Do góry
Poprzedni wpis to początki historii altanowej rabaty. Pora na przedstawienie, co dalej z tego wynikło

Po zimie rabata przy altanie wygląda smutno, niestety widać po niej upływ czasu... Nawet ławka zamiast palet nie ratuje sytuacji Po początkowym nerwie pojawia się wena do działania

Wiosenna bujność nieco poprawia humor, ale pomysły kiełkują.
Wędrówki rododendronowe już pokazałam Było ładnie, w momencie kwitnienia nie odważyłabym się ruszyć tego piękna, ale po było mi już psychicznie łatwiej

Tulipanowiec też znalazł nową miejscówkę, dosłownie poszedł sobie na front, ale tę śmieszną historię opiszę przy innym remoncie
Po raz drugi przesadzam też umbrę na pniu. Miały być dwie posadzone symetrycznie przy ławce, ale nie byłam tak na prawdę do tego pomysłu przekonana. Bardziej czułam tu katalpy, ich duże liście byłyby lepszym akcentem... Niestety ta rabata nie jest aż tak duża, a korony katalp po latach są ogromne. Umbra poszła na front.

Przed demolką jest tak:

Widząc taki obraz nędzy i rozpaczy jakoś łatwiej to wszystko wysadzić w powietrze No prawie wszystko

Na wiosnę przywożę na rabatę duże ilości kompostu, plan jest taki, aby podnieść nieco jej tyły. Muszę to zrobić ostrożnie, by nie zasypać pni drzew, które zostawiam. To wiedza zdobyta dzięki nadrabianiu zaległości w programie "Maja w ogrodzie" Zbyt mocno zasypany górą pień sprzyja rozwojowi chorób grzybowych.

Przez jakiś czas na rabacie nic się nie dzieje a pozostawiona goła ziemia zarasta trawą.

Po przeprowadzonej rodkowej, tulipanowcowej, umbrowej migracji znów jest impuls. Niebieski świerk mocno mi tu od dawna zgrzyta, rabata bez niego będzie spokojniejsza. I tak jest mocna kolorystycznie. Po bokach ma dwa bordowe akcenty: perukowca i klona. Oba kocham i oczywiście zostają

Zarośniętą ziemię przekopuję, znów rozkładam kartony i rozpoczyna się proces równania terenu.
Wychodząc z mojego wąwozu przedłużam też żwirową ścieżkę do kolejnego zakrętu:

Na winklu po przeciwnej stronie przekopuję małą rabatkę aby złagodzić mur i kamienną donicę.

Po dosypaniu ziemi z tej strony jest tak:

Trochę ziemi jeszcze brakuje, aby całkowicie zasypać duże kamienie podtrzymujące żwir pod ławką. Ale już dowiozłam
Różnica wysokości była aż tak duża:

Teraz jest mniej więcej tak:

Kamienie okalające żwir zostały prawie całkowicie zasypane. Wkrótce nawiozę nieco jaśniejszego żwiru, który ładnie wszystko zakryje. Pomaluję też ławkę pod kolor altany, nieco ją tylko przecierając.
A o nową ławeczkę będę prosić św. Mikołaja

Przymiarka ze starą ławką wygląda tak:

Pod klonem leżą 3 wykopane tawuły, które teraz zadołowałam za ławką tworząc kompozycję z 3 kul. Nie jestem do nich w tym miejscu w 100% przekonana... Na wiosnę spróbuję wyrównać je cięciem i zobaczę, jak to będzie wyglądać. Uwielbiam te tawułki, ale jeśli okaże się, że coś mi tu jednak zgrzyta, będę im szukać nowej miejscówki.

Za ławką planuję żywopłot z cisa hilii. Ma nawiązywać do łukowej kompozycji przy kamiennej ławce widocznej z altany. Ma być niewysoki tak aby nie zakrywał hortensji ale stworzył lekkie oparcie dla ławki. Po bokach będą dwie cisowe kule, co nawiąże z kolei do kul przy wykuszu domu. Na razie jest hortensjowo
Między perukowcem a kratką altany w zeszłym roku posadziłam hortensję Kyushu. W tym roku perukowiec tak bujnął, że hortensja nie miała szans na pełnię swej urody. Przesadziłam ją na środek ławki a po bokach dokupiłam dwie kolejne Kyushu. Uwielbiam tę hortensję, jej zapach jest obłędny!
Jak ta trójeczka kiedyś się rozrośnie siedzenie na ławce będzie jeszcze przyjemniejsze

Tak wyglądały przymiarki tej hortensji zaraz po zakupie. Widać też jak przesunęłam placyk do przodu:

Z samymi tylko hortensjami jest tak:

Podoba mi się ten minimalistyczny obrazek, nie chciałabym go zepsuć dodatkami o których wspomniałam...

Największym dylematem jest dla mnie tył. Dziurę w żywopłocie - powstałą przez rozrastające się rośliny z przodu - załatam i nawet wiem jak. Wycięłam cały susz i przywiążę do przodu nieco tylnych gałęzi, które stworzą namiastkę zieleni z przodu. Są bujne i jest ich dużo, więc pomysł się uda.
Straszący cyprysik Lawsona "Ivonne" mimo sentymentu do nazwy będzie raczej wycięty. Niestety po podcięciu czubka kilka lat temu podmarzł i dużo gałęzi musiałam wyciąć. Reszta gałęzi nieco uformowana, ale nadal nie jest w formie. Tak podkrzesane drzewko pewnie długo nie przetrwa...

Perukowiec i klon zostają. Mocne bordowe akcenty po dwóch stronach... Co między nimi pasuje???
Myślałam o dwóch platanach Alpen's Globe. Ale gołe pnie znów coś potrzebują w nogi...
Nie chcę tam nic iglastego, pasują mi tylko zielone drzewa. Czy takie same czy różne???
Kuszą mnie 3 brzozy doorenos Pasowałyby do brzóz za altaną i do doorenbosów na froncie, które rosną wzdłuż tej samej linii żywopłotu. Cudnie zagrałyby z hortensjami Kyushu Podbiłyby boro drzew obok...
Na razie widzę same plusy A WY co myślicie? Uśmiecham się mocno po rady i sugestie

Ależ elaborat mi wyszedł, niemal tak długi jak historia tej rabaty
Na koniec perełeczka I jak tu się nie zachwycać zmianami
Nawet ja maruda się cieszę
Rozchodnik okazały - Sedum spectabile 11:27, 17 sie 2019

Do góry
MirellaB napisał(a)
Między jakimi trawami są te rozchodniki? I jaki to rozchodnik ??
W samym słońcu 11:17, 17 sie 2019

Do góry
się
Skąpana w słońcu 10:10, 17 sie 2019

Do góry
ewsyg napisał(a)

Ula, to jeżówka Cherry Fluff. rosną tutaj 4 sztuki. U mnie świetnie sobie radzi i super się krzewi

]

Ewa, wiesz może czy ta jeżówka bez problemu zimuje?
Ile lat rosną u Ciebie te 4 krzaczki?
Czubajkowy Ogród 10:07, 17 sie 2019

Do góry
Doranma napisał(a)
Ścieżka została ukończona Na zdjęciu wcale nie widać, że ma 1,30 m szerokości Kolejny etap prac wiosną - trzeba koniecznie wysokie byliny przesadzić w głąb rabat, by nie wykładały się na ścieżkę i nie tworzyły optycznie wąwozu. A tymczasem niech deszczyk podlewa wysianą trawę i niech rośnie. W drugim końcu, tym bliżej domku, czeka mnie już pierwsze koszenie nowej trawki

Po pracy fizycznej zasłużenie odpoczywamy Czasami w towarzystwie sąsiadów i przy tak pięknej zastawie z motylkami.

"Calineczka" też odpoczywała przez cały dzień w słodkim kwiatku

Pozostałe kwiatki będą innym razem. Pa!

Fajnie, ładnie ci ta ścieżka wyszła .
U mnie tez na razie prace stoją w miejscu .
Piękna zastawa.Ka czy herbatka smakuje na pewno lepiej
Gdzie co i jak - czyli łap okazję :D 09:54, 17 sie 2019

Do góry
paradas napisał(a)
W pomarańczowym markecie budowlanym jest promocja na donice.
Nawet więcej niż 50%. Duże donice terakotowe za 39,99 z 85

Paradas, dzięki za info o tych donicach, wzięłam trzy w różnych wielkościach, w przyszłym roku posadzę sobie w nich zioła, na razie wypełniłam tym, co miałam pod ręką.
Mus owocowy w miejskiej dżungli 09:50, 17 sie 2019

Do góry
Nabyłam też trawę Imperata cylindryczna. Pani nie była w stanie odpowiedzieć czy to Red Baron. Ciekawe czy się przebarwi na czerwono? Zwłaszcza, że ulokowałam ją w miejscu bez słońca

Mus owocowy w miejskiej dżungli 09:45, 17 sie 2019

Do góry
Wczoraj trafiłam do ogrodniczego bez konkretnego planu
Efekt: kupiłam dziełżany ogrodowe, które ulokowałam pod morelą w miskantach

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies