Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony 22:45, 16 kwi 2015

Do góry
Trawnik przeszedł wertykulację. Sporo z niego wypadło, głównie koniczyny. Zrobiłam dosiewkę, ale jeszcze nie sypałam nawozem. 3 tygodnie temu sypnęłam tylko dolomit.
Poczekam na wschody trawy. Czy może teraz sypnąć azofoskę?
Nie podoba mi się też linia trawnika, ale to już temat na następny sezon. Coś jest nie tak, widać na fotkach.
Zaczyna być widać żurawki. Pod jodłą posadziłam żurawki od Ewy. Wcześniej je podzieliłam. Teraz wychodzą nowe listki, tylko nie mogę rozszyfrować nazwy. Może potem będą lepiej widoczne, to łatwiej się rozpozna je. Takie:

Ogródek Iwony 22:09, 16 kwi 2015

Do góry
bacowa napisał(a)
Jakie siałaś jeżówki?
Ładnie się robi u ciebie, tak elegancko. Runianka i płytki to strzał w dziesiątkę.

Te zwykłe: różową i białą. Biała słabo wschodzi. Różowej jest więcej. W zeszlym roku kupiłam dwie sadzonki różowej, wcale nie widzę, aby coś się działo na rabacie w tym miejscu, gdzi powinna być. Za to od sąsiadki dostałam kępkę i tam jest już ładnie widoczna.
Ewa, ty masz chyba jakąś czerwoną, miałam nawet zapisane w notatkach, ale zapomniałam się o nią zapytać

Też mi się podoba pomysł runianki w tym miejscu. To dzięki tobie, Ewa
Ogródek Iwony 22:04, 16 kwi 2015

Do góry
babka napisał(a)
Jakie postępy !! jakie efekty !! Idziecie z pracami jak burza, u mnie wszystko jakoś w ślimaczym tempie
Zestaw róża+lawenda pięknie się komponuje, śliczna gra kolorów

Olu, u ciebie też jest lawenda. Wyczytałam u ciebie, ze rozplenica do niej nie pasuje. Dlaczego? A już chciałam dodać rozplenicę do nowej rabaty.
Ostatecznie posadziłam róże, lawendę i orliki oraz małe sadzonki firletki kwiecistej. Mysle o dosadzeniu ostróżki.

Część rabaty razem z dojściem do wody będzie w żwirku. Danusia nie lubi wiszących węży, ale u mnie nie ma nawadniania, a wyciąganie węża za każdym razem jest niewygodne.

Ogródek Iwony 21:40, 16 kwi 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Iwonko, gratulacje z okazji 600 strony
U mnie werbena nie wzeszła, czy te nasionka miałam przetrzymać najpierw w lodówce?
Za to ostróżek mam całe mnóstwo Stipa słabo rośnie, a już 3mi padły

Ewa, nasionka były zbierane po okresie zimy, więc były przemrożone. Szkoda. Za to mi ostróżka kiepsko wzeszła. Każdemu co innego
Ogródek Iwony 21:37, 16 kwi 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Ehh moja werbena nie chce współpracować, mam 3 wielkie sadzonki w doniczce, a reszta siedzi cicho i nie ma raczej zamiaru wzejść, przynajmniej stipe mam taką samą jak nie większą. Ta polubiła chyba chwilowe przesuszenia bo rośnie jak na drożdżach

Faktycznie stipa lubi, gdy się o niej zapomina czasami. Nie lubi zbyt mokro. Szkoda, ze werbena ci słabo wschodzi. Dałam sąsiadce trochę nasion i jej też słabo wschodzi.

edit: Łuki, to prawda,ze dziś szwankuje. Mnie ciągle przekierowuje na stronę główną, nie mam żadnych powiadomień. Przez pewien czas wcale nie można było wejść na serwer.
Za jednego podwójnego posta możesz po edycji wkleić coś ładnego z twojego ogródka
Ogródek Iwony 21:26, 16 kwi 2015

Do góry
inag napisał(a)

Fajnego masz tego "M"

Ilonko, fajnego
Zwykle w tygodniu jest w delegacji, wczoraj przyjechał wieczorkiem na chwilkę i zaraz się zabrał do pracy, aby mi pomóc. Tu będzie przejście z chodniczka na trawnik. Jak u Madżenki płytki zatopione w żwirku, tylko wymyśliliśmy, by dać jeszcze na kawałek kwadratu runiankę, jako dywanik. Runiankę dostałam od Ewy w sobotę i myślę, ze fajnie tam zagra. M przygotował grunt, ja się zabrałam za sadzenie.

Pomiędzy płytki przyjdzie jeszcze żwirek.

To jest wejście od podwórka do kotłowni.

Ogródek Iwony 20:48, 16 kwi 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Iwonko, zdania podzielone lawenda i róże, a Ty jednak tak sadzisz.
Masz doświadczenie z takim połączeniem?
W programie "Maja w ogrodzie" ogrodnik odradzał takie sadzenie ze względu na ekspansywność lawendy, róże słabiej rosną.
Moje róże na razie nie mają towarzystwa, nie wiem co posadzić między nie.

Podobają mi się Twoje nowe proste rabaty wykończone krawężnikiem, bo też tak mam. Ja przy nich będę robiła kanciki, nawet już zaczęłam

Mirella, nie wyobrażam sobie róż samotnych na rabacie. Choć niektórzy tak lubią. Już w zeszłym roku różom towarzyszyła u mnie lawenda, w odpowiedniej odległości. I lubię to połączenie:
Właśnie tą różę posadziłam na nowej rabacie, a na jej miejscu pojawił się Graham Thomas.
Znam ten odcinek Maji w Ogrodzie. Może pan ma rację, ale gdyby się tak zastanowić, to sporo roślin musiałaby rosnąć samotnie. Do róż sadzi się bodziszki, ostróżki na przykład. Też zabierają różom wodę, ale też dają rozproszony cień w zamian, podobnie, jak lawenda. Lawenda ma spory system korzeniowy, bo nie lubi stać nogami w wodzie. Ma skromne wymagania glebowe, zastępuje to rozbudowanym systemem korzeniowym. Rabatki z lawendą u mnie wyglądają tak:
lawenda hitchcock (dość łysa), bratki i róża Graham Thomas na środku (chyba się schowała)

a tu lawenda Viva zeszłoroczna - rośnie na rabacie z bukszpanem, różą Berolina, za różami posadziłam perovską i miskanta grosse fontanne. Dojdzie jeszcze werbena patagońska.:

Ogródek Iwony 20:17, 16 kwi 2015

Do góry
Mysza napisał(a)
Fajnie działasz ,tylko nie padnij nam pracusiu
Dużo jeszcze zostało do posadzenia, powodzenia i sił życzę

Gosia, sytuacja niemal opanowana. Dziś trochę wygrabiałam śmieci z placu boju, teraz pora się brać za porządki. Posadziłam ostatnie trawki
Jestem zadowolona I szczęśliwa. Oby teraz wszystko się ładnie przyjęło.
Ogródek Iwony 20:15, 16 kwi 2015

Do góry
Jak już mowa o doniczkach, to pokażę, jak się mają moje sadzonki:
werbena

rozplenica perłowa i krwawnik

jeżówki

stipa
Ogródek Iwony 20:15, 16 kwi 2015

Do góry
gusiarz napisał(a)
Ale zmiany!!! Linie proste bardzo lubię ... i również mam obrzeża rabat z krawężników. To bardzo dobre rozwiązanie, bo nie zawsze jest czas na kancikowanie
Podoba mi się Iwonko twoja przechowalnia roślinek ... sporo tego. Ja dzisiaj robiąc porządki w szklarni sadzonkowałam siewki trawek... i też mam ich całkiem sporo. Z własnej produkcji 40 szt frosted curls i 30 szt stipy. Jestem z siebie dumna

Frosted Curls chyba się łatwo dzieli. Po posadzeniu zaraz jest bardzo sztywna, a dziś zauważyłam, jak zaczęła falować na wietrze
Agnieszka, te obrzeża z krawężników zapożyczyłam właśnie od Ciebie. Podobają mi się te kwadraty.
Ogródek Iwony 20:00, 16 kwi 2015

Do góry
bacowa napisał(a)
Wsadziłam do ziemi 42 szt.patyków hortensji, dzisiaj zaglądam, 41 szt. ma liście.
Wsadziłam też 40 szt.patyków perovskiej, zobaczę jak się ukorzeni.

Mają już listki, czy pękające pączki? U mnie są pączki. Ale to jeszcze nie znaczy, ze są już korzonki. Trzeba poczekać cierpliwie. Jeśli się teraz wyjmie dla sprawdzenia, to przerwą się mikroskopijne, cieniutkie korzonki i wszystko pójdzie na marne
Perovskiej jestem ciekawa. Podobno się ukorzenia.
Mojej perovskiej jakoś pewna nie jestem. Wydaje mi się, że nie odbije. Ale posadziłam ją na rabatę. Zobaczę, co dalej
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 16:28, 16 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Żurawki chyba potrzebujæ się na nowo ukorzenić najpierw. Potem ruszą. Moje mają tak samo.

Nie wiem czy coś dziwnego nie dzieje się z tymi żurawkami...tyle razy już je dzieliłam, przesadzałam i nie takiego nie było.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 07:22, 16 kwi 2015

Do góry
Żurawki chyba potrzebujæ się na nowo ukorzenić najpierw. Potem ruszą. Moje mają tak samo.
Ogródek Iwony 00:09, 16 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

pomógł mi na szybko nawieźć rabatę: dwie taczki obornika, dwie taczki kompostu, wszystko przekopane z rodzimą ziemią i tą z worka. Potem posadziliśmy róże i lawendę. Tego dziś nie planowałam, ale praca nabrała tempa, jak e-M się pojawił.

Fajnego masz tego "M"
Ogród Małej Mi - sezon 2015 00:08, 16 kwi 2015

Do góry
Wszystkie kwiatki powąchałam. Ale zawrót głowy. Tak lubię. Macham nocnæ porą. Pięknie Aniu u ciebie.
Ogródek Iwony 00:07, 16 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Fotki jutro więc będą.

Trzymam za słowo!
Lawendowy zawrót głowy 23:56, 15 kwi 2015

Do góry
Śliczna lawenda. Oby dobrze zimowała. Pachnie nawet, jak nie kwitnie.
Ogródek Iwony 21:57, 15 kwi 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Nie mogę się doczekać fotek

Ja też

Kochani wybaczcie, ale dziś jestem padnięta i już na kominki nie polecę. Miłego wieczoru życzę zaglądającym.

Ogródek Iwony 21:50, 15 kwi 2015

Do góry
Anusia napisał(a)
Iwonko przy takiej ilości nie masz wyjścia Jak Limki wypuszczają już coś?

Anusia, limki jutro sprawdzę.
Ryje od kilku dni z nosem przy ziemi i dziś dopiero zobaczyłam, że moja śliwowiśnia Pisardii ma rozpuszczone pączki. Jutro już chyba ładne kwiatki będą.
Ogródek Iwony 21:48, 15 kwi 2015

Do góry
bacowa napisał(a)
Ciekawa jestem strasznie jak to rozplanowałaś.

Ewa, jutro wszystko opiszę i pokażę na fotkach. Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies