Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Gunnera - parzeplin 11:38, 15 sie 2019

Do góry

To dojrzewające nasiona u Tinki są całkiem czerwone
Moja działka na Dębowym Lesie 11:30, 15 sie 2019

Do góry
Urszulla napisał(a)

Sierpień pięknie kwitnący u Ciebie. U mnie budleja kwitnie ale ma małe kwiatostany nie wiem czemu. Dalie to nie problem u Ciebie z wykopywaniem więc je masz i pięknie kwitną. Pokazowy Twój ogród z tyloma roślinami

Zawsze staram się, aby w moim ogrodzie coś o każdej porze roku kwitło.
Moze ma sucho twoja budleja? A może młoda ?
Nie przeszkadza mi na razie wykopywanie i przechowywanie dali.Dziękuję w ich imieniu i ogrodu

Moja jedna bydle ja to urosła na ponad 3 metry

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 11:27, 15 sie 2019

Do góry
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 11:24, 15 sie 2019

Do góry
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 11:21, 15 sie 2019

Do góry
Wczoraj w ramach podróży tetrisowych miałam przyjemność gościć w ogródku Renaty Kokeszki.
Jestem pod wielkim wrażeniem, jak pomiędzy blokowiskami można stworzyć piękny i bardzo nowoczesny ogrodowiskowy ogródek.
Żadne zdjęcia nie oddają rzeczywistości, bo Renia ma niesamowity dar łączenia różnorodnych roślin. Drzewa, igleki, byliny, berberysy, bukszpany i niezliczona ilość różnorakich ziół, które idealnie dopełniają kompozycji.

Wrzucam tu klika widoczków na zachętę, po resztę zapraszam do Kokesz

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:18, 15 sie 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ogród bajkowy pełen koloru i harmonii Raj po prostu
Danusi zdradź proszę gdzie można takie cudne ze zdjęcia powyżej ozdoby zakupić.
Szczupłej figury zazdroszczę, trudno było? jak to zrobiłaś?
pozdrawiam
Moja działka na Dębowym Lesie 11:16, 15 sie 2019

Do góry
marba napisał(a)

Aniu, co to za roślina, te białe, maleńkie kwiatuszki, unoszące się jak mgiełka nad rabatą?

To kwiatuszki Rutewki Delavaya.Pierwszy raz mi w tym roku kwitnie.
I jestem jej kwitnieniem bardzo zadowolona.
One w rzeczywistości są lekko fioletowe.Takie liliowe.

Oto właśnie Rutewka Delavaya
Podmiejski ogródek 11:04, 15 sie 2019

Do góry
makadamia napisał(a)

Masz na myśli tą południową?

Z niedawnych zdjęć to jest najlepsze:

Jeśli potrzebujesz zdjęcia od frontu, to musiałabym się dalej cofnąć, jeśli chcesz nowe, to dopiero we wtorek

Tak, poproszę nowe
Moja działka na Dębowym Lesie 11:04, 15 sie 2019

Do góry
greg66 napisał(a)
Piękne dalie u mnie coś nie wychodzą

Dziękuję w imieniu dali

Kolejne nowe rozkwitaj

Wzgórze chaosu 10:54, 15 sie 2019

Do góry
Walczymy dalej
Kącik po remoncie niby uspokojony, ale jałowiec nadal zgrzyta. Czasami wygląda tak jak na zdjęciu poniżej, czyli w miarę spójnie, ale często świeci brązowym spodem i niebieskawą poświatą.

Wiosną zasłania pięknie kwitnący złotokap, który nie mając przestrzeni na dole, ciągnie w górę:

Skoro niebieskości nie dają człowiekowi spokoju, to po ca się męczyć Jest tylko jeden problem - w jałowcu znajduje się czujnik temperatury - mąż niestety musi zostać poinformowany o morderczym planie O dziwo reaguje na TAK

Błyskawicznie znika mały świerczek z tyłu, gałęzie jałowca też. Problem jest z wykopaniem pnia, dlatego ścinam go piłą u podstawy a korzeń zostaje. Powstaje cudna rzestrzeń, jest oddech - wielka radość Jest nawet pomysł co zapełni nieco tę dziurę

Przy altanie rośnie ogromny rododendron, w sumie pięknie komponuje się z dwoma kulistymi tawułami... Ale główka nad tym kącikiem już od dawna pracuje ... i rodek wędruje w świat

Spotyka na swej drodze puste miejsce po jałowcu i tam lokuje swoje ciężkie dupsko Przepraszam wrażliwe uszy za tak dosadne słowa, ale skurczybyk miał tak rozległą bryłę korzeniową, że dopiero w trójeczkę daliśmy radę

Jest zwycięstwo Jest pięknie
Wycinka jałowca odsłoniła piękny pień złotokapu. Taki trochę teraz "fashion" o wielu pniach. Po przekwitnięciu wiosną zrobię mu lekkie cięcie, aby nie szedł już w górę. Wycinka małego świerczka zrobiła więcej miejsca dla sosny wejmutki. Zaczęłam ją ustrzykiwać, przycięliśmy też czubek niech się zagęszcza.

Wchodząc w alejkę cała rabata wygląda spójnie. W miejsce czerwonego rodka przesadziłam tego z górki przy garażu. To mój najstarszy rodek, ma 19 lat. Jest rochę łysy na dole, ale dam mu szansę. W końcu jest pionierem w moim rodkowym temacie i mus o niego zadbać

Zachwyca mnie teraz jednolitość tej rabaty. Ciekawa jestem jak rodki zagrają kolorami na wiosnę?! Będzie niespodzianka

Z tej perspektywy nieco ciężko wyglądają kamienie przy malutkich rodkach, ale plan na kamienie jest, tylko nie priorytetowy więc spokojnie czekamy
Ogromny rodek pod złotokapem fajnie zasłonił ziemię. Cały tył przekopałam ze świeżym obornikiem końskim i wzdłuż siatki sąsiada posadzę na wiosnę żywopłocik z cisa Hilli. Zasłoni nieco chaszcze z tyłu a nie przesłoni kwitnących bzów, które są tam za płotem.

To na razie koniec tej metamorfozy, która mnie bardzo cieszy
A czujnik na temperaturę znalazł miejsce w czerwonym berberysie Znów trzeba będzie męża powiadomić o wycince, na szczęście to dopiero za rok lub dwa
Ogród kwiatowy 10:45, 15 sie 2019

Do góry
anczaj napisał(a)
Wdziałam że masz jeżówki pomponiaste,kupiłam w tym roku białozieloną Honeydew, zakwitła pięknie trzema kwiatami i tak stoi, nie ma przyrostów nie tworzy kępy. Mam pytanie czy pomponiaste jeżówki mają nasiona tak jak te różowe i same się rozsiewają czy raczej wykwintna arystokracja zniknie po sezonie.

Z tymi odmianowymi (z licencją ) bywa różnie. Nigdy nie zauważyłam, by te pomponiaste się rozsiewały. Zdarza się, że te pojedyncze odmianowe produkują własne siewki, ale nigdy nie są takie same jak oryginał. Jedyną metodą rozmnażania, jest podział. Czasami jeden wyrwany pęd utworzy całkiem fajną kępę. Jeśli chodzi o żywotność nowo kupionych jeżówek, to weź pod uwagę fakt, że kupujemy najczęściej młode rośliny, wyprodukowane w danym sezonie. Przeważnie kwitnie wtedy tylko paroma kwiatkami lub jednym. Jeżówka potrzebuje ok 2-3 lat by pokazała całe swoje piękno. Oczywiście na rynek trafiają czasami także nieudane odmiany i te zanikają same bardzo szybko. U mnie tak było z Marmolade. Miałam ją dwa razy i po jednym sezonie przepadała. W tym roku kupiłam już okazy kilkuletnie, ale i one wyglądają nędznie. Honeydew nigdy nie miałam, ale daj jej czas. Jestem pewna, że będzie piękna w przyszłym roku.
Tu parę zdjęć poglądowych. To Glowing Dream. Po środku widać jej siewkę. Nie wygląda jak zwyczajna jeżówka, ale jest różowa i wyższa od oryginału.

Southern Belle - kępa z dosłownie jednej przypadkowo wyrwanej łodygi z piętką.

A to przykład nowych tegorocznych. Tak wyglądają w pierwszym roku. Kępy nie są okazałe ale myślę, że w przyszłym roku pokażą na co je stać. (Rainbow Marcella)
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 10:44, 15 sie 2019

Do góry
Piękna pogoda, wiaterek, słoneczko i kawka pod orzechem na ławeczce. Nic więcej do szczęścia nie jest mi potrzebne dzisiaj.

Pozdrawiam was weekendów!!!

Moja działka na Dębowym Lesie 10:29, 15 sie 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Jedynie dynia bezlupinowa rośnie.

Ciekawa ta dynia bezłupinowa. Widziałam na jakimś filmie o ogrodach. Spróbuję z nią w przyszłym sezonie.
Mirkowy ogród (początki) 10:24, 15 sie 2019
Do góry
Mirka napisał(a)
Witaj Monika Działka ma 30 arów i jeszcze dzikie zakątki są .Ta część z brzozami zostaje taka leśna.
Trawy powoli zaczynają kwitnąć tz.jesień się zbliża.

Ps. Nie mam cię w obserwowanych i nie mogę cię odwiedzić .Zrób coś z tym

Mój wątek zapraszam
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:21, 15 sie 2019

Do góry

Zdjęcia wklejam dopiero teraz bo wyjechałam na drugi dzień na Podlasie.

Pobyt z Wami to sama przyjemność .Chętnie wrócę .

Danusiu widać w ogrodzie i na roślinach że oddajecie serce .Pierwszy raz widziałam 1,5 metrowe aksamitki Czy ktoś takie ma chyba nie tylko u Danusi .

Kanciki ----oto one.

W ogródku emerytki 10:20, 15 sie 2019

Do góry
gogo napisał(a)

Tak wygląda kocio- jeżowa stołówka, zastałam dwa jeże na kolacji
Na bałagan nie patrzcie.

To jest po prostu cudowne zdjęcie.
Co je oglądam, mam uśmiech na twarzy. Jesteście the best
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies