Kasiu, mam pytanie co do rozplenicy perłowej. Ładnie już urosła i teraz zaczynam się zastanawiać nad jej umiejscowieniem. Lepiej w donicy, czy na rabacie? Z czym ją połączyć? Jakiego jest koloru? Kiedy można ją dać do ogrodu z parapetu? Bo teraz jest zielona, ale dostaje bordowe kreseczki na długości na brzegach. Korzonki ładnie wypełniają doniczkę.
Gosiu, efektów od razu nie będzie, ale już sobie wyobrażam, jak wszystko się rozrośnie
Dziś e-Muś pojechał po dwa worki ziemi do róż, przyjechał do domu z 10 workami, bo trafił na promocję: 6,50 za 50kg pomógł mi na szybko nawieźć rabatę: dwie taczki obornika, dwie taczki kompostu, wszystko przekopane z rodzimą ziemią i tą z worka. Potem posadziliśmy róże i lawendę. Tego dziś nie planowałam, ale praca nabrała tempa, jak e-M się pojawił.
Witaj Ilonko, miło Cię gościć. Dziś podziałałam w ogrodzie, kończyłam nasadzenia na rabatach, ale nie dałam rady wszystkiego posadzić. Chciałam zrobić fotki i słoneczko na koniec dnia w oczy świeciło. Pod słońce kiepsko by było. Fotki jutro więc będą.
Kasiu , nawigarotka, Olu, Sebku, Juziu, Poli, Ewo, anna_p_k, ren122 DZIĘKUJĘ z takimi kibicami chce się pracować
olbrzymi plus nic się nie zawala, nie osuwa i łatwo nadłożyć jak się za dużo wybrało
wujka pszczelarza muszę zapytać bo nie mam pojęcia choć znając właściwości miodu może być to przyjemne
sprzątam ? no skąd zwykle większość przedmiotów nie trafia w kadr choć przeważnie leży ich cała masa i ogarniam teren po skończonej pracy wieczorkiem
naoglądałam się przez zimę za dużo Pinterest'a
Ana na filmiku był element wodny bardzo płytki u mnie oczko ma ponad metr głębokości. Ścianki zrobili pionowe i nie maskowali niczym poza obwódką z desek. U nas ścianki podzielone półkami i wykrojone pod odpowiednim kątem Dno wysypali drobnym żwirem, u mnie taki żwirek będzie w strefie płytkiej.
Całość wykładamy nieregularnymi kamykami zaczynając od dna, szczeliny uzupełniamy drobniejszymi. To prawie jak układanie puzzli idzie dość mozolnie ale potem procentuje. Pokażę na zdjęciach
jeszcze nie wiem co tam eM kombinuje
na bloczki kątowniki, siatka i klej. Następnie farba gruntująca i farba elewacyjna raz. Jak skończymy pomalujemy jeszcze drugi raz
I ja odmachuję Iwonko uważaj abyś tylko się nie przeziębiła. Ja wiem, że dostałaś tyle tego dobra, że szkoda aby się zmarnowało. Chociaż ciepło byłaś ubrana??
ha, ha
Olu, to niech będzie miód na serce
U mnie przy przeróbkach takiego porządku nie ma. Czy przed fotkami sprzątasz? Niemożliwy ten porządek. Podziwiam za taką umiejętność utrzymania ładu.
Fajna ściana, glina równe półki trzyma, ciekawa jestem zakładania folii.
Agnieszko, ty masz tak duży ogród, że u ciebie powierzchnia narzuca zróżnicowanie. Ty masz piękny ogród. Lubie do ciebie zaglądać. Tyle nieoczywistych zakątków
W dużych ogrodach zróżnicowanie lubię.
W moim małym ogródku, gdzie rabatki są wąskie, nie umiałam tego inaczej ugryźć. Mimo wszystko nasadzenia nie będą tak ostro pod linijkę. Lubię troszkę urozmaicone rabatki, pod linijkę nie zawsze
No to sobie dzielę te żurawki
Za kilka dni, jak troszkę listki młode się pokażą, poproszę cię o rozszyfrowanie, które żurawki są które u mnie. Mam pięć odmian nowych i tyle samo nazw, a rozsypanki mimo zdjęć w necie nie potrafię ułożyć. Po zimie trochę inaczej wyglądają sobie
Ładnie działasz.
Kasiu, mam pytanie co do rozplenicy perłowej. Ładnie już urosła i teraz zaczynam się zastanawiać nad jej umiejscowieniem. Lepiej w donicy, czy na rabacie? Z czym ją połączyć? Jakiego jest koloru? Kiedy można ją dać do ogrodu z parapetu? Bo teraz jest zielona, ale dostaje bordowe kreseczki na długości na brzegach. Korzonki ładnie wypełniają doniczkę.
Z moim panem murarzem działąmy razem. On mi wykańcza detale, ja rabatki. Razem sobie kawkę wypijemy, pogadamy. Widzi, ile pracy wkładam w te rabatki i jak mi na nich bardzo zależy. Sam ma ładny ogródek, więc na pewno rozumie. Lubię go, korzystałam z jego usług przy wielu pracach w domu. Czysto, schludnie i nie trzeba pilnować. Oby więcej takich fachowców było.
tylko z pomocnikami bywa gorzej. Ale tych można nauczyć
Tak mi wykończył taras (jeszcze w trakcie prac), podobnie jest na tyłach i z przodu domu:
Mój pan murarz bardzo na roślinki uważa, o to jestem spokojna. Ale wczoraj przyszedł pomocnik i podziałał. Kopał dołki pod fundament i szru na rabatkę, na moje nowe żurawki. Jak mu zwróciłam uwagę, to potem już uważał