Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony 22:21, 14 kwi 2015

Do góry
Beatko, rozumiesz mnie bardzo. Do tych zmian długo tęskniłam, M mi wmawiał, że tak musi być, że podwórko na wsi, to podstawa. Opał leżał cały rok na okrągło. Wszyscy goście, co przyjeżdżali, mieli na tym podwórku bardzo wiejskie widoki. A nam ciągle brakowało pieniędzy, by coś z tym zrobić. W zeszłym roku zmiana w kotłowni pociągnęła zmianę rodzaju opału, teraz tyle drzewa nie będzie potrzeba, "szopy" stały puste. Dzieci podrastają, priorytety się zmieniają, a ja się uparłam. I się zaczęło. Pewnie troszkę to potrwa, ale teraz już musi być co dnia lepiej.
Ogródek Iwony 22:05, 14 kwi 2015

Do góry
Olu, jest murowany garaż i była drewniana drewutnia na opał, która mocno szpeciła i zajmowała dużo miejsca. Teraz będzie dobudowane pomieszczenie na narzędzia ogrodowe i z tyłu wiata na opał. Przed tym wszystkim będzie kącik do posiedzenia w cieniu z miejscem na grilla, dlatego tworzę tu rabaty i będzie trochę trawnika, aby się miło siedziało w cieniu i miało na czym zawiesić oko. Wjazd w przyszłym roku będzie wyłożony polbrukiem, ale dopiero po otynkowaniu części gospodarczej Wtedy będę mogła zagospodarować resztę miejsca.
Ogródek Iwony 21:50, 14 kwi 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
I pomyśleć ze niedawno były tu same fale
Teraz kanty
Jak to się stało?
Zmieniły się gusta?
Placu budowy nie zazdroszczę.

Małgosiu, fale (właściwie delikatne łuki) są tylko w przedogródku. Robiąc rabatę południową odkryłam, ze linie proste mi bardziej odpowiadają. Na piaskach to trochę inaczej działa. Problem z cięciem kantów, bo ziemia się obsypuje. Dlatego łatwiej polecieć z obwódką, a o krawężnikach na tyłach porządkujących rabaty zdecydował M i mnie przekonał. Tak było w zimowych planach, aby było prosto. Plus elementy kół, ale łuków już nie.
Zobacz, tu też są linie proste:

Zprzodu linia kostki, na której zmianę M się nie zgodził na razie narzuciła linie takie, jakie są. Kiedyś będzie tu zmiana na linie proste i koła. Bez niepotrzebnych zawijasków. Najpierw muszę uporać się na tyłach domu.

Najbardziej odpowiada mi ten układ: proste linie i koła:

edit: Forsycja u mnie jeszcze nie kwitnie. Fotka zeszłoroczna. Teraz na rabacie jest rewolucja. Zdjęcia wstawię w wolnej chwili
Ogródek Iwony 21:40, 14 kwi 2015

Do góry
Połowa tego dobra poszła już na rabaty, część czeka w doniczkach.

Ogródek Iwony 21:28, 14 kwi 2015

Do góry
Kasia, chyba nie myślisz, ze to wszystko ja Realizuję tylko plany i pilnuję budżetu. Ale ten ma jakieś przecieki chyba

Z ogrodowych prac budowlanych - powstaje nowa rabata, niestety nie może być szeroka, bo ograniczy ją wjazd, ale róze i lawenda się tam zmieszczą.

Lawendowy zawrót głowy 21:17, 14 kwi 2015

Do góry
Mebelki piękne. Jak wszystko u Ciebie.
Ogródek Iwony 21:11, 14 kwi 2015

Do góry
Violu, ja chyba za stara na takie budowy jestem. Dobrze, że mój pan murarz przejął inicjatywę kierownika budowy. Tak lubię Przychodzę z pracy, a tu postęp robót. Tylko wczoraj myślałam, ze ten wielki samochód nie wjedzie albo słupki mi przestawi w bramie.
Ogródek Iwony 21:02, 14 kwi 2015

Do góry
Po wczorajszym sadzeniu traw dziś wygrzewałam się w domu. Za to moja brygada w takiej pogodzie musiała pracować,abym w przyszłości mogła się cieszyć ładnymi widokami. Z okna wyglądało to tak:

A za stertą bloczków i żwirku rosną po prawej roślinki na rabacie. Pilnowałam panów, by przypadkiem im krzywdy nie zrobili.
Udaję, że tych widoków nie ma. Jeszcze troszkę. Jeszcze ...
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:50, 14 kwi 2015

Do góry
Ja też macham. Po wczorajszym sadzeniu traw dziś siedziałam w ciepłym domku i cały dzień piłam ciepłe herbatki z cytrynką.
Do raju daleko - u Ewy 20:47, 14 kwi 2015

Do góry
Przy pikowaniu można sadzić po kilka naraz. Żeby potem otrzymać szybki efekt, i tak trzeba posadzić po kilka sztuk naraz
Prawie - jak ogród 15:33, 14 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Beatko, masz ładny zywopłot tujowy. Taki wysoki, za jakim ja tęsknię.

Wiesz, Iwonko, tuje szybko rosną. Mnie też się wydawało, jak sadziłam takie maluchy (30 - 40 cm), że wieki miną zanim stworzą ścianę. A tu już je od ktoregoś roku górą tnę. Potrzebuję tego żywopłotu koniecznie, bo zapewnia mi intymność - sąsiadów mam od razu za płotem...
Ogród na glinie 12:32, 14 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Pięknie wyszlo. I jednak po liniach. Ja nie zdąrzyłam obejrzeć wczoraj filmiku. Zasnęłam nad nim.

nie po liniach
ja nie chcę po liniach, bronię się przed tym
po liniach były prawie równe odległości między kulkami
czasem linia wyjdzie jak mi nie wychodzi to co chcę
Ogród na glinie 12:28, 14 kwi 2015

Do góry
Pięknie wyszlo. I jednak po liniach. Ja nie zdąrzyłam obejrzeć wczoraj filmiku. Zasnęłam nad nim.
Ogród cioci czyli ciociogród :) 12:08, 14 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Gosiu, bardzo dużo kwiatków ci już kwitnie, po zimie nie ma sladu. Pozdrawiam. Ja też mam mlodego crimsona od dwoch tygodni.

Iwonko zobaczymy który szybciej urośnie
Makowo na Kociewiu 10:09, 14 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ja na kulkowisko choruję bardzo. Nawet miałabym takie miejsce przy wejściu. W tym roku nie dam rady. Ale w przyszłości sobie takie kulkowisko zrobię. Na razie posadziłam tam sedum i variegatusa. Dosadzę rozplenicę. Rabatka
Kulkibędzie zapełniona.

piękne zestawienie ...kulkowe Iwonko
Makowo na Kociewiu 10:00, 14 kwi 2015

Do góry
Ja na kulkowisko choruję bardzo. Nawet miałabym takie miejsce przy wejściu. W tym roku nie dam rady. Ale w przyszłości sobie takie kulkowisko zrobię. Na razie posadziłam tam sedum i variegatusa. Dosadzę rozplenicę. Rabatka będzie zapełniona.
Makowo na Kociewiu 09:54, 14 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Piękne są twoje kulkowiska. Się napracowałaś. Buziaki.

Iwonko moje ręce i nie tylko wyglądają jakbym padła w cierniste krzaki a to tylko jałowce były Jeden z tych najstarszych bukszpanów miał być przesuwany aby kulki sie nie stykały ale przeze mnie był nie do ruszenia. Mój M kiedy stanął przy kuli (podeptał wszystko co było na około) ruszył raz szpadlem i powiedział - to się nie da ...byłam tak zmęczona podkopywaniem kuli, że nie byłam w stanie z nim negocjować I odpuściłam ... czego teraz żałuję bo niestety kulki pomimo ostrego ciecia przyrastają
Początki w Kruklandii 07:43, 14 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Juzia, czy jutro też tak będzie wiało? Wiesz coś może?

Wieje

Makowo na Kociewiu 07:27, 14 kwi 2015

Do góry
Piękne są twoje kulkowiska. Się napracowałaś. Buziaki.
Ogródek Iwony 07:19, 14 kwi 2015

Do góry
Marzenko, liczę na pogodę. Ale do ogrodu po pracy skoczę.
Miłego dnia wszystkim życzę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies