Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Tu ma być ogród :) 19:16, 09 cze 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Te gąsienice są bardzo żarłoczne jeśli ich nie opryskane potrafią zjeść poł gałezi lisci .... Opryskaj najlepiej Cohinorem lub Mospilanem aby srodek pozostał w lisciach (systemicznie) i aby brzoza juz im nie smakowała.

U mnie to samo sie dzieje z liśćmi starszych brzóz? Od kilku lat pryskam przeciw chorobom grzybowym. W tym roku wiosna był miedzian (nieskutecznie) , potem Amistar i za chwile zastosuje Falcon.
Mozesz spróbować podlac Previcurem (drogi i malo wydajny) ale zdychający grab i różanecznik tym odratowałam. Teraz podelwałam chorujące ambrowce i opbserwuje co dalej. Jesli odżyją to będe go wychwalać pod niebiosa.

rano trafiłam na wątek, gdzie były pokazane te gąsienice, wymieniany był Decis jako środek, który może je zlikwidować, że byłam w jego posiadaniu to popryskałam, temperatura dziś była około 20C więc warunki do oprysku spełnione.
Jeśli nie będzie poprawy to będę próbować z tym co wymieniłaś - dziękuję za porady.
Tu ma być ogród :) 18:24, 09 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Chyba tylko buksów dodam.
Roślinki są małe więc mało widoczne, ale jest ich sporo, na żywo wygląda to lepiej
Jest tam 15 stip z mojej osobistej hodowli, których teraz w ogóle nie widać
6 buksów, 12 szałwii, 7 the Beatles i 5 żurawek.
Zastanawiam się tylko czy te carexy zniosą południową wystawę, jeśli nie, to będę musiała podmienić je na coś innego.

Nic nie dodawaj,juz pod koniec sezonu bedzie busz. Szkoda pieniedzy na dosadzanie lepiej zrob kolejna taka piekna rabate
Fajnie Ci wychodzi ten ogród.

Ps aby był busz nic nie przesadzaj....
Tu ma być ogród :) 18:22, 09 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Rabata przed wykuszem.
Zdecydowanie trzeba dodać kul bukszpanowych, a te które są wymagają strzyżenia.
Rabata jest zrobiona częściowo, dalej będę mogła obsadzać dopiero po zrobieniu pergoli.

Lubie to
Tu ma być ogród :) 18:21, 09 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Na brzozach plaga zielonych gąsienic - konkretnie zajęły się listkami - co to za osobniki i w jaki sposób się ich szybko pozbyć, ktoś podpowie?

A poza tym znalazłam kilka listków w połowie zbrązowiałych - to z kolei pewnie jakieś choróbsko.
Pomocy!

Te gąsienice są bardzo żarłoczne jeśli ich nie opryskane potrafią zjeść poł gałezi lisci .... Opryskaj najlepiej Cohinorem lub Mospilanem aby srodek pozostał w lisciach (systemicznie) i aby brzoza juz im nie smakowała.

U mnie to samo sie dzieje z liśćmi starszych brzóz? Od kilku lat pryskam przeciw chorobom grzybowym. W tym roku wiosna był miedzian (nieskutecznie) , potem Amistar i za chwile zastosuje Falcon.
Mozesz spróbować podlac Previcurem (drogi i malo wydajny) ale zdychający grab i różanecznik tym odratowałam. Teraz podelwałam chorujące ambrowce i opbserwuje co dalej. Jesli odżyją to będe go wychwalać pod niebiosa.
Tu ma być ogród :) 16:58, 09 cze 2015

Do góry
no to masz oko, bo w doniczkach to jeszcze było je widać ale po wysadzeniu znikły całkiem.
Dziewczyny piszą, że one po wysadzeniu szybko rosną więc mam nadzieję, że niedługo będzie je widać
Tu ma być ogród :) 16:56, 09 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Roślinki są małe więc mało widoczne, ale jest ich sporo, na żywo wygląda to lepiej
Zastanawiam się tylko czy te carexy zniosą południową wystawę, jeśli nie, to będę musiała podmienić je na coś innego.

a ja stipy widzę
Tu ma być ogród :) 16:52, 09 cze 2015

Do góry
Tu ma być ogród :) 16:41, 09 cze 2015

Do góry
Rabata przed wykuszem.
Zdecydowanie trzeba dodać kul bukszpanowych, a te które są wymagają strzyżenia.
Rabata jest zrobiona częściowo, dalej będę mogła obsadzać dopiero po zrobieniu pergoli.

Borówcowy raj 14:26, 09 cze 2015

Do góry
jestem u Ciebie pierwszy raz i jestem zachwycona tymi zdjęciami - gratuluję pięknego ogrodu.
Mam właśnie sadzić carex the Beatles czy on sobie nie poradzi na mocno nasłonecznionej rabacie? Jak przygotowywałaś dla niego podłoże?
I jeszcze mam pytanko o nazwę róży, która wspina się u Ciebie po pergoli.
To tu... 11:36, 09 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
bardzo mi się podoba, wrzuć jeszcze fotkę z widokiem z góry na tą rabatę, albo od przodu.
Jaką odmianę rozchodnika posadziłeś?
Co tam w ogóle masz, bo rozpoznaję stipy, rozchodniki, jeżówki, a chyba to nie wszystko.

Jeszcze jest gaura. Jak trochę wszystko podrośnie i dosadzę resztę to wrzucę zdjęcie "en face".
Tu ma być ogród :) 10:52, 09 cze 2015

Do góry
faktycznie jakieś plagi robactwa w tym roku u wszystkich.
MAD jeżówki mi ślimaki wyżarły.
To tu... 10:50, 09 cze 2015

Do góry
bardzo mi się podoba, wrzuć jeszcze fotkę z widokiem z góry na tą rabatę, albo od przodu.
Jaką odmianę rozchodnika posadziłeś?
Co tam w ogóle masz, bo rozpoznaję stipy, rozchodniki, jeżówki, a chyba to nie wszystko.
U BusyBee w ogródku... 10:49, 09 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
ja mam tylko 3 kostrzewy kupione w ubiegłym roku i są już ogromne, czy teraz jest właściwy czas na wycięcie kwiatostanów?
Coś mi świta, że była wcześniej u Ciebie taka dyskusja.

Też mi się podobają tawuły w kulkach - planuję je u siebie na przedpłociu.

U mnie susza, od wczoraj niebo zachmurzone, ale kropla deszczu jeszcze nie spadła niestety, także chyba powinnaś się cieszyć

OK czyli się cieszę
Ja nie wiem, czy teraz trzeba ciąć te kostrzewy- przycięłam na czuja, bo zaczęły już nasionami sypać- nie chcę mieć wszędzie kostrzew
U BusyBee w ogródku... 10:44, 09 cze 2015

Do góry
ja mam tylko 3 kostrzewy kupione w ubiegłym roku i są już ogromne, czy teraz jest właściwy czas na wycięcie kwiatostanów?
Coś mi świta, że była wcześniej u Ciebie taka dyskusja.

Też mi się podobają tawuły w kulkach - planuję je u siebie na przedpłociu.

U mnie susza, od wczoraj niebo zachmurzone, ale kropla deszczu jeszcze nie spadła niestety, także chyba powinnaś się cieszyć
U BusyBee w ogródku... 10:32, 09 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
trawkę już fajnie widać, jakiś mały deszczyk i całkiem się zazieleni.
Piękne masz róże, a plagi szkodników chyba nikogo nie opuszczają, też walczę.

Mały deszczyk właśnie pada
...nie wiem czy sę cieszyć- chyba powinnam, bo bardzo sucho było ale dziś właśnie mam jedyny luźniejszy dzień i chciałam coś w ogródku porobić...

- wyciąć resztę kwiatostanów w kostrzewach
-wykulkować buksiki
-wykulkować tawuły golden princess, bo lubię je w kulkach
-podlać florowitem...

Taki był plan....zamiast tego nadrobię na O też fajnie
Tu ma być ogród :) 09:39, 09 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

eh zachciało się ogrodu to teraz ciągle coś jest w nim do roboty.

Ja też miałam chwilowego doła i też tak gadałam - zdobniczki, miseczniki, tarczniki, przypalony nowy trawnik... Dużo porażek, ale uczę się doceniać sukcesy
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:23, 09 cze 2015

Do góry
napracowałaś się bardzo, ale już są ogromne efekty.
Trzymam kciuki za trawę.
Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 08:20, 09 cze 2015

Do góry
ja mam ten sam problem co szkabona - mnóstwo zielonych gąsienic wcinających listki brzóz, do tego poskręcane w tutki liście, a na niektórych brązowe plamy (ale to chyba inny problem)

U BusyBee w ogródku... 22:58, 08 cze 2015

Do góry
trawkę już fajnie widać, jakiś mały deszczyk i całkiem się zazieleni.
Piękne masz róże, a plagi szkodników chyba nikogo nie opuszczają, też walczę.
Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia 22:54, 08 cze 2015

Do góry
ale masz już pięknie, ja jeszcze troszkę muszę na takie luksusy poczekać, ale i tak już bliżej niż dalej
Jak sadzenie, ubyło coś z doniczek w długi weekend?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies