Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 10:37, 07 lut 2020

Do góry
Chciał ziemi lekkiej prochnicznej a nie zbitej i twardej odwdzięczył się po zabraniu go na chwilę z działki
Pamiętajcie o ogrodach 10:02, 07 lut 2020

Do góry
Witaj Ewo.

Oczywiście
Teraz zimą tak wygląda

latem w rynnie otwieram ten rzygownik i dokładam połączenie z baniakiem

Oczywiście ten zbiornik w sezonie jest osłonięty winogronem i solgado.

A to samoróbka z garaży

Ja i mój ogródek, a może ogród 09:52, 07 lut 2020

Do góry
Dominika11 napisał(a)
A to mój dzisiejszy zakup

Bardzo ładna roślin na. Nawet kotkowi się podoba
Podmiejski ogródek 08:19, 07 lut 2020

Do góry
makadamia napisał(a)

W każdym razie: każdy, kto proponuje wycięcie wszystkiego i zrobienie żywopłotu po całości, zobowiązany jest przedstawić propozycję rozwiązania problemu z deszczówką

To jest jeden z dwóch powodów, dla których odpuściłam wycinanie tej tui i cisa pod nią

Nie proponuję wycięcia, za to zasłonięcie beczek czy inszości już tak

dana1s napisał(a)
No to teraz dzisiejsze efekty prac.
Rano M obudował kompostownik. Jestem bardzo zadowolona, wreszcie nie straszy jego zawartość

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 01:32, 07 lut 2020

Do góry
Sierpień

Nie wiem dlaczego, ale gdy nadchodzi sierpień to pomimo, że to przecież pełnia lata ja już zaczynam czuć deptającą mi po piętach jesień
Zawsze wtedy ogarnia mnie panika, że za chwilę koniec sezonu.. A ja przecież nie zdążyłam jeszcze nacieszyć się ogrodem ani też nie zdążyłam zrealizować planowanych prac

Sierpień był nadal słoneczny i upalny. Rośliny umęczone dwumiesięcznymi upałami musiały sobie jakoś nadal radzić. Na ile byłam w stanie to wieczorami to co najpilniej potrzebowało pomocy podlewałam konewkami czy wężem ogrodniczym. Tak sobie postanowiłam, że mus przemysleć założenie podlewania kropelkowego. Choć nie wiem jak by to zdało egzamin w moim ogrodzie, który leży przecież na zboczu i róznica poziomów poszczególnych rabat jest znaczna. Trochę też mnie zastanawia fakt utrymania drożności lini kroplującej, bo niestety u nas woda twarda...

Początkiem sierpnia udało mi się zobaczyć urokliwe zakątki północnej Dalmacji. I przy okazji spędzić jeden dzień w Parku Narodowym Jezior Plitwickich. Raj na ziemi

Po powrocie obawiałam się tego, co zastanę w ogrodzie. Ale tragedii nie było

Najlepszy efekt dwały jeżówki i hortensje

Jeżówki w bielach

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 01:25, 07 lut 2020

Do góry
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 01:24, 07 lut 2020

Do góry
I takie tam lipcowe widoczki

Z tymi widoczkami to nie takie proste, bo ogród mały jak chusteczka i przy próbie złapania nieco szerszego kadru wciąż w ten kadr wchodzą domostwa sąsiadów

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 01:21, 07 lut 2020

Do góry
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 01:20, 07 lut 2020

Do góry
Hortensje krzewiaste a zwłaszcza Pink Annabell była niesamowita. Zarówno, co do ilości jak i wielkości kwiatów. Jak co roku każda łodyga zakończona ogromną kwietną kulą dostała wsparcie w postaci osobistego patyka

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 01:17, 07 lut 2020

Do góry
I hortensja piłkowana

Lubię te jej kwiaty-koroneczki

Hortensja Blue Sky wręcz obsypana była pąkami i pierwszymi kwiatami. W poprzednich latach różnie z tym bywało. Być może zimowe okrycie słomianym chochołem jej posłużyło. Niestety kwiaty były dość drobne i pomimo nazwy nie niebieskie a różowe. W tym roku muszę wyciąć część pędów – być może powoduje to, że wprawdzie kwiatów będzie mniej, ale będą bardziej okazałe no i zadbać o zakwaszenie gleby
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 01:15, 07 lut 2020

Do góry
To ogrodówka nieco innej odmiany - na jesień pięknie się przebarwia (i kwiaty i liście) na karminowo

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 01:13, 07 lut 2020

Do góry
No i wreszcie dochodzę do sedna

Wraz z nastaniem lipca rozpoczęły swój spektakl moje ukochane hortensje ogrodowe i krzewiaste Strong i Pink Annabell.
Orodówki kwitły jak szalone. Niestety codzienne ponad trzydziesto stopniowe upały powodowały, że ogrodówki od tego żaru pomimo podlewania i cieniowania wręcz mdlały

„Babcine” ogrodówki zaczęły ciut łapać niebieski odcień – niestety większość była różowa. Mus popracować od wczesnej wiosny nad Ph gleby.
[img
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 01:10, 07 lut 2020

Do góry
A żeby nie było tak tylko kolorowo to takie fotki

Mój dość już spory perukowiec nagle coś takiego zaatakowało. Marniał w oczach. A że nie jest zbyt mały i opryskać nie tak łatwo, to najpierw ściełam młode przyrosty (gałązki) prawie na jeżyka a potem popryskałam na szkodniki.

Pomogło
A do tego tak pieknie odbił gestymi nowymi przyrostami... a te przyrosty miały tak piekny kolor
Nic tylko ciąć w lipcu po raz drugi (pierwsze cięcie wiosną)
Wszystkiego po trochu 01:06, 07 lut 2020

Do góry
mirkaka napisał(a)

U mnie już cebulice pokazują kolorki
Dzisiaj słońce pięknie świeciło ale powietrze zimne, jeszcze poczekamy na wiosnę, na razie przedwiośnie

Alez piekny widok
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 01:05, 07 lut 2020

Do góry
Zaczynały jeżówki, ale to nie była jeszcze pełnia ich możliwści

I krwawnk - też sieje się jak goopi. No ale też go lubię No i liliowce co do których sie dopiero przekonuję
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 01:02, 07 lut 2020

Do góry
Firletka wędruje po całym ogrodzie
Ale bardzo ją lubię

I mikołajek - lubię go za tą niebieskość. Niestety rozsiewa się niesamowicie a korzeń ma tak długi, że trudno go wyrwać jak się już troszkę zadomowi.
Uwieliaja go również pszczoły. Jest oblepiony i z daleka go "słychać" jak jedna bzyczca chmura

I maki też nie słuchają się ogrodnczki Rozsiewają się gdzie im się podoba
Ale też je lubię

Kolor jest zdecydowanie nie czerwony jak na fotce ale karminowy
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:54, 07 lut 2020

Do góry
Powojniki też pięknie kwitły, ale ich kwiaty były zdecydowanie drobniejsze niż w poprzedich latach.
Gdzieś wyczytałam że to efekt zbyt suchego podłoża. Mus obficie podlewać w trakcie kwitnienia

I wiciokrzewy z cudnym zapachem, który rozlewał się na cały ogród
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:51, 07 lut 2020

Do góry
Róże chyba jeszcze nigdy nie kwitły tak obficie

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:48, 07 lut 2020

Do góry
W oczku wodnym wyjątkowo bujnie rosły i kwitły lilie wodne. Chyba to efekt zaaplikowania koreczków nawozowych

Juki w tych upałach poczuły się chyba w swoim żywiole - kwitły jak szalone

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:45, 07 lut 2020

Do góry
Na koniec zostawiłam najbardziej pracochłonne cięcie moich potforów buksowych.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies