Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

Światełko w tunelu? 15:35, 05 cze 2016

Do góry
Witaj Paulino, niestety lekko nie jest i tylko i wyłącznie ręcznie, w przyszłości ma tam być kostka, ale to jak będą zrobione na działce ścieżki i podjazd.
Kolorowy zawrót głowy czyli porządkowanie wiejskiego misz maszu :) 13:18, 03 cze 2016

Do góry
Dziękuję Ci bardzo Danusiu za odpowiedź Pocieszyłaś mnie, że da się z tego wybrnąć i mieć miły kąt przy domu.

Rośliny oczywiście będą przycięte, czekam do jesieni (może niepotrzebnie?). Trawy i chwasty będą usunięte (sukcesywnie to już robię).

Plan ogrodu zrobiłam, przedstawia się tak, kierunek południowy góra lekko w lewo:

Rośliny, które udało mi się zidentyfikować (nie wiem, czy będzie dobrze widać, ale zaraz powrzucam też zdjęcia poszczególnych fragmentów):
1 - bez biały i niebieski
2 - dereń biały
3 - jałowiec (?) płożący
4 - berberys odm. zielona
5 - cis
6 - cyprysik groszkowy boulevard
7 - ostrokrzew
8 - podobno bambus
9 - dereń czerwony
10 - juka karolińska
11 - milin
12 - azalia odm żółta
13 - azalia odm pomarańczowa
14 - jałowiec łuskowaty odm niebieska
15 - cyprysik?
16 - jałowiec odm żółta
17 - cyprysik?
18 - kosodrzewina
19 - jałowiec blue arrow
20 - tawuła japońska goldflame
21 - tuja europe gold
22 - berberys czerwony
23 - tamaryszek
24 - pigwowiec
25 - złotokap
26 - ostrokrzew
27 - magnolia krzew (kwiaty ciemny róż)
28 - cyprysik lawsona
29 - orzech włoski
30 - jabłoń ozdobna?
31 - sosna?
32 - winorośl
33 - ognik szkarłatny
34 - grusza
35 - metasekwoja chińska

W rabacie z kosodrzewiną rośnie jeszcze suchodrzew chiński, żurawka, funkia, dwie odmiany trzmieliny płożącej i coś, co miało być pierisem japońskim, ale nie ma obrzeżonych biało liści - wszystko do przełożenia, bo im tam za ciasno. Ta rabata nie może być mocno poszerzona, bo musi być przejazd samochodem dostawczym na tył domu (3-4 razy do roku, ale jednak).
Przy ogniku też jest funkia, na skalniaku są 2 funkie i jakieś drobiazgi iglaczki, ale to będzie likwidowane przez remont schodów (trzeba skalniak rozebrać). Funkie mogę przenieść, iglaki do wyrzucenia.

Cyprysiki lawsona są kompletnie uschnięte, nie wiem, co mogę dać w zamian, co mi zasłoni sąsiada (ma tam kompostownik i śmietnik typu stare blachy, wanna itp). Myślałam o 2,5m kratach i zimozielonym bluszczu (kolchidzki?), coś co da radę żyć w bliskości orzecha i rośnie w miarę szybko, przed nim paprocie i funkie, może tarczownica dla klimatu.
Górny lewy narożnik - tam też coś muszę dać wyższego, bo mam widoki na domy, drogę, chcę to zasłonić.
Widok z tarasu:

Przed domem bzy do usunięcia, nie przepadam za nimi, są posadzone prawie na płocie a ten też jest do remontu. Na tym miejscu chcę posadzić weigelę, złocień japoński i tawułę norweską - te krzewy świeżo kupiłam i posadziłam na rabacie nad zbiornikiem, ale teraz myślę, że tam będzie za dużo wszystkiego i muszą znaleźć nowe miejsce.
(nie wiem, dlaczego zdjęcie się dodaje bokiem?)

Cyprysik gorszkowy też już zrobił się brązowy mocno, przy kopaniu studzienki kanalizacyjnej chyba został uszkodzony. Ponieważ studzienka jest w miejscu, które wcześniej było ścieżką teraz jest bardzo niewygodne przejście w stronę garażu, więc te rośliny chcę stąd usunąć. Dla derenia, berberysa i cisa znaleźć inne miejsce i zrobić przejście bliżej płotu.

Chciałabym, żeby ogród nabrał jednolitego klimatu, podobają mi się ogrody inspirowane naturą, wiejskie, rustykalne. Na dodatek mąż, który zajmuje się koszeniem trawnika nie jest fanem tej czynności, chętnie odda mi zakamarki przy roślinach na rabaty, żeby nie musieć omijać krzewów i manewrować kosiarką. Stąd pomysł, by miejsca między krzewami obsadzić trawami i bylinami kwitnącymi tak, by cały sezon było kolorowo. Im więcej owadów przyleci tym lepiej

Niedawno zaczęłam robić rabatę przy boku domu, początkowo chciałam posadzić weigelę, złocień i tawułę, ale jak już wspominałam obecnie myślę, że lepiej będą wyglądały w miejscu bzów a tu chciałabym dać głównie byliny i trawy (wybaczcie bałagan, kostka i papa oczywiście zniknął niebawem)

Po lewej stronie mogą rosnąć tylko niskie roślinki z płytkimi korzeniami, bo zbiornik przykryty jest płytami i tam ziemi jest tyle, co kot napłakał. Chcę przysłonić właz do zbiornika jednocześnie nie przysłaniać okien do piwnicy. Na razie posadziłam z dwóch stron włazu tułacza a przed nim 5 hebe. Reszta czeka na decyzję. Prawa strona - jukę chcę wyrzucić, nie pasuje mi ani trochę. Zastanawiam się nad milinem - nie jest piękny na rynnie, a na dodatek okropnie inwazyjny. Dereń też mi się niezbyt podoba, bardzo mocno zdziczał zagłuszony przez milin, zeszłej jesieni musiałam go bardzo mocno poobcinać.
Ogromnie mi się spodobało połączenie ostnicy z krwawnikiem i jeżówkami, chciałabym te rośliny tu wkomponować zamiast posadzonych niedawno krzewów. Goździki i zawciąg przed nimi mogłyby chyba zostać? Oczywiście będzie ich więcej sztuk, zostały po 1 w szkółce więc na razie tyle wzięłam (uroki niedużych miejscowości...). Przed azaliami planowałam dać berberysy czerwone niskie otoczone białymi goździkami, pod azalie może jasne hosty?

Do zagospodarowania jest także górka przy oczku, choć może lepiej oba zlikwidować?

Wszelkie sugestie (nawet wywrócenia wszystkiego do góry nogami ) mile widziane. Sama zupełnie nie mam spójnej koncepcji na to wszystko, chciałabym byliny takie jak szałwia omszona, krwawnik, jeżówki, , werbena, miodunka, do tego trawy ozdobne, paprocie, hosty. Lubię też berberysy, ale chyba niezbyt będą pasowały do tego towarzystwa?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 09:49, 03 cze 2016

Do góry
MAD napisał(a)
Szałwia - przecudny gigant. Lawendowe poduchy zaraz się "zafiolecą". Świetnie to wszystko połączyłaś. Ciekawa jestem co tam powstanie w miejscu z którego zdzierałaś hałdę darni. Podglądam codziennie.
nrazie ejst mega dysproporcja bo za kostka z bukszpanową ma być coś wysokiego a są tam tegoroczne mikrusy i gigantyczna szałąwia na pierwszym planie :/

owocowo warzywny zakątek żeby w basenie siedząć zrywać agreścik i marchewkę
Ogród Wioli 19:40, 02 cze 2016

Do góry
Ech, mam mega prostokąt... Mam nadzieję ze dobrze to nanioslam. Grube szarości to żywopłoty, duza kostka dom, mała garaż...
Ja i mój ogródek, a może ogród 09:47, 02 cze 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
tak Kasiu to ekobordy - jak na razie muszą być, z czasem mam nadzieję, że będzie kostka
szkoda, że floksy już przekwitają, wyglądały obłednie pod drzewami, zanim jeszcze wszystko inne ruszło - zastanawiam się czy nie wsadzić ich jeszcze na skalniaczku

A powiem Ci, że jak mam właśnie dosyć sporo kostki i zastanawiam się czy jej nie użyć jako obrzeżenie rabat-ale męczy mnie myśl, że w szparach pomiędzy kostką przerastałaby trawa.
Ja i mój ogródek, a może ogród 19:05, 01 cze 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)

Pikne!Te czarne to Ekobordy??
Floksy Dominiko robią wrażenie
tak Kasiu to ekobordy - jak na razie muszą być, z czasem mam nadzieję, że będzie kostka
szkoda, że floksy już przekwitają, wyglądały obłednie pod drzewami, zanim jeszcze wszystko inne ruszło - zastanawiam się czy nie wsadzić ich jeszcze na skalniaczku
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:34, 31 maj 2016

Do góry
Danusiu z Twojego ogrodu taki spokój bije I cudnie ta kostka mchem poprzerastała lubię tak
Malutki pod lasem 22:06, 30 maj 2016

Do góry
Asia, już mi złość powoli przechodzi Od jutra trzeba się brać za poprawki trawnika

Justyna, witaj.
Mi się ta rabata podoba i nie będę nic zmieniać, ja w przeciwieństwie do części forumowiczów chcę mieć też zielony trawnik. A ten jak to nazwałaś "wypierdek", pewnie się zdziwisz, ale jest zaplanowany na szerokość kosiarki. Patrz, pomyślałam o tym
U Ani pisałaś, że pielisz swój ogród codziennie przez 2-3 godziny dziennie, ja nie mam tyle czasu, czasem to w ogóle nie mam czasu na wyjście do ogrodu i tak go planuję, żeby był dla mnie i mojej rodziny wygodny. W ogrodzie chcę też wypoczywać. Mam małe dzieci, które potrzebują trawnika, czy rozłożonego basenu. Jakbym zrobiła przy płocie 4 metrową rabatę, to nie wiem czy by mi pół metra trawy zostało, a mój synek chodziłby po roślinach. A i teraz mu się to zdarza
I nie mówię nie takim rabatom, mam w planach większe, nawet takie 4 metrowe z drzewami, np. przy tarasie, ale nie tam, bo tak mi się podoba i tak chcę
Trudno, nawet jak coś robię źle, to dobrze mi z tym Już taka jestem niepokorna

Magda, no niestety płytki i kostka są z różnicą w grubości centymetra. Płyty mają 7 cm, a kostka 6 cm. I tu widać koronkową rabatę mojego taty, który pod kostkę musiał ten centymetr więcej podsypki robić

Marta, no właśnie bez przesady Cały dzień wyczekiwałam tego deszczu, a jak przyszło co do czego, to w 5 minut miałam powódź.

Iwka, musi być lepiej, już mi przechodzi

Kamila, no cóż szkoda, ale na pocieszenie chociaż to, że część zdążyła wykiełkować i została

Bogdzia, nie tyle mogła, co się dostała, całe placki kompostu z trawą leżą u mnie na parkingu przy ulicy

Kasiu
, no narobiła, ale cóż, życie toczy się dalej, jutro trzeba zakasać rękawy, jak mi czas pozwoli i brać się za porządkowanie tego
Spotkanie cudowne, feria kolorów i barw niesamowita, a gospodarze przesympatyczni

Anusia,
a u mnie znowu pada Będzie dobrze, M jak do niego dzwoniłam wykazał się empatia i powiedział, że jeszcze tylko jutro ma taki bardzo szalony dzień, a potem mi troszkę pomoże i naprawimy to Oby mieć w życiu tylko takie problemy
Buk pospolity - Fagus sylvatica 22:01, 30 maj 2016

Do góry
Mam pytanie odnosnie ciecia.
Mam cztery buki kolumnowe okolo 3-4 m. Galezie rosna ku gorze, niektore maja po 50 cm albo i wiecej.
Chcialam bym je przyciac tak aby powstal stozek albo zrobic konstrukcje z bambusa aby powstal szescian.

Ktora z tych form bedzie latwiejsza do uzyskania: stozek czy kostka?
Czy moge te dlugie galezie przyciac zaraz przy pniu, np na wysokosci 10 cm, czy w ten ten sposob najlepiej mi sie te buki zageszcza?
Tu ma być ogród :) 00:06, 30 maj 2016

Do góry
jazzy napisał(a)
Moja woda też ze studni, bardzo zażelaziona, nad czym ubolewam.

U nas problem polega na tym, że kostka i kamień są w kolorze jasnoszarym i trzeba uważać, żeby zraszacze trawnikowe nie oblewały chodników, a przy nawadnianiu rabat pilnować czasu, żeby całe kamienie nie zamokły.
Jeśli chodzi o oddziaływanie takiej wody na rośliny to nie wiem, czy ma jakiś negatywny wpływ.
W oflisowym ogrodzie 22:39, 29 maj 2016

Do góry
zszywka napisał(a)
Kostka wyszła super! Prawdziwa bohaterka domu! Nic tak nie cieszy jak fakt zrobienia czegoś samemu Podziwiam

To prawda tym bardziej, że jestem zadowolona z efektu
Ogród mały, ale pojemny;) 18:45, 29 maj 2016

Do góry
Kasiu to lawenda munstead , tam jest taka przerwa nic tam nie ma tylko fundament od kostki..

Kasia_CS napisał(a)
Na wstępie się przywitam

I przyznam, że czytam watek od samego początku, żeby nic nie przegapić, a jestem bardzo swieza na forum i chłonę jak gąbka teraz

i po pierwsze:
- już jestem zla, że czytałam w komorce i nie zapisywałam zdjęć, żeby później co nieco zaczerpnąć z Twoich pomysłów do siebie
po drugie
dlaczego nie zawitałam wczesniej, zanim kupiliśmy okropną teraz dla mnie czerwoną kostkę na krawędzie rabat ;( Taka granitowa jest cudowna
po trzecie:
brak mi słów jak pięknie prowadzisz ogród, jak masz wszystko przemyślane, chylę czoła dla Twoich umiejętności formowania roslin i w ogóle ręki do nich. Widać mega pasję!

A teraz pytania

Przemku, czy te kulki trzmieliny to jest jakaś specjalna odmiana, która można tak uformować? Jak poszłam do CO i zapytałam o konkretny krzaczek, to pani mi odpowiedziała, że tej odmiany się nie da uformować w kulę (a na pewno nie była to odmiana płożąca, tylko wygladała bardziej krzaczkowato ).. więc pytanie - jak wygląda krzaczkowato to da radę ciachać w kulkę?

I drugie (a wierz mi, nieostatnie do CIebie, ale nie chcę Cie zalewać potokiem

Jak masz rabatę w przedogródku to jest kostka, potem przerwa i dopiero trawka. Ta przerwa jest czymś wysypana czy to tylko ścieta darń i czysta ziemia?

Pozdrawiam i wracam zachwycać się dalej (jestem obecnie na 78 stronie
W oflisowym ogrodzie 15:30, 29 maj 2016

Do góry
Kostka wyszła super! Prawdziwa bohaterka domu! Nic tak nie cieszy jak fakt zrobienia czegoś samemu Podziwiam
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 06:55, 29 maj 2016

Do góry
U mnie trochę padało, ale co to za deszcz ledwie kostka mokra.Taki deszcz tylko potęguje wzrost chwastów
Miłego dnia
W małym ogrodzie Doni 11:32, 27 maj 2016

Do góry
donia76 napisał(a)
Aniu tylko na piasek w przyszłości mam zamiar wymienić na ładne ekobordy ale na razie kasy brak

Aldonko, ale ekobordy nie są ładne. Mają spełniać rolę praktyczną, systematyzującą, regulującą granice rabat. Dobrze położone pozostają niewidoczne. Rozumiem, że kostka zostanie, tylko chcesz wyrównać ekobordami? Czy źle rozumiem? A tak w ogóle strasznie drogi interes, zwłaszcza, gdy się potrzebuje tego kilometry. Z braku kasy pozostaje mi co jakiś czas akcja przycinania obrzeży nożem do darni :/
W oflisowym ogrodzie 14:55, 26 maj 2016

Do góry
agnieszka_malysa napisał(a)
Kamilo szacun wielki
pięknie ułożona kostka

Dziękuję
W oflisowym ogrodzie 14:54, 26 maj 2016

Do góry
Katkak napisał(a)
Kama, czy Ty chcesz mi powiedzieć, że sama ta kostkę układasz???? Drewutnia śliczna, uwielbiam te Wasze nierówne deski .A ten ceglany budynek to domek? Ale śliczny. Ja bym go takiego zostawiła, żal by hyło tynkować. Uwielbiam klimat Twojegobogrodu. Szkoda, że nie mieszkasz bliżej bo wbiłabym się na kawkę . Buziak bohaterze .

Kasiu też żałuję, że taka odległość między nami Kostka też nie wyszła bardzo bardzo idealnie więc wszystko zostaje w klimacie
Ten domek to garaż, nie pokazywałam tej części ogrodu na zdjęciach bo słaba była
W oflisowym ogrodzie 08:00, 26 maj 2016

Do góry
Kamilo szacun wielki
pięknie ułożona kostka
Chelsea Flower Show 2016 22:06, 24 maj 2016

Do góry
Luki myśle z z ilością roślin na m2 wkrótce dogonimy CHFSh

Mi sie podoba Barrack, Hysqvarna, Morgan Stanley i LG Smart
Ale mam poczucie, ze w tym roku nic mi sie tak nie spodobało jak w poprEdnich latach. Chociaz mysle, ze do nasadzeń tych ogrodów będę powracać.

Ogród kostka z przymrużeniem oka w kategori FRESH Garden mnie zaskoczył

Bardzo bym chciała pojechać na CHFSh ale własnie tak jak dzisiaj po zobaczeniu projektow, wygranych, pijechać i spojrzeć na to z bliska, ocenić, obfotografować i skomentować.
Ciekawe jaka roslina będzie szlagierem w tym roku co nam pokaze Danusia?

Ale totalnym zaskoczeniem dla mnie jst jednak Excentric Garden Diarmuida Gavina. Mysle ze jog inwencja Twórcza powinna byc oceniana w innym wymiarze.
I tak niedoścignionym wzorem jest dla mnie jego Sky Garden
"W kolorze blue" 12:23, 24 maj 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Jeszcze tak przyszlo mi na mysl: znajoma niedalno spadla ze schodow, zlamala reke ale cala byla oblolala i lekarz kazal jej duzo chodzic by przeszlo.po kilku tygodniach okazalo sie ze ma złamany kręgosłup-w 5 miejscach.dzis przechodzila operacje.
Ale Tobie pewnie tlow przeswietlili?
aaaaa, nie, tylko tomograf reki, ale chodzenie ok. Kostka boli i kciuk lewej, bo nadwyrezony
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies