Hmmm, chyba się wykokosiłam z trzecią wersją
Zrobiłam taras wedle Twojego pomysłu, ale przeniosłam go na górę, żeby z tarasu był maksymalnie długi widok w dół działki.
Podobały mi się te płaskie, trawiaste tarasy z wersji drugiej (i
tej inspiracji)i tutaj chciałam je powtórzyć. Dla jasności numerami oznaczyłam coraz niższe poziomy. Ważne, żeby krawędzie tarasów były niskie (ok. 20 cm) ale za to same trawniki nie muszą być idealnie poziomo - mogą mieć bardzo łagodny spadek (chyba że przewidujesz, że ktoś będzie tutaj grał w piłkę

). W zasadzie bez spadku to się nie obejdzie, bo 4 tarasy po 20 cm wys. to zaledwie 80 cm, a sądząc po zdjęciu, ta skarpa ma ponad metr.
Tak na marginesie - sądzę, że zanim zdecydujesz się na którąś z wersji, to powinnaś skonsultować się z firmą, która będzie Ci kładła kostkę - niech powiedzą, co jest realne, co nie, które rozwiązania są drogie i w ogóle

Bo ja na razie puszczam wodze fantazji i boję się, że na wiosnę zaliczymy twarde spotkanie z rzeczywistością
Dla ławeczek przewidziałam dwie możliwości:
A - ławeczka w najbardziej nasłonecznionym miejscu, dobra do wygrzewania się wiosną/jesienią, ale za to z widokiem na dom - trzeba będzie obmyśleć BARDZO ładne nasadzenia

B - ławeczka w bardziej cienistym miejscu, dobra na letnie upały i z atrakcyjnym widokiem.
Oczywiście, to wszystko jest tylko materiał poglądowy do przemyśleń. Na tym etapie możesz wybierać i grymasić, że taras wolisz w bardziej zacisznym miejscu i rabata pod domem ma nieładny kształt. I tak prawdziwe kłopoty zaczną się na etapie przenoszenia rysunku na rzeczywistość. Makusia może potwierdzić

.