Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Zielony zielonym pogania :) 11:59, 08 mar 2017

Do góry
Wracając do tematu
Luli, natknęłam się na stronę z propozycjami dla "sloped garden", czyli ogrodami na zboczu.
Chociaż niektóre propozycje są mocno dyskusyjne estetycznie (ekhmrabatapodzjeżdżalniąekhm), to jednak warto warto im się przyjrzeć:

http://www.homedesigninspired.com/22-amazing-ideas-to-plan-a-slope-yard-that-you-should-not-miss/

Można podpatrzeć różne sposoby na wykonanie schodów/murków i moim zdaniem z porównania tych zdjęć wyraźnie wynika, że im bardziej płaska skarpa i schody, tym lepiej wygląda.
Zielony zielonym pogania :) 08:17, 08 mar 2017

Do góry
Naprawdę? Cieszę się bardzo!

Wersja 1 wymaga więcej nakładów, głównie ze względu na odsunięcie skarpy od placu zabaw. W wersji pierwszej, skarpa zaczyna się ok. 3 metry dalej od placyku niż obecnie. Na te 3 metry trzeba będzie nawieźć ziemi.
To jest konieczne zarówno ze względów estetycznych (proporcje) jak i funkcjonalnych (miejsce zabaw dla dzieci nie może się ograniczać jedynie do tego placyku, bo dzieci zwyczajnie nie będą się chciały tam bawić).

Co do skarp - tak, długość strzałki pokazuje gdzie skarpa się zaczyna i gdzie kończy.
Im bardziej płaska, tym lepiej - woda i ziemia mniej spływa i łatwiej będzie po niej chodzić, żeby zrobić porządek w rabatach.
Ogólnie rzecz biorąc, skarpa nie powinna być bardziej stroma niż 30 st.
Czyli na każdy 1 metr wysokości skarpy powinno przypadać min. 2 metry długości skarpy a najlepiej więcej.
Jeżeli skarpa jest wyższa niż 1,5 metra, to trzeba byłoby zrobić mały murek na dole skarpy, bo wyjdzie bardzo duża (murek swoją drogą to w ogóle dobry pomysł, bo ułatwi pielęgnację i skarpy i trawnika)

Posłużę się rysunkiem

Zielony zielonym pogania :) 20:36, 07 mar 2017

Do góry
Asieńko
Ale mi sprawiłaś niespodziankę
Obie wersje są super ale chyba bardziej obstawiam 1. Pokazałam projekty eMowi i ku mojemu zdumieniu (i radości) też bardziej podobała mu się pierwsza.
Nawet nie sądziłam, że z tej mojej działki można by było zrobić coś tak fajnego. Dziękuję za piękne inspiracje.

Też myślałam o murku oporowym. Skarpa jest na prawdę wysoka (ok metra w najwyższym punkcie) i w dodatku na froncie, więc chciałabym żeby to jakoś wyglądało.

Powiedz mi jeszcze proszę coś o tych wypłaszczonych skarpach ale wiesz tak łopatologicznie . Czy w tych miejscach gdzie na planie widać strzałki do dołu powinnam je uformować bardziej w łagodny spad, czy na całej długości?

Aha, lecę zaklepać ambrowca...
Zielony zielonym pogania :) 10:34, 07 mar 2017

Do góry
Cześć Luli, fajnie że wróciłaś. Myślałam o Twojej działce w trakcie Twojej nieobecności i wymyśliłam dwie wersje

Wersja 1 zakłada oddzielenie strefy zabawy od strefy wypoczynku. Altana i placyk na ognisko/grilla byłyby otoczone kolorowymi, pachnącymi bylinami na wypłaszczonych skarpach. Na ambrowca w sam raz znalazłoby się miejsce przy podjeździe. Od schodów z tarasu do altany prowadziłyby płyty zatopione w trawniku (które wyjątkowo paskudnie mi wyszły, ale wyobraź sobie ładniejsze)

Inspiracje:
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859477843/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859477842/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063860171880/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859393357/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859337281/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859285755/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063860269085/

Potem jednak stwierdziłam, że taka ilość powierzchni utwardzonych i robót ziemnych nie przejdzie przez eMa, więc wymyśliłam

wersję 2, która zakłada połączenie strefy wypoczynku i zabawy:

trawnik w tej wersji bardzo łagodnie opadałby od placu zabaw w kierunku altany. Ilość rabat bylinowych jest ograniczona ze względu na dzieci
Wzdłuż ścieżki od furtki prosta rabata, z niskim żywopłotem i szpalerem drzew.
Inspiracje:
https://pl.pinterest.com/pin/285486063860274595/

https://pl.pinterest.com/pin/285486063860274595/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063860171882/

Dół w obu wersjach jest taki sam, więc już nie rysowałam go dwa razy.
Ta skarpa nad podjazdem jest dość wysoka i moim zdaniem bez murka oporowego się tutaj nie obejdzie.
Słoneczny Ogród 21:59, 04 mar 2017

Do góry
Aniu i Aurelio skalniak rozkopałam, to jest taka skarpa dosyć wysoka ponad metr myślę,że ma a długośc może ze 3-4 metry.
Wszystko zdarłam, kamienie odrzuciłam, prawie ich nie było widać już. Wszystko przerosło mi rogownicą i trawą trochę, której nie mogłam wyrwać, bo się uszczypywała.
Robiłam kilka ostatnich popołudni, a dziś miałam biegi w Kole- dla zdrowia biegam.
Po południu przesadziłam morelę i wiśnię takie 7 letnie, naszarpałam się z korzeniami. Wykopałam, bo robię szerszy przejazd, skoro mam zlikwidować drugi wjazd na działkę.
O oborniku nie będę pisała,że na warzywnik wywoziłam bo tam jest z górki, więc nie tak ciężko.
Patyczki hortensji dostałam duuużo więc jeszcze popikowałam.
Czuję już ogromne zmęczenie i idę spać

Nad skalniakiem jeszcze mi zejdzie długo, bo nawymyślałam sobie różnych pierdół do zrobienia, zobaczymy jak to mi wyjdzie.

I muszę zrobić na zamówienie dekoracje bo Pani już czeka i nie wiem kiedy... Mniej więcej pokażę co robię. Z tej dziedziny zdjęć mam chyba tysiące.

Ogród nowoczesny w pradolinie Warty 09:15, 03 mar 2017

Do góry
Hej Ewo Jestem, żyję, ale widzę, że od września do czerwca (rok szkolny moich dzieci) padam na twarz, Ogrodowisko podglądam, ale nic nie publikuję W międzyczasie - nasze owce zeżarły wszystkie drzewa owocowe, bo nowe zabezpieczenia z kołków i siatki leśnej nie zadziałały (przeszły pod siatką), przygotowałam sadzonki malin i będę je przenosić, nasadziłam duuużo czosnku w skrzynki i wkopałam je w ziemię już późną jesienią (to eksperyment, czosnek kiełkuje, ciągle go oglądam), 14 lutego zasiałam stipę i trzymam siewki w salonie (w piwnicy mi pleśnieją), rusza moje "przedszkole cebulowe" - zrobiłam je, ale nie opublikowałam zdjęć, bo działałam po ciemku z czołówką (niech żyją Dziewczyny z Ogrodowiska).

Daria, Ania - fajnie, że się odezwałyście, widzę, że jest nas coraz więcej w regionie

Elu - skarpa niestety musi pozostać w takiej formie ze względów technicznych, to, co wystaje to element fundamentu domu, a nie murek oporowy Konsultowaliśmy to z kilkoma wykonawcami, pewnie tarasy wyglądałyby lepiej i byłyby praktyczniejsze, ale ich wykonanie i zabezpieczenie kosztowałoby tyle, co dobry samochód z segmentu D Obecne rozwiązanie jest kompromisem między gustem, rozsądkiem i możliwościami finansowymi. A formy nowoczesnej będę się trzymać, bo mi z tym dobrze, ale dziękuję za Twoją opinię, niewykluczone, że za jakiś czas wrócę do Twojej sugestii i zacznę przełamywać minimalizm
Ptasi gaj 23:37, 02 mar 2017

Do góry
U mnie w domu na święta nie ma jemioły od kiedy przewróciłam sie na ulicy na owocu jemioły wiesz jakie sę śliskie ślimate.

Kasiu przyznam szczerze, jak widzę szkółkę z małym ogródkiem to nawet nie wchodzę. Świadczy to o tym, że nie są to fachowcy.

W Runowie byłam co roku kilka razy, dużo od nich brałam prawie wszystkie tuje Brabanty i Szmaragdy. Ten lasek brzozowy to nich. Skarpa z kurnikami, lawsonami przy trawach, modrzewie kręcone, lilak Polobin to od nich. Mają dobry towar ale drogi.
W Runowie to hektary dostaniesz wszystko, jak nie mają to sprowadzą. Tam mnie znają zostawiłam tam duzo forsy. Jak bierzesz dużo to dostarczają darmowo na miejsce..

W Konstancinie, byłam stamtąd mam rododendrona i kocimiętki te co tak ładnie kwitną też mają dużo roślinności.

Dużo roślin mam z Melona (tuje, ten klon czerwony przed domem, zółtą magnolię, wiele roślin przy stawie).

Z Żabieńca mam sosny czarne bardzo ładne dobry dostawca , i jakieś tam drobiazgi.
Moja codzienność - ogród Oli 13:44, 02 mar 2017

Do góry
horcia napisał(a)

Skarpa jest szeroka na 250cm i długa na 20m. Sama irga to chyba zbyt monotonnie? Co myślisz o posadzeniu drzew( kolumnowe lub z ulistą koroną) a w nogach(skarpetki) białe róże okrywowe lub tawuła ta jasnozielona a reszta to irga?

Sama na takiej przestrzeni to nie
Kolumnowe graby, irga i róże fajnie
Moja codzienność - ogród Oli 11:18, 02 mar 2017

Do góry
leon60 napisał(a)

Ja też zawsze w strachu o dach...
Na skarpie na pewno irgę major

Skarpa jest szeroka na 250cm i długa na 20m. Sama irga to chyba zbyt monotonnie? Co myślisz o posadzeniu drzew( kolumnowe lub z ulistą koroną) a w nogach(skarpetki) białe róże okrywowe lub tawuła ta jasnozielona a reszta to irga?
Rewolucje w ogrodzie 22:29, 01 mar 2017

Do góry
Zana napisał(a)
Mam na myśli taki bardziej rozczochrany. Globosum to też byłyby kule. Ale to jest subiektywne odczucie, co kto woli. Może takie kule nad tujami też fajnie by wyglądały. U mnie na osiedlu jest właśnie takie zestawienie klonów "rozczochranych" posadzonych wzdłuż żywopłotu tujowego. Fajnie te ich korony nad tujami wyglądają i jesienią jest piękny widok.

A te klony to one wysokie rosną? bo wiesz skarpa to niewygodny teren na przystawienie drabiny.
Zobaczymy co będzie dostępne w szkółkach. W ubiegłym roku nic godnego uwagi (szczepione na 200cm) nie spotkałam w większej ilości
Rewolucje w ogrodzie 20:25, 01 mar 2017

Do góry
makadamia napisał(a)

Czy tuje będziesz cięła na wysokość czy puścisz je luzem?
Jeśli tuje będą trzymane nisko, to wiśnie będą ok.
Jeśli pójdą wysoko, a skarpa wygląda mi na wąską, to będą się stykać z wiśniami, co nie będzie ładnie wyglądało. Wtedy lepsze byłyby drzewa kolumnowe.

Asia napisała to co miałam gdzieś tam z tyłu głowy, ale nie wyartykułowałam w poście. Też pomyślałam o tym, żeby się korony wiśni z tujami nie stykały. A może kilka klonów z wysoko wyprowadzoną koroną/wysoko szczepionych? One są takie bardziej a "zwiewnke" niż umbry. To taka luźna propozycja.
Rewolucje w ogrodzie 15:29, 01 mar 2017

Do góry

Znów była przerwa w dostawie prądu przez te wichury nie miałam energi prawie przez dwa dni.

Tuje będę cięła a skarpa to ok 200 może 250cm szekokości i ok 22m długości.
Rewolucje w ogrodzie 07:31, 01 mar 2017

Do góry
Kliknęłabym "i like it" przy tej odpowiedzi.
Piękny przykład "postawy obywatelskiej" i "dbania o wspólną przestrzeń" że się tak górnolotnie wyrażę

Czy tuje będziesz cięła na wysokość czy puścisz je luzem?
Jeśli tuje będą trzymane nisko, to wiśnie będą ok.
Jeśli pójdą wysoko, a skarpa wygląda mi na wąską, to będą się stykać z wiśniami, co nie będzie ładnie wyglądało. Wtedy lepsze byłyby drzewa kolumnowe.

Co do kolumnowych, to ja je lubię pojedynczo lub w kompozycjach, a szpalery kolumnowych wydają mi się zbyt "sztywne" jak na ogródki przydomowe.

Jako "bramkę" tam przy wejściu dałabym raczej nieduże kuliste drzewka, żeby nie zasłaniały widoku z okna.
Ogród w remoncie 23:08, 28 lut 2017

Do góry
Lilak ,ładny i jak sie uda zostanie

Za nim tuja do wycięcia

Skarpa do rozwalenia,płotek za jabłonką też, zamiast huśtawki ławeczka.

To co wiem.
Widzicie jaki bajzel, nie wiem jak to że tak powiem zagospodarować.
Wiśnia osobliwa odm. kulista - Prunus cerasus "Umbraculifera" 21:25, 28 lut 2017

Do góry
Czy wiśnie poradzą sobie na południowej skarpie. Skarpa nie jest bardzo stroma jest to pas zieleni za ogrodzeniem?
Wiśnie chyba lubią suchą ciepłą glebę bo zimnej i mokrej to na pewno nie tolerują.
Rewolucje w ogrodzie 21:19, 28 lut 2017

Do góry
Efffa napisał(a)
Tak, Horciu, Makademia ma racje, może narysujesz projekcik np najpierw samego wjazdu i wejscia, bo w calosci ja też sie nie umiem polapać.

Miło Cię widzieć u mnie Nawiązując do ogrodu na opak, wjazd i druga część ogrodu jeszcze nie jest gotowa. Wjazd posiada tylko krawężniki i niestety prowadzi do nikąd ( garaż w planach). Ale, ale kształt i gatunek drzew muszę wybrać już teraz aby dopasować je do siebie.
Tak by wyglądały np wiśnie umbraculifera( czy one poradzą sobie na skarpie?)

Skarpa jest za ogrodzeniem.
Rewolucje w ogrodzie 19:25, 28 lut 2017

Do góry
makadamia napisał(a)

Z tego, co mogę się zorientować, to ta skarpa za ogrodzeniem jest dość wąska. Ile ona ma szerokości? Brzozy są fajne ale nie wiem czy się zmieszczą.
No i nie wiem, czy przypadkiem nie trzeba zapytać się zarządcy drogi o pozwolenie, zanim je posadzisz.

Zgadza się skarpa jest za ogrodzeniem, ale brzozy chcę posadzić w ogrodzie przed skarpą. Jest to wąskie miejsce między gazonami a ogrodzeniem (odgrodzone ze względu na spadek terenu i bramę przesuwną). Wymiary to 450-880-150-790cm.

Chciałabym posadzić tam może cis jako tło, hortensje anabelle lub rododendrony, ale najpierw muszę wybrać drzewa.

Rewolucje w ogrodzie 09:48, 28 lut 2017

Do góry
Horciu, ja już byłam u Ciebie wcześniej ale nic nie napisałam, bo jakoś się nie mogę u Ciebie połapać. Niby plan jest, zdjęcia są a ja dalej niekumata

Z tego, co mogę się zorientować, to ta skarpa za ogrodzeniem jest dość wąska. Ile ona ma szerokości? Brzozy są fajne ale nie wiem czy się zmieszczą.
No i nie wiem, czy przypadkiem nie trzeba zapytać się zarządcy drogi o pozwolenie, zanim je posadzisz.

Te żółte paski przy wejściu to miłorzęby, tak? Jakie? Bo forma podstawowa to duże drzewa (za duże w tym miejscu) a marikeny to małe kuleczki. Poza tym, na zdjęciach to ja tam widzę jakieś świerki płaczące

Ambrowce, grujeczniki - to są bardzo ładne, eleganckie drzewa, ale nie z naszego klimatu i chyba delikatne (osobiście nie mam z nimi doświadczeń). Sprawdzałaś, czy masz dla nich odpowiednie warunki?
Zielony zielonym pogania :) 13:12, 19 lut 2017

Do góry
Hej Piękny domek, duża działka i duże możliwości. Ale też dużo pracy..U nas też jest duży spadek terenu, myślę że ok 10-15 metrów nawet, ale ten spadek jest na południowym stoku więc tam mam owoce, warzywa, drzewa. My przy tak dużym spadku podzieliśmy działkę jakby na 3 części, żeby jakoś to ogarnąć. Dom mamy podniesiony z jednej strony piwnicą, co trochę gubi tę różnicę terenu, potem "półka" trawnika, skarpa i część użytkowa.

Fajnie jest podzielić sobie realizację ogrodu na części. Ja przynajmniej tak robiłam bo łatwiej mi było po kawałku go opanować. I Tobie z pomocą O. na pewno się uda

Powodzenia!!
Rewolucje w ogrodzie 15:41, 17 lut 2017

Do góry
Witaj Iwonko bardzo się cieszę że nawiedziłaś mój nowy wątek. Ogrodowisko było moją inspiracją otworzyło oczy. Ty naprowadziłaś mnie na właściwe tory( wylałaś zimny kubeł na głowę) bo ja chciałam zmienić wszystko od razu.
Zmieniłam ogrodzenie i okazało się że moja skarpa przy tarasie jest chałdą ziemi w niewłaściwym miejscu. Myślałam, myślałam i wymyśliłam donice lecz to nie była pora na przesadzanie i burzenie wszystkiego . Musiałam zaczekać na dogodną porę roku, odłożyć trochę grosza, zarezerwować fachowców koparkę itp.
Teraz pragnę to obsadzić z Waszą fachową pomocą. Zapraszam Częściej
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies