Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ja i mój ogródek, a może ogród

Ja i mój ogródek, a może ogród

Rosa 12:29, 09 mar 2017

Dominika11 napisał(a)
tam taka bawełniana szmata jest rozścielona, a na nią wysypany żwir

ale w sumie co racja to racja - chyba nakłady finansowe byłby zblizone - czy rosliny czy mur, a jak rosliny to jeszcze czas

No, nie wiem. Moim zdaniem murki drozsze, sam beton kosztuje nie malo, do tego piach i stal zbrojeniowa bo to juz beda mury oporowe - musza utrzymac ziemie. Rosliny znacznie tansze. Na allegro masz sadzonki w multipaletach jalowiec plozacy wiltoni idealny na skarpy do tego jalowiec plozacy golden carpet, Jałowiec płożący LIMEGLOW, Jałowiec płożący Blue Chip i masz juz 4 kolory. Sadzonki juz po 1,40 - 1,60 - 2,0 zl za szt. Te odmiany bardzo szybko rosna, sadzisz 1-6 roślin na 1m2. Posadzisz je plamami a na polaczeniach dasz jakies elementy pionowe np. po 3 czerwone buki koumnowe ladnie na tle tui beda wygladac albo cos innego. Teraz sobie policz ile Cie to bedzie kosztowac. Wiesz ile m2 ma Twoja skarpa.
Na str. 7 Twojego watku ladnie i madrze napisala Ci Dajana. To Ty tworzysz swoj ogrod i Tobie ma sie on podobac. Nie czekaj na gotowce.
Dominika11 12:34, 09 mar 2017

nie czekam na gotowce

jak piszesz to ja go tworze i mi ma się podobać, chodzi o to, że może ktoś ma inny pomysł, coś mądrzejszego i bardziej praktycznego - chodzi o wskazówki, przecież ja nie każę nikomu na siłe pisać - pisze ten kto chce
Rosa 12:43, 09 mar 2017

Kazdy bedzie mial tu inny pomysl, bo kazdy ma swoje zdanie i swoj gust. Juz tyle pomyslow dostalas i kazdy inny . Ale wybor nalezy do Ciebie.
Ja nawet koszty Ci podalam i uzasadnilam co tansze i moim zdaniem ladniejsze .
Dominika11 12:51, 09 mar 2017

dokładnie - ile ludzi tyle pomysłów i dziewczyny podały bardzo fajnie i trafione

fakt twoje przedstawione koszty może i bardzo niskie - tylko chodzi jak to fajnie i mądrze zrobić
Rosa 13:27, 09 mar 2017

przeca napisalam.
Mam jeszcze narysowac?
Wpisz sobie w google skarpa i popatrz. Masz setki przykladow, moze cos Cie natchnie .

A fajnie to by bylo jakbys zrobila mur z piaskowca czerwonego np. Do tego scianke wodna wbita w skarpe i placyk raczej okragly z polkolistymi lawkami wokol okraglego ogniska.
Bardzo fajny pomysl, ale czy realny, czy pasowalby do Twojego domu?
Takie rady tez tu dostaniesz .
Dominika11 13:32, 09 mar 2017

tak zastanawiam się o co ci chodzi, nie chcę być nie miła i swoje przytyki serwuj gdzie indziej

jak coś ci nie pasi i nie lezy to nie pisz
Rosa 13:34, 09 mar 2017

chcialam pomoc.
Dajana miala racje.
Buzka znikam
Makao_J 13:34, 09 mar 2017

Domi spróbuj jeszcze pogadać z eMem. Cokolwiek nie wymyślisz to fajnie by było gdyby on też o wszystkich opcjach wiedział. Wówczas razem możecie przedyskutować na ile możecie sobie pozwolić i ile dacie radę zrobić sami.
Takie skarpy to zawsze jest wyzwanie bo obojętnie co zrobisz czy będzie to murek czy skarpa to trzeba właściwie przygotować teren.
Przy dużych spadkach zawsze jest ryzyko że podczas ulew może coś spłynąć.

Tak czy owak to nie jest praca tylko dla Ciebie i lepiej omówić wszystko z eMem.

Moje piny to tylko propozycja. Po prostu pokazanie innego rozwiązania na takie spadki. A skoro się nie podobają to przecież nie będę się za to obrażać. Po to jest to forum. By szukać rozwiązań Czasem gorszych czasem lepszych ale to zawsze rozjaśnia umysł

Będę obserwować Wasze poczynania
Dominika11 13:37, 09 mar 2017

dzieki Aniu, tak to na pewno obgadam sprawe z eMem i jakąś decyzję podejmiemy

twoje inspirki podobaja mi się i powiem, że zaczyna mi coś świtac w głowie
Dominika11 13:45, 09 mar 2017

zaczerwieniłam się