Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Przedogródek Agniechy973 16:21, 20 kwi 2012

Do góry
no to masz wsparcie na 2 strony Aga.
Fajnie Cię spotkać Danusiu. Ja ostatnio bardziej przelotem bywam, nawet nie zdążam wpaść do Ciebie na mały zachwyt. Pozdrawiam Cię
I Ciebie Aga.
I zmykam
Pa
Przedogródek Agniechy973 15:33, 20 kwi 2012

Do góry
tych cisów, nie jałowców, tak? Ze 3 by było ładnie.
Przedogródek Agniechy973 15:19, 20 kwi 2012

Do góry
myślę że mniej niż 2 m średnicy- ok 1.5 m. Czyli od muru domu 80-90 cm. Może 2 hortensje i stożki a zamiast miskanta molinia arundinacea- jest wysoka, ażurowa, ale mniej miejsca zajmie Albo z 1 hortensją , stożki i trawy . Nie wiem czy hosty jeszcze wejdą.
Przedogródek Agniechy973 13:42, 20 kwi 2012

Do góry
a na froncie przy ławce 1 hortensję i stożki? Może tu się zmieści? Oczywisiei już nie pamiętam tego miejsca dobrze, nie znajdę łatwo w wątku, a nie mam duzo czasu.
Przedogródek Agniechy973 13:40, 20 kwi 2012

Do góry
przychodzi ma myśl tylko taki pomysł żeby zastąpić nimi bukszpany pod grabami. Mogą być zamiast kul stożki cisowe. W trawie ozdobnej będzie im też ładnie.

chyba że masz gdzieś miejsce na rabatę z trawami i stożkami gdzie indziej.
Albo zmienić plany i zrobić przy tarasie rabatę różano-stożkową . Prawdę mówiąc juz jej nie pamiętam, więc sama zerknij co tam miało być
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 12:15, 20 kwi 2012

Do góry
jaka tam jest szerokośc?
Mogłam namieszać.
Jak graby to 1 szt, bardziej myślałam o 2 szt w przypadku jesli wybierzesz kuliste formy. Ale te mniej 'grają' w ogrodzie w rogu znowu.
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 12:01, 20 kwi 2012

Do góry
magnolia napisał(a)

Mnie to wygląda na rajgras czyli gatunek wchodzący w skład mieszanek trawnikowych. Tylko nie variegata a zwykły. Gdy trawa nie jest regularnie koszona to własnie takie kępy powstają bo rajgras zagłusza inne gatunki. Na pewno to nie jest carex w każdym razie.

Tez mam takie obawy, ale Abrakadabra pisała że to gatunek sadzony przez kogoś. Chyba że źle zrozumiałam

Magnolio - mi chodziło o to, że ta trawka rośnie w jednym kącie z kilkoma gatunkami różnych traw ozdobnych więc wywnioskowałam (jak się okazuje błędnie), że to też jakaś ozdobna - tym bardziej, że bardzo się wyróżniała na tle trawnika. Oj, to się zmartwiłam...

Mam jeszcze pytanie o drzewka. Jeśli w "I" byłby formowany grab to w "J" też 2 graby mogę dać? Nie chcę już tu namieszać w tych gatunkach za bardzo. Te 2 mają być zupełnie blisko siebie? Nie potrafię sobie wyobrazić jak by to miało wyglądać...
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 10:49, 20 kwi 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Dużo mialam zaległości w czytaniu. Mijamy się, Ty do wieczora a ja wieczorem. Ale w niedzielę się spotkamy
Magnoli zazdraszcam, bo moja wcześniej zakwitła i wielkanocny mróz kwiat ściął...
A po te pstrokate bukszpany pojadę, obwódki do ściany wodnej z nich zrobie

Mijamy się, ale dobrze, że jednak do siebie zaglądamy
szkoda, że magnolia ucierpiała, ale w końcu będą następne i następne wiosny

Tak jak mówisz, Poli pomachamy, wszystkie

a tu kolejne zakwitną, uwielbiam ich kolor, chyba u mnie monotematycznie z kolorami
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 10:29, 20 kwi 2012

Do góry
K- może tam zostawić tylko tę kulę -tuję, dodać do niej jeszcze ze 2 mniejsze, ale nie takie maluchy jak Danica, a resztę obsadzić cisem repandens czy faireview. Będzie spójnie, całorocznie. Potem pas irgi ( już za kamieniami) albo średniej wielkości trawy ozdobnej - obiedka szerokolistna, molinia, jakiś carex
Dalej 2 drzewka lub 1 większe i kulki tui Danica w czymś zadarniającym. Albo już bez kulek po prostu kilka Cyprysików Filfera Aurea Nana tak żeby z czasem się dotknęły czy Lilaki Palibin.
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 10:16, 20 kwi 2012

Do góry
agata_chroscicka napisał(a)
Mnie to wygląda na rajgras czyli gatunek wchodzący w skład mieszanek trawnikowych. Tylko nie variegata a zwykły. Gdy trawa nie jest regularnie koszona to własnie takie kępy powstają bo rajgras zagłusza inne gatunki. Na pewno to nie jest carex w każdym razie.

Tez mam takie obawy, ale Abrakadabra pisała że to gatunek sadzony przez kogoś. Chyba że źle zrozumiałam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:22, 20 kwi 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
U mnie na wsi Magnolii nie ma, w Nomi nie ma (jeszcze ogrody z ub miesiaca chyba w sprzedazy??), musze poszukac gdzie indziej
W Nomi za to sporo slicznych, swiezych bukszpanowych stozkow jakby ktos byl zainteresowany

pozdrawiam!
U mnie odwrotnie, Magnolia jest Nomi nie ma
Danusza czapek raczej nikt by nie nosił Za to pomysł z bransoletką fajny. I chyba mam prosty pomysł na taką, zrobię zdjęcie i wkleję jutro
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 00:45, 20 kwi 2012

Do góry
Magnolia bardzo mi się podoba nie tęsknię za starymi czyli Kwietnik i Ogrody, Kwietnik był fajny, Ogrody za drogie a tu za 116 stron bardzo ciekawych artykułów , pouczających odpowiedzi , ładną szatę graficzną, no papier trochę za cienki, ale to pryszcz płaci się tylko 3,90zł, gdzie Twój Ogrodnik z 38 stronami kosztuje, 3.80 zł a to malutki miesięcznik, będę kupowała mam nadzieję ,że znajdę tam artykuły Danusi
Ogródkowy chaos u monitki 22:00, 19 kwi 2012

Do góry
Dzieki dziewczyny za odwiedziny i fajnie że wiosenka się podoba u nas dzisiaj cieplutko było wreszcie

bociek napisał(a)
Monitka, piekna wiosna u Ciebie...Z kolem tez sobie super poradzilas

eee tylko koncepcja mi się zmieniła .... piaskownicę postawię przy zjeżdżalni (chyba...) mam trochę kostek brukowych i pomyślałam że zrobię tam mini placyk. Narysowałam mniej więcej co chcę ale nie mam pojecia jak to połączyć w całość i jak zestawić rośliny ze sobą.
Wykorzystałam zdjęcie z planem rabatek ell bo to jest mniej wiecej to co od początku planowałam (placyck zachciałam ogladając realizacje Danusi ale czy to sie u mnie sprawdzi, nie wiem) Tak to wyglada:

1. przy podjeżdzie wisnie w obwódkach z bukszpanu
2.zakątek brzozowy z berberysami, trawami i sosenkowymi kulkami ściągniety od Danusi z ogrodu z lustrem
3. rabata ze świerkami, trawami, kulkami i stożkami z bukszpanu z dodatkiem krzewów (nie wiem jeszcze jakich)
4. dalej rabata z hortensjami
5 narożnik ze śliwą wiśniową Pissardi hortensjami i różanecznikami

czerwone kropki to drzewa: podoba mi się klon odessanum, magnolia, śliwa wiśniowa pissardi

Zrobiłam też rabatę narożną narysowaną baaaardzo amatorsko ale niestety nie mogę ogarnąć garden puzzle...czy to do siebie pasuje? i co dać na niższe piętro?

Ogród w Tarnowie 20:08, 19 kwi 2012

Do góry
witaj Ryśku
ogród cudowny.....ale to już pisałam kiedyś
pięknie zakwitła magnolia ( stellata?)
moja jeszcze maleńka, jesienią kupiłam ....
pasażer w dechę
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 16:59, 19 kwi 2012

Do góry
Irenko, ale u Ciebie ruch! Jak w ulu. Ale nie ma się czemu dziwić, tyle pięknych okazów pokazujesz. Magnolia śliczna jest. Swego czasu widziałam takie w Ogrodzie Zoologicznym we Wrocławiu, ale malutkie były. Szkoda, że u mnie taka nie będzie rosła
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 16:33, 19 kwi 2012

Do góry
nie wiem co to jest niestety. Nie bardzo wygląda na carex. Może wyslij zdjęcie do Surowińskich na ogrodytraw. Są pomocni, choć teraz chyba bardzo zajęci.
Co do zdjęć- zastanowię się jak będę mieć chwilkę. Może jutro, dziś jestem przelotem tylko.
Na zasłonięcie garażu coś wymyślimy- może jarząby Fastigiata, albo graby 'Frans Fontaine' I tak z czasem będą za szerokie, ale wtedy trzeba je podkrzesać od dołu i tyle.
Z iglastych zostają tuje-Aureospicata, Columna, Kórnik.
Przedogródek Agniechy973 16:22, 19 kwi 2012

Do góry
Brzoza jacqemonta może być. Tez ma śliczną, biała korę, ładny kontrast kory z liśćmi. W związku szkólkarzy polskich jest info że Doorenboos to to samo, tylko z siewek holenderskich. Nie podają czym ta odm się różni.
Dalecarlica- hm. widywałam ją jako dorosłą i moim zdaniem to jest jakaś pomyłka. Te listki powcinane są już tak małe , że z daleka wyglądają jakby ich nie było, albo jakby drzewo było chore. Gałązki są ok, ciekawe, ale odbiór zwykle jest całej sylwetki, i formy.
Żółtolistne- po pierwsze jednak nie powinny być w pełnym słońcu, choć czasem piszą że mogą i że słońce ich nie przypala. Jednak w innych źródłach piszą że przypala, a to daje brzydki efekt. Po drugie te brzozy muszą mieć ładne , ciemne tło żeby 'zaświeciły'.

Zostań przy Jacqemonta
Abrakadabra- w szkółce Grąbczewskich jesienią takie 3-4 m, wielkie były po 265 zł, a to nie jest tania szkółka. Więc nie są to drogie drzewa , chyba że ktoś zamierza skroić klienta.
Jak masz problem z wielkością sprawdzaj w związku szkółkarzy polskich- na ich stronie. To dobre dane, rzetelne
Ogród Ewy :) 16:22, 19 kwi 2012

Do góry
Cudna twoja magnolia, takie blado różowe kwiaty a Susan idzie identycznie jak u mnie
ale fajnie, że z piwonią się udało!!!
Ogród Ewy :) 15:31, 19 kwi 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)
U mnie magnolia jeszcze śpi. Dużo cieplej musi byc u Ciebie i trawka taka piękna zielona a róże godne pozazdroszczenia . Ja dziś wykopałam 8 zmarzniętych ale to chyba jeszcze nie koniec.Pozdrawiam.

Bogdziu poczekaj jeszcze z różami, ja już też część wywaliłam, na niektóre czekam i widzę, że słusznie bo coś tam się zaczyna pokazywać. U Ciebie trochę chłodniej więc róże startują później.
Ogród Ewy :) 15:24, 19 kwi 2012

Do góry
weronika77 napisał(a)

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies