Faktycznie jest nas sporo Odwiedził nas kiedyś znajomy, pooglądał szarą elewację i mówi " Eeee, was to nie okradną, bo dom z daleka wygląda na nieotynkowany, jakby tu dalej była budowa".
hehe to jest nasz więcej ja mam dom również w bieli i szarości, a ostatnio dodałam fioletowe akcenty bo mi mówiono, że jakoś zimno Nie wspomnę o swojej garderobie
cześć nie mam szans wszystkiego przeczytać co naklachałyście tutaj, ale jeśli chodzi o biel to u mnie tez rządzi cały dom na biało dodatki szarego i dąb naturalny i kolorowe mocne akcenty w planach. Marzenko gnasz jak galopujący konik Całus dla Cebie
U mnie też, biel, szrości. Pamiętam wielkie oczy malarzy, jak się dowiedzieli, że tak będzie. Byli przerażeni, że jak tak można, że będę zmieniała, bo brzydko itd Już nie wspomnę o szarej podbitce drewnianej. Prawie płakali, jak malowali , że mahoniu nie będzie
biel i szary- jest nas więcej.
Najbardziej lubię jak wpadają ludzie i chwalą nasz kominek-' fajny, taki prosty macie, a jaki będzie kolor?' Nie wierzą że ten szary, betonowy to efekt docelowy.
Irenko, jak kolorowo się u ciebie zrobiło A magnolia piękna Pewnie już moją kilka lat. Zazdroszczę ci tego widoku, pewnie co roku czekasz na to widowisko. Ja jestem w Toruniu, to odwiedzam magnolię, które zapewniam cę mają około 50 lat. Są dwie, jak kwitną to po prostu zjawisko. Nie wiem czy w tym roku uda mi się je zobaczyć
Zapraszam do lektury, będzie nasz ogród i jedna z realizacji - ogród z księżycową bramą.
Posłuchajcie wywiadu z red. Małgorzatą Szymczykiewicz i Aldoną Zakrzewską w radiu o tym co będzie w piśmie. Jest mowa m.in. o ogrodzie nie tylko bukszpanowym z lustrami
Dużo informacji o przemarznięciach roślin po zimie. Posłuchajcie pisząc posty Właśnie słucham
Zapraszam do lektury, będzie nasz ogród i jedna z realizacji - ogród z księżycową bramą.
Posłuchajcie wywiadu z red. Małgorzatą Szymczykiewicz i Aldoną Zakrzewską w radiu o tym co będzie w piśmie. Jest mowa m.in. o ogrodzie nie tylko bukszpanowym z lustrami
Dużo informacji o przemarznięciach roślin po zimie. Posłuchajcie pisząc posty Właśnie słucham
D - kulowe liściaste mogą byc np kolorowe berberysy - admiration, aurea czy piękny polski beskid. Kolumnowe mogą byc tez jałowce, ale czytałam na forum że są trudne w uprawie i łatwo brązowieją, a od śniegu traca pokrój. A może cisy. Są odmiany kolumnowe i rosnące dość szybko. Trzeba by dobrze poszukać. No i jest jeszcze choina kanadyjska, którą juz zdaje się Magnolia polecała.
Nie znam się właśnie na berberysach wcale (zresztą jak na większości roślin) - zaraz pooglądam i poczytam o tych.
Choina odpada chyba bo za wielka jest z tego co czytam do 8 metrów szerokości - absolutnie się tam nie zmieści - musi być przejście do drewutni. Poszukam jeszcze jakiś kolumnowych bo w sumie nawet nie sprawdzałąm jakie są polecane.
H - chyba powinnaś dać dwa plany, bo masz bardzo wysokie rosliny (miskant, perukowiec) i prosiłoby się dac coś dwustopniowo - np. jakies trawy typu rozplenica,a dołem trzmielina czy wrzosy.
No właśnie wiem, że tam potrzeba wystopniować wysokości tylko nie wiedziałąm jak.
A o jakiej odmianie rozplenic myślisz?
Ja bym bardzo chciała gdzieś jeszcze tą wielką (odmiany teraz znaleźć nie mogę,ale ponad 1 m wysokości ma) umieścić gdzieś, ale tam to chyba za duża będzie?
D - kulowe liściaste mogą byc np kolorowe berberysy - admiration, aurea czy piękny polski beskid. Kolumnowe mogą byc tez jałowce, ale czytałam na forum że są trudne w uprawie i łatwo brązowieją, a od śniegu traca pokrój. A może cisy. Są odmiany kolumnowe i rosnące dość szybko. Trzeba by dobrze poszukać. No i jest jeszcze choina kanadyjska, którą juz zdaje się Magnolia polecała.
Za ta studnia przydaloby sie cos dużego, a moze magnolia, wiśnia ozdobna na amanogawa, widzialam nawet hortensję na pniu. Czy wolisz drzewo?
A co do studni to kup dużą rozlożystą donicę i w niej skalniak posadź ... Ale ja bym wolala sezonowe