Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:37, 25 paź 2016

Do góry
Żeby poprawić humory tym, co smucą się jesienią, dodam kilka zdjęć, że gorzej już być nie może, a my w takich warunkach pracujemy. Ogrodnictwo to wielkie wyzwanie

Pszczelarnia 20:11, 25 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A ja też mam z Powsina i zobacz jakie pokręcone

Danusiu, wiem, że czuwasz nad naszym ogrodem. Dziękuję.

Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 16:11, 25 paź 2016

Do góry
Ja tak cięłam swoje. Kolumnowo to aż tak nie będzie rosło, chyba że kupisz odmianę kolumnową, ale kosztuje majątek.
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 16:07, 25 paź 2016

Do góry
RadekZ napisał(a)

Znalezione na jednym z osiedli warszawskich (nowoczesnych osiedli, jeśli ma to jakieś znaczenie )

Podaj adres, gdzie to rośnie. Ma to znaczenie. Ulica, nr domu.
Pszczelarnia 16:05, 25 paź 2016

Do góry
A ja też mam z Powsina i zobacz jakie pokręcone

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:10, 25 paź 2016

Do góry
Co będzie okaże się za zebraniu w czwartek
Rozpoznawanie bylin 13:09, 25 paź 2016

Do góry
Tłumacząc bardzo prosto, to znaczy że siewki otrzymane z nasion będą miały cechy niejednakowe jak roślina z której nasiona pozyskano. Mogą mieć kolor inny, wysokość inną itp. niż roślina mateczna, a część może być całkiem inna - czyli powstanie nowa odmiana, całkiem nieznana na ten przykład.

A jeśli rozmnożysz wegetatywnie czyli przez podział kępy, lub np.; "in vitro" - otrzymasz dokładnie taką samą roślinę.

Poczytaj hasło w wikipedii "rozmnażanie roślin".

https://pl.wikipedia.org/wiki/Rozmna%C5%BCanie_ro%C5%9Blin
Męczennica błękitna - Passiflora caerulea 12:58, 25 paź 2016

Do góry
Pytanie brzmi, gdzie najlepiej przechowywać, a więc najlepiej w zimnej szklarni, gdzie temp. nie spada poniżej zera a nie więcej niż 10 stopni. W ciepłej szklarni powinna rosnąć przez cały rok, z zimnej m ożna ją wyciągać wiosną (koniec maja).

Inna odpowiedź, gdzie ewentualnie można przechowywać?

Można przechowywać w jasnej werandzie - na plusie, w garażu widnym na oknie, w ciemnicy nie za bardzo. W chłodnym pokoju w domu na oknie też można.
Cis - Taxus 12:56, 25 paź 2016

Do góry
Nie, bo nie ma w zasadzie jednego pnia, chyba, że znajdziesz taki egzemplarz. Nie odmiana się liczy a kształt danego cisa, czy ma przewodnik, czy nie.
Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 12:55, 25 paź 2016

Do góry
Tak, wystarczy, na pewno wypuścił korzenie w grunt. W takim razie jeśli kopczyk to po przymrozkach większych, w grudniu najlepiej.
Zmiany w powiadomieniach mailowych 12:53, 25 paź 2016

Do góry
A może nie zaznaczyła tego o co prosiłeś pisząc o zmianach czyli czerwoną strzałką?
Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 12:06, 25 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Posadzon y w tym roku, ale kiedy? 20 października? czy wiosną czy latem? Czy j uż się ukorzenił?

Nie trzeba oklrywać bo to drzewo całkowicie zimotrwałe, wyjątek dotyczy sadzenia tuż przed mrozami czyli w listopadzie, wtedy należy usypać na korzenie niewielki kopczyk z kory lu ziemi. Pnia i korony nie okrywa się. Nie ma takiej potrzeby.

Sadzony we wrześniu, po targach Zieleń to życie. Nie wiem czy tyle czasu wystarczy, żeby się ukorzenił. Na wszelki wypadek zrobię kopczyk z kory. Dziękuję
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:20, 25 paź 2016
Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zrobiłam, ale nie wiedziałam że są sączki, ale może się do czegoś przyda.

Danusiu, o jakim drzewku myślałaś za hortensjami? Zmieniłaś kolor, ja myślałam o śliwie Pissardi, co będzie wg Ciebie lepsze?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:40, 25 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jak się patrzy na te rośliny to wszystko jest brzydkie, zaniedbane i w kompletnym chaosie. Aby poprawić ten stan, zastanów się co źle robisz, czy kiepskie rośliny (jakość) czy kiepska ziemia i pielęgnacja? czy jedno i drugie?
Tak nie może być.

Wywal świerki kłujące, nie warto ich sadzić. wywal te wszystkie śmieciowate drzewa krtóe nie dają żadnego ładnego efektu., Jeśli wszystko jest brzydkie, to co ma w ogrodzie zdobić??

Wytycz nowe linie rabat, wszystko )(oprócz platana) wywal z trawnika na rabaty. Zrób jedynie wyspę, na której będą rośliny. I powinny to być egzemplarze łądne a linia trawnika śliczna, estetyczna i trawnik w doskonałym stanie. Byle czym nie wypełniaj ogrodu, dlategio że jest za darmo, albo tanie.

Dziękuję za wszystkie rady, czy coś z tego co jest w ogrodzie nadaję się na wyspę? Na wątku dodałem plan z wyjazdem i chodnikami
Cyprysik groszkowy "Filifera Aurea Nana" 07:21, 25 paź 2016

Do góry
Nie na wiosnę - teraz trzeba usuwać,jesienią, gdy brązowieją. Usuwasz martwe, brzydkie gałązki aby krzew wyglądał efektownie i zdrowo.
Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 07:16, 25 paź 2016

Do góry
kasia_c napisał(a)
Czy ginko biloba mariken należy okryć na zimę? Jeśli tak to pień czy koronę czy oba? Posadzony w tym roku.

Posadzon y w tym roku, ale kiedy? 20 października? czy wiosną czy latem? Czy j uż się ukorzenił?

Nie trzeba oklrywać bo to drzewo całkowicie zimotrwałe, wyjątek dotyczy sadzenia tuż przed mrozami czyli w listopadzie, wtedy należy usypać na korzenie niewielki kopczyk z kory lu ziemi. Pnia i korony nie okrywa się. Nie ma takiej potrzeby.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:12, 25 paź 2016

Do góry
maciej napisał(a)
Zapraszam Pierwsze podejście do planowania, drugie do realizacji
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7291-pierwsze-podejscie-do-planowania-drugie-do-realizacji?page=1#post_0

Jak się patrzy na te rośliny to wszystko jest brzydkie, zaniedbane i w kompletnym chaosie. Aby poprawić ten stan, zastanów się co źle robisz, czy kiepskie rośliny (jakość) czy kiepska ziemia i pielęgnacja? czy jedno i drugie?
Tak nie może być.

Wywal świerki kłujące, nie warto ich sadzić. wywal te wszystkie śmieciowate drzewa, które nie dają żadnego ładnego efektu. Jeśli wszystko jest brzydkie, to co ma w ogrodzie zdobić??

Wytycz nowe linie rabat, wszystko )(oprócz platana) wywal z trawnika na rabaty. Zrób jedynie wyspę, na której będą rośliny. I powinny to być egzemplarze łądne a linia trawnika śliczna, estetyczna i trawnik w doskonałym stanie. Byle czym nie wypełniaj ogrodu, dlategio że jest za darmo, albo tanie.

Jak zmienić tytuł wątku? 23:25, 24 paź 2016

Do góry
Dziękuję bardzo, podpis poprawiony Pozdrawiam
Gardenarium napisał(a)
Dziękuję. Zmień teraz swój podpis, bo jest stary
Trawy w donicach 21:30, 24 paź 2016

Do góry
Zapytaj Irenki.
Stawy i przydomowe oczka wodne 21:05, 24 paź 2016

Do góry
Jak_Kas napisał(a)
Witam!

Planuję zrobić oczko wodne, proszę o pomoc.
Jaka musi być głębokość żeby ryby przeżyły (gdzieś czytałem, że 1,50m, niedawno się dowiedziałem, że 1,20m wystarczy). Jakie rośliny żeby czyściły i natleniały wodę. Czy rośliny natleniające i jakiś dodatkowy natleniacz wystarczy do ryb. Co sądzicie o natleniaczu solarnym. Jaka grubość folii wystarczy. Jak obliczyć jaka będzie pojemność w litrach.

120 cm wystarczy ale tak na słowo honoru, lepiej żeby było głębiej.

Rosliny wodne znajdziesz w dziale o nich. Co posadzisz zależy od miejsc jakie im zapewnisz, czy kosze na półkach, czy specjalne nisze, kieszenie.

Na dnie zatop kosze z grzybieniami.

Tu masz bogaty dział o roślinach wodnych, tylko wybierać.

Odpowiednia ilość roślin, im więcej tym lepiej, zapewni czystą wodę w stawie, żadnych solarnych nie musisz montować. Woda powinna się natleniać pompą i jakimś "tryskaczem, kamieniem, wodospadem czy tzw. "rzygaczem".

Zamiast folii polecam EPDM. To taka guma. Lód jej nie podziurawi,a zwykłą owszem.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies