Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy iglaste » Cis - Taxus

Cis - Taxus

Adela 19:25, 26 paź 2016

Gardenarium napisał(a)
Nie, bo nie ma w zasadzie jednego pnia, chyba, że znajdziesz taki egzemplarz. Nie odmiana się liczy a kształt danego cisa, czy ma przewodnik, czy nie.

Dziękuję Danusiu. No, fakt Nie do końca przemyślane pytanie.
paulen 09:50, 30 paź 2016

Podsyłam kilka zdjęć. Na dwóch drzewkach są owoce, które w większości zaatakowane są czarnym nalotem (widać to na zdjęciu).
Co do igieł to część żółknie a następnie brązowieje.
Dokopałem się również do korzeni jednej rośliny najbardziej zaatakowanej. Trudno jednak ustalić coś konkretnie. Nowe pędy są całe świeże, białe widać że pracują normalnie.
Znalazłem kilka ciemnych ale one są bardziej zdrewniałe niż chore zgniłe, choć mogę się mylić w ocenie i ten brąz to obumieranie.
Czy ktoś ma pomysł co to może być i co robić o tej porze roku?
Mazan 18:01, 30 paź 2016

Paulen

Objawy bardziej wskazują na szkodniki /czerwce/ niż na chorobę. Prawdopodobnie to atak misecznika cisowca, żeby się o tym przekonać obejrzyj zaatakowane cisy. Czarny nalot tworzą grzyby sadzaki.

Pozdrawiam
Anda 21:38, 04 lis 2016

Właśnie oglądam bardzo ciekawy program ogrodniczy. Mowa jest miedzy innymi o roślinach mogących dobrze zastąpić bukszpan. Między innymi pokazana została odmiana cisa Taxus cuspidata Lescow. Od dwóch lat rośnie w ogrodzie palacowym Blühendes Barock w Ludwigsburgu. Nie wiem, czy w Pl jest dostępna, ale może komuś się przyda ta informacja.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
KasiaBawaria 07:38, 05 lis 2016

Ciekawe.Do tej pory byla tylko odmiana 'Kleiner Grüner'.
19:55, 06 gru 2016
Jaka odmiana cisów o zielonym czy żółtawym zabarwieniu nadaje się do formowania w stożek lub walec w pobliżu ściany domu by nie zagrażały korzenie fundamentom i by powoli rosły?
Jest tyle odmian,że pogubiłam się
Gardenarium 20:24, 11 gru 2016

Cis ma drobne korzenie, nie rozwali fundamentów. Najsilniej rośnie zwykły Taxus baccata i tego nie sadź, zrób stożek z Hilli. Walec to odmiany kolumnowe np. Wojtek, Fastigiata Robusta i inne.

Instagram Ogrodowiska
23:00, 11 gru 2016
Ślicznie dziękuję Danusiu.Zapisuję do kajetu informację.
Gardenarium 15:08, 12 gru 2016

Poszukaj odpowiedniego egzemplarza, żeby gałązki miał w bok i nawet niekoniecznie jakakolwiek odmiana czy gatunek. PO prostu szukaj odpowiedniego pokroju, który od razu widać że wyjdzie stożek.

Instagram Ogrodowiska
anna_t 13:04, 08 lut 2017

Danusiu posadziłam sadzonki cisa baccata w październiku, nie przycinałam ich. kiedy teraz najwcześniej mogę je przyciąć?