Renata no właśnie chyba są tak niepozorne, że nawet ich nie zauważyłam. Za to kępy gwiazdorzą
Marta nawet nie wiesz jak ci zazdroszczę. Masz teraz tyle podpowiedzi, a człowiek wieki temu wszystko na wariata robił. Na szczęście glediczję dobrze posadziłam

To piękne drzewo. I u ciebie na tle ściany będzie super wyglądać. Jest ażurowe więc nie będzie przytłaczać a jana elewacja podkreśli jego urodę.
Moja skarpeta pod glediczją ma trudne warunki. Jest tam 5 rozplenic, jeżówki i dużo hakone. Rozplenice nie są jakieś spektakularne w rozmiarze, właśnie ze względu na to, że rosną pod samym pniem dużego już drzewa. W suszę chodziłam tam co jakiś czas z konewką i dzięki temu ta kompozycja jakoś przetrwała. Na Ogrodowisku dużo podobnych zestawień. Ale na prawdę ładnie to wygląda razem i jeśli tylko ci się podoba to sadź

Trawy lubią słońce więc spokojnie dadzą radę, byle wody co jakiś czas dostały.
Ewa ciesze się, że i tobie magiczność skarpet jest bliska

Buk Dawick gold ma 14 lat. Obsadzałam skarpę na której rośnie w 2005 roku. Sadzonka była mała. Mam kilka fotek sprzed lat. Patrząc na daty stwierdzam, że buk ten rośnie szybko.
Rok 2007
Rok 2008
Rok 2010
Rok 2015
Rok 2017
Po latach rośliny na skarpie zlały się w jedną masę i stanowią szczelną przegrodę przy tarasie. Niestety walor estetyczny tej przegrody pozostawia wiele do życzenia. Na żywo nie wygląda tragicznie, niestety zdjęcia podkreślają groteskowość za gęstego nasadzenia. Najgorzej wygląda to jesienią, gdy liściaste wchodzą w fazę przebarwiania. Za duże kontrasty kolorystyczne uwypuklają zgniecione rośliny.
Na to zdjęcie nie mogę patrzeć, ale ma wartość edukacyjną

Czyli jak nie sadzić!
Takie mam plany na tego buka na wiosnę. Do wycinki idzie jałowiec Stricta i sosna bośniacka. Jałowiec tak mocno podkrzesałam, ponieważ z każdym rokiem miał coraz więcej brązowego suszu. A sosna jak widać wegetuje w tej ciasnocie.
Buk w całej swojej karierze miał tylko jedno cięcie w 2016 roku. Skróciliśmy go wtedy o ponad metr. Cięcie to sprawiło, że stał się szerszy.
Idąc tym tropem po wycięciu bocznych iglaków, przytnę wszystkie gałęzie z dołu, aby się zagęściły. Chodzi mi o uzyskanie zgrabnego owalu. I trzymanie buka maksymalnie do tej wysokości jaką ma teraz.
Ufff epopeja, ale może ktoś skorzysta