Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:14, 15 paź 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zapasowe doniczki

Łał ta ilość powala Danusiu jesteś niesamowita ..jak Ty to wszystko ogarniasz
Podwórkowa rehabilitacja 14:12, 15 paź 2019

Do góry
Trawki i powojniki na studni

Róża Olivia niezwykle zdrowa, po deszczach postanowiła przybrać na wzroście zamiast zaangażować się w kwiatki. Ale i tak to róża, która wydała z siebie najwięcej kwiatów tego roku u mnie.

I na koniec mój relaksik z niedzieli.
Pozdrawiam

Podwórkowa rehabilitacja 14:07, 15 paź 2019

Do góry
Piwonia znów zachwyca, serio, podobają mi się te liście

Maciejce podoba się teraz pogoda.

Smagliczka cały czas zdobi.

Podwórkowa rehabilitacja 14:03, 15 paź 2019

Do góry
Dalie mimo, że zmarzły chcą też pokazać swój urok. Marny on jest ale taka pora roku.
Werbena przekwita.

Gaura cały czas w doskonałej kondycji

Krwawniki w różnych fazach. Od różowego do czarnego.

Ogród w remoncie 14:01, 15 paź 2019

Do góry
Dobra, zaznaczyłam na planie co i jak. Wybaczcie, że nie profesjonalnie ale chciałam szybko

Zielono cisy kolumnowe
Czerwono Szalotki
Pomarańczowo Emma H.
Żółto BethaimerG.
Kul cisowych nie zaznaczałam bo to dopiero wyjdzie w praniu
Wiem, Szalotki pod oknami może za wysokie ale nie mam innego pomysłu. Całych okien może nie zasłonią
Podwórkowa rehabilitacja 14:00, 15 paź 2019

Do góry
Zdjęcia z dzisiaj.
Drugie kwitnienie róży Queen of Sweden i lawendy.
Majówka na Majówce 13:46, 15 paź 2019

Do góry
A u nas kolejni domownicy
Był gołąb Henryk, który chyba odleciał z boćkami do ciepłych krajów, teraz są kotki.
W sobotę przed południem usłyszałam, że coś się dzieje na tarasie, poszłam sprawdzić, a tam mały kociak drze sie wniebogłosy i wyszarpuje suchy chleb z foliówki przeznaczony na kompost. szybko pobiegłam po karmę psią (bo tylko taka była) tez sie rzucił na nią, ale cały czas przeraźliwie miauczał. Nie widziałam kogo łapać, psy czy jego, bo oczywiście raban sie zrobił . Jak troszkę podjadł poszedł na zwiady, nalazłam go przy śmieciach jak coś tam wyjadał więc pobiegam po pasztet z indyka, wsunął aż mu sie uszy trzęsły, nie chciałam mu dawać za dużo, żeby sie nie pochorował. Potem przez jakiś czas siadał blisko mnie, obserwował co robię, psy go obchodził to dalej to bliżej, no oczy musiałam mieć dookoła głowy. Kotek cały czas pomiaukiwał, uspokoił sie dopiero jak dostał mleka, tak sie rzucił na mleko jakby w życiu nic innego nie jadł i nareszcie przestał płakać .
Wieczorem szliśmy do znajomych, wracamy (tak koło 3-ciej ) szukamy z latarką kotka, a tam....dwa kotki Cwaniura pobiegł po rodzeństwo
Na tą chwilę sytuacja jest taka, że są oba na wikcie, dostają mokrą karmę, suchą na razie gardzą, ale to wszystko pikuś przy mleku, nawet dają sie wtedy pogłaskać. Chowają sie pod tarasem, ale wychodzą i wczoraj nawet odważyły sie zajrzeć do domu, zrobiły obchód włości przy ogólnym zdziwieniu psów po czym zaległy na tarasie, jednak cały czas są w gotowości do ucieczki.

Lucek - pierwszy

Kotki dwa
Ja i mój ogródek, a może ogród 13:33, 15 paź 2019

Do góry
Dominika11 napisał(a)
a coś takiego - tylko proszę delikatnie się ze mną obchodzić

ten miskant byłby też na przeciwnej rabacie po drugiej stronie furtki

Dominika jak Ci tutaj doradzać jak Ty masz już wszystkie nasadzenia zaplanowane

Jak będzie drugi miskant po drugiej stronie to będzie nawiązanie i spójność
Gdyby nie było to ja bym widziała cały szpaler miskantów i nie dawałabym tego drzewka w środku
jeśli nasadzenia miałyby być tak po przekątnej, kulek za duże zagęszczenie, ale to pewnie tylko przez rysunek

i kolejne etapy wykonane brawo
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 13:05, 15 paź 2019

Do góry
Asiu, zobacz, róże po posadzenie w zeszłym roku, niby miejsce jeszcze jest

Dosadziłam seslerię i miskanty ML i teraz busz na ścisk

Kija nawet nie wlozysz. Sadziłam w odstępach zgodnych z charakterystyka danej róży.
Ogród w remoncie 12:52, 15 paź 2019

Do góry
MonikA napisał(a)
Asiu mi trochę za pusto zimą/wiosną i płasko. Ja dałabym kulki zimozielone, z tyłu np rozplenice i ze dwa drzewka, coś wyższego, mogą być grupki kolumnowych cisów, a pomiędzy róże.

Widziałam plan ale nigdy się nie zagłębiałam bo się nie mogę w nim odnaleźć.

To tylko moje pierwsze skojarzenie, więc nie musi ci się podobać, ale wkleje

Moniś będą kulki cisowe . Drzewko, no też myślałam ale stanęło na cisach kolumnowych i to chyba raczej w jednej grupie, między oknami. Ta rabata będzie widoczna właściwie najbardziej z altany, z wejścia, znaczy od furtki no i z perspektywy trawnika. Te zdjęcia pokazywane to od strony kwaśnej rabaty, idąc trawnikiem. Wiem, zagmatwałam

Tam od strony tarasu frontowego nie chciałabym już chyba nic wysokiego bo zasłonię poranne słońce. Trudne to wszystko
Ogród w remoncie 12:41, 15 paź 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)
Z tej perspektywy to różnica jest niemal niewidoczna i dlatego przyszło mi do głowy by je może po prostu posadzić w jednej linii pod murem. Tylko tak by nie tworzyły ściany za jakiś czas.

Bo tłem jest goła ściana, ale jak przyjdą nasadzenia, to będzie to bardziej przestrzennie, będzie różnica.

Margerytka40 napisał(a)
Tak

Zdecydowanie tak. Odnośnie propozycji Moniki - nie wiem, czy kulki nie zginą wśród róż. Albo... po prawej drzewo, między oknami cisy w trójkąt... Drzewo mogłoby być krzaczaste, np. ginnala , zasłoni widok na wejście.
Ogród w remoncie 12:31, 15 paź 2019
Do góry
Asiu mi trochę za pusto zimą/wiosną i płasko. Ja dałabym kulki zimozielone, z tyłu np rozplenice i ze dwa drzewka, coś wyższego, mogą być grupki kolumnowych cisów, a pomiędzy róże.

Widziałam plan ale nigdy się nie zagłębiałam bo się nie mogę w nim odnaleźć.

To tylko moje pierwsze skojarzenie, więc nie musi ci się podobać, ale wkleje
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 12:19, 15 paź 2019

Do góry
Anitka napisał(a)

Aniu ja mam od wielu sezonów hortensje w donicach i bardzo jestem z tego wyboru zadowolona. Od kwietnia do zimy robią robotę. Dałam im tylko na dno takie pochłaniacze wody i dzięki temu podlewam rzadko.

Ta trawka to Elata. Wnioskuje, że jeśli pytasz o nią, że się przyjęła i się podoba
W końcu udało mi się zadowalający efekt osiągnąć z tą rabatą przy chodniczku.
A z tą cienistą nic nie przegapiłaś. Dopiero wczoraj do niej się zabrałam.
Będzie szpaler z hortensji ogrodowych kwitnących na jednorocznych pędach. Limonkowe na starcie, potem różowiejące a na jesień przebarwiające się na bordowo.
Z powodu inwazji ślimaków host nie będzie. Będą plamy paproci, bodziszka 'Czakor' i na bordowo kwitnących ciemierników. Wsadzę też tam moje ciemierniki z donic przed domem. Kwitną na limonkowo i bardzo długo. Ma nawiązywać do bordowej obwódki z berberysa, która jest dalej. Hortensjom doły zaprawiłam torfem, kompostem i siarką. Pod resztę zasadowo z próchnicą i kompostem.
Stan na dzisiejszy poranek. Jeszcze nie skończone.

No i fajnie wyszło
Skąpana w słońcu 12:09, 15 paź 2019

Do góry
ewsyg napisał(a)

Liście zaczynają przebarwiać się na śliczny czekoladowy kolor

Derenie zawsze łapią mnie za serce
Ogrodowe kreacje 12:06, 15 paź 2019

Do góry

Aurelko taka jesień jak wczoraj i dziś mogłaby być aż do stycznia

Zainteresowała mnie bardzo ta hortka..czy to może jest Polar Bear ? mam podobną (niezidentyfikowaną) także przebarwia się na taki limonkowy-róż
Ogród w remoncie 12:04, 15 paź 2019

Do góry

Tak odwrócony ten trójkąt chyba też gorzej co?
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:03, 15 paź 2019

Do góry
Karmnik dla ptaków wicher zdemolował

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:58, 15 paź 2019

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:53, 15 paź 2019

Do góry

Ogród w remoncie 11:52, 15 paź 2019

Do góry
Tak

Czy tak

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies