Muszę !!! te rabatę wykonczyc przed niedzielą bo potem tydzień mnie nie będzie... mam nadzieje że podołam...a podziekowanie należą się przede wszystkim Magnolii.
Turzyca 'Evergold'
I funkie.pl naprawdę polecam - jak szukałam żurawek to tam zadzwoniłam w pierwszej kolejności ale był zajety nr i zadzoniłam do kroton.
Potem Pani z funki. pl oddzwoniła ale było juz po ptokach, bo zamówiłam...
A tytuł wątku... jak go wymyślałam to chciałam troche nawiązać do poprzedniego wątku - projektowego - że nie zawsze to, co sie zaplanuje to da się wykonać... no bo właśnie, ta rzeczywistość...
Przejrzałam żurawki, chodzi o te druga, dla spółki z 'Obsidian' i turzycą 'Evergold'.
Podobaja mi się 'Midnight Rose', 'Autum Leaves' (nie wiem czy ona nie "za czerwonawa" do tego zestawu), 'Berry Smoothie'.
jakos bardziej ciagnie mnie do bordo; mietowe tez mi się podobają ale oje się że zleją się z turzycą...
Zamówiłam też 'Silver Dollar' i 'Obsidian' - mają byc we wtorek
o Autum L. na stronie rzetelnej szkółki pisza że jest do cienia/półcienia. Sama jej nie znam osobiście, ale to jest pytanie czy wytzyma u Ciebie. Może odpuść ją z tego względu.
Najbardziej mi zgrywa się kolorystycznie Berry S. ale jest dość duża,Midnigth R. mniejsza, tylko też mocno ciemna. Sama zdecyduj, Berry S. być może jak urośnie i okaże się spora to może będzie trzeba ja zamienić z Obsidianem
Przejrzałam żurawki, chodzi o te druga, dla spółki z 'Obsidian' i turzycą 'Evergold'.
Podobaja mi się 'Midnight Rose', 'Autum Leaves' (nie wiem czy ona nie "za czerwonawa" do tego zestawu), 'Berry Smoothie'.
jakos bardziej ciagnie mnie do bordo; mietowe tez mi się podobają ale oje się że zleją się z turzycą...
Zamówiłam też 'Silver Dollar' i 'Obsidian' - mają byc we wtorek
1 - czy linie poprowadzić tak jak poprzednio (czerwone linie), czy tak jak tu na niebiesko?
2 - narysowałam 3 serby 'nana' - mam nadzieje że je tu dostane
No i spróbuję zdobyc tę runiankę ale wyjdzie jej ogrom jesli podsadze serby i całą tę częśc za żywopłocikiem z bukszpanu. a może tylko tak mi się teraz wydaje, może jak posadzę serby to zmniejszy się ta przestrzeń...?
3 - obsidian po nr 1) czy 3)? a w środek evergold? może tak być?
jaki wtedy kolor drugiej zurawki? taki jaki mi się spodoba czy iśc tez w bordo?
4 - no własnie, co z kulami i stożkami z bukszpanu (mam i tego i tego 3 sztuki)? czy porozrzucać je na tych pasach? mogę dokupic jakby było za mało.
nie zrobiłam zdjęcia ale posadziłam już everbloom. Oprócz jednej bo bardzo blisko rośnie stożek bukszpanowy i jak już znajdę mu docelowe miejsce to wtedy dosadzę hortensję.
Ładnie to narysowałaś., ale tamte linie żurawek lepsze.
Hakonechloę docelowo tez nie za gęsto, żeby była 'kępowa', więc docelowo hako zajmie dużo miejsca. Tylko na to trzeba czasu. Ale wg mnie lepiej posadzić co ma rosnąc i poczekać na efekt, niż kombinowac zamienniki żeby było taniej, a dużo w ilości- lepiej zostac przy hakone i runiance ( runianka szybko pojdzie jak się jej spodoba)
Obsidian gdzie- to zależy jaka dobierzesz żurawkę drugą- jak wyższą, np Souftern comfort to obsidian z przodu, jak równą czy niższą to raczej O. z tyłu
Ja bym kule czy stożki dała, ale w hekonechl i runiankę, tu w pasy już nie. Ale tylko stożki albo tylko kule.
1 - czy linie poprowadzić tak jak poprzednio (czerwone linie), czy tak jak tu na niebiesko?
2 - narysowałam 3 serby 'nana' - mam nadzieje że je tu dostane
No i spróbuję zdobyc tę runiankę ale wyjdzie jej ogrom jesli podsadze serby i całą tę częśc za żywopłocikiem z bukszpanu. a może tylko tak mi się teraz wydaje, może jak posadzę serby to zmniejszy się ta przestrzeń...?
3 - obsidian po nr 1) czy 3)? a w środek evergold? może tak być?
jaki wtedy kolor drugiej zurawki? taki jaki mi się spodoba czy iśc tez w bordo?
4 - no własnie, co z kulami i stożkami z bukszpanu (mam i tego i tego 3 sztuki)? czy porozrzucać je na tych pasach? mogę dokupic jakby było za mało.
nie zrobiłam zdjęcia ale posadziłam już everbloom. Oprócz jednej bo bardzo blisko rośnie stożek bukszpanowy i jak już znajdę mu docelowe miejsce to wtedy dosadzę hortensję.
nie pasuje mi łączenie Glauca globosa z serbem nana. Zostałabym przy trójce i 1 rodzaju.
Te 3 m gdzie żurawki- to długość nasadzenia? Nie, to szerokość rabaty, czyli każda z żurawek miałaby pas po ok 1 m szerokości. Wg. mnie ładnie, choć wiem że boleśnie dla kieszeni. Albo 2 rodzaje żurawek i coś innego- czy Evergold?- nie jestem pewna, ale jak masz to możesz je przymierzyć przed Obsidianami. Bo w środku żywopłotu z hakonechl Medio.. to ja ich nie widzę, wolałabym runiankę. Chyba mógłby być jednak ten Evergold jako 1 pas ( jak Ci nie starczy to zrób go węższego, a grubszy żurawkowy). Tylko ja bym Ci radziła posadzić je na tyle rzadko żeby nie złączyły się za mocno, żeby się stykały docelowo końcami a nie zrastały ze sobą. Wtedy będzie ładna, kępkowa struktura tego pasa. Czyli sadzić co 35-38 cm.
Czytałam , że evergold tej zminy zmarzły ... nie wiem nawet czy nie u Danusi ? ... ale wiadomo, że to nie reguła ... u mnie M.zebrinusy przezimowały a pan od trawek mówił, że mu wszystkie zebrinusy zmarzły... jest to nie do przewidzenia ...
Potwierdzam to są turzyce evergold ... na zimę trzeba uważać , bo w tym roku u niektórych poległy ... u mnie jeszcze nie zimowały , ale szybko się rozrastają
Ana moja hortensja ...to chyba nie lime ... trudno ...
Ana, wygląda jak turzyca Evergold - u mbnie zimuje bez problemu od dwóch sezonów i ładnie się rozrasta...i co w niej najfajkniejsze nie trzeba ścinać wiosną, ewentualnie oczyścić z suchych liści - więc jest dekoracyjna cały rok
ooo a masz jej fotki?
a proszę - sprzed tygodnia niedawno przesadzone na trawiasta rabatę
dzięki za fotkę, slicznie wygląda a okrywałaś ją na zimę?
Ana, wygląda jak turzyca Evergold - u mbnie zimuje bez problemu od dwóch sezonów i ładnie się rozrasta...i co w niej najfajkniejsze nie trzeba ścinać wiosną, ewentualnie oczyścić z suchych liści - więc jest dekoracyjna cały rok
ooo a masz jej fotki?
a proszę - sprzed tygodnia niedawno przesadzone na trawiasta rabatę