Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "molinia"

Typografia ogrodu 16:19, 05 lis 2015

Do góry
ivo napisał(a)
No to ja głosuję - Molinia

Dzieki
Typografia ogrodu 16:12, 05 lis 2015

Do góry
No to ja głosuję - Molinia
Typografia ogrodu 15:57, 05 lis 2015

Do góry
malkul napisał(a)
mam i przeklejam ode mnie

Wysokości i inne miary docelowe wybranych traw ozdobnych rosnących w moim ogrodzie (stanowisko: gliniasta ziemia , urodzajna).

Uwaga: miary zebrano dnia:05.11.2015

1 miskant gracillimus
: wysokość ok. 180cm, szerokośc karpy u samego dołu 40cm (nie kwitnący czyli licząc bez kłosów)
2. trzcinnik KF wysokość z kłosami ok.180cm szerokość 30cm (mierzona na wys.50cm całej trawy), liście kończą się na ok. 70cm
3. molinia : wyskość ok. 210cm, liście do wys. ok.90cm, szerokość karpy na dole ok. 25cm górą mocno się rozszerza
4. obiedka: wys. ok. 130cm
5. kłosownica wys. ok. 40cm , szerokość ok. 55cm
6. stipa tenuissima pony tails – wys. ok. 90cm

Jarzmianka – miary
Wysokość z kwitem ok. 85cm
Liście do wys. ok. 40cm

Krolowo zlota!
Mus wydrukoeac do mojego ogrodowego kajecika
Typografia ogrodu 15:32, 05 lis 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
dla wszystkich którzy sie zgubili w temacie Jarzmiankowej rabaty (a mieli prawo bo się działo), a który chcieliby się odnaleźć i dla Magnili, która mam nadzieję, jutro nas wesprze podsumowanie dotych czasowych dywagacji i rozwazane obecnie obcje.

Rabata ma powstac przy zachodniej stronie domu, przy murze oporowym pomalowanym na bialo jak elewacja domu o wysokości od 1,3-1,5 metra. Niżej zdjęcie stanu obecnego (muru nie szukać bo go jeszcze nie ma trwaja wykopy fundamentów, obecne betony bedą schowane i zasypane). Mur bedzie sięgał aż do cokołu domu. Na górnym pietrze bedzie opaska z kamieni i pas runianki.

Pod murem planowana rabata - ok 1 (1,2 m)/11 metrów. Na przeciwko niej rabata grabowo-hortensjowa.

na rabacie mają znależć się białe jarzmianki i sześć kul bukszpanowych posadzonych 2 x po 3 sztuki. dylematem jest trawa, która miałaby towarzyszyc jarzmiankom po całej długości. Po licznych anlizach gatunków i odmian na placu boju pozostały:

1. obiedka szerokolistna
2. Molinia caerulea Edith Dudszus

wszelkie walori i wady można przewsledzić przez ostatnie 30 stron mojego wątku.
Wszelkie głosy mile widziane

Dziewczyny, którym chciało się ze mną dyskutować do tej pory DZIEKUJE

Stan obecny (przemilczamy)

Schemat

rabata naprzeciwko

Jarzmianki i obiedka(u Gosi - mam nadzieję, że pozwolisz)

https://www.ogrodowisko.pl/watek/976-ogrod-tworze-nowoczesny-czyli-wewnetrzna-walka-jak-nie-zostac-kokoszka?page=898

Milinia Edith

http://www.gapphotos.com/images/WebPreview/0430/0430163.jpg

dopbrze ze zrobiłaś podsumowanei bo idzie na ostatnich stronach osiewieć do reszty
Typografia ogrodu 15:31, 05 lis 2015

Do góry
mam i przeklejam ode mnie

Wysokości i inne miary docelowe wybranych traw ozdobnych rosnących w moim ogrodzie (stanowisko: gliniasta ziemia , urodzajna).

1 miskant gracillimus
: wysokość ok. 180cm, szerokośc karpy u samego dołu 40cm (nie kwitnący czyli licząc bez kłosów)
2. trzcinnik KF wysokość z kłosami ok.180cm szerokość 30cm (mierzona na wys.50cm całej trawy), liście kończą się na ok. 70cm
3. molinia : wyskość ok. 210cm, liście do wys. ok.90cm, szerokość karpy na dole ok. 25cm górą mocno się rozszerza

Jarzmianka – miary
Liście do wys. ok. 40cm
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:31, 05 lis 2015

Do góry

1 miskant gracillimus: wysokość ok. 180cm, szerokośc karpy u samego dołu 40cm (nie kwitnący czyli licząc bez kłosów)

Jarzmianka – miary
Liście do wys. ok. 40cm
Typografia ogrodu 14:50, 05 lis 2015

Do góry
dla wszystkich którzy sie zgubili w temacie Jarzmiankowej rabaty (a mieli prawo bo się działo), a który chcieliby się odnaleźć i dla Magnili, która mam nadzieję, jutro nas wesprze podsumowanie dotych czasowych dywagacji i rozwazane obecnie obcje.

Rabata ma powstac przy zachodniej stronie domu, przy murze oporowym pomalowanym na bialo jak elewacja domu o wysokości od 1,3-1,5 metra. Niżej zdjęcie stanu obecnego (muru nie szukać bo go jeszcze nie ma trwaja wykopy fundamentów, obecne betony bedą schowane i zasypane). Mur bedzie sięgał aż do cokołu domu. Na górnym pietrze bedzie opaska z kamieni i pas runianki.

Pod murem planowana rabata - ok 1 (1,2 m)/11 metrów. Na przeciwko niej rabata grabowo-hortensjowa.

na rabacie mają znależć się białe jarzmianki i sześć kul bukszpanowych posadzonych 2 x po 3 sztuki. dylematem jest trawa, która miałaby towarzyszyc jarzmiankom po całej długości. Po licznych anlizach gatunków i odmian na placu boju pozostały:

1. obiedka szerokolistna
2. Molinia caerulea Edith Dudszus

wszelkie walori i wady można przewsledzić przez ostatnie 30 stron mojego wątku.
Wszelkie głosy mile widziane

Dziewczyny, którym chciało się ze mną dyskutować do tej pory DZIEKUJE

Stan obecny (przemilczamy)

Schemat

rabata naprzeciwko

Jarzmianki i obiedka(u Gosi - mam nadzieję, że pozwolisz)

https://www.ogrodowisko.pl/watek/976-ogrod-tworze-nowoczesny-czyli-wewnetrzna-walka-jak-nie-zostac-kokoszka?page=898

Milinia Edith

http://www.gapphotos.com/images/WebPreview/0430/0430163.jpg

Typografia ogrodu 13:05, 05 lis 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
popatrz na to zdjecie tam w oddali jest chyba jakis trzcinik czy molinia i jarzmianki

Kurde tez ladne.tylko u mnie by kolorystycznie bylo odwrotnie-ciemne kwiaty molini i biale jarzmianki.no i jest na bialej scianie.
Typografia ogrodu 12:46, 05 lis 2015

Do góry
popatrz na to zdjecie tam w oddali jest chyba jakis trzcinik czy molinia i jarzmianki
Typografia ogrodu 12:24, 05 lis 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Zacytowałam bo jak ktoś wejdzie to nawet nie będzie wiedział o którą rabatkę chodzi A Ty już szykuj streszczenie tych 30 stron na jutrzejszy wieczór dla Magnolii

Coś mi ta obiedka nie leży w tym miejscu. Wydaje się być taką mocną, dominującą trawą i u Kokoszki ładnie to gra z jeżówkami i jarzmiankami ale tam nic więcej nie ma, no smaragdy. U Ciebie będą jeszcze kulki, niskie trawki i runianka do góry...

Jak zrobisz głosowanie to jestem za molinią, która będzie tam delikatnym akcentem i również da zielone tło.

Streszczenie koniecznie juz o tym myslalam
Jesli mialaby byc obiedka to tylko z jarzmianka i kulami. Nic wiecej.
Runianka to inne pietro wiec o ile nic do niej nie bedzie siegalo (jan np za wysoka molinia) to raczej nie bedzie sie to łączyło zanadto.
Martwi mnie czy molinia nie jest za "bogata" dla jarzmianki.klosy ma.delikatne ale jak by nie bylo dekoracyjne,dominujace.
Typografia ogrodu 11:30, 05 lis 2015

Do góry
siakowa napisał(a)

ta proso jest pikne, ma delikatność kiwatistanów, nie jest wysokie, nie jest aż tak azurowe jak molinia i trzciniki a nie tak masywne jak gracki...tylko lubi sie pokładac

ech... jak nie urok...
Typografia ogrodu 11:28, 05 lis 2015

Do góry
kasia_w napisał(a)
Jeden dzień nieobecności i nie sposób nadrobić
Nie wiem, czy się z choinki nie urywam- jeśli lubisz ładne nieoczywiście trawy- może proso rózgowate- ma różne fajne odmiany. Molinia jak dla mnie super

Jak się cieszę bardzo, że tych betonów na skarpach nie będzie. Jakoś do Ciebie nie pasują

na prosie sie nie znam ale moge poznać. cos konkretnego masz na mysli? wiem, ze nie pasują... tez się ciesze. kiedys to samo napisała mi kokoszka
Typografia ogrodu 11:28, 05 lis 2015

Do góry
kasia_w napisał(a)
Nie wiem, czy się z choinki nie urywam- jeśli lubisz ładne nieoczywiście trawy- może proso rózgowate- ma różne fajne odmiany. Molinia jak dla mnie super

Jak się cieszę bardzo, że tych betonów na skarpach nie będzie. Jakoś do Ciebie nie pasują

ta proso jest pikne, ma delikatność kiwatistanów, nie jest wysokie, nie jest aż tak azurowe jak molinia i trzciniki a nie tak masywne jak gracki...tylko lubi sie pokładac

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5043-malymi-krokami-bo-wlasnymi-recami?page=962
Typografia ogrodu 11:23, 05 lis 2015

Do góry
polinka napisał(a)

A masz gdzieś pod ręką zdjęcia jak ta obiedka wygląda w sierpniu albo wrześniu?

Molinia jak dla mnie delikatniejsza, bardziej ażurowa, zwiewna

Jedynie tu u Gosi w lecie razem z jeżówkami (białymi i różowymi)

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5234-wizytowka-ogrod-nowoczesny-kokoszki?page=1#post_1
Typografia ogrodu 11:23, 05 lis 2015

Do góry

Typografia ogrodu 11:18, 05 lis 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)

tylko dla mnie dwa rodzaje kwiatów nawet na mijankę to już za duże. trawę chcę i chyba wyjdzie jednak ta obiedka jesli Gosia się nie obrazi, jakl tu

A masz gdzieś pod ręką zdjęcia jak ta obiedka wygląda w sierpniu albo wrześniu?

Molinia jak dla mnie delikatniejsza, bardziej ażurowa, zwiewna
Typografia ogrodu 11:10, 05 lis 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)

zupa nastawiaona więc piszę

Gosiu Twój dobry humor niezbędny - prezcież to Ty w swoim ogrodzie masz wszystkie omawiane rosliny i wież na zywo jak współgrają - ja tylko w teori.

mam juz mały mętlik bo zaczynam się obawiać, że za duzo tam nie zmieszcze a propozycji wiele. z drugiej strony to moźe dobrze, bo w końcu ma być minimalistycznie.

Obawiam się, że na szerokości metra molinia i jarzminaka to za duzo - nic nie będzie dobrze wyeksponowane. i zaczynam mysleć o jarzmiankach w obiedce jak u Ciebie i kulach gdzieś w tym... ale to znawu łyse na wiosnę... i boje się, że jarzmianka nie będzie dość widoczna. i czy nie będzie to za niski zestaw na tle 1,5 metrowej ściany? brrrr

Twoje inspiracje bezcenne jak znajde chwilkę to w nich pobuszuje.Jesteś wielka! a fotki u Ciebie śledzę cały czas i znam je już na pamięc i ciągle się zachwycam.

a moze tak jak u motylko pzred jarzmainke albo pomiedzy wciś zawilce wioesenne i bedzie miec przed jarzmianką na wczesna wiosne białe kwiatki
a one maja podobne liscie wiec nie bedzie zgrzytac
Typografia ogrodu 10:40, 05 lis 2015

Do góry
malkul napisał(a)
wgłebinkowo http://www.pracownia-aranzacja.pl/galeria/projekty-ogrodow/tarnowo-podgorne-nowoczesny-ogrod-minimalistyczny/category/18

zupa nastawiaona więc piszę

Gosiu Twój dobry humor niezbędny - prezcież to Ty w swoim ogrodzie masz wszystkie omawiane rosliny i wież na zywo jak współgrają - ja tylko w teori.

mam juz mały mętlik bo zaczynam się obawiać, że za duzo tam nie zmieszcze a propozycji wiele. z drugiej strony to moźe dobrze, bo w końcu ma być minimalistycznie.

Obawiam się, że na szerokości metra molinia i jarzminaka to za duzo - nic nie będzie dobrze wyeksponowane. i zaczynam mysleć o jarzmiankach w obiedce jak u Ciebie i kulach gdzieś w tym... ale to znawu łyse na wiosnę... i boje się, że jarzmianka nie będzie dość widoczna. i czy nie będzie to za niski zestaw na tle 1,5 metrowej ściany? brrrr

Twoje inspiracje bezcenne jak znajde chwilkę to w nich pobuszuje.Jesteś wielka! a fotki u Ciebie śledzę cały czas i znam je już na pamięc i ciągle się zachwycam.
Typografia ogrodu 08:21, 05 lis 2015

Do góry
polinka napisał(a)

Ola i Kokoszka więcej wiedzą w temacie traw, ja bardzo monotematyczna

Myślałam przed donicą a nie w donicy Kulki, niskie trawki, jarzmianki i średnia molinia!

Dzięki takim rozważaniom i ja nauczyłam się kilku nowych traw Molinia podbiła moje serce...

A ja lubie monotematyzm w ogrodzie tylko czy niskie trawki to nie bedzie za duzo.nie wmieszcze ich chyba ze tylko wokol kulek bukszpanowych.mowilam ze molinia to bedzie przyszloroczny szał
Typografia ogrodu 07:50, 05 lis 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Dobrze ze jestes bo kto jak kto ale Ty na trawach to sie znasz a o jakiej donicy myslisz?
Gracka mam po wschodniej stronie na podobnej rabacie i pewnie bedzie musial byc eksmitowany... bo mam tam 8 sztuk i jeszcze inne rosliny. Nad moliniami mysle

Ola i Kokoszka więcej wiedzą w temacie traw, ja bardzo monotematyczna

Myślałam przed donicą a nie w donicy Kulki, niskie trawki, jarzmianki i średnia molinia!

Dzięki takim rozważaniom i ja nauczyłam się kilku nowych traw Molinia podbiła moje serce...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies