Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Typografia ogrodu

Typografia ogrodu

Jagodaa 10:59, 06 lis 2015

Jak mamy myśleć, to myślę, że ta rabata powinna mieć właśnie duże, wyraźne pola roślin, żeby jakoś zachować proporcje w tej wielkiej skali (nic odkrywczego). Mocny, długi pas hortensji będzie fajny. Osobiście nie mam miscanta V, ale zastanawiam się, czy z dużą ilością białych kwiatów taka bardzo świecąca na biało trawa będzie dobrze wyglądać. Mnie się on podoba, gdy na jego tle jest coś ciemnozielonego (np cis pięknie wygląda), a anabelki mają jasne liście.

Jeżówek też będzie musiało być naprawdę duuuużo i molinii też.

Fajnie byłoby złapać perspektywę w stosunku do całości ogrodu i usytuowana względem domu, tarasu.

Ja np mam takie skrzywienie, że lubię wszystko w ogrodzie ogarniać wzrokiem, w przeciwieństwie do miłośników tajemniczych zakątków, nie wiem jak Ty .

Szczerze Ci zazdroszczę działań i z przyjemnością śledzę dyskusję. Fajnie się złożyło, bo mam czas .
siakowa 11:01, 06 lis 2015

Jagodaa napisał(a)
...

Szczerze Ci zazdroszczę działań i z przyjemnością śledzę dyskusję. Fajnie się złożyło, bo mam czas .

bo pM wyjechał
Jagodaa 11:03, 06 lis 2015

siakowa napisał(a)

bo pM wyjechał

nie, bo mam L4 + brak poM-a
siakowa 11:05, 06 lis 2015

Jagodaa napisał(a)

nie, bo mam L4 + brak poM-a

układ na te chwile idealny nie żebym nie życzyła powrotu do zdrowia
nawigatorka 11:10, 06 lis 2015

magnolia napisał(a)
matko, dziewczyny i nieliczni pozostali, ile tu napisane!
A mnie głowa pąka od rana i coś jakbym na kacu była ( a nie jestem ).

Przerzuciłam dyskusje, popodziwiałam inspirki, westchnełam do Stipy gigantea ( bardzo ja lubię i chyba gdzieś jednak spróbuję zimować), wzdrygnełam się na myśl o podmiance jej na śmiałek.....

Dobrze Asiu że napisałaś streszczenie- jeszcze dopytam- rabata ma szer 100 cm, a dłg 15 metrów, tak? Od zachodu, czyli raczej tambędzie bardzo ciepło- masz ziemie która trzyma wilgoć, raczej cięższą?- tak powinna być żeby jarzmiana ładna była w słońcu.
Molinię wybraliście super ona jest delikatniejsza od dużej KF, ma cieńsze kłosy, jest bardziej filigranowa, tu akurat bedzie z nia fajnie. Nie masz celu żeby zasłanić nią mocno murka, tak?
a na górze, na murku runianka z buksami ma być? czy sama runianka?

Ciesze sie bardzo ze pamietalas i jestes mimo "kaca"
Na gorze rabaty ma byc sama runianka.buksy na dole wsrod jarzmianki i molini jak na rysunku nizej.

Czy zastanawiac.sie jeszcze nad inna molinia czy zostawic Edith...? Murka nie musze i nie chce bardzo zaslaniac-wiem ze molinia sie nie da.chce jedynie zbalansowac biel sciany.

Ziemie mam urodzajna,czerna raczej tlusta ale nie tak gliniasta jak Gosia.ma nadzieje ze.dadza tam jarzmianki rade. Ciesze sie ze nie skrytykowalas tego zestawienia jarzmianka/molinia bo tak jakos mi ten.zestaw przyszedl do glowy a wielu zaskoczyl.

A rabata jeszcze nie jest wyznaczona.moze byc szersza kosztem trawnika.a jaka szeroka myslisz powinna byc?
Jagodaa 11:11, 06 lis 2015

siakowa napisał(a)

układ na te chwile idealny nie żebym nie życzyła powrotu do zdrowia

haha, Wasze towarzystwo bardzo pozytywnie wpływa na mój stan zdrowia

Z niecierpliwością czekam co magnolia doradzi. Ale fajnie, że możemy skonfrontować nasze wyobrażenia i pomysły ze spojrzeniem specjalisty.
leon60 11:13, 06 lis 2015

Jagodaa napisał(a)

Z niecierpliwością czekam co magnolia doradzi. Ale fajnie, że możemy skonfrontować nasze wyobrażenia i pomysły ze spojrzeniem specjalisty.

zgadzam się
polinka 11:15, 06 lis 2015

Jagodaa napisał(a)

I ja dzisiaj co chwilę pracę przerywam aby zajrzeć
nawigatorka 11:15, 06 lis 2015

Magnolio powiedz co dokladniej mam do tego planu duzej rabaty dorysowac to to zrobie zalozenie bylo takie-tlo z serbow i duze pasy traw i kwiatow-1 pas molinia i pewnie gracki.przed nimi odpowiednio jezowki i hortensje,i przed nimi klosownica i hameln.

Widok z tarasu na to miejsce-teraz rozumiecie dlaczego to musi byc duuuuze

nawigatorka 11:15, 06 lis 2015

Moj M robi zakupy

Tlem dla ewentualnych variegatusow maja byc serby