Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Typografia ogrodu

Typografia ogrodu

siakowa 11:16, 06 lis 2015

nawigatorka napisał(a)
Magnolio powiedz co dokladniej mam do tego planu duzej rabaty dorysowac to to zrobie zalozenie bylo takie-tlo z serbow i duze pasy traw i kwiatow-1 pas molinia i pewnie gracki.przed nimi odpowiednio jezowki i hortensje,i przed nimi klosownica i hameln.

Widok z tarasu na to miejsce-teraz rozumiecie dlaczego to musi byc duuuuze

czy ja widze RÓŻOWWY WÓZEK ?
nawigatorka 11:17, 06 lis 2015

Rabata powstaje etapami bo wiekszosc roslin na nia to pobrane sadzonki i siewki (poza serbami oczywiscie). Jest juz posadzone: polowa serbow,hortensje,jezowki,hameln.
nawigatorka 11:18, 06 lis 2015

siakowa napisał(a)

czy ja widze RÓŻOWWY WÓZEK ?

Nie pytaj! Wiedzialam ze dopatrzysz-odpowiedz krotka:Babcia!
magnolia 11:22, 06 lis 2015

nie jestem pewna jarzmianki, czy przy ścianie nie będzie stało gorące powietrze i czy jej nie przypali czasem.
same kwiaty jej z molinią będa cudne, ale kępy liści są dośc duże/szerokie- bardziej nadają się razem w układ pasów niż plam czy mijanek - ale Ty tak chcesz je posadzić widzę.
Mnie na tym rysunku niepokoi tylko naprzemienośc z buksami, bo rabata jest wąska, długa, więc nie da się tam pobawić w 'rzucone' kule w lekkich łanach, bardziej jest lekko- lekko- kule- i tak dalej
Jeśli chcesz tak ułożyc kule to raczej bym obsadzała je czymś niższym, jednak wtedy nie ma efektu ażurowej przesłony, ani 'wiatru' w tych nasadzeniach.
Ja bym po prostu posadziła trawy z bylinami, a kule bym sobie darowała tutaj
kasia_w 11:25, 06 lis 2015

ale zobacz Asiu, jak tez róż pięknie tu świeci
Nic nie doradzę, przeraża mnie skala złożenia. Na takim polu ogromnym to ja tylko drzewa widzę.

Na szczęście masz Magnolię
A znasz to:

http://www.tomstuartsmith.co.uk/projects/private-gardens/north-oxfordshire-garden

mój guru osobisty

magnolia 11:26, 06 lis 2015

nie przewale całego wątku, a chciałabym się zorientować co i jak i co jest już postanowione z tym terenem. Widzę że jest duuże pole do popisu. Jakbys narysowała plan z granicami, bryła domu albo jej kawałkiem, zaznaczyła co jest czy ma być ( co postawnowione) . Wtedy widać jak ma być ta rabata, skąd ja widać, jak ma być masywna itp.
nawigatorka 11:43, 06 lis 2015

magnolia napisał(a)
nie jestem pewna jarzmianki, czy przy ścianie nie będzie stało gorące powietrze i czy jej nie przypali czasem.
same kwiaty jej z molinią będa cudne, ale kępy liści są dośc duże/szerokie- bardziej nadają się razem w układ pasów niż plam czy mijanek - ale Ty tak chcesz je posadzić widzę.
Mnie na tym rysunku niepokoi tylko naprzemienośc z buksami, bo rabata jest wąska, długa, więc nie da się tam pobawić w 'rzucone' kule w lekkich łanach, bardziej jest lekko- lekko- kule- i tak dalej
Jeśli chcesz tak ułożyc kule to raczej bym obsadzała je czymś niższym, jednak wtedy nie ma efektu ażurowej przesłony, ani 'wiatru' w tych nasadzeniach.
Ja bym po prostu posadziła trawy z bylinami, a kule bym sobie darowała tutaj

Kule poczatkowo mialy byc podsadzone turzyca the beatles i z przerwa na jarzmianke i molinie."postawilam je tutaj bo balam monotonnosci tak dlugiej i skromnej w nasadzeniach rabaty.

A jak szeroka wedlug Ciebie musialaby byc ta rabata bo posadzic pas molini a przed nia pas jarzmianek (wtedy jarzmianki bylyby dalej od sciany).

Ijeszcze jedno-czy do rodzimej tam ziemi moge dodac gline by pomoc jarzmiance.mam gline z wykopu fundamentow wglebnika (warstwa pod czerna zienia).
magnolia 11:52, 06 lis 2015

wg mnie monotonności nie będzie, a takie nasadzenia mają 'moc'. No wiosnę zaminować tzreba będzie cebulowymi żeby nudno wtedy nie było.

szerokośc?... minumum 80 cm, lepiej 90 czy 100cm.

Glinę czy dodac z wykopów?- nie dawaj, ta z głębi to taka masa co nie ma dobrych cech w sobie, czasem miewa dużo związków z procesów beztlenowych, a i tak ucieka wgłąb z czasem. lepiej nawal kompostu, trawy koszonej.
nawigatorka 11:56, 06 lis 2015

magnolia napisał(a)
nie przewale całego wątku, a chciałabym się zorientować co i jak i co jest już postanowione z tym terenem. Widzę że jest duuże pole do popisu. Jakbys narysowała plan z granicami, bryła domu albo jej kawałkiem, zaznaczyła co jest czy ma być ( co postawnowione) . Wtedy widać jak ma być ta rabata, skąd ja widać, jak ma być masywna itp.

Hmmmm oczywiscie moge to zrobic tylko chwile mi to zajmie... Magnolio wszystko co zostalo juz zrobione na dzialce nie siega dalej niz na wysokosc domu.a dzialka ma ponad 3000 metrow. Co bedzie na srodku kiedys - dzis nie jestem w stanie powiedziec bo nie umiem zaprojektowac calego terenu na raz. Bo wszystko i tak bedzie powstawalo latami...
Przepraszam za jakosc ale moze to com pomoze-na czerwono omawiane miejsce.
nawigatorka 11:59, 06 lis 2015

magnolia napisał(a)
wg mnie monotonności nie będzie, a takie nasadzenia mają 'moc'. No wiosnę zaminować tzreba będzie cebulowymi żeby nudno wtedy nie było.

szerokośc?... minumum 80 cm, lepiej 90 czy 100cm.

Glinę czy dodac z wykopów?- nie dawaj, ta z głębi to taka masa co nie ma dobrych cech w sobie, czasem miewa dużo związków z procesów beztlenowych, a i tak ucieka wgłąb z czasem. lepiej nawal kompostu, trawy koszonej.

O cebulach tez myslalam.to metr by wystarczyl na dwa pasy tak? Troche mi zal tej zimozielonosci kul ale moze faktycznie nie powinno ich zabraknąć am byc... ech teraz to juz spac do wiosny nie bede...
Kompost bedzie.trawy tez mam dostatek.
Dziekuje ze zechcialas doradzic