Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:37, 14 cze 2024

Do góry
Zaraz przy wejściu do ogrodu po prawej stornie za kontenerami stoją stoły z sadzonkami do zakupienia (zakupiłam dla siebie m.in. werbenę Bampton) oraz metalowe dodatki do ogrodu - rzeźby, obeliski, podpory dla roślin.

Sadzonki, metalowe dodatki tworzone przez męża zasilają budżet ogrodu, aby zakupić kolejne rośliny, stworzyć następne pokoje ogrodowe (w trakcie tworzenia jest herbaciarnia z ogrodem premiowym), utrzymać obecne nasadzenia w dobrej formie. Sposobów na wsparcie ogrodu jest wiele: odwiedziny (biletowane wejście), zakup książki (obecnie Ci co są na Insta słyszeli pewnie o tym, że za jakiś czas pojawi się kolejna), zakup projektu rabaty, sadzonek, metalowych dodatków, które wyszły spod ręki męża. To przynajmniej te, które ja zauważyłam.
Spełnione marzenia 11:14, 14 cze 2024

Do góry
Wabik na motyle w akcji, ale jakoś z roku na rok tych motyli mniej … p
Stipa jest nie do pobicia. Niestety w tym roku bardzo dużo stipy mi zamarło.
Spełnione marzenia 11:11, 14 cze 2024

Do góry
Magnolia w towarzystwie pissardi i ambrowca
Ambrowiec nieustannie zachwyca mnie swoimi listkami
Pissardi wprowadza do ogrodu niepowtarzalny klimat, cieszę się, że je mam
Spełnione marzenia 11:08, 14 cze 2024

Do góry
Limelight też się szykuje
Kocimiętka pod powoli przekwitajàcej rózy

Serbusie i brzózki
Spełnione marzenia 11:06, 14 cze 2024

Do góry
Widoczki spod buczka

Silver dollar się szykuje

Buszowisko pod umbrami
Pajęczyna na bukszpanie. Mam ich dziesiątki. Może pomogà mi w walce z ćmà francą
30 arów wietrznej pustyni 11:06, 14 cze 2024

Do góry
LIDKA napisał(a)

Zwyklym kalinom marszczą się brzydkol liście od mszycy.

Jest dużo kalin. Mrokasia ma całą plejadę. Trzeba pytać.
Sąsiadka ma taką co pachnie, kwiaty półkule ale nie zna nazwy i jej ogrodnik też nie.
Ale znajde podobną i gdzieś wcisnę.

Jak idzie brukarzom?

Wątek Mrokasi czytam, jak wiele innych,więc pewnie dobrnę do tych kalin i zapytam już konkretnie
Brukarzy mamy 2, więc to będzie dłuższy proces niż jakby wpadła tu ekipa 5osobowa. Krawężniki w połowie osadzone, dużo grzebania było z tymi rewizjami od rynien, odprowadzaniem tych wszystkich peszli/peszeli czy to od deszczówki wlasnie czy z prądem.. no sporo pracy. Niestety nie obyło sie bez strat ogrodowych. Wykopalam i zadołowałam to co wiedziałam że tam będzie szła ścieżka czy podjazd, ale nie sądziłam że ucierpi rabatka rodkowa pod sosną...wydawała mi się dość daleko odsunięta, a jednak.
Goldflimmer a takie mial juz fajne przyrosty od ubiegłego roku..
I moja 'obwódka' z seslerii Nitidy a za nią rozjechane bodziszki Max Frei
Spełnione marzenia 11:03, 14 cze 2024

Do góry
Róża pastella, piekna

Funkie zaszalały. Mają ogromneee liscie

Annabell z bliży
Przedogródek - ściana zieleni 11:01, 14 cze 2024

Do góry
Witam

Proszę o porady. Chciałabym zacząć urządzanie swojego przedogródka, jednak ciężko mi zacząć. Wiem, że chciałabym mieć tam drzewa, tak aby między domem a ulicą powstała ściana zieleni. Na początku chciałabym wsadzić 2 drzewa, z obu stron ścieżki z kostki prowadzącej od furtki do drzwi. Nie mogę się jednak zdecydować na jakie drzewa postawić, chciałabym, aby były to zielone drzewa do 8m z ładną koroną. Na początku myślałam o wiśni Umbraculifera, jednak bardzo podobają mi się też brzozy Doorenbors. Czy taki przedogródek nie jest zbyt mały do posadzenia takich brzóz, może jakieś inne drzewa? Czy cisy rosnące przy ogrodzeniu poradzą sobie rosnąc przy takich brzozach?

Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 10:53, 14 cze 2024

Do góry
Pokażę, choć z ciężkim sercem porażone rododendrony, teraz to już nie wiem,czy to efekt przemarznięcia, czy szkodników i chorób.Cieszy to, że mają dużo zdrowych przyrostów, tylko czy zostaną zdrowe i zakwitną.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 10:39, 14 cze 2024

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Ja bym dała ambrowca na front albo roztrzepaną pissardi albo inne drzewo o roztrzepanym pokroju

A może lipę drobnolistną ?

i jeszcze dodam , że kolumnowych drzew to ja u Ciebie w ogóle nie widzę
o a może takie graby luźne jak moje-one tez piekne

Bardzo fajne Twoje dwie propozycje są. Widziałam foto Twoich ambrowców co ostatnio wstawiałaś u siebie lub u kogoś. Piękne przebarwienia. Kolorem by pasowały do przebarwień ŚŚ. Lipa zaplanowana jest na tyłach ogrodu - sentyment z dzieciństwa. Zapachowo-zabawowy, bo miałam na jej gałęzi huśtawkę jako dziecko.

Jak na razie mam brzozy wsadzone, ŚŚ oraz 3 sztuki wiśni piłkowanej na wschodzie. Muszę jeszcze je opalikować porządnie (P.S. pamiętam o tym Lidko, ale czasu ciągle brak).

Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 10:20, 14 cze 2024

Do góry
Kocimiętki jeszcze nie przycięte, bo nie mogę trafić w okno czasowe, albo praca albo deszcz... Podpowiedzcie proszę co z moimi cisami dwoma z trzech, dlaczego tak pochylają młode przyrosty? Padało, więc sucho nie mają. Przenawożenie? Dostały wiosną naturalny nawóz jedynie, ale rosnący obok bodziszek Rozanne też jakiś rozlazły, wybujały, aż go przycięłam bo mnie denerwują te rozlazłe wylęgające gałęzie... Misecznika nie widzę, gałązki zdrowe, zielone. Przyciąć go?
Kaszubskie piaski 10:15, 14 cze 2024

Do góry
Długo myślałam nad kolejnym fragmentem żywopłotu. Nie chciałam kontynuować pęcherznicy Luteus bo żółty kolor liści nie ze wszystkim dobrze wygląda. Ten fragment płotu nie był obsadzony i gdy rano wychodziłam z domu i siadałem na schodkach wejściowych to mogłam podziwiać falujące zboże i kaszubski krajobraz.

Ale przyszedł czas aby trochę się osłonić od drogi, która zaczęła być coraz bardziej uczęszczana w miarę jak wyrastały kolejne domy letniskowe w pobliżu.

Wybór padł na jaśminowce i tak zamówiłam w szkółce 4 jaśminowce Lemoine'a i 1 jaśminowiec Belle Etoile do posadzenia w innym miejscu. Kurier dostarczył rośliny, które odbyły dłuższą kwarantannę na balkonie a ja mozolnie zrywałam darń przy siatce. Czas szybko mijał, jaśminowce zakwitły i wtedy się okazało, że mam 4 Belle Etoile i jeden Lemoine'a.

I tak posadziłam mieszany żywopłot z jaśminowców Belle Etoile, które mogą przemarzać i 1 Lemoine'a, który nie zmieści się w planowanym poprzednio miejscu.

Taki widok zasłaniam...

Przekwitający Belle Etoile. Kwiaty miały różową plamę wewnątrz jak na zdjęciach. Uff, szkółki wysyłkowe.

Ogród zacząć czas. 10:09, 14 cze 2024

Do góry
MartaCho napisał(a)
To zdjęcie pod tytułem- znajdź świdośliwę- chyba muszę wykopać kilka stip wokół niej, bo w ogóle nie chce rosnąć- krzew pendula prawie mi się z niej zrobił. Jakieś podpory jej dać? Stipa zjada tutaj wszystko. Nie podoba mi się tak- za dużo jej już mam.

Miszczoski zestaw- jak ta śliwa podrośnie to będzie ślicznie
Boso przez ogródek 09:46, 14 cze 2024

Do góry
Tak, rano je posadziłam. Właśnie się zalogowałam aby dodać zdjęcie. Dziękuję Justyno

Pomiędzy firletkami posadziłam moje sadzonki werbeny paragońskiej, wysiana 18 kwietnia do doniczki w szklarni. Początkowo myślałam, że nic z niej nie będzie, po wyniesieniu poza szklarnię ruszyła. Wysiana do butelki w styczniu niestety nie urosła taka silna.
Ogród w malinówkach 09:40, 14 cze 2024

Do góry
Trawnik wysiany tydzień temu. Ale jestem zadowolony, że w ogóle się udało w tym terminie

Ogród zacząć czas. 09:25, 14 cze 2024

Do góry
To zdjęcie pod tytułem- znajdź świdośliwę- chyba muszę wykopać kilka stip wokół niej, bo w ogóle nie chce rosnąć- krzew pendula prawie mi się z niej zrobił. Jakieś podpory jej dać? Stipa zjada tutaj wszystko. Nie podoba mi się tak- za dużo jej już mam.

Ogród zacząć czas. 09:20, 14 cze 2024

Do góry
Róże powoli kończą pierwsze kwitnienie:

A ta, którą wsadziłam do donicy dopiero będzie kwitnąć (mam nadzieję):
Ogród zacząć czas. 09:18, 14 cze 2024

Do góry
Moje to chyba z rodziną i znajomymi wracają...

Żeby nie było, że u mnie to tylko ślimaki w ogrodzie grasują i nic poza tym- kilka wczorajszych i porannych pstryczków mam.

Maliny na przykład wyjątkowo obrodziły w tym roku:

Na froncie szaleje sesleria i stipa (i szczawik- tutaj sprawdzone pomysły na uwstecznienie też chętnie poznam):
Ogródek Gosi 09:06, 14 cze 2024

Do góry
Margo2 napisał(a)

Uwielbiam te niebieskie hosty.
Powojnik piękny.
Co to za odmiana ?
Co w tych skrzyniach sądzisz ?
Zacisze Alicji 09:03, 14 cze 2024

Do góry
Alija napisał(a)

Ależ piękne róże.
Teraz najpiękniejszy czas w ogrodzie z nimi.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies