Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród prawie wymarzony …

Ogród prawie wymarzony …

Basieksp 18:59, 31 sty 2025

No ładnie podziałałaś Twoje laurowiśnie też mi się podobają, bardzo ładne A tak na marginesie, to czapkę, to się nosi na głowie, zima jest No, a nie rzuca się byle gdzie a potem, ktoś musi jej pilnować A tak na poważnie, to nasza Aza kradnie nam skarpetki i całe rolki papieru toaletowego, jak uda jej się wejść do łazienkiA jak była szczeniakiem, to udało jej się połknąć skarpetki, kilka razy tak nam zrobiła. Na szczęście ooddała je górą lub dołem. Trochę stresu było, ale jak chcieliśmy jej zabrać ukradzioną skarpetkę to szybko ją połykała, taki głupol była
UrszulaB 19:14, 31 sty 2025

olciamanolcia napisał(a)

Takie coś mi pan polecił

Dziękować!!!!
MagdaLenka 20:24, 31 sty 2025

olciamanolcia napisał(a)
Tegoroczne cięcie

Zeszłoroczne cięcie

Świetne porównanie. Widać, jak się zagęściły elegancko po tym zeszłorocznym drastycznym cięciu. Znakiem tego, że platan niezniszczalny.
Patrycja_KG_Lu 20:49, 31 sty 2025

UrszulaB napisał(a)

Dziękować!!!!

Pamiętajcie o wszelakich środkach ostrożności z tym preparatem. To nie żarty. W Ameryce w zeszłym roku było głośno o facecie co wygrał po latach sądzenia się 78 mln dolarów odszkodowania. Z tym, że on stosował w pracy i w swoim ogródku. Nazwa preparatu inna, ale substancją czynną jest ten sam składnik (z grupy glifosatów).
olciamanolcia 21:46, 31 sty 2025

MagdaLenka napisał(a)

Świetne porównanie. Widać, jak się zagęściły elegancko po tym zeszłorocznym drastycznym cięciu. Znakiem tego, że platan niezniszczalny.

Długo się zbierały
Tu czerwiec

[

A tu koniec sierpnia

MagdaLenka 21:55, 31 sty 2025

Piękne.
Też już chętnie bym nabyła Alphen's Globe, ale jeszcze muszę się wstrzymać. Zaplanowałam mu miejscówkę na środku trawnika, a potrzebuję, żeby to miejsce było przejezdne póki co.
Kordina 22:28, 31 sty 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Pamiętajcie o wszelakich środkach ostrożności z tym preparatem. To nie żarty. W Ameryce w zeszłym roku było głośno o facecie co wygrał po latach sądzenia się 78 mln dolarów odszkodowania. Z tym, że on stosował w pracy i w swoim ogródku. Nazwa preparatu inna, ale substancją czynną jest ten sam składnik (z grupy glifosatów).

Patrycja ma rację, to jest środek rakotwórczy, ale z drugiej strony, na jakiś wybitnie uporczywy chwast, jeśli lekko pędzelkiem się potraktuje intruza w rękawiczkach i od zawietrznej to będzie ok.
My najwięcej glifosatu jemy z chlebami i innego typu pieczywem, ciastem (całe łany zbóż pryskane "zawodowo") kasze przed zbiorem itp. a tak popularny olej rzepakowy ma bardzo dużą zawartość glifosatu, przyjmujemy go całe życie.... Ktoś robił badania na jego zawartość w organizmie i normy były porażająco wysokie
Sama byłam świadkiem nie raz oprysków zbóż i rzepaku, uciekałam jak najprędzej, żeby nie wdychać takich przemysłowych ilości
inka74 22:46, 31 sty 2025

olciamanolcia napisał(a)

U mnie tulipany też spore-nawet czarnuchy gdzieniegdzie wyszły czarnuchy
laurowiśnia to Novita

Powiem Ci, ze jestem dumna z przycięcia platanów-chyba najlepsze jak do tej pory-kształtne wyszły bardzo
zapisuje odmianę, dziękować

Ja na trochę muszę przystopować z cięciem bo 2-3 dni ma być przymrozków. Zobaczę czy duże. Dziś nawet szronu nie było na trawie. Tylko odrobinę na dachach. Więc raczej jak zwykle dużo gadanie i tyle.
olciamanolcia 16:07, 01 lut 2025

Pati i Bodżena-jeszcze nigdy nie stosowałam środków chemicznych na chwasty-zawsze uważałam , ze najlepszy sposób na nie to rękawiczki haczka i taczka ale niestety i z tym chamem nie można inaczej jak tylko potraktować do chemią
Myslę, że raz wystarczy,
W ubiegłe lato pieliłam te kamienie z tego gó wna -pomogło na jakiś czas ale niestety...
Toć chyba nie umrę nooo
olciamanolcia 16:09, 01 lut 2025

inka74 napisał(a)
zapisuje odmianę, dziękować

Ja na trochę muszę przystopować z cięciem bo 2-3 dni ma być przymrozków. Zobaczę czy duże. Dziś nawet szronu nie było na trawie. Tylko odrobinę na dachach. Więc raczej jak zwykle dużo gadanie i tyle.

Jak będe je przycinała mogę Ci wysłać te ścięte łodygi- posadzisz do gruntu i wyrosną

W ubiegłym roku scianłam platany przy lekkim mrozie i nic