Gruszka_na_w...
20:51, 31 sty 2025

Sprawdza się bardzo dobrze. Początkowo miałam nieco obaw, że szparki między drutami będą zbyt duże i materia będzie się przesypywać. Na szczęście do kompostu dodaje się również karton. Wkładam go nie tylko poziomo między warstwami materii, ale również pionowo przy zewnętrznych panelach. Raz, że nic nie wylatuje, dwa -kompost tak szybko nie przesycha latem, a trzy-pożytecznym organizmom jest nieco cieplej.

Dla mnie dużą zaletą jest trwałość tej konstrukcji. Z pewnością jej żywotność będzie o wiele dłuższa niż poprzedniej drewnianej z palet pobudowlanych.

Przedni panel powstał z przecięcia na pół standardowego egzemplarza. Jest zamocowany na opaskach zaciskowych i dzięki temu jest uchylny. Przydaje się to podczas przewracania materii i wybierania kompostu. Dostęp do komór nie sprawia problemu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz