Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Brązowienie iglaków 17:17, 12 paź 2016

Do góry
Przeczytaj watek od początku, ciągle te same pytania a jedna odpowiedź. Można się doszukiwać i cudownych środków szukać, ale co roku będzie to samo, będą brązowieć i będą opadać. Bo taka jest ich natura.

Jest też specjalny watek o tym, dużo krótszy, będzie mniej czytania'

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5073-brazowienie-starych-przyrostow-tui-w-srodku-krzewu
Brązowienie iglaków 17:16, 12 paź 2016

Do góry
Przeczytaj proszę ten wątek od początku, bo ciągle te same pytania się powtarzają, a jedna jest odpowiedź. Można by się doszukiwać i cudownych środków szukać, wiem - poczatkujący ogrodnicy to uwielbiają, opryskiwać ale co roku będzie to samo, będą brązowieć i będą opadać. Bo taka jest ich natura.
Pszczelarnia 17:15, 12 paź 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Nie znam się na odmianach. Danusia pisała na wątku miłorzębowym, że tyle może być. One nie mają "bogatych" gałęzi, żeby tworzyły busz i nie rosną szybo - wiem, bo mam jednego, który dopiero po 4. przesadzeniu pokazuje swoją urodę. Grabów już nie chciałam. A miłorzęby pasują kolorem, nastrojem (kaliny, laurowiśnie).
Może nawet udałoby mi się 3 zmieścić?
Nie byłoby takiego "korytarza powietrznego" nad cisami.

Miłorzęby rozbiją podmuchy. Ale musisz ciąć, bo szeroko będą rosły, nawet może się przeplotą. Moje miłorzęby puszczały pietra prawie poziomo. Były blisko siebie.
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 17:10, 12 paź 2016

Do góry
Mojewizje napisał(a)
Witam,
Niedługo nadejdą przymrozki i tak szukam w internecie jakiejść sensownej porady ale nic nie znalazłam. Z jednej strony jest napisane że stosować od razu grubą a z drugiej strony że przy przymrozkach do -5 cienka a przy większych dokłądać kolejne warstwy.

Zatem czym się kierować? i jeśli już będą przmrozki to tą agromłoknine zostawić tak do wiosny czy odkrywać w międzyczasie jeśli przymrozki przejdą i nakrywac przy kolejnych -0

Ogrodnik amator

To, że przymrozki to pikuś, przecież rosliny w ogrodzie to takie, którym nawet 20 stopni mrozu nie przeszkadza bo pochodzą z takiego klimatu A więc nie dokładać, nic nie kupować. nic nie okrywać, a sadzić bardziej wrażliwe na wysuszający wiatr rośliny w zacisznych miejscach.

Czyli przy minus 20 musiałabyś dać 20 warstw? jakiś horror.

O przygotowaniu ogrodu do zimy poczytaj tutaj, musisz się jeszcze sporo doszkolić

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/214-jak-przygotowac-ogrod-do-zimy

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/93-jesienne-sprzatanie-ogrodu-i-przygotowania-do-zimy

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/209-przygotowanie-roz-do-zimy
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 17:07, 12 paź 2016

Do góry
Mojewizje napisał(a)
Witam,
Niedługo nadejdą przymrozki i tak szukam w internecie jakiejść sensownej porady ale nic nie znalazłam. Z jednej strony jest napisane że stosować od razu grubą a z drugiej strony że przy przymrozkach do -5 cienka a przy większych dokłądać kolejne warstwy.

Zatem czym się kierować? i jeśli już będą przmrozki to tą agromłoknine zostawić tak do wiosny czy odkrywać w międzyczasie jeśli przymrozki przejdą i nakrywac przy kolejnych -0

Ogrodnik amator
Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 15:47, 12 paź 2016

Do góry
Miłorząb jest "prześwitującym" drzewem raczej, do zasłonięcia szczelnego nie bardzo.
Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 15:21, 12 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ewciu, nie wiem czy chcesz je wyeksponować jako samotne, oddzielne czy w rzedzie ale mają stanowić niejako szpaler gęsty?

Możesz je posadzić co 2 metry a potem ucinać gałązki. Ja swoje cięłam, jak miałam. Trzymałam w szerokości 1.5 m drzewo jedno.

Dziękuję. Czyli w moim przypadku powinno być to min. 2 metry ale więcej nie zaszkodzi.
Kule, ozdoby, płotki, rzeźby do ogrodu 14:41, 12 paź 2016

Do góry
Agazet napisał(a)
A gdzie można takie zdobyć?

Otrzymałam w prezencie. Utalentowany Pan mi zrobił

A Twoje na zdjęciach to niby czyje są i w jakim celu je wkleiłaś?
Zamieszkać w ogrodzie 14:35, 12 paź 2016

Do góry
Przybiegłam zobaczyć Jakbyś potrzebowała otuchy to oglądaj Kubusiowo albo ogród Zielonej Marty, jest więcej przykładów, jak szybko wszystko się rozmnaża i rośnie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:33, 12 paź 2016

Do góry
Jak miło - dodajecie mi otuchy w tę słotę. Ale dziś to miało już nie padać

Marto, możliwe że zamiast bruku, na 4 ulicach zejdzie się też "nasz" asfalt? hmm. No właśnie nie wiem, bo było głosowanie kto jest za czym, mam nadzieję że bruk. Łatanego asfaltu to już bym nie zniosła.
Jak zasłonić nieatrakcyjną ścianę? 07:26, 12 paź 2016

Do góry
Musisz nauczyć się najpierw dbać o rośliny, żeby wszystkiego nie zmarnować. Nie powinny tak porozrzucane rosnąć w trawniku. Trawnik też wygląda na zagłodzony.

A rośliny, albo zasuszone, albo zalane, albo nie podsypane zyzną ziemią, albo słabe były podczas zakupu korzenie i nie mają czym wykarmić części nadziemnej.

Jest niebezpieczeństwo że co byś nie posadził, będzie tak źle wyglądać i rosnąć jak to, co już jest.

Wierzba płacząca, przecież to jest wielkie drzewo, a rośnie obok drugiego drzewa, wchłonie je i pożre. Wierzba nie pasuje na środek małego ogrodu.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:55, 11 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie, niedobrze.
potwierdzam miałam posadzone obok vanilek i przesadzałam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:31, 11 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No wiesz Marzenko, że dziś siedziałam i patrzyłam na ten swój wianek, wisi od wiosny... nawet jakiś pomysł mam. Albo mech i coś tam, albo wężykiem rośliny na podkładzie...mam jakieś wizję, ale chęci brak. Generalnie jestem w depresji.

Danusiu może ten widok zniweczy Twoja depresję i pobudzi do działania
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:20, 11 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie, nie dam rady zdjąć skrzynaek spod sufitu. Nie dam. Garaż zawalony, przejść nie można, starocie wszędzie. Rowery. Wkurzona jestem bo śmieci suche zabierają co miesiąc zbyt rzadko, normalnie mam skład śmieci. Szok, walają się wory żółte 8 sztuk, pudła po paczkach, tak mnie to wkurza jak nie wiem co. W dodatku będą się brali za naszą ulicę, pewnie coś poknocą, białego tłucznia na boki nam nasypią, potem zarośnie chwastami i będzie syf.

Na ostatnim zebraniu nie byłam, bom w Anglii przebywała...oj.oj niedobrze. Będę mega wkurzona od tego błota i wykopów

Danuś, wpadnij na Kaiserschmarren - Ta właśnie robi. Ty lubisz jabłkowe klimaty. Pokaż trochę Anglii, porysuj na Forum (Twoje rysunki bardzo, bardzo lubię), jakoś tak pogoda nas przygniotła troszkę.
Pszczelarnia 19:15, 11 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Na bank obsadzenia donic ocynk. musisz za rok poprawić dalia zbyt majtkowa Zbyt jasna Nie ma klasy. Poziom ogrodu wyższy jest.

Miła jest Twa ocena ogrodu ale po znajomości zawyżona.
A donice - wciąż nie wiem. Lubię glinę, mam i ocynku "wiejskiego" dużo ale razem mi jakś nie pasuje. I tak sobie zmieniam. A obsadzenia, te co roku jakoś inne. W przyszłym poszukam już tylo fioletów i bordo.

Dla Ciebie i biało i cieniście w lipcu:

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:11, 11 paź 2016

Do góry
Nie, nie dam rady zdjąć skrzynek spod sufitu. Nie dam. Garaż zawalony, przejść nie można, starocie wszędzie. Rowery. Wkurzona jestem bo śmieci suche zabierają raz na miesiąc - zbyt rzadko, normalnie mam skład śmieci. Szok, walają się wory żółte 8 sztuk, pudła po paczkach, tak mnie to wkurza jak nie wiem co. W dodatku będą się brali za naszą ulicę, pewnie coś poknocą, białego tłucznia na boki nam nasypią, potem zarośnie chwastami i będzie syf.

Na ostatnim zebraniu nie byłam, bom w Anglii przebywała...oj.oj niedobrze. Będę mega wkurzona od tego błota i wykopów
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:57, 11 paź 2016

Do góry
Kokesz napisał(a)
A ja przycinam astry w lipcu na ok 10cm nie rosną wtedy takie wysokie i się nie pokładają, tak mi doradził pan od którego je kupowałam.
Pozdrawiam. Renata

Super pomysł, pokazywali to ogrodnicy w Wisley - ale o astrach to nawet nie pomyślałam. Dzięki dobra kobieto.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:56, 11 paź 2016

Do góry
No wiesz Marzenko, że dziś siedziałam i patrzyłam na ten swój wianek, wisi od wiosny... nawet jakiś pomysł mam. Albo mech i coś tam, albo wężykiem rośliny na podkładzie...mam jakieś wizję, ale chęci brak. Generalnie jestem w depresji.
Buk pospolity - Fagus sylvatica 18:53, 11 paź 2016

Do góry
Szansa zawsze jest bo drzewo ma wolę przeżycia zapewne. Jakby ciebie ktoś zakopał w ziemi po szyję to byś nie cierpiała? Szybko go odkop, a nie czekaj aż umrze.
Jeśli nie odkopiesz to po wszystkim.
Buk pospolity - Fagus sylvatica 18:39, 11 paź 2016

Do góry
malina napisał(a)
Dzień dobry,
mam takie pytanie, czy da się uratować buk, który ma ok 100 lat i był przez ok. 1 rok przysypany na 1m ziemią i w obecnej chwili intensywnie zrzuca liście liście? czy jest na to jeszcze jakiś ratunek?(gdzie obok takie samo nie przysypane ma się doskonale)

Buk jest takim drzewem, że nawet przysypanie 10 cm mu szkodzi a co dopiero metr i przez rok. To cud że zyje, a może już nie zyje?

Jedynym ratunkiem jest odkopanie drzewa do poziomu pierwotnego.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies