Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

Kiedyś będzie tu ogród 22:35, 17 paź 2019

Do góry
TUTEK napisał(a)
wschód słońc zapiera dech w piersiach czysta kontemplacja
a teraz zgaduję rosliny na zdjeciach:irga,astry,klon griseum,kalina
dobrze?
wyobraź sobie ze 2 lata temu kupiłem 100worków kory w takiej małej wioseczce, w której jest równie mały i niepozorny zaklad przetwarzający ja ostatnio jadac tam postanowiłem zagladnac - wchodze widze kilka pryzm kory z dwie maszyny do jej rozdrabniania takie wydawałoby sie ledwo chodzace i osoby pakujace juz rozdrobniona kore do worków
pytam sie po ile (m3 50 zł) i co mi mowią - panie mamy zamówienie z dubaju na 70 tys. worków!!!!
zaniemówiłem znaleźli ich przez net do szczecina na statek i na półw.arabski
zmniejszył się nam swiat oj zmniejszył

Wiesz Witku te wschody słońca to jest takie 5 minut tylko dla mnie. Kawa w ręku i tylko śpiew ptaków. Szkoda, że nie wszystkie poranki są takie cudowne.
Co do typów to 3 pierwsze trafione. Ostatnia to fotergilla.
Kora...800 przyczep... to już coś. I zamiast do mnie to do popłynie użyźniać arabskie piaski... Malutki ten świat, malutki.

Orszelina tez zaczyna się przebarwiać.
Ogród z wilkiem zamkn. 19:33, 17 paź 2019

Do góry
Makusia napisał(a)
Madziu wypowiem się, co do skarpy
Myślę, że powinnaś zrealizować swoje zamierzenie i nie obsiewać jej trawą.Z Twoim zmysłem i doświadczeniem "skarpowym" stworzysz coś świetnego i wpisującego się w dotychczasowy styl

Makusiu mówisz i masz wszystkie roślinki własne -nic a nic nie kupiłam wszystko z własnych podziałów ….na razie szału nie ma

trawy
-chyba jakieś turzyce -zabrane ze skalniaka ,rudbekie ,1 kalina ,1 brzózka i tulipany van ejki …..nie wykończone jeszcze ,bo kory zabrakło z 3 stron obfocona ku pamięci

Kiedyś będzie tu ogród 20:54, 16 paź 2019

Do góry
wschód słońc zapiera dech w piersiach czysta kontemplacja
a teraz zgaduję rosliny na zdjeciach:irga,astry,klon griseum,kalina
dobrze?
wyobraź sobie ze 2 lata temu kupiłem 100worków kory w takiej małej wioseczce, w której jest równie mały i niepozorny zaklad przetwarzający ja ostatnio jadac tam postanowiłem zagladnac - wchodze widze kilka pryzm kory z dwie maszyny do jej rozdrabniania takie wydawałoby sie ledwo chodzace i osoby pakujace juz rozdrobniona kore do worków
pytam sie po ile (m3 50 zł) i co mi mowią - panie mamy zamówienie z dubaju na 70 tys. worków!!!!
zaniemówiłem znaleźli ich przez net do szczecina na statek i na półw.arabski
zmniejszył się nam swiat oj zmniejszył

Wśród brzóz i dębów 10:36, 16 paź 2019

Do góry

Przepiękny masz zagajnik brzozowy i cudne trawy. Kalina taka dorodna..Rośliny u Ciebie mają dużo przestrzeni, przez to ogród jest taki naturalny i bardzo mi się to podoba. Co to za odmiana miskanta z takimi ładnymi pióropuszami ?
Ogród bez reguł 09:54, 16 paź 2019

Do góry
galgAsia napisał(a)
Kalina Burkwooda jest półzimozielona , więc Asiu - to się nazywa kompromis
Eskimo jest mała - 1m wys. i wszerz, więc pójdzie do donicy lub na rabatę.

Eskimo mała na razie, zobacz krzak u Małej Mi
Ogród bez reguł 09:52, 16 paź 2019

Do góry
Kalina Burkwooda jest półzimozielona , więc Asiu - to się nazywa kompromis
Eskimo jest mała - 1m wys. i wszerz, więc pójdzie do donicy lub na rabatę.
Ogród bez reguł 09:18, 16 paź 2019

Do góry
Dziewczyny, mam do wykorzystania takie rośliny:
- kalina angielska
- kalina Burkwooda
- kalina koreańska Eskimo
- żylistek mieszańcowy Strawberry Fields
- porzeczka krwista Edward VII
- świdośliwa Lamarcka
- świdośliwa Ballerina
- dereń biały Sibirica
- ambrowiec
- dereń kousa odm. chińska

Ambrowcem chciałam zasłonić słup latarni, dereń kousa miał zneutralizować widok na dwa świerki za płotem. W tej chwili szukam dobrej ziemi, żeby uzupełnić braki - po usunięciu starego żywopłotu i sterty gruzu, powstał rów czołgowy .
Nie wiem, czy chcę zimozielone...
Ogród bez reguł 08:09, 16 paź 2019

Do góry
Ja też jestem za rozrzuceniem tych kalin równomiernie.
I chyba do żywopłotu nie dawałabym tak ozdobnych (i wymagających) roślin jak dereń kousa i ambrowiec.
Takie "zwyklejsze" wydają mi się bardziej odpowiednie.
Forsycje, tawuły, pęcherznice, derenie białe.

Do tego rośliny zimozielone. Lubuskie to na zachodzie? Cieplej niż pod Warszawą? To chyba masz większy wybór niż my: ogniki, ostrokrzewy, laurowiśnie, kalina sztywnolistna.

Chyba starczy.
Ogród bez reguł 11:49, 15 paź 2019

Do góry
To ja bym wymieszała krzewy atrakcyjne o różnych porach roku. Czyli np. kalina - dereń - cośtam - kalina - ambrowiec - kalina - żylistek - dereń - kalina. Wtedy po całości punktowo w różnych miejscach cos będzie kwitło albo się przebarwiało. Oczywiście jesienią prawie wszystko będzie się przebarwiać .
Jeżówkowe-Love 10:51, 15 paź 2019

Do góry
Tak więc
W niedziele udało mi się ogrodowo podziałać 3 godzinki a wczoraj godzinę
dodatkowym utrudnieniem prac wszelakich jest mój marudzący..rozpieszczony wiecznie wiszący mi na szyji 3latek ..tak wiem..sama go rozpieściłam

ale gdy maluch odkrył jak świetną zabawą jest ślizganie się na podmokłej glinie i jak fantastycznie potrafi ona zasysać kalosze miałam chwilkę spokoju

I tak: przesadziłam..kilkuletnie krzewy hortensji Polar Bear i Anabelle (ten kto przesadzał dorosłe okazy,wie co czułam ja i moja łopata)i dorodną kalinę koralową

Kalina rosła tam gdzie teraz jest obciachany krzak Anabelle

Przesunęłam też o kawałek krzewuszkę, jeżówki chciałam przesadzić ale światła dziennego zbrakłoI wyleciał jeszcze z tej rabaty ..prawie niewidoczny na zdjęciu pięciornik.

Kalina teraz jest tu (czyli w przedniej części ogrodu)

Na zdjęciu może tego nie widać ale prezentuje się tam cudnie
Mój ogrodowy pamiętnik 21:19, 13 paź 2019

Do góry
waldek727 napisał(a)

Ułożenie gałęzi z czasem się zmieni. Każdy zawiązek nowego organu wyrasta z merystemu w innym kierunku, pod pewnym kątem w stosunku do zawiązka, który pojawił się wcześniej. U wielu roślin ten kąt jest taki sam i to właśnie dzięki niemu powstają linie spiralne. Ten kąt to w przybliżeniu 137,5 stopnia. W przeszłości któryś zawiązek mógł być uszkodzony mechanicznie i dlatego teraz kalina nie ma w miarę symetrycznego pokroju. Jeżeli o kalinach mowa, to i ja się pochwalę, że w tym roku kupiłem pagodową Kalinę Japońską. U mnie też posłuży ona jako soliter.

To mnie pocieszyłeś. Taki egzemplarz kupiłam, bardziej symetrycznych niestety nie mieli. Ale masz wiedzę. W szoku jestem.
Rozumiem, że Twój nowy zakup uwiecznisz w swoim wątku .
Mój ogrodowy pamiętnik 21:06, 13 paź 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)

Dzięki, że napisałeś mi o kalinie. Nie daje mi tylko spokoju czemu gałęzie w większości ma na jedną stronę i czy to się zmieni .
O grabach muszę poczytać a zwłaszcza o cięciu bo chciałabym go jakoś fajnie poprowadzić cięciem a nie znam się na tym jeszcze. U mnie będzie póki co soliterem .

Ułożenie gałęzi z czasem się zmieni. Każdy zawiązek nowego organu wyrasta z merystemu w innym kierunku, pod pewnym kątem w stosunku do zawiązka, który pojawił się wcześniej. U wielu roślin ten kąt jest taki sam i to właśnie dzięki niemu powstają linie spiralne. Ten kąt to w przybliżeniu 137,5 stopnia. W przeszłości któryś zawiązek mógł być uszkodzony mechanicznie i dlatego teraz kalina nie ma w miarę symetrycznego pokroju. Jeżeli o kalinach mowa, to i ja się pochwalę, że w tym roku kupiłem pagodową Kalinę Japońską. U mnie też posłuży ona jako soliter.
Mój ogrodowy pamiętnik 20:40, 13 paź 2019

Do góry
waldek727 napisał(a)

Kalina Kilimamdżaro za parę lat będzie najjaśniejszym akcentem w Twoim ogrodzie. Co prawda nie ma pokroju pagodowego tylko stożkowy, ale za to nadrobi to pięknym kwitnieniem i jeszcze piękniejszym przebarwieniem liści jesienią. Kaliny wraz z berberysami o tej porze roku zawsze wyglądają zjawiskowo. Graby też śliczne nabyłaś.
Pozdrawiam.

Dzięki, że napisałeś mi o kalinie. Bo mam ją od zeszłego roku i jeszcze nie mam wyrobionego zdania o niej . Kwitła już fajnie, owoców nie miałam bo pourywałam kwiaty po przekwitnięciu a teraz zaczyna się ładnie przebarwiać. Nie daje mi tylko spokoju czemu gałęzie w większości ma na jedną stronę i czy to się zmieni .
O grabach muszę poczytać a zwłaszcza o cięciu bo chciałabym go jakoś fajnie poprowadzić cięciem a nie znam się na tym jeszcze. U mnie będzie póki co soliterem .
Mój ogrodowy pamiętnik 20:30, 13 paź 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
To co się ostało i zdobi jesienią. Wiadomo trzmielina , jabłoń ozdobna, borówka, dereń kousa, tawuła śliwolistna, kalina Kilimandżaro.

Kalina Kilimamdżaro za parę lat będzie najjaśniejszym akcentem w Twoim ogrodzie. Co prawda nie ma pokroju pagodowego tylko stożkowy, ale za to nadrobi to pięknym kwitnieniem i jeszcze piękniejszym przebarwieniem liści jesienią. Kaliny wraz z berberysami o tej porze roku zawsze wyglądają zjawiskowo. Graby też śliczne nabyłaś.
Pozdrawiam.
Mój ogrodowy pamiętnik 18:15, 13 paź 2019

Do góry
To co się ostało i zdobi jesienią. Wiadomo trzmielina , jabłoń ozdobna, borówka, dereń kousa, tawuła śliwolistna, kalina Kilimandżaro.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:33, 12 paź 2019

Do góry
waldek727 napisał(a)
A co byś powiedziała jakby w tak doborowym towarzystwie zawitała u Ciebie pagodowa kalina japońska Wanatabe?

Ona tam jest.

To jedna z niewielu roślin, które skrzywdziłam.
Początkowo rosła naprzeciw tarasu, ale kiedy okazało się, że sąsiad też zaplanował taras w tę stronę, to trzeba było pomyśleć o wyższej przesłonie.
Wykopałam ją jako dorosły już krzew. Pechowo się złożyło, że po przesadzeniu nastało wyjątkowo upalne i bezdeszczowe lato. Konkurencja ze strony sąsiednich krzewów była spora. Kalina przeżyła, ale jej forma nie jest idealna. Miejsce też nie do końca. Trudno w tym gąszczu wyeksponować jej niewątpliwe walory.
Ogrodowe kreacje 19:15, 12 paź 2019

Do góry
Kalina - mama jak ja to mówię zaczyna się powolutku przebarwiać :

A córka - sadzonka z tej dużej kaliny, już od tygodnia ładnie przebarwiona:
To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:21, 11 paź 2019

Do góry
A co byś powiedziała jakby w tak doborowym towarzystwie zawitała u Ciebie pagodowa kalina japońska Wanatabe?
Ania -Spełnione marzenie 20:47, 10 paź 2019

Do góry
Dominika11 napisał(a)
A wogóle co jest na tej rabacie w słońcu???

Tylko na razie hortensje , i 1 sosna , 1 kalina ,1 jałowiec , a i 4 cisy
wstawiłam zdjęcie wcześniej ,
21 strona ,
6 pazdziernik ,
godz 17;41
Mój ogrodowy pamiętnik 19:15, 09 paź 2019

Do góry
Kalina Kilimandżaro ładnie się przebarwia.

Świdośliwa lamarcka też trochę.

Jakaś jeżówka się chyba ostała .

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies