Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Sebek"

Kwiatki i rabatki u Elizy 21:24, 28 maj 2015

Do góry
Sebek napisał(a)
Elu - zwiewnie, swobodnie i kolorowo - bardzo lubię Twoje klimaty

Dzięki Sebku, cieszę się, że Ci się podoba.
Mój ogród pod górkę... 21:24, 28 maj 2015

Do góry
ewakatowice napisał(a)
byłam i gapiłam się ))

Ja również

Cudnie masz Kasiu
Ogród niby nowoczesny ale... 21:22, 28 maj 2015

Do góry
Super, że wstawiasz relację z CHFS Będziesz na pewno wracać do tej wycieczki często, jak ja

Ale mam pytanie co było hitem roślinnym w ogrodach? Wypatrzyłaś? Bo muszę sobie trawy przy ciurkadle wymienić i chcę być trendy
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 21:15, 28 maj 2015

Do góry
eliza3 napisał(a)
Jakie tu milusie rozmowy się toczą...

Ty u mnie, a ja u Ciebie

Prawda, że fajne rozmowy? Uwielbiam
Kwiatki i rabatki u Elizy 21:15, 28 maj 2015

Do góry
Elu - zwiewnie, swobodnie i kolorowo - bardzo lubię Twoje klimaty
Co z tym ogródeczkiem począć 21:13, 28 maj 2015

Do góry
Ewa, te rozjechane hortensje może wszystkie wsadź do ziemi. Nawet jak zostały po nich tylko patyczki to mają mocny system korzeniowy i powinny odbić...

Tysiaka gratuluję
Początki w Kruklandii 21:07, 28 maj 2015

Do góry
Juzia napisał(a)

No pewno, że handluj

A o czyich rabatach pisałeś?

Dowcip Ci się ostatnio wyostrzył widzę O Twoich, helooooł!
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 21:01, 28 maj 2015

Do góry
Aska napisał(a)
Nowe przyrosty przypominają ołówki? ok. 10-15 cm i te przyrosty pokryte sa już igłami czyli rozumiem, że mogę teraz skrócić je o połowę? Zrozumiałm, że nie każdy przyrost, tylko te górne.

Myślę, że ten filmik Ci dużo wyjaśni
https://www.youtube.com/watch?v=oI9iOeLkV9U
Ogród cioci czyli ciociogród :) 21:00, 28 maj 2015

Do góry
Sebek napisał(a)
Kolory powalają A Twoje rośliny takie dorodne! Cudnie jest

Sebciu napojone obficie to rosną To co nie chcę tuż rośnie
Ogród cioci czyli ciociogród :) 20:58, 28 maj 2015

Do góry
Kolory powalają A Twoje rośliny takie dorodne! Cudnie jest
a czasem nie na temat ... 20:46, 28 maj 2015

Do góry
My tu czekamy
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 20:24, 28 maj 2015

Do góry
Danusiu - kompostownik genialny w swej prostocie!
Głębokość sadzenia drzew, rozstawa, odległości, sadzenie drzew 20:21, 28 maj 2015

Do góry
Szmata to agrowłóknina, ona często jest powodem zamierania roślin, choć jak patrzę z bliska to chyba maty nie masz, a jedynie gęsto ułożone kamienie....

Wg mnie roślina była wykopana ze zbyt małym systemem korzeniowym, ja bym ją reklamował... Na pewno go nie uratujesz
Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 20:18, 28 maj 2015

Do góry
To wszystko zależy od składu nawozu. Aktualnie rośliny rosną i potrzebny im jest azot Wg mnie nie przedobrzysz, ja również stosuję niektóre nawozy niezgodnie z obrazkami na buletce czy worku, ale pilnuję składu
Rhododendron, Azalia i inne wrzosowate 20:12, 28 maj 2015

Do góry
O ile azalie, tawuły i hosty rosną dobrze, to mam obawy co do drzewek. Wierzba hakuro ogólnie nie choruje i nie wypija wody roślinon, ale wierzba Iwa już w sierpniu łapie mączniaka i zazwyczaj trzeba ją oberwać do łysych gałęzi - wg mnie będzie psuć cąły efekt... Najlepszymi drzewkami w tym wypadku byłyby trzmieliny na pniu
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 20:09, 28 maj 2015

Do góry
agnieszka_dorawa napisał(a)
Dzień Dobry,
od niedawna mam własny kawałek ziemi ( ok 2000m2) i marzę o tym aby mieć piękny ogród - taki jaki ma właścicielka najpiękniejszego ogrodu w świecie - Pani Danuta w Ogrodowiska .... Taaaaaaaaa.... i tu zaczynają się moje problemy. Ziemia ciężka, gliniasta nawet niekiedy - ale co tam, wyszukałam według siebie najpiękniejszą odmianę rh Nova Zembla i - jak tylko ją zobaczyłam - od razu kupiłam ze trzy, potem dokupiłam jeszcze jedną - chyba pięcioletnią - bo zakwitła kilka dni temu. Tamta trójca jeszcze chyba malutka bo puściła pedy nowych liści z góry. I jak to u mnie bywa najpierw kupiłam, potem pomyślałam..... a pomyślałam sobie tak: no tak miejsce mam, wiem gdzie to cudeńko posadzić, ale mój tata - ogrodnik działkowiec z zamiłowania - jeszcze nie pomógł mi przygotować podłoża, więc jak sobie poleżą przez lato w doniczce to chyba się nic nie stanie..... Tu proszę o ewentualne potwierdzenie. Poza tym, to miejsce dla moich maluszków wyznaczyłam na instalacji przydomowej oczyszczalni ścieków. Zdaję sobie sprawę z tego że wydobywa się z niej azot i gleba może być tym przesiąknięta, ale nie wiem czy to dobrze czy źle. ponadto, moj tata jest zdania, że obornik załatwi sprawę - daje go pod wszystko. Czy dać obornik czy nie? Czy sadzić na tym miejscu czy nie. Jak mogę tam posadzić to jak przygotować podłoże do nasadzeń aby im tam było rewelacyjnie. Proszę o poradę - dziękuję

Aga - odpowiedź znajdziesz w wątku metamorfozy
Metamorfozy ogrodowe 19:42, 28 maj 2015

Do góry
agnieszka_dorawa napisał(a)
Dzień Dobry i witam wszystkich! Jestem "świeżynką" na tym forum jako jego "współlokator", jednak już od jakiegoś czasu rozczytuję się w mądrościach Waszych z takim zapałem, jak w bardzo dobrej telenoweli Wczoraj dodałam na forum o wrzosowiskach taki oto post:

"Dzień Dobry,
od niedawna mam własny kawałek ziemi ( ok 2000m2) i marzę o tym aby mieć piękny ogród - taki jaki ma właścicielka najpiękniejszego ogrodu w świecie - Pani Danuta w Ogrodowiska .... Taaaaaaaaa.... i tu zaczynają się moje problemy. Ziemia ciężka, gliniasta nawet niekiedy - ale co tam, wyszukałam według siebie najpiękniejszą odmianę rh Nova Zembla i - jak tylko ją zobaczyłam - od razu kupiłam ze trzy, potem dokupiłam jeszcze jedną - chyba pięcioletnią - bo zakwitła kilka dni temu. Tamta trójca jeszcze chyba malutka bo puściła pedy nowych liści z góry. I jak to u mnie bywa najpierw kupiłam, potem pomyślałam..... a pomyślałam sobie tak: no tak miejsce mam, wiem gdzie to cudeńko posadzić, ale mój tata - ogrodnik działkowiec z zamiłowania - jeszcze nie pomógł mi przygotować podłoża, więc jak sobie poleżą przez lato w doniczce to chyba się nic nie stanie..... Tu proszę o ewentualne potwierdzenie. Poza tym, to miejsce dla moich maluszków wyznaczyłam na instalacji przydomowej oczyszczalni ścieków. Zdaję sobie sprawę z tego że wydobywa się z niej azot i gleba może być tym przesiąknięta, ale nie wiem czy to dobrze czy źle. ponadto, moj tata jest zdania, że obornik załatwi sprawę - daje go pod wszystko. Czy dać obornik czy nie? Czy sadzić na tym miejscu czy nie. Jak mogę tam posadzić to jak przygotować podłoże do nasadzeń aby im tam było rewelacyjnie. Proszę o poradę - dziękuję "

Chciałabym bardzo podzielić się widokiem mojego ogrodu, jednak poza Smaragdem i trawą nic tam generalnie nie ma, co okrutnie mnie męczy.
Jeśli ktoś z Państwa miał te same zmartwienia co ja to bardzo proszę o wskazówki. Dziękuję

Agnieszko, po pierwsze witaj
Odpowiadając na Twoje pytanie myślę, że na razie znajdź tym rododendronom cieniste miejsce i poczekaj z sadzeniem aż ziemia będzie przygotowana. Te kilka miesięcy dłużej w doniczce dla roślin o tak zwartym systemie korzeniowym nie zrobi różnicy, tylko je podlewaj

Dla rododendronów stosuj tylko odpowiednie podłoża, obornik możesz zmieszać lekko z ziemią rodzimą, ale same rośliny najlepiej sadzić w pewnym podłożu, one są bardzo wrażliwe na jakość podłoża, chyba najbardziej z roślin które znam

W odpowiedziach w wątku tematycznym musisz uzbroić się w cierpliwość, bo udziela się tam mała grupa osób
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:21, 28 maj 2015

Do góry
Ja też mam nadzieję, że żyjesz
Pozdrów starego i przekaż, że co złego to nie my
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 19:15, 28 maj 2015

Do góry
Jak mieszanka jest dobra, a ogrodniczka cały czas czaruje trawnik to nawet po 5 dniach zaczyna się robić zielono

Czekamy
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 19:14, 28 maj 2015

Do góry
jazzy napisał(a)

Bo wiesz, ja teraz bardzo pociągająca jestem

Bardziej niż wcześniej? Naucz mnie tego
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies