Ewa, te rozjechane hortensje może wszystkie wsadź do ziemi. Nawet jak zostały po nich tylko patyczki to mają mocny system korzeniowy i powinny odbić...
Szmata to agrowłóknina, ona często jest powodem zamierania roślin, choć jak patrzę z bliska to chyba maty nie masz, a jedynie gęsto ułożone kamienie....
Wg mnie roślina była wykopana ze zbyt małym systemem korzeniowym, ja bym ją reklamował... Na pewno go nie uratujesz
To wszystko zależy od składu nawozu. Aktualnie rośliny rosną i potrzebny im jest azot Wg mnie nie przedobrzysz, ja również stosuję niektóre nawozy niezgodnie z obrazkami na buletce czy worku, ale pilnuję składu
O ile azalie, tawuły i hosty rosną dobrze, to mam obawy co do drzewek. Wierzba hakuro ogólnie nie choruje i nie wypija wody roślinon, ale wierzba Iwa już w sierpniu łapie mączniaka i zazwyczaj trzeba ją oberwać do łysych gałęzi - wg mnie będzie psuć cąły efekt... Najlepszymi drzewkami w tym wypadku byłyby trzmieliny na pniu
Agnieszko, po pierwsze witaj
Odpowiadając na Twoje pytanie myślę, że na razie znajdź tym rododendronom cieniste miejsce i poczekaj z sadzeniem aż ziemia będzie przygotowana. Te kilka miesięcy dłużej w doniczce dla roślin o tak zwartym systemie korzeniowym nie zrobi różnicy, tylko je podlewaj
Dla rododendronów stosuj tylko odpowiednie podłoża, obornik możesz zmieszać lekko z ziemią rodzimą, ale same rośliny najlepiej sadzić w pewnym podłożu, one są bardzo wrażliwe na jakość podłoża, chyba najbardziej z roślin które znam
W odpowiedziach w wątku tematycznym musisz uzbroić się w cierpliwość, bo udziela się tam mała grupa osób