Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:53, 11 paź 2016

Do góry
Miskanty w nogi.
Kule, ozdoby, płotki, rzeźby do ogrodu 15:51, 11 paź 2016

Do góry
Mnie się podobają, zwłaszcza makówki.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 15:15, 11 paź 2016

Do góry
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/77-kalendarz-pielegnacji-trawnika

Listopad

Przed nastaniem zimy powinniśmy zagrabić trawnik z wszelkich liści. Powoli kończy się obowiązek przede wszystkim koszenia.

- jeśli trawa jeszcze urosła, musimy je wykonać, aby zbyt długa nie gniła pod śniegiem
- wygrabiamy opadłe liście
- dbamy o kosiarkę, czyścimy ją przed zimą, oliwimy części narażone na wilgoć
noże tnące oddajemy do ostrzenia
- w razie potrzeby robimy przegląd w specjalistycznym serwisie kosiarek (wymiana oleju, świec zapłonowych w przypadku kosiarek spalinowych)

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 15:13, 11 paź 2016

Do góry
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/20-co-robimy-w-ogrodzie-w-pazdzierniku

TRAWNIK

- systematycznie wygrabiamy trawnik z opadających liści, najlepiej przy pomocy lekkich grabi w kształcie wachlarza. Jeśli odpadów jest bardzo dużo, zbieramy je specjalnymi ręcznymi zbieraczami do liści i trawy

- już nie nawozimy, gdyż pobudzona do wzrostu trawa źle przezimuje

- docinamy krawędzie trawnika, jeśli nie zrobiliśmy tego we wrześniu. Służy do tego szpadelek-nóż do cięcia kantów

- naprawiamy miejsca zniszczone

- w dalszym ciągu kosimy trawnik, ale już nie tak często
podnosimy ostrze kosiarki wyżej

- na początku miesiąca możemy jeszcze wysiewać trawnik
zakładamy trawnik z rolki

- możemy jeszcze wykonać jesienną aerację lub wertykulację, gdy pogoda jest sucha. Pomocne będą specjalne buty - sandały z kolcami oraz mechaniczny wertykulator

W każdym miesiącu jest opisany trawnik

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:48, 11 paź 2016

Do góry
Kochani zerknijcie proszę na zdjęcie czy taki układ drzew będzie ok? Myślałam o 6 szt grujecznika. 3 szt po jednej stronie i trzy po drugiej stronie. Tylko nie wiem jak blisko siebie mogą rosnąć. Nie pamietam kto ale pisal ze ma posadzone co 1.5m i nie jest zbytnio tym faktem zadowolony. A chciałabym żeby jedno drzewko zachodziło na drugie.
Dodam że murek po prawej stronie ma 2.70 a po lewej 2.90.

Gardenarium napisał(a)

Jeśli masz taki zamysł aby drzewa na siebie zachodziły, to możesz tak zrobić. Odległośc będzie zależała od pokroju tego drzewa jaki zakupisz. Popatrz w szkółce i wtedy zastanów się.

Dziękuje za odpowiedź Danusiu.
Bardzo mi się podobają zachodzące na siebie korony drzew. Myślałam o grujecznikach. Tylko nie wiem jak drzewa poradzą sobie z biegiem lat. W jakiej bezpiecznej minimalnej odległości mogę je sadzić? Czy można je formować? I co można im w nóżki podsadzić co by w przyszłości ładnie wyglądało?
Pozdrawiam :*)
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 13:54, 11 paź 2016

Do góry
AniMa napisał(a)

Witam Pani Danusiu i bardzo dziękuje za opinie. Staram się ogarnąć to wszytko powoli, za jakiś czas może będzie klarowniej. Sama się pogubiłam w Ogrodowiskowych "Cukierkach", dlatego wiem, że od mojego wątku może rozboleć głowa
Dziękuje za odwiedziny
Pozdrawiam serdecznie

Potem jak się wczytałam, to zobaczyłam, że dobrze kombinujesz i moje to pikuś, aż wstyd, że to wkleiłam
Elinkowy ogród 11:33, 11 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Co to znaczy, że niemodne są żółte? Ależ to tylko tło, a żółty tutaj akurat jest potrzebny, sine jest obok, żeby ciemne zielenie przed żółtym i mocne głębokie odcienie kwiatów i liści dobrze wyglądały.

Możesz mieć ciekawie, a nie pokopiowane sztampowe rozwiązania, tego nikt nie ma.

zgadzam sie z szefową
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:15, 11 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Z różanecznikami - miłorzęby. Różaneczniki mają ciemne liście, co w zestawieniu jesiennym ze złotymi liśćmi miłorzębów - będzie ciekawe.

Miłorzęby są piękne,raczej rarytasy w ogrodach.Trochę się boję, że sobie z nimi nie poradzę.
Mi by też zależało, żeby się zasłonić od sąsiada,ta rabata z rozanecznikami jest przy ogrodzeniu z sąsiadem. Sąsiadka ma tam sznurki na pranie,chciałabym żeby trochę to zasłonić.
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 11:01, 11 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nijak to się nie zgadza z tym, co zobaczyłam potem, poddaję się.

Witam Pani Danusiu i bardzo dziękuje za opinie. Staram się ogarnąć to wszytko powoli, za jakiś czas może będzie klarowniej. Sama się pogubiłam w Ogrodowiskowych "Cukierkach", dlatego wiem, że od mojego wątku może rozboleć głowa
Dziękuje za odwiedziny
Pozdrawiam serdecznie
Ogród Nety- moje marzenie 10:31, 11 paź 2016

Do góry
Poddałam się, bo w sekundę nie da się wejść w konkretne położenie a na zgłębienie tematu potrzeba czasu i analizy.
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 10:29, 11 paź 2016

Do góry
Nijak to się nie zgadza z tym, co zobaczyłam potem, poddaję się.
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 10:28, 11 paź 2016

Do góry
AniMa napisał(a)
Na przodzie bez większych zmian, rabaty oczyszczone, ziemia przygotowana. Czeka na ...no właśnie.... na boskie natchnienie????☺

Ogród Nety- moje marzenie 10:17, 11 paź 2016

Do góry
Nett napisał(a)
Toszka potrzebuję Twojej rady. Chciałabym jutro poprzymierzać się z tymi platanami, ale zastanawiam się w jakiej odległości od tuj powinny być. Jak myślisz?

Ja nie Toszka, ale się wypowiem na ten temat.

W jakiej odległości mają być jest związane z tym, jak będziesz korony prowadzić. No i na jakiej wysokości jest korona, jak narośnie. Na jaką wysokość zatrzymasz żywopłot z tui?

Platany możesz ciąć, nawet z natury kuliste (z odmiany raczej) więc odsuń co najmniej 2 metry, żeby rabata w miarę proporcjonalnie wyglądała. Postaw je, przymierz, pomyśl, jak poprzesuwasz pozostałe nasadzenia, a nie oczekuj gotowego przepisu, odsuń 3 metry i koniec. Weź pod uwagę, że to Ty kreujesz oblicze swojego ogrodu.

Koronę możesz spłaszczać od strony tui jeśli potem okaże się, że za blisko posadziłaś. Nic im nie będzie.

Połóż wąż ogrodowy, zamarkuj kształt rabaty co, gdzie, zamiast roślin postaw puste doniczki. Idź dalej, popatrz, z góry domu popatrz. Zanim wsadzisz zastanów się.
Ogród Nety- moje marzenie 10:16, 11 paź 2016

Do góry
Nett napisał(a)

O Matko, a ja właśnie przytargałam 2 platany.

Jedna osoba wypowiedziała się a ty już w panice, o matko. Kobieto wyluzuj skoro podjęłaś decyzję. To Twój ogród i ważne jest też, co się znajdzie obok.
Elinkowy ogród 10:13, 11 paź 2016

Do góry
Co to znaczy, że niemodne są żółte? Ależ to tylko tło, a żółty tutaj akurat jest potrzebny, sine jest obok, żeby ciemne zielenie przed żółtym i mocne głębokie odcienie kwiatów i liści dobrze wyglądały.

Możesz mieć ciekawie, a nie pokopiowane sztampowe rozwiązania, tego nikt nie ma.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:09, 11 paź 2016

Do góry
Katarzyna13 napisał(a)
Kochani zerknijcie proszę na zdjęcie czy taki układ drzew będzie ok? Myślałam o 6 szt grujecznika. 3 szt po jednej stronie i trzy po drugiej stronie. Tylko nie wiem jak blisko siebie mogą rosnąć. Nie pamietam kto ale pisal ze ma posadzone co 1.5m i nie jest zbytnio tym faktem zadowolony. A chciałabym żeby jedno drzewko zachodziło na drugie.
Dodam że murek po prawej stronie ma 2.70 a po lewej 2.90.

Jeśli masz taki zamysł aby drzewa na siebie zachodziły, to możesz tak zrobić. Odległośc będzie zależała od pokroju tego drzewa jaki zakupisz. Popatrz w szkółce i wtedy zastanów się.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:06, 11 paź 2016

Do góry
kami napisał(a)
Czy jeśli w piwonie mocno różowe z różowymi pinki winky i zawilcami japońskimi posadzę trzy wiśnie kiku shidare szczepione na 2,20m w odstępach co 4m to będzie dobrze?
Ewentualnie z czym posadzić wiśnię kiku.

I jeszcze z czym posadzić dwie brzozy youngi szczepione na 1,60m, to był impuls niskiej ceny i są.

Nie, moim zdaniem za mdło będzie, lepiej posadzić sliwę wiśniową 'Nigra'.

Kiku Sidare Sakura podsadź azaliami japońskimi ciętymi w poduchy, moga być białe plus wrzośce bardzo ciemnoróżowe falami w dużych grupach, a jeśli azalie ciemnoróżowe, to wrzośce białe kwiaty.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:03, 11 paź 2016

Do góry
EwciaK napisał(a)

Pani Danusiu. Wróciłam juz do kraju po dluzszej nieobecności i chciałam się zabrać za przerabianie tej mojej "lezki" czy nie za pozno na przesadzenie jalowczyka na pniu? U nas na podlasiu już bywają przymrozki. I chciałabym się upewnic czy zurawki citronelle mam zabrać od kulek i dac pasem za nimi. A jakie inne kule moge wykorzystać na kule, które namalowała Pani jako żółte? Jeszcze raz dziękuję za pomoc.

Nie za późno na przesadzenie jałowca.
Żurawki tak, jak namalowane.
Inne kule żółte Thuja 'Miriam' trzmieliny 'Emereld'n Gold formowane w kulę, berberysy żółte, Ilex crenata 'Golden Gem'.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:01, 11 paź 2016

Do góry
EwciaK napisał(a)
Kochani chciałabym podsypac rabaty kamyczkami, podpowiedzcie czy robic to teraz czy lepiej na wiosnę?

Na przykład tutaj mialam w planach kamyki.

Termin nie ma znaczenia, nic nie stoi na przeszkodzie aby zrobić to teraz
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:00, 11 paź 2016

Do góry
Wioletta napisał(a)
Witam Pani Danusiu
Może z takich zdjęć da się coś podpowiedzieć. Na tym rzucie z mapki jest inaczej ścieżka do domu, w rzeczywistości jest na wprost.
Myślałam też o jakiś drzewach z przodu,aby trochę przełamały ten teren trawnika. Za każdą radę będę wdzięczna.
Pozdrawiam

Może jakoś tak?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies