Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Gardenarium 09:55, 11 paź 2016

Z różanecznikami - miłorzęby. Różaneczniki mają ciemne liście, co w zestawieniu jesiennym ze złotymi liśćmi miłorzębów - będzie ciekawe.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 10:00, 11 paź 2016

Wioletta napisał(a)
Witam Pani Danusiu
Może z takich zdjęć da się coś podpowiedzieć. Na tym rzucie z mapki jest inaczej ścieżka do domu, w rzeczywistości jest na wprost.
Myślałam też o jakiś drzewach z przodu,aby trochę przełamały ten teren trawnika. Za każdą radę będę wdzięczna.
Pozdrawiam

Może jakoś tak?

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 10:01, 11 paź 2016

EwciaK napisał(a)
Kochani chciałabym podsypac rabaty kamyczkami, podpowiedzcie czy robic to teraz czy lepiej na wiosnę?

Na przykład tutaj mialam w planach kamyki.

Termin nie ma znaczenia, nic nie stoi na przeszkodzie aby zrobić to teraz

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 10:03, 11 paź 2016

EwciaK napisał(a)

Pani Danusiu. Wróciłam juz do kraju po dluzszej nieobecności i chciałam się zabrać za przerabianie tej mojej "lezki" czy nie za pozno na przesadzenie jalowczyka na pniu? U nas na podlasiu już bywają przymrozki. I chciałabym się upewnic czy zurawki citronelle mam zabrać od kulek i dac pasem za nimi. A jakie inne kule moge wykorzystać na kule, które namalowała Pani jako żółte? Jeszcze raz dziękuję za pomoc.

Nie za późno na przesadzenie jałowca.
Żurawki tak, jak namalowane.
Inne kule żółte Thuja 'Miriam' trzmieliny 'Emereld'n Gold formowane w kulę, berberysy żółte, Ilex crenata 'Golden Gem'.

Instagram Ogrodowiska
frezja 10:05, 11 paź 2016

kamila66 napisał(a)

Obserwuje od jakiegoś czasu ciętego w kulę klona flamingo, nie osiągnął nigdy 2,5 metra.

Muszę mojego zacząć ciachać porządnie, bo zawsze było to cięcie minimalne.

Gardenarium 10:06, 11 paź 2016

kami napisał(a)
Czy jeśli w piwonie mocno różowe z różowymi pinki winky i zawilcami japońskimi posadzę trzy wiśnie kiku shidare szczepione na 2,20m w odstępach co 4m to będzie dobrze?
Ewentualnie z czym posadzić wiśnię kiku.

I jeszcze z czym posadzić dwie brzozy youngi szczepione na 1,60m, to był impuls niskiej ceny i są.

Nie, moim zdaniem za mdło będzie, lepiej posadzić sliwę wiśniową 'Nigra'.

Kiku Sidare Sakura podsadź azaliami japońskimi ciętymi w poduchy, moga być białe plus wrzośce bardzo ciemnoróżowe falami w dużych grupach, a jeśli azalie ciemnoróżowe, to wrzośce białe kwiaty.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 10:09, 11 paź 2016

Katarzyna13 napisał(a)
Kochani zerknijcie proszę na zdjęcie czy taki układ drzew będzie ok? Myślałam o 6 szt grujecznika. 3 szt po jednej stronie i trzy po drugiej stronie. Tylko nie wiem jak blisko siebie mogą rosnąć. Nie pamietam kto ale pisal ze ma posadzone co 1.5m i nie jest zbytnio tym faktem zadowolony. A chciałabym żeby jedno drzewko zachodziło na drugie.
Dodam że murek po prawej stronie ma 2.70 a po lewej 2.90.

Jeśli masz taki zamysł aby drzewa na siebie zachodziły, to możesz tak zrobić. Odległośc będzie zależała od pokroju tego drzewa jaki zakupisz. Popatrz w szkółce i wtedy zastanów się.

Instagram Ogrodowiska
iwona1980 11:15, 11 paź 2016

Gardenarium napisał(a)
Z różanecznikami - miłorzęby. Różaneczniki mają ciemne liście, co w zestawieniu jesiennym ze złotymi liśćmi miłorzębów - będzie ciekawe.

Miłorzęby są piękne,raczej rarytasy w ogrodach.Trochę się boję, że sobie z nimi nie poradzę.
Mi by też zależało, żeby się zasłonić od sąsiada,ta rabata z rozanecznikami jest przy ogrodzeniu z sąsiadem. Sąsiadka ma tam sznurki na pranie,chciałabym żeby trochę to zasłonić.
kami 11:25, 11 paź 2016

A co zrobić z tymi nieszczęsnymi dwoma brzozami youngi szczepionymi na 1,60m. Kule tui danica z kocimiętką/lawendą mogą pod nimi być?
Wioletta 11:31, 11 paź 2016

Dziękuję za odpowiedź.Propozycja fajna,podoba mi się. Będę w tą stronę kombinować.
Pozdrawiam serdecznie.