Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 11:49, 06 paź 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Martuś a jak tam Twój trawniczek? może jakieś zdjęcie byś zapodała? ostatnio szalejesz z aparatem

PS Zdjęcie z werbenką zza brzozy extra

Renia, to jeszcze żadne szaleństwo Raczej praktyka, która kiedyś, mam nadzieję, sprawi, że moje zdjęcia będą się podobały, tak naprawdę

Mój trawnik bardzo ucierpiał przez suszę. Nie mam zraszaczy, a sporadyczne lanie z węża jedynie podtrzymało go przy życiu
U mnie nie spadła kropla deszczu przez całe lato praktycznie, nie licząc kilku dni jakiś miesiąc temu kiedy niewiele popadało

ps. Werbena zagląda zza wiśni umbry
Niestety nie mam brzóz. Mój starszy uczulony
Ogród wyrozumiały 11:43, 06 paź 2015

Do góry
Olili napisał(a)
Reniu- zamiast trzcinnika posadzę ML ,które mam ,bo i tak muszę je gdzieś wsadzić ,zobaczymy jak to będzie wygladać...i jak się spisze.

ML jest cuuudny Ja jestem nim zachwycona
Na Łowieckiej 11:39, 06 paź 2015

Do góry
inag napisał(a)

Bywam cały czas na Łowieckiej
Z tymi zakupami to było w końcu tak, że nie dostałam tych zamówionych laurowiśni A że ja uparta jak osioł jestem, to postanowiłam za wszelką cenę je upolować. Obdzwoniłam wszystkie szkółki w promieniu 60km i tylko w jednej były dostępne. Uprzejmie i lojalnie poinformowałam małżonka gdzie i po co jadę, spodziewając się karcącego spojrzenia. I tu nastąpiło moje zdziwienie jak usłyszałam, że pojedzie ze mną i mi pomoże
Rośliny oczywiście następnego dnia przywieźliśmy, ale musiałam dać słowo, ze to jjuż ostatnie zakupy roślinne w tym roku
Rosną przed moją paskudną altaną i mam nadzieję, że niedługo ją wysłonią całkowicie

To eM się spisał
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 11:25, 06 paź 2015

Do góry
Martuś a jak tam Twój trawniczek? może jakieś zdjęcie byś zapodała? ostatnio szalejesz z aparatem

PS Zdjęcie z werbenką zza brzozy extra
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:59, 06 paź 2015

Do góry
Toszka napisał(a)
gdybys chciała sadzić szafirki w Ice Dancerach to bym powiedziała "smiało sadź". Jednak przy evergoldach mam wątpliwości - mam wsadzone pomiędzy zurawki Lime Ricky i na ten moment już liście dominują. Mają ok 25cm.
Krokusy sadź, ewentualnie irysy. Z irysami będzie super.

Dziękuję za podpowiedź. ID mam w donicy - planowałam tam tulipany - te liście szafirków skomplikowały sprawę ... ale mam jeszcze sporo rabat, gdzie liście nie byłyby wcale problemem ... może na brzozowej - chciałam sobie w tym roku totalnie darować tą rabatę i nic z cebulowych tam nie sadzić ale skoro mam ponad 100szt szafirków to może posadzić je wszystkie w jednym miejscu i już? A jeśli chodzi o irysy do krokusów to już ich nie mam bo posadziłam przed lawendą ... najwyżej w przyszłym sezonie dosadzę ... bo w tym nie kupię już ani pół cebuli
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:53, 06 paź 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
ja rozsypuję cebule, poprawiam ich ustawienie i wkopuję tam gdzie leżą na oko
krokusy mają małe cebulki, nie sadź zbyt głęboko

a co do wielkokwiatowych, to mam wątpliwości czy są lepsze niż te małe
oczywiście są bardziej okazałe, ale jednego nie wykopałam i na drugi rok był skarłowaciały, jakby cebula była za głęboko
miał też mały kwiatuszek
w tym roku nie wykopałam wszystkich 2 kolorów i zobaczę czy one tylko w pierwszym roku tak ładnie kwitną, czy co roku

myślę, że powinnaś krokusy i szafirki posadzić tak, jak Ci się będzie podobało podczas kwitnienia
o liściach później pomyślisz
ja osobiście jeszcze przed zakwitnięciem szafirków skracałam ich liście, bo od jesieni były długaśne i leżały

szafirki chyba będą trwalsze, to znaczy trudniej je wyplenić gdybyś chciała
teść się ich pozbywał i jak wyrzucał na kompost, to od nowa mu wyrastały w każdym kącie działki
a krokusy będą zanikać - będziesz dosadzać najwyżej

zostawiasz do wiosny rabatę z grackami?
już nic nie sadzisz w tym roku?

Irysy sadziłam takim szpikulcem ... większe cebulki głębiej ... rozmieściłam je regularnie ... na koniec dosadziłam żeby wyszło trochę nierównomiernie kilkanaście sztuk ... irysy będą (jak wzejdą) na rabacie przed lawendą ... dalej przed świerkami chcę posadzić zwykłe białe tulipany + Exotic Emperor i ... nie wiem czy dorzucić do tego zestawu parę queenów (bo Marzenka pisała, że najlepiej prezentują się na wolnej przestrzeni).
Piszesz żeby nie sadzić zbyt głęboko krokusów - bo ja przeczytałam o zasadzie trzykrotności czyli jeśli cebula ma 5cm to dołek trzeba zrobić na 15cm ... czy tak robisz?
W evergoldach na pewno posadzę krokusy fioletowe, resztę we wrzosach i trochę w runiance - wszystko na rabatach frontowych. Nad szafirkami muszę podumać ... cały dzisiejszy dzień mam na zaplanowanie cebulowych ... od jutra już sadzę na całego
Na rabacie gdzie dosadziłam gracki planuję posadzić żywopłocik cisowy- dzisiaj wieczorem wrzucę zdjęcie ile tam mam miejsca, dosadzę szałwię od Finki i 3szt AM, wsadzę tulipki chyba Claudia z B* i uzupełnię korą ... czekam jeszcze na tulipanowca i małe sadzonki cisa (na ten żywopłot) z gołym korzeniem (są tanie może się na nie zdecyduję)
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:18, 06 paź 2015

Do góry
leon60 napisał(a)
jakie masz rozplenice w białej donicy?

Olu to jest rozplenica Viridescens ... rośnie jak wściekła
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:16, 06 paź 2015

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Bergenia sercolistna Siedem, proszę Kiedy i jak? Masz pomysł?

Suuuuper
Do głowy przychodzi mi tylko jeden pomysł - przesyłką, którą zorganizuję tylko muszę znać rozmiar i wagę paczki
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:07, 06 paź 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

się robi - już poszło.
Dobrej nocy.

Ok Postaram się wysłać dzisiaj max jutro
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:44, 06 paź 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
I rozchodnik dla Edytki

A jak ładnie kolor rozchodnika pasuje do " szczotki" rozplenicowej
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:51, 06 paź 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Ślicznie u Ciebie
Widać, że dużo pracy wkładasz w ogród Szczególnie podoba mi się to miejsce i ... ten żywopłocik przy śliwach A jaki nawóz jesienny stosujesz?

Dziękować
wszystkie nawozy kupiłam z florovitu - muszę zgłębić temat i już na wiosnę, odpowiednio wcześnie kupić wszystko i na wiosnę i na jesień

Wczoraj rozsypałam nawóz na trawnik, podlałam zimozielone - jeszcze nie wszystko - bo pan z all miał wysłać nawozy na dwie raty i wszystkie iglaki dostały jedzonko

muszę skończyć zimozielone i podsypać wszystkie drzewa, krzewy i byliny - czyli jeszcze jeden dzień na ten temat muszę zarezerwować
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:00, 06 paź 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

A mogłabyś przesłać mi dane do wysyłki?

się robi - już poszło.
Dobrej nocy.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:57, 05 paź 2015

Do góry
Sebek napisał(a)
Ale profesjonalnie podchodzisz do tych cebul - ja wciskam w ziemię cebulę i tyle Głębokości sadzenia nie pilnuję - jak mała cebula to wyżej, jak sadzę czosnki czy hiacynty to sadzę głębiej... Nigdy wg instrukcji

Uff ulżyło mi ... bo nie dałabym rady tak wszystkich cebul posadzić na milimetry ... powiem więcej to jest fizyczną niemożliwością!!! Jest nadzieja, że nie będę się tym tak stresować
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:54, 05 paź 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Pierwsza odmiana tak - pamiętam jak rok temu czytałam tu na forum żeby kupować krokusy wielkokwiatowe, bo takie dają super efekt - teraz podpisuje się pod tym 2 rękami, bo po wiośnie mam już porównanie jak prezentują sie i drobno i wielkokwiatowe na rabatach.

Dziękuje za fotkę z rozchodnikami - podtrzymuje nadal, że bardzo fajny jest!

A mogłabyś przesłać mi dane do wysyłki?
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:08, 05 paź 2015

Do góry
Czekamy na Twoje zdjęcia i rady
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:02, 05 paź 2015

Do góry
I takie tam

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:56, 05 paź 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Tylko czy moje krokusy mają duże kwiaty?
Mam Ruby giant, Barr's Purple i Romance ...

Pierwsza odmiana tak - pamiętam jak rok temu czytałam tu na forum żeby kupować krokusy wielkokwiatowe, bo takie dają super efekt - teraz podpisuje się pod tym 2 rękami, bo po wiośnie mam już porównanie jak prezentują sie i drobno i wielkokwiatowe na rabatach.

Dziękuje za fotkę z rozchodnikami - podtrzymuje nadal, że bardzo fajny jest!
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:41, 05 paź 2015

Do góry
Dziś miało miejsce moje pierwsze w życiu sadzenie cebul Zaczęłam od irysów... Ulokowałam w ziemi 100 cebulek W takim tempie w dwa tygodnie uporam się ze wszystkim

Podpowiedzcie mi proszę czy lepiej głębiej czy jednak płycej posadzić? ... tylko nie mówcie, że tak jak napisane
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:31, 05 paź 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
To ja Ci wrzucę fotkę z żółtymi krokusami między Evergoldami - zdjęcie robione 17.03 - carexy brzydko zaczęły wyglądać jakiś czas później i wtedy trzeba było im skracać czuprynki, odbijanie zeszło im kilka tygodni, pamiętam, że bardzo mnie drażniły w tym czasie, ale potem nadrobiły.

Różnica u mnie była taka, że carexy nie były tak gęsto jak u Ciebie.
No i jeśli już zdecydujesz się na krokusy w tym miejscu to koniecznie te o dużych kwiatach.

Tylko czy moje krokusy mają duże kwiaty?
Mam Ruby giant, Barr's Purple i Romance ...
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:22, 05 paź 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
Ja posadziłabym jedną plamę w turzycach, np. szafirki - napewno się przebiją przez turzyce, bo u mnie przez krzewinki trzmieliny się przebiły. A drugą plamę np. krokusów wokół kosodrzewiny i pod ambrowcem - też będzie kontrast, bo po sąsiedzku będzie plama turzyc.

Ale wątpliwości mam takie:
Szafirki już jesienią puszczają liście, utrzymują je aż do kwitnienia i jeszcze trochę po kwitnieniu. Wydłużają się i będą z turzycami tworzyć zielono-żółty busz. Może być wizualny bałagan. Potem podeschnięte liście wyciągniesz i latem ich nie będzie.
Dlatego można zamienić je z krokusami i w turzyce posadzić krokusy. Nie ma pewności, czy łebki tych kwiatów będą widoczne, choć skoro mają być fioletowe, to powinny być widoczne.
Można turzycom zrobić cięcie odświeżające, będą krótkie i nie zasłonią krokusów. Tylko że krokusy kwitną wcześnie i to może być za zimna pora na cięcie turzyc. Do tego nie wiem jak evergoldy wyglądają wiosną i czy faktycznie trzeba je ściąć, skubać czy nic nie robić. Mam je dopiero pierwszy sezon.
Więc niech się inni wypowiedzą.

O rany i teraz wiem jeszcze mniej niż wiedzialam kilka godzin wczesniej
Zastrzeliłaś mnie z tymi lisćmi ...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies