Renia, to jeszcze żadne szaleństwo Raczej praktyka, która kiedyś, mam nadzieję, sprawi, że moje zdjęcia będą się podobały, tak naprawdę
Mój trawnik bardzo ucierpiał przez suszę. Nie mam zraszaczy, a sporadyczne lanie z węża jedynie podtrzymało go przy życiu
U mnie nie spadła kropla deszczu przez całe lato praktycznie, nie licząc kilku dni jakiś miesiąc temu kiedy niewiele popadało
ps. Werbena zagląda zza wiśni umbry
Niestety nie mam brzóz. Mój starszy uczulony
Dziękuję za podpowiedź. ID mam w donicy - planowałam tam tulipany - te liście szafirków skomplikowały sprawę ... ale mam jeszcze sporo rabat, gdzie liście nie byłyby wcale problemem ... może na brzozowej - chciałam sobie w tym roku totalnie darować tą rabatę i nic z cebulowych tam nie sadzić ale skoro mam ponad 100szt szafirków to może posadzić je wszystkie w jednym miejscu i już? A jeśli chodzi o irysy do krokusów to już ich nie mam bo posadziłam przed lawendą ... najwyżej w przyszłym sezonie dosadzę ... bo w tym nie kupię już ani pół cebuli
Irysy sadziłam takim szpikulcem ... większe cebulki głębiej ... rozmieściłam je regularnie ... na koniec dosadziłam żeby wyszło trochę nierównomiernie kilkanaście sztuk ... irysy będą (jak wzejdą) na rabacie przed lawendą ... dalej przed świerkami chcę posadzić zwykłe białe tulipany + Exotic Emperor i ... nie wiem czy dorzucić do tego zestawu parę queenów (bo Marzenka pisała, że najlepiej prezentują się na wolnej przestrzeni).
Piszesz żeby nie sadzić zbyt głęboko krokusów - bo ja przeczytałam o zasadzie trzykrotności czyli jeśli cebula ma 5cm to dołek trzeba zrobić na 15cm ... czy tak robisz?
W evergoldach na pewno posadzę krokusy fioletowe, resztę we wrzosach i trochę w runiance - wszystko na rabatach frontowych. Nad szafirkami muszę podumać ... cały dzisiejszy dzień mam na zaplanowanie cebulowych ... od jutra już sadzę na całego
Na rabacie gdzie dosadziłam gracki planuję posadzić żywopłocik cisowy- dzisiaj wieczorem wrzucę zdjęcie ile tam mam miejsca, dosadzę szałwię od Finki i 3szt AM, wsadzę tulipki chyba Claudia z B* i uzupełnię korą ... czekam jeszcze na tulipanowca i małe sadzonki cisa (na ten żywopłot) z gołym korzeniem (są tanie może się na nie zdecyduję)
Dziękować
wszystkie nawozy kupiłam z florovitu - muszę zgłębić temat i już na wiosnę, odpowiednio wcześnie kupić wszystko i na wiosnę i na jesień
Wczoraj rozsypałam nawóz na trawnik, podlałam zimozielone - jeszcze nie wszystko - bo pan z all miał wysłać nawozy na dwie raty i wszystkie iglaki dostały jedzonko
muszę skończyć zimozielone i podsypać wszystkie drzewa, krzewy i byliny - czyli jeszcze jeden dzień na ten temat muszę zarezerwować
Uff ulżyło mi ... bo nie dałabym rady tak wszystkich cebul posadzić na milimetry ... powiem więcej to jest fizyczną niemożliwością!!! Jest nadzieja, że nie będę się tym tak stresować
Pierwsza odmiana tak - pamiętam jak rok temu czytałam tu na forum żeby kupować krokusy wielkokwiatowe, bo takie dają super efekt - teraz podpisuje się pod tym 2 rękami, bo po wiośnie mam już porównanie jak prezentują sie i drobno i wielkokwiatowe na rabatach.
Dziękuje za fotkę z rozchodnikami - podtrzymuje nadal, że bardzo fajny jest!
Dziś miało miejsce moje pierwsze w życiu sadzenie cebul Zaczęłam od irysów... Ulokowałam w ziemi 100 cebulek W takim tempie w dwa tygodnie uporam się ze wszystkim
Podpowiedzcie mi proszę czy lepiej głębiej czy jednak płycej posadzić? ... tylko nie mówcie, że tak jak napisane