A widzisz, Toszko, to jest cenna informacja. To by się zgadzało, że w pierwszym roku marudzi a potem rośnie szybciej. Hakone które ja widuję zimą, kiepsko ją znoszą. Ale nie rosną na podwyższonych rabatach. Może to jest klucz? Może mają za mokro?
One by dobrze wyglądały gdzieś bliżej brzegu rabaty, tak jak to jest w inspiracji. Iza ma takie miejsce z dereniami na innej rabacie. Tam derenie są pstre, ale jakby je podsadzić zwykłą zieloną to by pasowało. A zimą robiłoby się kolorowo, jeśli hakone tak dobrze sobie poradzi jak u Ciebie. Zwłaszcza, że to są derenie o czerwonych pędach.
Co do turzyc to powiedziałabym ,że jedni skubią a inni nie skubią W dużych ogrodach, gdzie rośliny ogląda się z większych odległości niekoniecznie trzeba robić wszystko to, co w małych wydaje się konieczne. A sporo też zależy od tego jaka jest zima.
Nie mogę się rozeznać ,która to jest ta zwykła hakonechloa macra ,bo zawsze ma jeszcze jakiś dodatek w nazwie typu hakonechloa macra aureola, nie mogę znależć samej macra.