Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród wyrozumiały

Ogród wyrozumiały

iwka 10:35, 06 paź 2015

Olili napisał(a)

Tak ,tak mi mów ,że będzie fajnie !! To dodaje otuchy

będzie zajefajnie tylko szkoda, że nie umiem nic doradzić, sama się uczę czytając wykłady i porady dziewczyn
ewalm 11:40, 06 paź 2015

Toszka napisał(a)
Hakone u mnie rośnie w różnych miejscach i w róznych warunkach. Nie mam nawadniania, dodam. Większość rabat mam wyniesionych.
Hakone (cały czas pisze o macra) ma płytki system korzeniowy. Pierwszy rok grymasi. W drugim błyskawicznie się rozrasta. Po zejściu sniegu wstaje. Lepiej niż rozplenica. Ma słomkowy kolor jak większość traw i właśnie w zestawieniu z intensywnoscia kolorów derenia będzie fajnie wyglądać. Zimozielone trawy, carexy np, trzeba wiosną czyścić, skubać. Hochla sama się nawiezie Od biedy mozna delikatnie w pierwszym tygodniu kwietnia przegrabić. I co ważne - szybko startuje. Najszybciej. W maju jest już niemal docelowa kępa.

A widzisz, Toszko, to jest cenna informacja. To by się zgadzało, że w pierwszym roku marudzi a potem rośnie szybciej. Hakone które ja widuję zimą, kiepsko ją znoszą. Ale nie rosną na podwyższonych rabatach. Może to jest klucz? Może mają za mokro?
One by dobrze wyglądały gdzieś bliżej brzegu rabaty, tak jak to jest w inspiracji. Iza ma takie miejsce z dereniami na innej rabacie. Tam derenie są pstre, ale jakby je podsadzić zwykłą zieloną to by pasowało. A zimą robiłoby się kolorowo, jeśli hakone tak dobrze sobie poradzi jak u Ciebie. Zwłaszcza, że to są derenie o czerwonych pędach.
Co do turzyc to powiedziałabym ,że jedni skubią a inni nie skubią W dużych ogrodach, gdzie rośliny ogląda się z większych odległości niekoniecznie trzeba robić wszystko to, co w małych wydaje się konieczne. A sporo też zależy od tego jaka jest zima.
ren133 11:43, 06 paź 2015

Olili napisał(a)
Reniu- zamiast trzcinnika posadzę ML ,które mam ,bo i tak muszę je gdzieś wsadzić ,zobaczymy jak to będzie wygladać...i jak się spisze.

ML jest cuuudny Ja jestem nim zachwycona
Olili 11:57, 06 paź 2015

roma2 napisał(a)
Czytam i podglądam. U mnie tez brzozowa na tapecie. Tylko moja to patyczkowo-brzózkowa na razie. Pozdrawiam

Witaj ,ja u Ciebie też podglądam ,muszę się ujawnić
Olili 11:59, 06 paź 2015

Ewalm - bukszpanowa kula będzie tańsza niż porządny kamień ,może w koło jej ogranicznik zrobię.....?
Olili 11:59, 06 paź 2015

Toszka , Ewalm - lubię Waszą dyskusję bo jest konstruktywna ,czytam uważnie
ren133 12:02, 06 paź 2015

ewalm napisał(a)
Jeszcze mi się przypomniało: z zimozielonych roślin pod drzewami wytrzyma na przykład mahonia.

Dereniom bardzo służy zimozielone towarzystwo. W necie można też znaleźć fotki mocno ciętych dereni w bergeniach. Tylko takie pionowe gałązki Olili u derenia uzyskasz, jak będziesz corocznie nisko przycinać i zostawiać tylko młode pędy. Dereń inaczej cięty albo niecięty ma całkiem inny pokrój zimą.

A masz jakąś inspirkę z bergenią i dereniem?
Wydaje mi sie, że byłoby to fajne połączenie ... myślę tu o sobie
Olili 12:03, 06 paź 2015

Nie mogę się rozeznać ,która to jest ta zwykła hakonechloa macra ,bo zawsze ma jeszcze jakiś dodatek w nazwie typu hakonechloa macra aureola, nie mogę znależć samej macra.
Olili 12:03, 06 paź 2015

Hej Reniu
Olili 12:09, 06 paź 2015

A propos przycinania dereni ...to jak bardzo nisko mogę przyciąć swoje na wisosnę ,sadzone zeszłej jesieni ?Chciałabym bardzo nisko