Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 10:07, 06 paź 2015

lindsay80 napisał(a)

się robi - już poszło.
Dobrej nocy.

Ok Postaram się wysłać dzisiaj max jutro
ren133 10:16, 06 paź 2015

paniprzyroda napisał(a)
Bergenia sercolistna Siedem, proszę Kiedy i jak? Masz pomysł?

Suuuuper
Do głowy przychodzi mi tylko jeden pomysł - przesyłką, którą zorganizuję tylko muszę znać rozmiar i wagę paczki
ren133 10:18, 06 paź 2015

leon60 napisał(a)
jakie masz rozplenice w białej donicy?

Olu to jest rozplenica Viridescens ... rośnie jak wściekła
Malgosik 10:18, 06 paź 2015

ja rozsypuję cebule, poprawiam ich ustawienie i wkopuję tam gdzie leżą na oko
krokusy mają małe cebulki, nie sadź zbyt głęboko

a co do wielkokwiatowych, to mam wątpliwości czy są lepsze niż te małe
oczywiście są bardziej okazałe, ale jednego nie wykopałam i na drugi rok był skarłowaciały, jakby cebula była za głęboko
miał też mały kwiatuszek
w tym roku nie wykopałam wszystkich 2 kolorów i zobaczę czy one tylko w pierwszym roku tak ładnie kwitną, czy co roku

myślę, że powinnaś krokusy i szafirki posadzić tak, jak Ci się będzie podobało podczas kwitnienia
o liściach później pomyślisz
ja osobiście jeszcze przed zakwitnięciem szafirków skracałam ich liście, bo od jesieni były długaśne i leżały

szafirki chyba będą trwalsze, to znaczy trudniej je wyplenić gdybyś chciała
teść się ich pozbywał i jak wyrzucał na kompost, to od nowa mu wyrastały w każdym kącie działki
a krokusy będą zanikać - będziesz dosadzać najwyżej

zostawiasz do wiosny rabatę z grackami?
już nic nie sadzisz w tym roku?

Toszka 10:19, 06 paź 2015

gdybys chciała sadzić szafirki w Ice Dancerach to bym powiedziała "smiało sadź". Jednak przy evergoldach mam wątpliwości - mam wsadzone pomiędzy zurawki Lime Ricky i na ten moment już liście dominują. Mają ok 25cm.
Krokusy sadź, ewentualnie irysy. Z irysami będzie super.
ren133 10:53, 06 paź 2015

Malgosik napisał(a)
ja rozsypuję cebule, poprawiam ich ustawienie i wkopuję tam gdzie leżą na oko
krokusy mają małe cebulki, nie sadź zbyt głęboko

a co do wielkokwiatowych, to mam wątpliwości czy są lepsze niż te małe
oczywiście są bardziej okazałe, ale jednego nie wykopałam i na drugi rok był skarłowaciały, jakby cebula była za głęboko
miał też mały kwiatuszek
w tym roku nie wykopałam wszystkich 2 kolorów i zobaczę czy one tylko w pierwszym roku tak ładnie kwitną, czy co roku

myślę, że powinnaś krokusy i szafirki posadzić tak, jak Ci się będzie podobało podczas kwitnienia
o liściach później pomyślisz
ja osobiście jeszcze przed zakwitnięciem szafirków skracałam ich liście, bo od jesieni były długaśne i leżały

szafirki chyba będą trwalsze, to znaczy trudniej je wyplenić gdybyś chciała
teść się ich pozbywał i jak wyrzucał na kompost, to od nowa mu wyrastały w każdym kącie działki
a krokusy będą zanikać - będziesz dosadzać najwyżej

zostawiasz do wiosny rabatę z grackami?
już nic nie sadzisz w tym roku?

Irysy sadziłam takim szpikulcem ... większe cebulki głębiej ... rozmieściłam je regularnie ... na koniec dosadziłam żeby wyszło trochę nierównomiernie kilkanaście sztuk ... irysy będą (jak wzejdą) na rabacie przed lawendą ... dalej przed świerkami chcę posadzić zwykłe białe tulipany + Exotic Emperor i ... nie wiem czy dorzucić do tego zestawu parę queenów (bo Marzenka pisała, że najlepiej prezentują się na wolnej przestrzeni).
Piszesz żeby nie sadzić zbyt głęboko krokusów - bo ja przeczytałam o zasadzie trzykrotności czyli jeśli cebula ma 5cm to dołek trzeba zrobić na 15cm ... czy tak robisz?
W evergoldach na pewno posadzę krokusy fioletowe, resztę we wrzosach i trochę w runiance - wszystko na rabatach frontowych. Nad szafirkami muszę podumać ... cały dzisiejszy dzień mam na zaplanowanie cebulowych ... od jutra już sadzę na całego
Na rabacie gdzie dosadziłam gracki planuję posadzić żywopłocik cisowy- dzisiaj wieczorem wrzucę zdjęcie ile tam mam miejsca, dosadzę szałwię od Finki i 3szt AM, wsadzę tulipki chyba Claudia z B* i uzupełnię korą ... czekam jeszcze na tulipanowca i małe sadzonki cisa (na ten żywopłot) z gołym korzeniem (są tanie może się na nie zdecyduję)
ren133 10:59, 06 paź 2015

Toszka napisał(a)
gdybys chciała sadzić szafirki w Ice Dancerach to bym powiedziała "smiało sadź". Jednak przy evergoldach mam wątpliwości - mam wsadzone pomiędzy zurawki Lime Ricky i na ten moment już liście dominują. Mają ok 25cm.
Krokusy sadź, ewentualnie irysy. Z irysami będzie super.

Dziękuję za podpowiedź. ID mam w donicy - planowałam tam tulipany - te liście szafirków skomplikowały sprawę ... ale mam jeszcze sporo rabat, gdzie liście nie byłyby wcale problemem ... może na brzozowej - chciałam sobie w tym roku totalnie darować tą rabatę i nic z cebulowych tam nie sadzić ale skoro mam ponad 100szt szafirków to może posadzić je wszystkie w jednym miejscu i już? A jeśli chodzi o irysy do krokusów to już ich nie mam bo posadziłam przed lawendą ... najwyżej w przyszłym sezonie dosadzę ... bo w tym nie kupię już ani pół cebuli
Olili 13:24, 06 paź 2015

Dziewczyny ,jak czytam o Waszych rozważaniach na temat sadzenia cebul i uwzględniania tylu aspektów jednocześnie ,to mózg mi się gotuje ,ale czytam zawzięcie a nuż coś na twardym dysku z tych informacji zostanie
Margarete 13:47, 06 paź 2015

Tu na pierwszej fotce mam pokazane moje krokusy pomarańczowo-żółte( ale nie wielkokwiatowe ) w turzycy amazon mist : https://www.ogrodowisko.pl/watek/2956-ogrod-marzena-moze-tylko-marzenie-o-ogrodzie?page=380

I nie potwierdzam tego co pisze Małgosik - może to kwestia gleby - bo u mnie wielkokwiatowych krokusów z roku na rok przybywa w kępie ( odpukać !) i nic nie traca na urodzie - zobacz tu na fotkach w trzecim sezonie kwitły pieknie :
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2956-ogrod-marzena-moze-tylko-marzenie-o-ogrodzie?page=381
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2956-ogrod-marzena-moze-tylko-marzenie-o-ogrodzie?page=383

Podziwiam cie za tę rozwage i przemyslenia dot sadzenia, w pierwszym roku moich cebulowych doświadczen tez tak miałam, ale teraz w kolejnych latach dosadzając cebule - robiłam to m.in. wczoraj - nie pamietam gdzie co dokładnie miałam, podglądam fotki z wiosny i dosadzam, a najgorsze jest to - jesli chodzi o tulipany że nie wiem co za rok wyjdzie a co nie, ile sztuk w kepie sie pojawi i boje sie zgrzytu kolorystycznego....nie wiem jak Ana to ogarnia przy takiej dużej ilości.......chyba że ściśle trzyma sie kolorystyki...na jdnej rabacie tylko róż i biel, na innej tylko żółty i pomarancz..wtedy to da sie zrobic, pod warunkiem że dostawca cebul sie nie pomyli......
Malgosik 15:35, 06 paź 2015

Margarete napisał(a)
Tu na pierwszej fotce mam pokazane moje krokusy pomarańczowo-żółte( ale nie wielkokwiatowe ) w turzycy amazon mist : https://www.ogrodowisko.pl/watek/2956-ogrod-marzena-moze-tylko-marzenie-o-ogrodzie?page=380

I nie potwierdzam tego co pisze Małgosik - może to kwestia gleby - bo u mnie wielkokwiatowych krokusów z roku na rok przybywa w kępie ( odpukać !) i nic nie traca na urodzie - zobacz tu na fotkach w trzecim sezonie kwitły pieknie :
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2956-ogrod-marzena-moze-tylko-marzenie-o-ogrodzie?page=381
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2956-ogrod-marzena-moze-tylko-marzenie-o-ogrodzie?page=383

Podziwiam cie za tę rozwage i przemyslenia dot sadzenia, w pierwszym roku moich cebulowych doświadczen tez tak miałam, ale teraz w kolejnych latach dosadzając cebule - robiłam to m.in. wczoraj - nie pamietam gdzie co dokładnie miałam, podglądam fotki z wiosny i dosadzam, a najgorsze jest to - jesli chodzi o tulipany że nie wiem co za rok wyjdzie a co nie, ile sztuk w kepie sie pojawi i boje sie zgrzytu kolorystycznego....nie wiem jak Ana to ogarnia przy takiej dużej ilości.......chyba że ściśle trzyma sie kolorystyki...na jdnej rabacie tylko róż i biel, na innej tylko żółty i pomarancz..wtedy to da sie zrobic, pod warunkiem że dostawca cebul sie nie pomyli......

być może to kwestia gleby
moja jest ciężka
jaka to odmiana tych ciemnych fioletowych krokusów?
szukam takich