no no ... moja pani ma bergenie, które nie zachwycają ... więc będę chyba musiała poczekać do wiosny A tak w ogóle to mam u siebie trochę roślin, które dostałam od znajomych i ukorzeniłam Ale to prawda ... jestem niecierpliwa Wpadłabyś do mnie na chwilkę? ... nie wiem jak posadzić krokusy i szafirki na rabacie przy ambrowcu
Hameln mam kilka miesięcy dłużej od pozostałych odmian, mocno się rozrosły, ale Viridiscens mimo, że nie jest tak rozłożystą kępą to liście ma wyższe, na pewno będzie sporo większa od Hameln.
Natomiast Magic Autumn wielkościowo będzie prawdopododnie taka sama jak Hameln.
Jeśli szukasz czegoś o pośrednim wzroście to poczytaj o odmianach Boy (T. Grochowskiego), tylko z zimowaniem bywa problem.
Przekwitłych kwiatostanów ostróżkom nie wycinałam, nowe wyrosły sobie obok - ja mam te półpełne odmiany.
Szykuję się do sadzenia cebul i ... chciałam zacząć od krokusów, irysów i szafirków
Na rabacie z ambrowcem myślałam o krokusach i szafirkach (wymiennie będą kwitły).
Zastanawiam się tylko jak je rozmieścić ... czy między carexy czy raczej przy kosodrzewinie a może tu i tu tylko jak to skomponować?
Może ktoś mi podpowie?
Moja viridescens większa jest od Twojej hameln a może Magic Autumn jest mniejsza od nich? A moje ostróżki przekwitły i koniec ... moze Ty swoje ścinałaś?
Rozplenice w przyszłym roku moga zawładnąć tym miejscem, nie wiem czy rozchodniki mogą być wyższe w kolejnym sezonie, taka prawidłowość zaobserwowałam u swoich jeżowek.
Reniu
Sama się dziwię, że dałam radę w jeden sezon
Ale już jestem trochę zmęczona ... dom zaniedbany ... i jeszcze cebule do posadzenia. Właśnie robię remanent i dumam gdzieco posadzić ... i nie wiem czy na żywca czy kupować jednak sadzarkę