Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pora na zmiany, czyli Alkowe rewolucje ogrodowe

Pora na zmiany, czyli Alkowe rewolucje ogrodowe

AlKa 19:38, 04 paź 2015

bozga napisał(a)
Ja chyba na wiosnę zamknę wątek bo szaleństwo cebulowe trwa a ja kupiłam ledwo 9! . Zazdroszczę Ci tej przestrzeni

Ja tej wiosny miałam tylko kilka kwitnących tulipanów.
Mam nadzieję że w przyszłym roku nornice mi posadzonych cebul nie zjedzą i zakwitną.
Mam jeszcze dwie rabaty do obsadzenia cebulami, ale planuje na nich zmiany nasadzeń. Tak więc waham się czy sadzić i potem wykopywać czy wstrzymać się.
AlKa 19:43, 04 paź 2015

Duża przestrzeń ma swoje plusy i minusy. Bo chciejstw można mieć, ale i dużo potrzeba do nasadzenia i dużo pracy i czasu.Teraz niestety szybko robi sie ciemno. Wczoraj ostatnie tulipany sadziłam po ciemku. Poza tym jak się człowiek śpieszy to może np pomieszać czosnki... zobaczymy jak zakwitną chyba będę mieć niespodziankę.
gierczusia 20:44, 04 paź 2015

AlKa napisał(a)

Nie mam zbliżenia, jakoś zawsze na odległość ją pstrykam.
Nie wiem co to za jeżówka niestety. Na początku kwitnienia jest blado czerwona , potem robi się bardziej intensywna.

Wielkie dzięki kolor się komponuje naprawdę cudownie szkoda ,źe nie znasz nazwy .. Ale przyznam się bez bicia,źe zdjęcie skopiowałam i jak jakiś fachman od jeżówek się napatoczy to bedem molestować

Buziole i jeszcze raz dzięki
AlKa 22:06, 04 paź 2015

gierczusia napisał(a)

Wielkie dzięki kolor się komponuje naprawdę cudownie szkoda ,źe nie znasz nazwy .. Ale przyznam się bez bicia,źe zdjęcie skopiowałam i jak jakiś fachman od jeżówek się napatoczy to bedem molestować

Buziole i jeszcze raz dzięki

A to bardzo dobry pomysł
ren133 10:32, 05 paź 2015

AlKa napisał(a)

Jest jesienny nawóz do iglaków i taki przeciw brązowieniu igieł.
Ja swoim dogadzam, bo koniki złapały mi przędziorka i chyba sytuacja opanowana, ale wzmocnie je trochę.
Też nawóz nie zawiera azotu tylko fosfor i potas, które pomogą roślinom przygotować się do zimy, oraz magnez.

A może to ten, który polecał mi Waldek P-K?
AlKa 21:51, 05 paź 2015

ren133 napisał(a)

A może to ten, który polecał mi Waldek P-K?

Ja stosuję biopon jesienny do iglaków i przeciw brązowieniu igieł. Są dwa rodzaje.
Ten do iglaków można do końca września stosować, a ten drugi bodajże do listopada. Stosuję albo ten albo też w zależności co udami się kupić
W ogrodniczym widziałam też nawozy jesienne innych producentów.
AlKa 21:54, 05 paź 2015

Dziś zastał mnie zmrok w ogrodzie, chciałam ogarnąć rabaty. Niestety nie wyrobiłam się ze wszystkim, a od jutra podobno ochłodzenie. Poza tym jutro wracam około 19 toż to już zmrok.
Przede wszystkim muszę wszystko solidnie podlać bo strasznie sucho jest.
Sebek 23:24, 05 paź 2015

AlKa napisał(a)

Ja tej wiosny miałam tylko kilka kwitnących tulipanów.
Mam nadzieję że w przyszłym roku nornice mi posadzonych cebul nie zjedzą i zakwitną.
Mam jeszcze dwie rabaty do obsadzenia cebulami, ale planuje na nich zmiany nasadzeń. Tak więc waham się czy sadzić i potem wykopywać czy wstrzymać się.

Miałem na to sposób - cebulowe sadziłem w doniczkach szkółkarsich Wyjmiesz je potem bez problemu
MirellaB 09:40, 06 paź 2015

Nawozem jesiennym do iglaków będę dopiero sypała. Zawsze rośliny po nim na wiosnę dobrze wyglądają takie mam wrażenie patrząc na moje

AlKa 09:52, 06 paź 2015

Sebek napisał(a)

Miałem na to sposób - cebulowe sadziłem w doniczkach szkółkarsich Wyjmiesz je potem bez problemu

A widzisz, dzięki za radę.