Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

Ogród wśród pól i wiatrów 08:49, 14 maj 2016

Do góry
Agi2006 napisał(a)
Jolu super placyk. U mnie też będzie kostka. Jeśli mogę się wypowiedzieć to przy wjeździe obok sosny posadziłabym mniejszą kosodrzewinkę lub dwie a dalej bukszpany z rozchodnikiem i to samo powtórzyłabym po drugiej stronie z przewagą na bukszpany.

Hej Agi Placyk mnie też się podoba i myślę sobie, że miło się tam będzie siedziało, zwłaszcza jak brzozy trochę podrosną. Dzięki za podpowiedź w sprawie nasadzeń. Kosodrzewinę i rozchodnik na pewno tam planuję, natomiast bukszpanom już mówię stop.

Malutki pod lasem 12:04, 13 maj 2016

Do góry
Mirelko, zmieniłam, bo róże mi się tam chyba nie zmieszczą, za mało miejsca.
"Tadam" to zasługa tatusia głównie

Agnieszko właśnie licze na zieloną ścianę, żeby mi śniegu czasem nie zwiewało

Agnieszko - ag_zie, tata układa obwódki na suchy beton, ale wiem że dziewczyny niektóre same robią na piach tylko

Karol, swoją kupiłam w... Biedronce

Ania, dziękuję bardzo

Kasia, to Anabell, one w ogóle sa dość duże, ta była i tak sporo przycięta wiosną

Dominika, dziękuję

Agatko, nawet się nie spodziewałam jesienią, ale efekt wyszedł fajny
Pracuś to jest mój tata i on mi te "tadam" robi
Kratki powiem Ci dość solidne

Gosiu, zaczęłam już rok temu, ale jakoś ciągnie się powoli. U Ciebie to przez rok prawie cały ogród urządzony, ale mi się nie śpieszy A co będę robić potem? Pewne rzeczy mnie wstrzymywały i pewnych nie przeskoczę, np. budowa wiaty i kostka.

Marta, witaj
Jak ja się cieszę, że jest ktoś z okolicy
Pięknie to mam nadzieję, że dopiero będzie

Zoja, także witam Cie z otwartymi ramionami
Ciągle się u Pauliny mijamy i przyznam Ci się, że już u Ciebie też byłam, tylko incognito
Chyba przesadzasz z tym szybki
Ja i mój ogródek, a może ogród 09:17, 13 maj 2016

Do góry
Domi,
śliczne zakupy.
Jak kostka? Zdrówka życzę
Trudny teren - dużo pracy! 16:00, 12 maj 2016

Do góry
Cieszę się, ze murek się podoba. Mąż również dziękuję za pochwałę. Szkoda, ze ta ładna kostka nie została nam na kolejne dwa murki w miejscu wyeksponowanym.... już niebawem zabieramy się do pracy nad kolejnymi...
Ogród wśród pól i wiatrów 11:12, 12 maj 2016

Do góry
Jolu super placyk. U mnie też będzie kostka. Jeśli mogę się wypowiedzieć to przy wjeździe obok sosny posadziłabym mniejszą kosodrzewinkę lub dwie a dalej bukszpany z rozchodnikiem i to samo powtórzyłabym po drugiej stronie z przewagą na bukszpany.
Mały ogród w małej gminie 19:57, 11 maj 2016

Do góry
anbu napisał(a)
No to tylko propozycja jest
A jak szerokie masz teraz rabaty?

Pisałam z telefonu - nie lubię tego.
Teraz już z kompa, to wyjaśnię bardziej.
Teraz mam do dooopki też, bo tylko 150cm z tej frontowej, czyli na dole rysunku i trochę też od narożnika wschód/płd. Pozostałe mam póki co tylko na szerokość szmaragdów. Z prawej strony działki poza kompostownikami i 3 skrzyniami z warzywami i piaskownicą nie ma nic (nawet porządnej trawy...), nie można mieć wszystkiego na raz, prawda? Póki co nie odgradzamy się od sąsiada tujami, niech się też sam wykaże.... 9 szmaragdów mam tylko od północnej strony tam gdzie jest kostka.
Plan jest taki póki co, żeby iść w proste linie, nie chcę sobie zabierać trawnika, dzieci małe, co by miały z rabat na ogrodzie bez trawnika?

BTW. Co robicie z nadmiarem ziemi, którą zbieracie w miejscu powstawania nowych rabatek? Bo ja z każdym metrem kw mam coraz większą kupę ziemi i nie mam pojęcia co z nią zrobić - mąż się upiera, że rozsypiemy na trawnik, straaaaszne nierówności nam wyszły niestety. Czyli wizja ładnego zielonego ogrodu się oddala, bo trzeba będzie porządnie trawkę zasypać i wysiać w tych miejscach na nowo. Mam nadzieję, że zdążymy do lata. Póki co, każdy dzień po pracy jestem na ogrodzie i jeśli już nic nie robię, to siedzę i kibicuję warzywkom, żeby kiełkowały....
Mały ogród w małej gminie 18:09, 11 maj 2016

Do góry
elmagra napisał(a)
Agato, to co pokazałaś jest niewykonalne. Może coś źle zamieściłam. Poniżej jeszcze raz spróbuję z planem. To brązowe to kostka. Pomarańczowe to taras. Gwiazdka to ujęcie wody zewnętrzne.
Co ty teraz na to? Da się?

co ma się nie dać jak się da, zmienia się tylko punkt poboru wody, ale najpierw plan rabat bo tak to nie ma co planować
Zielonym do góry... 10:29, 11 maj 2016

Do góry
i postępu budowlane...
przy tarasie kostka skończona...

i juz powoli przed domem...

Ogród Marty 21:59, 10 maj 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Dobra zmiana Marta.
A może by między buksy dołożyć jeszcze limonkową Hakonechloa?

Czytasz w moich myślach właśnie chcę tam Hakonechloę tylko muszę poczekać,aż kostka zostanie położona, bo szkoda by jej było,no i trochę muszę poszerzyć rabatę przed bukszpanami. Tymczasowo jest tam brunnera, której mi nie żal,a Hakone podzielona czeka pod śliwą wiśniową.
Ogród Marty 21:46, 10 maj 2016

Do góry
07_Rene napisał(a)
Super zmiany, szczególnie podoba mi się ta rabata po zgrupowaniu 3 bukszpanów + stożek i hosty
Zastanawiam się tylko czym był podsadzony ten bukszpan przy ścieżce? Będziesz przesadzać tą roślinkę, czy pociągniesz rabatę do ścieżki?

Fajnie, że się podoba
Przy ścieżce rośnie barwinek, będzie eksmitowany i pójdzie na tyły. Cały czas myślę, czy nie pociągnąć rabaty do chodnika, ale jeszcze muszę poczekać z pracami, bo będzie wymieniana kostka.
Co i jak? Nowicjuszka 13:22, 10 maj 2016

Do góry
Iwona ja też się śmieję, bo weszłam do Ciebie do ogrodu i widzę moje drzewka, kwiaty
Moją kalinę kupiłam w ogrodach 21 w były tylko takie wydawało mi się, że to jedyna odmiana jaka istnieje hihih
Co do tulipanów elegant to w pierwszej chwili, też nie byłam zadowolona, bo one były całe żółte, do zdjęcia na opakowaniu mało podobne, ale z czasem się wybarwiają i już jest ok. W przyszłym roku muszę inaczej je posadzić.
Kurcze tak bym chciała zrobić jeszcze w tym roku nawadnianie chociaż części ogrodu, bo na tej patelni rośliny ciężko się mają
Najpierw jednak ogrodzenie dokończymy i kostka brukowa, potem jeszcze raz całość glebogryzarką trzeba będzie przejechać.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:42, 10 maj 2016

Do góry
Witam Was serdecznie!
Chciałabym prosić o pomoc a w zasadzie o odpowiedź na pytanie, czy to co chcę zrobić ma sens
Poniżej "rysunek" przedstawiający mniej-więcej miejsce, którego dotyczy pytanie.
I w kwestii wyjaśnienia: dojście do domu jak widać nie jest na wprost lecz z boku, okno, które widać na rysunku to okno kuchenne. Chciałabym zrobić przy werandzie rabatę z iglastymi drzewami/krzewami (zaznaczona półokręgiem). Do dyspozycji mam:
Świerk Aureospicata 1szt
Świerk Białobok 1szt
Jodła Silberlocke 1szt
Świerk Bicolor 1szt
Sosna Varella 3szt
Cis Elegantissima 1szt
Oczywiście to wszystko nie musi się znaleźć na tej rabacie, to tylko rośliny, którymi obecnie dysponuję. Naturalnie mogę coś dokupić aby uzupełnić tę rabatę.
Moje pytania:
1. Czy taka rabata będzie w ogóle ładnie wyglądać?
2. Jak duża powinna być aby zmieścić na niej tych kilka drzewek?
3. Co w którym miejscu na rabacie posadzić?
Kostka jak widać w pewnym miejscu rozgałęzia się i ten węższy chodniczek prowadzi do tarasu z tyłu domu. W miejscu rozgałęzienia jakby na przedłużeniu rabaty chciałabym posadzić świerka Inversę.
Czy to wszystko to nie będzie zbyt duży misz-masz?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc
Mały ogród w małej gminie 09:29, 10 maj 2016

Do góry
Agato, to co pokazałaś jest niewykonalne. Może coś źle zamieściłam. Poniżej jeszcze raz spróbuję z planem. To brązowe to kostka. Pomarańczowe to taras. Gwiazdka to ujęcie wody zewnętrzne.
Co ty teraz na to? Da się?

Ogródek Iwony II 22:26, 09 maj 2016

Do góry
W zeszłym roku tworzyłam prostokątną rabatę dywanową z bukiem Dawyck Purple.
Tak było: Obwódka bukszpanowa, żurawki czerwone, trzmielina, stipa, kostka bukszpanowa, buk.
Maj 2015:

Sierpień 2015 - pełnia szczęścia:

Potem była jesień, dziwna zima, mroźna wiosna i się okazało, ze część żurawek zwyczajnie zmarzła. Te, co dały radę przetrwać zimę, poszły na inną rabatę, było ich kilka ...
tu została pustka. Zmarzła też stipa.
Ziemię przekopałam, dodałam czarnoziemu, nawiozłam obornikiem.
Dziś postnowiłam się zabrać za tą rabatę. Kupione w sobotę 3 berberysy admiration zostały posadzone w dywanie z trzmieliny.
Wykopałam niemal wszystką trzmielinę, którą tu powtykałam rok temu. to były wtedy maleńkie sadzonki. Dziś miałam w ręku 62 pięknie rozrośnięte sadzonki trzmieliny, z pieknym systemem korzeniowym. Powsadzałam od nowa w kwadracie 8x8 sztuk.
W połowie przyszły 3 berberysy w miejsce trzmielin.
Posadziłam też 6 sadzonek stipy. Niech się ładnie rozrasta. Całe doniczki były wypełnione korzeniami stipy.
Tak wyszło:

Ogród wśród pól i wiatrów 21:31, 09 maj 2016

Do góry
Kawa napisał(a)
u Jolci to wszystko perfekcyjnie posadzone jest i zrobione nie tylko w ogrodzie byłam widziałam, ogród ma piękny a na placyku pod brzozami mam nadzieję wypić kawkę

No to placyk gotowy. Jeszcze bazalcik zamieść, wodą spłukać bo kostka skurzona i będzie git Tylko na razie wchodzi w grę siedzenie po turecku bądź też na paletach, hehe Muszę się rozejrzeć za czymś do siedzenia i picia kawki A poza tym zawsze mi jest miło Cię widzieć Kami, tak więc zapraszam

Pamiętam o białych hostach dla Ciebie, na razie obrazkowo, ale jak będę dzielić to Ci utnę kawałek
Trawka obok to rozplenica.

NewLife w ogrodzie 20:17, 09 maj 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
pozdrawiam niedzielnie

Odmachuję z pozdrowionkami dopiero w poniedziałkowy wieczór. Wczoraj nie trafiłam do kompa.
anbu napisał(a)
Beata co tam poczynasz w ogrodzie, hę?

Aniu, z okazji tego, że była niedziela, zbiłam z desek coś na kształt palety i się w nią zaprzęgłam. Sąsiedzi mają ze mnie polewkę, ale spory kawał pod trawnik przy domu przygotowany. Kiedyś tu będzie kostka, ale zanim to kiedyś nastąpi, niech chociaż trawa przyjemny klimat tworzy. I jak? Równo?

Do końca tygodnia będę miała trochę bieganiny i muszę tort chrześniakowi pierwszokomunijny upiec, więc w ogrodzie nie porobię, ale od poniedziałku zaprzęgam się z ustrojstwo i tyram.
Rododendrony zaczynają pięknie kwitnąć.

No i pojawiły się u mnie smardze w ogrodzie Ponoć rarytas. Zjeść czy się bać?

Z Pszenicznej ... 15:41, 09 maj 2016

Do góry
Luteczka napisał(a)
no, no Agatko ale kamienia,
ten podjazd już teraz fajnie wygląda, naprawdę to był dobry pomysł
kawał roboty odwaliliście, wiem coś o tym

Ewuś to najtańsza opcja dla nas była i nie ukrywam, że bardziej mi się podoba niż kostka, bo przy takiej jednolitej powierzchni miałabym niczym parking pod marketem
Ciężkie pięknego początki... 11:18, 09 maj 2016

Do góry
Witaj
Fajnie, że robota koło domu wre... już niedługo będziesz mogła odpoczywać n pięknym tarasie A powiem, że taras z kostki to dobry wyb or. na lata....
Płytki pękają i odpadają, deski trzeba olejowac a kostka na lata bezobsługowa praktycznie
Ciężkie pięknego początki... 09:13, 09 maj 2016

Do góry
W piątek przyjechał kamień, piasek i kostka.
Chłopaki wzięli się za robotę, bo pogoda dopisywała

Kosolkowa Pasja 23:21, 08 maj 2016

Do góry
Hej Sabinko Ja kupiłam mydło potasowe z Agrecolu, ale jest też na pewno z Florovitu, i pewnie inne też.
Wszyscy piszą o mszycach, znów plaga będzie w tym roku

Jakbyś popatrzyła sobie na moje jakieś wcześniejsze zdjęcia, to widać, że na dwóch rabatach mam ekobordy z drewnianych palikow. Zbieram się i pewnie lada moment się zbiorę żeby je wypierdzielic. Znaczy, dam tesciowej Nie chcę ich już. To niewygodne i nie wygląda tak jakbym chciała. Na pewno kostka jest praktyczniejsza do koszenia. Ekobordy wystają, ona nie. Wygląda też estetycznej. Ja póki co wybieram rabaty kancikowe.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies