Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-)

Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-)

kasja83 09:26, 07 cze 2016

nawigatorka napisał(a)
Fajny gabionik lampowy.oby sie szybko nie pospsula bo bedzie troche roboty moj M wcxoraj dwa reflektory wymienial wlasnie

Co do obrzezy to zalezy.gabion bedzie Ci zarastal raczej.jesli bedxie duzo tych krawędzi to wycinanie kantow bedzie czasochlonne.a kostke granitowa tez trzeba czasem wyczyscic.co do plastikow to ja ich nie lubie i wg mnie wygladaja tylko dobrze na bardzo plaskiej powierzchni. No i np przejechania samochodem chyba nie przezyja

Gabionik miałby być położony na pasie geowłókniny, zeby trawsko nie wchodziło-ale tak, jak pisałam opcja na, którą kręcę jednak nosem.Koszenie swoją drogą...
Kostka granitowa-fajnie-mam nawet sporo-mogłabym wykorzystać,ale myślę właśnie o tym włażeniu trawy w szpary.
Nie wiem,czy jednak chociażby narazie nie pójść w te listwy aluminiowe...

Sylvana 09:42, 07 cze 2016

Jeden głos więcej za ekobordami
mikami 15:05, 07 cze 2016

Reflektor w gabionie superowy ja mam kostkę granitowa i niestety trawa wpycha się pomiedzy szpary myślałam aby zrobić kancik pomiedzy trawą a kostką tylko nie wiem czy to się sprawdzi może te listwy aluminiowe to dobry pomysł
mp_krk 16:51, 07 cze 2016

mikami napisał(a)
Reflektor w gabionie superowy ja mam kostkę granitowa i niestety trawa wpycha się pomiedzy szpary myślałam aby zrobić kancik pomiedzy trawą a kostką tylko nie wiem czy to się sprawdzi może te listwy aluminiowe to dobry pomysł

Tak z doświadczenia i obserwacji

Mam również kostkę na obrzeżach, nie da się ukryć że i tak kancik przy tym trzeba obcinać bo trawa wyłazi na kostkę a kosiarka tak nisko jej nie zbiera. Pod kostką mam położoną agro by tak ziemia się nie przesypywała i trawa nie przerastała (choć z drugiej strony korzenie trawy w agro też się mocno trzymają).

Jeśli obawiasz się że listwa alu się będzie giąć, to ekobord tym bardziej - jeśli gęsto wbijesz szpilki to będzie sztywniejszy, ale jak się w ziemi obluzują to nagrzany na słońcu i tak pokręci
Efffa 17:15, 07 cze 2016

Do Twojego typu ogrodu ja głosuję za eko bordem, a jak nie to zprostej kostki brukowej
ag_zie 17:31, 07 cze 2016

Mi podobają się kostki granitowe ale są też minusy.......jak przy każdym rozwiązaniu są plusy dodatnie i plusy ujemne
mp_krk 17:38, 07 cze 2016

Jak pisała Efffa, ułożona na ciasno szara kostka brukowa wyglądała by również fajnie i łatwiejsza w pielęgnacji przy trawniku niż granitowa
Madzenka 21:40, 07 cze 2016

Ja rozumiem, ze ekoterroryzm to macie na myśli te niewidoczne obrzeża nie faliste?
Kostka granitowa ma zalety (estetyka obrzeży) ale i wady (i tak min raz w M-cu trzeba wycinac wrastającą tarwę i koszt)

Najtańsze sa kanciki, wyglada to swietnie, tylko czy masz czas min co dwa tygodnie je w całym ogrodzie robic. Ja tego nie lubiłam i dlatego mam kostkę granitową
Efffa 21:42, 07 cze 2016

Nieeeeee, tylko nie faliste
blyxa 22:41, 07 cze 2016

kasja83 napisał(a)

uffff-jak dobrze, że dodałaś info w nawiasie...bo już zaczęłam myślęc skąd sciągnąć używane pampersy

Padłam

Ale z tym poliakrylanem sodu to mnie zdziwiłyście - wydawało mi się, ze on raczej pochłania wodę i jej nie oddaje.
Ja w tym roku testuję doniczki z tzw systemem nawadniania . Na razie jedna duża spisuje mi się bez zarzutu, dokupiłam trzy mniejsze - ciekawe jak one będą współpracować z roślinami.

Obudowa na reflektorek bardzo fajna

Jeśli chodzi o głosowanie to ja jestem za kostką granitową (ale jak ktoś widział zdjęcia mojego ogrodu, to ten głos nie jest żadnym zaskoczeniem )
Prawda taka, ze cokolwiek wybierzesz - zawsze jest trochę roboty. Szczególnie jak ogród ma wyglądać idealnie.