Chciałaby dusza do raju ale grzechy nie puszczają ..
A tak wyglądał ogród po "przymrozkach" liście zmarznięte i kolory pozamiatało.. czyli do siego roku.. miłorzębów dla kolorów jesiennych nie polecam.. na kilka lat raz się wybarwiły.. A w tym roku tak polizało mrozem, że padło prawie wszytko. Na otarcie łez mamy teraz prawie lato
Dzisiaj była cudowna pogoda i mogłam podziałać w ogrodzie - ogarniam rabaty, coś wycinam, pielę, grzebię, i wsadzam co kupiłam i co mam z siewu i z dzielenia.
Dzisiaj wsadziłam wreszcie dary floksa i astra, bodziszka ukorzenionego - zdobyczny, uratowany i podzielony wielosił , bodziszki żałobne podzielone, nowego astra, czosnki bulgarskie i 2 koszyki tulipanów z siewu firletka kwiecista. Jedna rabata dosadzona jeszcze kancik kiedyś i tak kolejne.
Jutro największa rabata - zawsze jak działam na rabatach to mam ochotę na wykopanie wszystkiego ...może kiedyś
Ogólnie wolno rośnie. Mam ją co najmniej 10 lat. Podkrzesałam choinki by dać jej więcej światła. Na słoneczku ładniej się wybarwia. Wysokość ok. 3,0m i podobna szerokość.
Lilak od dawna nie ma ani listka, a parocja cała w liściach.. długo trzyma nawet zaschnięte.
Tu widać jak pięknie świeci góra drzewka
I mi te dekoracje wpadły w oko.Takie inne od innych .Nie tuzinkowe.ładniutkie.Naturalistyczne.
Dziękuję
Moje berberysy, jeszcze małe i młode. I do tej pory były tylko 2 .
Berberys Maria
NN
A to dwa nowe.. mąż mi kupił
Byłam z mężem w ogrodniczym,, po tujkę na cmentarz do teścia.I stałam i przyglądałam się pięknym berberysom..
I wiecie co,, maź patrzył na mnie i kupił mi takie 2 cuda.
W tym roku je posadzę na tz, poczekają. bo miejsca odpowiedniego jeszcze nie wymyśłi łkam.A raczej b yłoby, ale tam na razie drzewo lezy, które trzeba pociąć i przenieś do nowej jeszcze nie zrobionej drewutni.To na wiosnę już może będzie to miejsce wolne i będzie.. one
ten wyższy..ale będę go ciąć
A ten ma rosnąć kulkowo i niski, tak pani nam powiedziała.Ale nazwy niestety ich nie znam.
Ja też sobie zazdroszczę
Ja ostatnio coś oklapłam to chyba nadmiar inspiracji, myśli...
Te kraty muszą sciągać tak uważam - ziemia jest bardzo dobra puszysta i na pewno nawieziona - te ogrody z daliami to ogrody pokazowe więc taki wysiłek jest pewnie akceptowalny i konieczny.
U mnie też już po daliach, co zrobić.
Aster który? Rosa Siegier ?
Na szczęście heliotrop na czas powędrował do garażu za to lantany odleciały - trudno - obmyślam już nasadzenia donic na kolejny rok
początek jest prosty bratki potem heliotropy, fuksje..i coś jeszcze poza hostami,eukomisami..
To prawda wszędzie fajnie , na jakiś czas .ale w domu najlepiej i w naszych ogrodach
Dzis kolejne przetwory zrobione.
Buraczki z z papryką i pigwa .Wszystko swoje.
Nie ta fuksja nie zimuje w gruncie.
Zabieram ją na zimę do domu.I na czas przymrozków też była zabrana do domu.
Spóźniona jestem z pytaniem - nie było mnie jak był przymrozek więc te w donicach wymarzły a doniczki na półce wsunęłam w głąb przezornie i są ok.
Na szczęście donica z heliotropem poszła na 2 dni do garażu i teraz mi pachną
Podobala mi sie ale nie chcialam tak calkiem spapugowac.
A tu pokaze jak sie tutaj smieci z ogrodu segreguje bo ja nie moge miec tu kompostu.
Wiec to jest taki duzy plac
I nawet na wysypisku resztek z ogrodu musza byc one posegregowane. Nie ma tak ze wszystko na jedna kupe. Trawa osobno i na przyklad cos innego tez musza byc osobno. A dlatego ze jak sie potem zrobi kompost to kompost ze wszystkich resztek takich zmieszanych to nie jest dobry dla wszystkich roslin tak jak leci w ogrodzie. Ludzie nie mysla czesto i robia jeden kompost a tak nie powinno byc. Dobrzy ogrodnicy tutaj o tym wiedza.
I tu na zdjeciu widac na tabliczce co tu na tej kupie wolno wyrzucac.