Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Przedogródek Agniechy973 15:37, 02 mar 2012

Do góry
Ewa ja bym chyba szła w fiolety, jagodowo.
Róże lubię, ale boję sie że z elewacja będzie landrynkowo. A jak by wziąć folety w stronę niebieskiego- bulchovice- blade, do tego azurica- ciemniejsze, byłoby spokojniej.
Przedogródek Agniechy973 15:34, 02 mar 2012

Do góry
Aga- może być i 2 m, ale już nie szerzej, to najlepiej zobaczyć w realu. Te u Ciebie na kratkach bym ciut węziej zrobiła- nawet 170-180 cm, już będzie ok. Chodzi o to żeby były ładne, nie za szerokie w proporcjach te rabaty.A gdzie zacząc i skończyć?- tak jak na rysunku Twoim jest prawie dobrze-w kole z tyłu bym lekko przeciągeła przejście niżej, może o kratkę, żeby kończyło się niżej niż koło blisko tarasu. Może zwęzić to przejście można, tylko na wygodne przejscie i przekoszenie kosiarką?
Przedogródek Agniechy973 15:16, 02 mar 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
120-160 cm? Coś takiego

Na rysunku wychodzi 2m. To za dużo?
Przedogródek Agniechy973 15:14, 02 mar 2012

Do góry
120-160 cm? Coś takiego
Przedogródek Agniechy973 15:11, 02 mar 2012

Do góry
tak, świetne są . Widzę że poradzisz sobie bez problemu
Przedogródek Agniechy973 14:55, 02 mar 2012

Do góry
O ten punkt mi chodziło.

Przedogródek Agniechy973 14:50, 02 mar 2012

Do góry
nie możesz mnie odwiedzić, ale zagadać możesz. To miłe, dzięki.
Co słychać?- czekam na wiosnę w ogrodzie. U mnie jeszcze nic nie kwitnie, dopiero wyłażą przebiśniegi i krokusy. Na niebie ruch jak na trasie tranzytowej- co chwila dzikie kaczki, mąż mówi że szpaki tez
przyleciały, jakiś inny drób się kręci.

Co do okręgu u Ciebie- środek jego był na końcu lewej ściany wykusza. Tu możesz wsadzić kołek, długaśny sznurek i zaznaczyć sobie promień odpowiedniej dłg. Oczywiście wykusz nie pozwoli Ci zaznaczyć sobie tego okręgu pełnego, ale i tak Ci będzie łatwiej.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 11:52, 02 mar 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
cześć gaduły.
U Ani tez napisałam, i Ciebie poproszę- jak będziesz miała jakis planik i będziesz chciała żebym go zobaczyła, 'puknij' do mnie wiadomość, bo gubię się w Twoim wątku, dobrze?

dzięki Magnolio

powoli robię ten plan i tam też napiszę ci jakie rośliny już kupiłam i co już rośnie.

Nie mogę zrobić zdjęć tych miejsc, ani pomiaru, bo robią dach i jest makabra a o ten rejon mi chodzi

wszyscy cię męczymy, ja dam ci chwilę na odsapkę żartuję i pozdrawiam
Ogrodnik mimo woli 11:48, 02 mar 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
hej Aniu.
Nie daję rady nadążyć za wątkiem. Więc jeśli będziesz miała planik i wkleisz go tutaj, to 'puknij' do mnie wiadomość żebym weszła do Ciebie, dobrze? Trochę w biegu jestem,a tu strony biegną.
śliczne rudbekie....

Magnolio, nie ma sprawy bedę pukać do Ciebie... na razie zimno, mokro..i pilne zlecenie. nie mam kiedy pomierzyć ogródka
Niestety najpierw praca, a potem ogród ....
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 10:19, 02 mar 2012

Do góry
cześć gaduły.
U Ani tez napisałam, i Ciebie poproszę- jak będziesz miała jakis planik i będziesz chciała żebym go zobaczyła, 'puknij' do mnie wiadomość, bo gubię się w Twoim wątku, dobrze?
Ogrodnik mimo woli 10:15, 02 mar 2012

Do góry
hej Aniu.
Nie daję rady nadążyć za wątkiem. Więc jeśli będziesz miała planik i wkleisz go tutaj, to 'puknij' do mnie wiadomość żebym weszła do Ciebie, dobrze? Trochę w biegu jestem,a tu strony biegną.
śliczne rudbekie....
Ogród u stóp klasztoru 09:57, 02 mar 2012

Do góry
Dziewczyny i chłopaki 'przybijcie piątkę' . Takie ogrodnictwo bez sztucznych nawozów, w miarę możliwości z naturalnymi sposobami zwalczania chorób, z tolerancją na chwasty w trawniku to też moje ogrodnictwo.
Jestem zachwycona! ( huśtawkę nastroju na przedwiośniu właśnie przerabiam)
Wyobraźcie sobie, ze tu nic nie ma... 09:03, 01 mar 2012

Do góry
Ewo, ja w projektowaniu cienka jestem, ale widziałabym w tym miejscu jakąś kompozycję atrakcyjną przez cały rok, np. 3 stożki (bukszpanowe lub cisowe) różnej wielkości w stronę lewego końca rabaty a potem porozrzucane różnej wielkości kule. Między nimi dla koloru coś żółtego (np. trzmielina płożąca emerald'n gold, ilex golden gem, trawka carex evergold). Albo coś jak ta żwirowa rabatka w ogrodzie z lustrem: https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=130.
A tam, gdzie rośnie jakieś drzewko (magnolia?) posadziłabym buka czerwonolistego.
Pomóżcie, proszę ! 21:09, 29 lut 2012

Do góry
Witajcie
Magnolia będzie przesadzona, rzecz w tym, co w zamian.
Zmierzyłam dziś odległość między pniem cyprysika a szmaragda i jest tak jak mówiłam 3 m. Szerokość tej rabaty od siatki to 2 m. Przed rabatą ciągnie się trawiasta ścieżka, dochodząca do skarpy. Ścieżka ma w tym miejscu 2,5 m szerokości.
Dzisiejsze zdjęcia:

Zakładając, że w miejsce magnolii wsadzę 3 serby w trójkącie, tak jak radzi Danusia musiałabym zachować odpowiednie odstępy między nimi.
I tu mam wątpliwości i pytania:
1.Jakie odstępy, ile od płotu, ile od pni sąsiadów (cyprysa i szmaragda), ile między serbami?
2.Ten trzeci Serb musiałby wyjść z rabaty na ścieżkę, czy tam nie będzie wąsko?
3.Czy za kilka lat cyprysik nie będzie swoimi rozłożystymi konarami walczył o miejsce z Serbem?
4.Świerki serbskie to bardzo wysokie, majestatyczne drzewa, dość szybko rosnące, czy za kilka lat ( zakładam, że kupię je na min 150 cm) nie będą w wielkim kontraście do reszty nasadzeń w tym pasie (dereń,lilaki,choiny kanadyjskie,szmaragdy,sunkisty)?
5.Świerk serbski jest wąski podobno tylko w młodości, starsze okazy u podstawy mogą osiągnąć nawet 4 m. Wiem, że posadzone blisko będą się przenikać, ale i tak zajmą sporo miejsca (piszą, żeby wsadzać je w odległości 1,5 – 2 m) a ja mam tam tylko 3 m
6.Na starej działce ROD mam serba (ma z 15 lat) rosnącego wśród innych świerków i u podstawy ma ok. 2 m. Widziałam także dorosłego cyprysika Squarrosa i miał dość szeroką koronę.

Przepraszam, że zanudzam wątpliwościami, ale przymierzając się do usunięcia magnolii widziałam na jej miejscu Thuję Sunkist, albo choinę kanadyjską.Tak wygląda jedna z choin rosnąca przy tym ogrodzeniu :

W linii tego ogrodzenia rosną już te drzewa i mogłabym któreś powtórzyć.
Po wiem szczerze, optowałabym za choiną, jest śliczna i wydaje mi się, że dobrze byłoby jej w tym miejscu Mam serby, ale jako solitery i uważam, że są wyjątkowo piękne.
Choina, czy jednak serby

Pomóżcie, proszę ! 00:00, 29 lut 2012

Do góry
ja bym się jednak pokusiła o przesadzenie magnolii ( przesunięcie do przodu ) a tam świerka serba . bo cokolwiek posadzisz , to magnolia tworzy dziurę . i wszystko posunęłabym do przodu , wtedy masz miejsce zrobić kulisy. jak dosadzisz do tego co masz to będzie masakra jak to porośnie . magnolie przesadzisz bez problemu tylko okopać większe kolo w koło korony.
Pomóżcie, proszę ! 22:57, 28 lut 2012

Do góry
No widzisz Elu, jest czym się chwalić, piękne rosliny, może rzeczywiście ta magnolia nie ma tła, ale ogrodowisko jest od tego, pokazywać zdjęcia i pytać, pytać, pytać...coś się wymyśli. Cyprysik Squrrosa duży i nie do przesadzenia...przeniosłabym raczej kolumnowego jałowca i to drugie kolumnowe zza cyprysika (nie dojrzalam co to). Napisz jeszcze co to za kierunek świata za tą magnolią...

A tymczasem witaj i zaczynaj swoją przygodę na Ogrodowisku...!!!
Pszczelarnia 22:22, 28 lut 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Wracamy do miejsca nasadzenie swobodnego rododendronów nowych (miejsce zaciszne). Zdjęcie pokazuje obraz rzeczywisty. Magnolia pytała o wilgoć w tym miejscu; nie jest tak tragicznie, będę najwyżej dolewać. Muszę jakoś zapełnić tę przestrzeń. Przewidziałam kolory białe Cunninghams i Eskimo, impeditum dać białe czy fioletowe? Może właśnie fioletowe dla kontrastu?

Fioletwe do koloru elewacji..... Ale ja lubię kolorowo...
Pszczelarnia 22:14, 28 lut 2012

Do góry
Wracamy do miejsca nasadzenie swobodnego rododendronów nowych (miejsce zaciszne). Zdjęcie pokazuje obraz rzeczywisty. Magnolia pytała o wilgoć w tym miejscu; nie jest tak tragicznie, będę najwyżej dolewać. Muszę jakoś zapełnić tę przestrzeń. Przewidziałam kolory białe Cunninghams i Eskimo, impeditum dać białe czy fioletowe? Może właśnie fioletowe dla kontrastu?

Kiedyś będzie tu pięknie ... 20:25, 28 lut 2012

Do góry
Bardzo ładne zdjęcia i cięcie ... no i ta trawa jako okrycie super wygląda u mnie magnolia sama się rozebrała z geowłókniny przy silnych wiatrach...ale już jej nie zakrywałam, bo temperatura na plusie , to przynajmniej mam problem z głowy, czy odkrywać już czy jeszcze nie jest już ze mną trzecią zimę , to może już się wzmocniła z racji wieku
Przedogródek Agniechy973 11:21, 28 lut 2012

Do góry
tak, po zimie generalnie zimozielone sa bardziej brązowe niż zielone. Ale ja się tym bardzo nie przejmuję, nie skubię delikatnie, raczej 'wydzieram 'tylko uważam żeby całej kępy nie wyrwać z korzeniami. Przy tym wydzieraniu suche idą, zielone zostają. Nawet jak ich nie oczyścisz super, to i tak zaraz zarosną zielenią.
Wczoraj oglądałam moje F. oviny- maja zielone czupryny, a od dołu takie brązowe 'sukienki'. zaraz sie za nie wezmę.
Dziel swoje , próbuj na 4, trochę oszczędzisz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies