Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Przedogródek Agniechy973

Przedogródek Agniechy973

Mala_Mi 19:58, 11 mar 2012

Agnieszko, mi też ta róża się spodobała i tez ją już kupiłam
agniecha973 20:06, 11 mar 2012

Danusiu, Aniu - mówimy o żółtej czy różowej ???
Mala_Mi 20:11, 11 mar 2012

Ja kupiłam tę rózowa......
agniecha973 09:58, 12 mar 2012

Wyznaczyliśmy wczoraj półkoliste rabaty na trawniku. Nie wiem czy będzie coś widać na zdj. ale w całości to trzeba by z dachu robić. Poustawiam zdj. tak, żeby szły od prawej do lewej po kolei z wyznaczoną rabatą. Zaznaczyliśmy kawałkami cegieł na trawniku a na ostatnich zdj. widać lepiej, bo tam żółte skrzynki wyznaczają przód rabaty. Tył słabo widać, bo to już za daleko. Na zdj. nr 2 widać przerwę między rabatami.
Jakość zdj. kiepska, bo przez okno i odbija się wszystko. Tylko ostatnie zdj. z balkonu.

agniecha973 10:01, 12 mar 2012

Lewa część tego półkola wydaje mi się dość blisko rabat biegnących wzdłuż ogrodzenia. Najpierw myśleliśmy, żeby przesunąć wszystko w stronę domu, ale prawa strona rabaty wejdzie wtedy prawie na dom.
agniecha973 10:07, 12 mar 2012

Obadaliśmy też wielkość przedogródka i mój M zgłosił 2 postulaty

1. Poszerzamy nasadzenia łanowe, bo w tej wersji łagodnej dla kieszeni będą trochę za wąskie. Więc Magnolio raczej powrót do pierwszej wersji. Pomóż mi proszę ustalić najłagodniejszą wersję (dla kieszeni ) ilości roślin.

2. Nasadzenia przy szambie kończymy wcześniej, tzn. tak jak zaznaczyłam różową linią na obrazku. M mówi, że tamta część jest potrzebna na cele boiska. Może więc skończyć takimi półkolami jak dorysowałam ołówkiem? Może te skrawki uda mi się "wydębić" od M na rzecz rabaty.

magnolia 10:08, 12 mar 2012

śliczna ta żólta róża. A jaką Ty dokładnie masz tę ścianę domu? To taki żółty budyniowy, blady? Może będzie ok z różami, bo one mają 'ramkę' ze świeżej zieleni liści W weekend myślałam żeby Ci zaproponować żółte, zdrowe róże, albo białe Do białych z przodu można dać jeszcze grupę niższych, nawet różowych bo będą odsunięte od ściany . A do żółtych może niskie morelowe, pomarańczowo- żólte, w każdym razie w ciepłej tonacji z domieszką zółtego. Tylko niskie i zdrowe, łatwe, żeby nie chorowały pół sezonu. Wtedy już jest sporo, niskie piętro z róż też jest, już bym nie sadziła ramki bukszpanowej, najwyżej jako akcent 3 kulki bukszpanu który doda trochę porządku rabacie.
Ale też można zostać przy 1 odmianie róż, do tego ładne zadarnienie z niskich bylin. Kurcze, tu też mi nie pasuje ramka bukszpanowa, bo na kolistej rabacie ma być taka naturalistyczna kompozycja, na drugim kole też trzeba będzie nawiązać stylem do koła pierwszego,a ta ramka jest taka klasyczna. też bym dałam kule jako akcent
agniecha973 10:11, 12 mar 2012

Jeszcze jedno mi się nasunęło w sobotę. Mam kilkanaście juk, jedne mniejsze inne większe. Jeszcze ciocia ma dla mnie kilka. One ładnie wyglądałyby na tle żwirku. Tam gdzie rosną zrobiło się dla nich za cieniście. Zastanawiałam się nad umieszczeniem ich w suchej rzece naprzeciwko schodów do domu lub/i
w tej najszerszej części rzeki obok krzyża. Nie wiem tylko czy to nie zakłóci kompozycji. Juki podobają mi się zwłaszcza gdy kwitną.
agniecha973 10:17, 12 mar 2012

Taki był na świeżo, ale teraz podeszłam do ściany z laptopem i widzę, że sporo wypłowiał

W tej chwili raczej jest taki blady. Chyba na zdj. trochę za blady, ale niewiele ciemniejszy. Chyba ma ło wyraźny, to nie będzie przeszkadzał. Róża ma wyraźniejszy kolor.

magnolia 10:24, 12 mar 2012

Aga i jak to w realu? Podoba Ci się?
Pomogę z nasadzeniami w szerokiej wersji, tyle że ja mam w głowie dużo wątków ogrodowych mój ogród, dlatego szybko zapominam i myli mi się. Więc co mam pomóc, policzyć?
co do nasadzeń na szambie- jak trzeba skończyć wcześniej, to trzeba. Dobry kierunek z jak zrobiłaś ołówkiem, ale jeszcze to wyokrągl, zrób bardziej koliscie.