Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Przedogródek Agniechy973

Przedogródek Agniechy973

magnolia 10:25, 12 mar 2012

acha- no tak, blady kolor, róze 'zaświecą' przy nim
agniecha973 10:27, 12 mar 2012

Ok. Zatem bez ramki, ale z kulkami jako opcja do przemyślenia. Chyba nie bardzo w pomarańcz. Podoba mi się róża z kocimiętką lub lawendą i w białych kwiatach gipsówki, więc może żółte i białe róże. Zastanawiam się nad jakimś bardziej pionowym akcentem w rogu wykuszu (na zdj. 1 w miejscu żylistka). Spodobały mi się też róże pnące i stąd taka wizja, ale to chyba zakłóci kompozycję, która bedzie bardziej płaska.
Zaczynam się martwić o finanse, bo jak napisałam jeszcze chcemy zwiększyć przedogróedk. A z drugiej strony szkoda nie wykorzystać gotowego miejsca na różankę.
W gł. wątku pokazywałam zdj. z prac z soboty (nie ostatniej, jeszcze wsześniejszej). Wkleję i tu.
Usuwamy zarośnięty skalniak i przerzucamy ziemię za dom na rozmnażalnik

magnolia 10:28, 12 mar 2012

agniecha973 napisał(a)
Jeszcze jedno mi się nasunęło w sobotę. Mam kilkanaście juk, jedne mniejsze inne większe. Jeszcze ciocia ma dla mnie kilka. One ładnie wyglądałyby na tle żwirku. Tam gdzie rosną zrobiło się dla nich za cieniście. Zastanawiałam się nad umieszczeniem ich w suchej rzece naprzeciwko schodów do domu lub/i
w tej najszerszej części rzeki obok krzyża. Nie wiem tylko czy to nie zakłóci kompozycji. Juki podobają mi się zwłaszcza gdy kwitną.

na przeciwko schodów w rzece suchej? to na szambie? Mówiłas że tam bardzo mało ziemi jest.
agniecha973 10:33, 12 mar 2012

Juki już poza obrębem szamba. Na tym rysunku gdzie mam bardziej wyokrąglić widać szambo i myślałam o tej części całkiem po lewej, tej którą muszę zmniejszyć, tak na samo zakończenie tej rzeki, żeby zakończyć kompozycję. Ale jak mieszam to wal od razu i już nic nie kombinuję.

agniecha973 10:36, 12 mar 2012

Magnolio, jedyne co mogę wyokrąglić w mojej wyobraźni, to dodać kawałek za szambem (dorysowałam ołówkiem). Czy o to chodzi, czy coś innego da się wyokrąglić

magnolia 10:37, 12 mar 2012

Agnieszko powoli. Wiem że to głupia rada, jak cos się zaczyna to zaraz okazuje się że żeby tu było dobrze, to trzeba coś przesadzić gdzie indziej, a tam gdzie indziej warto skończyć co się zaczęło i tak wiąże się ze sobą i zazębia 10 rzeczy Ale lepiej zacisnąć zęby, usiąść przy stole, wypisać sobie listę tych zazębionych, bardzo ważnych rzeczy i wybrać te najważniejsze A resztę rozplanować na kolejne sezony Bo i finansowo można się wypłukać i potem pary nie starczy żeby skończyć co się zaczeło i radość z tego ucieka bo za dużo wątków, za mało sił, czasu, pieniędzy.
Może skopcie i wyrównajcie niektóre rabaty, zasiejcie je jednorocznym łanem zielonki- łubin, gryka, facelia, albo coś innego, albo nawet zostawcie na razie i tyle.
Dobrze Cię rozumiem, ale miałam już momenty kiedy rozpoczeliśmy kilka prac na raz i w trakcie okazało się że nie damy rady kupić wszystkiego ani skończyc tych prac w określonym czasie. To była spora frustracja. Dlatego od stycznia negocjujemy i przepychamy się z M. co w tym sezonie będzie na liście priorytetów.
agniecha973 10:38, 12 mar 2012

Policzyć trzeba jeszcze raz ilość berberysów Green C. i tawuły japońskiej. Oba nasadzenia zajmą ok. 30m2 w tej szerszej wersji. Ile szt. na m2?
magnolia 10:41, 12 mar 2012

to co wyokragliłaś to też. Ale jeszcze ta linia przy której jest nr 3- zrób ją taką jak tą ostatnią co narysowałaś teraz
magnolia 10:42, 12 mar 2012

agniecha973 napisał(a)
Policzyć trzeba jeszcze raz ilość berberysów Green C. i tawuły japońskiej. Oba nasadzenia zajmą ok. 30m2 w tej szerszej wersji. Ile szt. na m2?

nie pamiętam czy proponowałam Ci je sadzić co 80 cm? Masz to gdzieś?
agniecha973 10:45, 12 mar 2012

magnolia napisał(a)
Agnieszko powoli. Wiem że to głupia rada, jak cos się zaczyna to zaraz okazuje się że żeby tu było dobrze, to trzeba coś przesadzić gdzie indziej, a tam gdzie indziej warto skończyć co się zaczęło i tak wiąże się ze sobą i zazębia 10 rzeczy Ale lepiej zacisnąć zęby, usiąść przy stole, wypisać sobie listę tych zazębionych, bardzo ważnych rzeczy i wybrać te najważniejsze A resztę rozplanować na kolejne sezony Bo i finansowo można się wypłukać i potem pary nie starczy żeby skończyć co się zaczeło i radość z tego ucieka bo za dużo wątków, za mało sił, czasu, pieniędzy.
Może skopcie i wyrównajcie niektóre rabaty, zasiejcie je jednorocznym łanem zielonki- łubin, gryka, facelia, albo coś innego, albo nawet zostawcie na razie i tyle.
Dobrze Cię rozumiem, ale miałam już momenty kiedy rozpoczeliśmy kilka prac na raz i w trakcie okazało się że nie damy rady kupić wszystkiego ani skończyc tych prac w określonym czasie. To była spora frustracja. Dlatego od stycznia negocjujemy i przepychamy się z M. co w tym sezonie będzie na liście priorytetów.

No właśnie, tak jest. Tu zacznę, ale przy okazji coś wykopię i gdzie indziej pasuje i tak ciągnę już wszystko. Wiem, że nie uradzę. Z jednej strony chcę przedogródek i dobrze, bo już czas najwyższy na niego, ale przy tarasie też by się chciało. Trochę si ę nakręciłam, ale z drugiej strony jak tak myślę o różnych elementach, to porządkuje mi się powoli wizja całego ogrodu. Jestem spokojniejsza, że gdzieś tam znalazło się miejsce na rh, na róże, na trawy itd.