Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Przedogródek Agniechy973

Przedogródek Agniechy973

agniecha973 14:48, 09 mar 2012

Myślę tylko o jednym.... I tym razem to jest ogród
agniecha973 20:00, 09 mar 2012

Podczas pracy w ogrodzie trochę sobie analizowałam dzisiejsze projektowanie i wymyśliłam co następuje (myślenie na świeżym powietrzu lepiej mi idzie)"

1. Kosodrzewiny (naliczyłam 10 szt.) spróbujemy dołożyć do nasadzeń przy garażu. Magnolia pisała, że te zwykłe wyłysieją jak będą przysłonięte, więc damy sobie spokój z nimi przy tarasie, a przy garażu się przyda coś zielonego zimą.
2. Przy tarasie mam przecież 2 rabaty - tą przy samym domu (nr 1) i drugą jako półkole naprzeciwko tarasu (nr 2).
Żeby nie walczyć z kolorem domu, rabatę nr 1 można urządzić z innym kolorem róż niż te co wybrałam i będzie można zaplanować ją bez komplikacji.
Rabata nr 2 może wtedy przyjąć moje wybrane róże w kolorze różowym, bo będzie w trawniku czyli na tle zielonego. W tą rabatę planujemy też moją magnolię gwieździstą (zastanawiam się czy nie dać jeszcze jednej) i trzeba uwzględnić to, że rosną tu 2 tuje już za duże do przesadzenia, więc trzeba będzie je jakoś objąć tą rabatą.
Zdj. niezbyt dobre, ale na dzisiejszy dzień takie musi zostać.

agniecha973 13:03, 11 mar 2012

Taka ładna róża w kolorze żółtym
http://www.floribunda.pl/charlotte-auspoly-id-42.html
Gardenarium 13:55, 11 mar 2012

agniecha973 napisał(a)
Taka ładna róża w kolorze żółtym
http://www.floribunda.pl/charlotte-auspoly-id-42.html

Ta róża jest śliczna.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 13:57, 11 mar 2012

agniecha973 napisał(a)
Podczas pracy w ogrodzie trochę sobie analizowałam dzisiejsze projektowanie i wymyśliłam co następuje (myślenie na świeżym powietrzu lepiej mi idzie)"

1. Kosodrzewiny (naliczyłam 10 szt.) spróbujemy dołożyć do nasadzeń przy garażu. Magnolia pisała, że te zwykłe wyłysieją jak będą przysłonięte, więc damy sobie spokój z nimi przy tarasie, a przy garażu się przyda coś zielonego zimą.
2. Przy tarasie mam przecież 2 rabaty - tą przy samym domu (nr 1) i drugą jako półkole naprzeciwko tarasu (nr 2).
Żeby nie walczyć z kolorem domu, rabatę nr 1 można urządzić z innym kolorem róż niż te co wybrałam i będzie można zaplanować ją bez komplikacji.
Rabata nr 2 może wtedy przyjąć moje wybrane róże w kolorze różowym, bo będzie w trawniku czyli na tle zielonego. W tą rabatę planujemy też moją magnolię gwieździstą (zastanawiam się czy nie dać jeszcze jednej) i trzeba uwzględnić to, że rosną tu 2 tuje już za duże do przesadzenia, więc trzeba będzie je jakoś objąć tą rabatą.
Zdj. niezbyt dobre, ale na dzisiejszy dzień takie musi zostać.

Traw po lewej bym nie dawała tak po prostu w trawniku, albo wykroić rabatkę i dodać im coś, albo trawy wkomponować w inne rabaty.

Po lewej stronie, co masz przy domu schody, można by było wyokrąglić te nawierzchnie kanciaste może leciutką, płytką rabatką?

Instagram Ogrodowiska
agniecha973 14:05, 11 mar 2012

Danusiu, doradź proszę odnośnie nasadzeń na planowanej różance przy domu. Kilka postów wyżej jest plan - chcę obsadzić rabatę z nr 1.
Spodobała mi się ta róża: http://www.davidaustinroses.com/english/showrose.asp?showr=5246 ale elewacja mojego domu to blady żółty i za żadne skarby nie pasuje ta róża. Zaczęłam poszukiwania wśród żółtych i białych i znalazłam tą różę z poprzedniego postu. Rzeczywiście piękna, ale teraz zastanawiam się czy się nie zgubi na tle ściany, bo też jest żółta. Nie wiem czy pomieszać z białą różą czy jest na to lepszy sposób? Jakie tło wymyślić?

agniecha973 14:12, 11 mar 2012

Danusiu, dzięki za powyższe porady, ale tak naprawdę ten rysunek już nieaktualny. Magnolia mi tu bardzo dużo pozmieniała i powstał b. ładny pomysł na przestrzeń wokół domu. Teraz zastanawiam się nad różanką przy tarasie.
Tu przypomnę jej rysunki

Sebek 19:36, 11 mar 2012

agniecha973 napisał(a)
Danusiu, doradź proszę odnośnie nasadzeń na planowanej różance przy domu. Kilka postów wyżej jest plan - chcę obsadzić rabatę z nr 1.
Spodobała mi się ta róża: http://www.davidaustinroses.com/english/showrose.asp?showr=5246 ale elewacja mojego domu to blady żółty i za żadne skarby nie pasuje ta róża. Zaczęłam poszukiwania wśród żółtych i białych i znalazłam tą różę z poprzedniego postu. Rzeczywiście piękna, ale teraz zastanawiam się czy się nie zgubi na tle ściany, bo też jest żółta. Nie wiem czy pomieszać z białą różą czy jest na to lepszy sposób? Jakie tło wymyślić?

Jako tło bardzo dobry jest żywopłot - liściasty, iglasty - nawet bluszcz na ścianie. Ale wg mnie skoro ja widzisz z tarasu to trawnik też jest dobrym tłem dla kolorów - chyba żadnego tła dla nich trzeba nie będzie. Ale nie zapomnij zamknąć jej w bukszpanowej ramie
agniecha973 19:42, 11 mar 2012

Dzięki, postaram się nie zapomnieć o ramce
Gardenarium 19:56, 11 mar 2012

Ta róża jest wyrazista, na pewno kolor jest dobry.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies