Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:55, 28 wrz 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)
Renatko.
Bukszpany to rośliny które tolerują szeroki zakres odczynu gleby, jednakże optymalnym odczynem jest zakres pomiędzy pH 6,5-7,2. Zbyt zasadowa lub kwaśna gleba nie będzie sprzyjała bukszpanom w pobieraniu pokarmu. W kwaśnym środowisku rośliny te zaczynają chorować i stopniowo obumierają. Siarczan potasu jest nawozem zakwaszającym glebę i najczęściej polecany jest do zastosowania pod uprawę borówek, wrzosowisk i roślin kwasolubnych. Potas możesz uzupełnić w glebie solą potasową lub wraz z dodatkiem fosforu zastosuj nawóz jesienny P-K z ewentualnie małą dawką azotu amonowego.

Na pędraki stosuj naprzemiennie wyciągi z wrotycza, piołunu, glistnika, tymianku lub czosnku. Do 20 litrów jakiegokolwiek preparatu lub nawet gnojówki roślinnej dobrze jest dodać łyżkę melasy. Najwięcej mikroorganizmów, grzybów i nicieni owadobójczych zawiera skoncentrowany napowietrzony wyciąg z kompostu ANHK (compost tea).

Waldku Biorąc pod uwagę fakt, że zasadowy odczyn nie sprzyja bukszpanom pomyslałam, że można zastosować siarczan potasu i zadziała jak siarczan amonu na mój trawnik Ale jeśli jest typowy nawóz jesienny P-K to muszę go kupić Czy trawnik też nim potraktować?
Jak często powinnam stosować te wyciągi aby był efekt?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:44, 28 wrz 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
Piękna rabata w półkolu. Szałwia ze stipią boska

Dziękuję kochana za wizytę u mnie
Szałwia jest tutaj z amazon mist
Może po prostu mój AM sianowaty taki jest
Tu ma być ogród :) 15:52, 28 wrz 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

No to zrobimy tak: ja Ci rozchodnika Ty mi brunnerę podeślesz i będzie ok?

Jak najbardziej - dobry pomysł!
Ogród pod trzema dębami 14:52, 28 wrz 2015

Do góry
kasia_w napisał(a)
Ja nawet sama przed sobą jeszcze prawdy nie odkryłam. Nie wiem ile mam, ale na pewno za dużo.Na razie upycham po torbach w garażu bez liczenia. Jak mi to wszystko wejdzie do ogródka?

Hi hi ... wiem, że mam sporo ... ale dokładnie też nie policzyłam ... ale my jesteśmy ...
Ogród pod trzema dębami 14:52, 28 wrz 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Ja to nawet nie mówię rodzinie ile kupiłam cebul ... bo reakcja byłaby taka jak piszesz
Ja też mam pokitrane to tu to tam,ale będzie zdziwienie jak to wiosną wyrośnie
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 14:51, 28 wrz 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
Renia, żadnych róż! rośnie tam już wisteria / glicynia chińska, ma się owinąć w obie strony i wiosną zwieszać kwiatki nad garażowymi bramami w tym roku był 1 kwiatek (biały)

Muszę sobie wygoglować tą wisterię
No dobrze Ty masz dużo róż ... ale jaką odmianę byś mi poleciła w takie miejsce? Może zgapię w przyszłym sezonie?
Ogród pod trzema dębami 14:49, 28 wrz 2015

Do góry
tusiawka napisał(a)
Wiecie co. Tylko tutaj człowiek jest entuzjastycznie przyjmowany, jak pisze, że ma do posadzenia ponad tysiąc cebul.
Moja rodzina i znajomi patrzą na mnie, jak na świra.

Ja to nawet nie mówię rodzinie ile kupiłam cebul ... bo reakcja byłaby taka jak piszesz
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 14:46, 28 wrz 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
Jeju nie mogę patrzeć na kotkę, z wysiłkiem łepek podnosi żeby coś zjeść. Masakra. Oczy mam całe popuchnięte, ryczę jak bóbr nad nią, sąsiadka pewnie myśli że mnie M leje czy coś

Bez zmian, tabletki do bani Może weterynarz jutro coś ciekawego powie... masakra.

Pergolki

Fajnie ta pergola wygląda
Mam podobną sytuację przed garażem eMa ... w sumie kiedyś mogłabym pomyśleć o czymś takim ... Pokażę mu ... a nuż mu się spodoba ... pnące róże pięknie ożywiłyby to miejsce
Jaka różę tam dasz?
Tu ma być ogród :) 12:44, 28 wrz 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

jesteś usprawiedliwiona Renia, pewnie wtedy jak my już w drodze byliśmy, to Ty odsypiałaś nocne szleństwo

Wypatrywałam jeszcze wczoraj takich rozchodników jak masz we wgłębniku, a wcześniej w wielu szkółkach i nic...
Choć znalazłam płożący bardzo podobny i uszczknęłam sobie kawałek
Toteż mam pytanko, czy byłaby szansa wiosną na kilka sadzonek od Ciebie?
I ładnie się uśmiecham licząc na pozytywną odpowiedź (hihi chyba nie daję Ci wyboru).

No to zrobimy tak: ja Ci rozchodnika Ty mi brunnerę podeślesz i będzie ok?
Tu ma być ogród :) 11:44, 28 wrz 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Do Wojsławic miałam ochotę pojechać ... ale termin niestety zbiegł się z planowanym już wcześniej weselem w bliskiej rodzinie, więc rozumiesz

jesteś usprawiedliwiona Renia, pewnie wtedy jak my już w drodze byliśmy, to Ty odsypiałaś nocne szleństwo

Wypatrywałam jeszcze wczoraj takich rozchodników jak masz we wgłębniku, a wcześniej w wielu szkółkach i nic...
Choć znalazłam płożący bardzo podobny i uszczknęłam sobie kawałek
Toteż mam pytanko, czy byłaby szansa wiosną na kilka sadzonek od Ciebie?
I ładnie się uśmiecham licząc na pozytywną odpowiedź (hihi chyba nie daję Ci wyboru).
Tu ma być ogród :) 11:33, 28 wrz 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Dokładnie, bo i po bukszpany się wyjazd szykuje w tym tygodniu jak nic nieoczekiwanego nie wypadnie.

Szkoda, że się nie wybraliście - ale kiedyś pewnie jeszcze okazja na spotkanie się będzie.

Do Wojsławic miałam ochotę pojechać ... ale termin niestety zbiegł się z planowanym już wcześniej weselem w bliskiej rodzinie, więc rozumiesz
Tu ma być ogród :) 11:18, 28 wrz 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Fajne spotkanie i super zakupy Będziesz mogła teraz skończyć rabatę z rh

Dokładnie, bo i po bukszpany się wyjazd szykuje w tym tygodniu jak nic nieoczekiwanego nie wypadnie.

Szkoda, że się nie wybraliście - ale kiedyś pewnie jeszcze okazja na spotkanie będzie.
Tu ma być ogród :) 10:58, 28 wrz 2015

Do góry
Fajne spotkanie i super zakupy Będziesz mogła teraz skończyć rabatę z rh
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:17, 27 wrz 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

a jakie masz pH gleby?

a właśnie nie wiem
trzeba by to chyba sprawdzić
Życie w wiejskim ogrodzie 13:18, 26 wrz 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

To chcę ją mieć w przyszłym sezonie u siebie

Koniecznie musisz ją mieć Na Twoich eleganckich rabatach będzie prezentować się genialnie Jak Ci się nie uda zdobyć nasion od dziewczyn bo ja niestety nie mam na tyle to dam Ci znać gdzie ją można kupić

Pozdrawiam
Życie w wiejskim ogrodzie 12:28, 26 wrz 2015

Do góry
No no ... ciekawa dyskusja się tutaj odbyła
Pozdrawiam weekendowo
Życie w wiejskim ogrodzie 12:12, 26 wrz 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Jak lekka zima to zimuje a poza tym sieje się jak szalona Wszędzie są siewki

To chcę ją mieć w przyszłym sezonie u siebie
"W kolorze blue" 11:49, 26 wrz 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
Ola, zalegam na tarasie i nie chce mi sie wstać
Kasya, tak to ja
Juzia, koty leją psy, to fakt

A nie uważasz że odpoczynek jak najbardziej zasłużony?
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 11:45, 26 wrz 2015

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)
Hahahaha szybko zaprzeczę plotce, że ciacho owszem domowe, ale nie mojego dzieła. Ale dla mnie upieczone
Ren baw się dobrze na weselichu

dzięki
Ogródek Iwony 11:42, 26 wrz 2015

Do góry
Iwonko
Zajrzałabyś do mnie w wolnej chwili w sprawie rabaty przy jałowcach?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies