Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:49, 22 wrz 2016

Do góry
doradora napisał(a)
Cześć,
szukam pomysłu na rabatę wzdłuż tarasu 8x4, na której planuje posadzić 8 hortensji ogrodowych myślałam o odmianie zorro i nie wiem czy nie za dużo zaplanowałam krzaczków oraz jak ta odmiana się sprawdza w naszych warunkach a z czym ja połączyć? Może z jakąś trawą wysoką. Będę wdzięczna za każdą poradę.

Z czym hortensje połączyć ? z miskantami Variegatus, Gracillimus. Z niższych Imperata cylindrica 'Red Baron'.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:47, 22 wrz 2016

Do góry
malgosia_2411 napisał(a)
Mam pytanie do Pani Danusi, jak Pani rysuje te obrazki tak ładnie?

To wcale chyba nie jest ładnie a raczej szybko. W Paincie najprościej i najszybciej, skanować nie trzeba.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:45, 22 wrz 2016

Do góry
Witaj kochana Jestem bo trawniki oczywiście "obrabiam" ale już uciekam
System automatycznego nawadniania 23:44, 22 wrz 2016

Do góry
Za mało zraszaczy. Dobieraj w sekcje zraszacze o podobnym zasięgu. Nie łącz różnych, z różnymi dyszami. Czy tutaj zrobiłeś jedną sekcję?
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 23:41, 22 wrz 2016

Do góry
Kim1980 napisał(a)
Witam
Mam prośbę o poradę czasową planuję zrobić wertykulację jesienną w sobotę.
Pogoda ma być ok między 12 a 19 bez deszczu. Myślałem skosić trawę zrobić wertykulację wygrabić dosiać trawę rozsypać ziemie przegrabic i oczywiście podlewać.
Nawadnianie jest zgodnie ze sztuka zraszacze ładnie na siebie nachodzą.

Czy sobota nie będzie za późno?

Mam tez pare miejsc gdzie zaczyna mi podsychać trawę. Podejrzewam pędraki kilka wyciągałem jak szykowałem pod kamienie - wycinałem trawe kupiłem Dursban tylko nie wiem czy w planowaną wertykulację mogę wpasować podlewanie dursbanem

Będę wdzięczny za niewielki harmonogram prac

Pozdrawiam

Co do pędraków to diagnozy nie sposób postawić.
Co do wertykulacji to polecam. Ale co robić oprócz wertykulacji to nie ma zdjęć. A planowanie poszczególnych działań robi się na podstawie stanu trawnika. A ja tego stanu ani wyglądu nie znam
Kłopoty - problemy z trawnikiem 23:38, 22 wrz 2016

Do góry
Myślę, że powinieneś przestać mieć obsesję na punkcie trawnika.
Jeśli chcesz się z trawnikiem rozprawiać, to nie wyjdzie dobrze dla nikogo. Stań się przyjacielem swojego trawnika

Ja w każdym razie zaczynam się bać tego wątku.

Nowoczesny dom - nowoczesny ogród 23:35, 22 wrz 2016

Do góry
Można ciąć kosodrzewinę w kulę, robiłam to.
Nowoczesny dom - nowoczesny ogród 23:19, 22 wrz 2016

Do góry
To naprawdę cud, że na Ogrodowisku amatorzy mają poprawiać panią architekt
Normalnie niedługo projektanci będą tutaj robić swoje projekty ??

Przede wszystkim kosodrzewina zabije lawendę, sadzenie jej tak na przemian świadczy o nieznajomości, jak która roślina wygląda po kilku latach. Kosodrzewina powali się na lawendę i zarośnie cały ten zagon. Wyleje się też na trawnik.

Na twoim miejscu bym nie chwaliła się że to projektował zawodowiec, bo się spali ze wstydu jak odkryje swój projekt tutaj.

Jednym słowem nie popisała się projektem
Nowe funkcjonalności: Szybkie dodawanie zdjęć, uśmieszki, statystyki i inne drobne zmiany 23:10, 22 wrz 2016

Do góry
Dozwolone sąjedynie emotikony umieszczone na pierwszej stronie wątku. MOże i nie zajmują miejsca, tak sądziłam, ale zapytam.

Jednak nie chcemy tutaj emotikonów w postaci żabek, ludzików i innych stworków i takie będziemy kasować. Nie chcemy aby portal zamienił się w pstrokaciznę a raczej pragnęlibyśmy aby zawierał więcej poważnych, rzeczowych ogrodowych treści.

I oczywiście zdjęć

Pozdrawiam zarówno zwolenników jak i przeciwników emotikonów i odsyłam na stronę 1 tego wątku. Także liczymy na stosowanie tego co zamieścił Ronin
Kłopoty - problemy z trawnikiem 20:41, 22 wrz 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja nie będę decydować co masz robić. Masz dwa wyjścia.

Na to wpadłem zanim napisałem post

Gardenarium napisał(a)

Możesz zarówno dosypywać w żółtych miejscach jak i pozostawić to do wiosny. Nie ma to znaczenia, nikt nie zginie z tego powodu. Trawnik wyrówna się na wiosnę.

Najważniejsze to nie być niewolnikiem trawnika i ogrodu.

Powoli staję się zakładnikiem tego trawnika i zaczynam mieć obsesje na punkcie jego wyglądu....

Chyba rzuce resztę nawozu na początku października. Zobaczę. Najbardziej zależy mi, żeby te drobne siewki przetrwały zimę, to wiosną się z nią rozprawie inaczej.
Działeczka Asi :) 20:28, 22 wrz 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Asiu. Mam apel o nie wklejanie emotikonów niedozwolonych. Dziękuję. Dlaczego? wyjaśniłam na pw.

Asiu,

Wczoraj na jednym z wątków technicznych zaprezentowałam jak wstawiać emotikony, używając Twoch jako przykładu. Mój wpis o Twoich emotikonach zaowocował dzisiejszą wizytą Danusi.
Mam nadzieję, że nie będziesz się na mnie gniewać z tego powodu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:57, 22 wrz 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jak zwykle napiszę zdanie:

Kocham mój ogród i pracę w nim.

Poczyściłam nieco rabatę na ulicy.

Obecnie trwa wojna z Zarządem i Gminą - o naszą ulicę. Zebrania, mailing bardzo obfity pomiędzy mieszkańcami. Szantaż brzmi - jak będziecie robić problemy - pójdziemy robić kolejną ulicę

Danusiu my też kochamy Twój ogród i Ciebie
Jak zasłonić nieatrakcyjną ścianę? 19:52, 22 wrz 2016

Do góry
Trzeba było zostawić metr a nie brukować do ściany. Wszystko co piszesz jest za niskie i nic nie zasłoni.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 19:49, 22 wrz 2016

Do góry
Ja nie będę decydować co masz robić Masz dwa wyjścia.
Możesz zarówno dosypywać w żółtych miejscach jak i pozostawić to do wiosny. Nie ma to znaczenia, nikt nie zginie z tego powodu. Trawnik wyrówna się na wiosnę.

Najważniejsze to nie być niewolnikiem trawnika i ogrodu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:46, 22 wrz 2016

Do góry
Ja także dziękuję.
Nawożenie, zasilanie trawnika 19:15, 22 wrz 2016

Do góry
Nie Florovit z żelazem, a Florovit jesienny. Za późno na "normalne" letnie nawozy.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 19:13, 22 wrz 2016

Do góry
Może piasek z kompostem?
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 19:12, 22 wrz 2016

Do góry
Obornik na łąkach kiedyś rozsypywali przed zimą. Ja bym odpuściła taki zabieg na trawniku pod oknem, będzie śmierdziało przez zimę.
Kompost wiosną rozsyp, teraz nic nie zasilaj.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 19:11, 22 wrz 2016

Do góry
Są dwa wyjścia: sypać albo nie sypać. Nic innego nie umiem powiedzieć.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:13, 22 wrz 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Posypałam mój trawnik nawozem jesiennym (Florovit). Podlewałam dwa razy, ale jakoś słabo się rozpuszcza. Dzisiaj wieczorkiem pokropiło, słabiutko, ale nie martwię się. Wody nie żałuję.

Ja w zeszłym tygodniu tez nawozilem, jak nawóz zadziała to będziemy kosic jeszcze w grudniu
Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies