Mam pytanie.Kiedy można przesadzać hortensje ogrodową?
Hortensję ogrodową zapewne w najlepszym terminie dla przesadzania można to zrobić wiosną, zanim zacznie rosnąć. Wtedy nie ma liści, ziemia jest wilgotna i są wszelkie udogodnienia aby ten proces zakończył się pełnym sukcesem. MOżna przy okazji obciąć suche patyki i wyczyścić krzew.
Przesadzamy w ziemię żyzną, próchniczną, z dodatkiem spróchniałego obornika i kompostu.
Możliwe są inne terminy przesadzania, pod warunkiem zachowania wilgotności gleby (wcześniej hortensja musi byc obficie podlewana). Po przesadzeniu także podlana i zacieniowana jakąś siatką, cokolwiek, aby słońce nie paliło.
I pomyśleć Danusiu, że kiedyś unikałam czerwieni, żółty był dobry tylko wiosną, a o pomarańczowym nawet nie myślała . W przyszłym sezonie chcę dodać w wyższym pietrze więcej czerwieni , a kolejnych zrobić " plecy" rabacie.
Pozdrawiam cieplutko Jasia
Bardzo dziękuję Szefowo!Na pewno posłucham się dobrych rad. A jakie inne drzewka oprócz śliw wiśniowych? A i jeszcze pytanko, co w nóżki hortensji? Bo terazjest tam lawenda.
Dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam
Posadź w miejsce róż drzewka z koroną nad płotem a nawet niekoniecznie kuliste, mogą być śliwy wiśniowe. Dosadź hortensji. Zmień zbiorowisko nieudanych stożków, do niczego to nie pasuje ani nie nawiązuje. Może tutaj trzmielina żółta na prostym pniu i same kulki, bo te stożki nie wiadomo co to jest.
to mnie Pani trochę zasmuciła, plan był bluszcz (z czasem powinien szczelnie pokryc caly garaz), do tego zeby nie było nudno cos niebieskiego/fioletowego (np clemantis polish spirit) i żółta róża pnąca (np. the pilgrim lub moonlight)
co do wybrukowania to na calosci garazu tylko 1-1,5m jest wybrukowane przy czym nie jest problemem dla mnie sciagniecie tych plyt w razie potrzeby
co by Pani doradziła ewentualnie co by moglo zaslonic ten garaż w tonacji kolorów zielone tło, niebieskie/fioletowe, zolte/herbaciane.
otwarty jestem na każdą sugestie gdyż dopiero rozpoczynamy z żoną przygodę z ogrodem i na pewno są rozwiązania o których nie mamy pojęcia
jak najbardziej Florovit jesienny, na opakowaniu pisze duza zawartosc zelaza stad male zamieszanie
pytanko tylko ponawiam czy przejmowac sie miejscami gdzie trawa jest lekko zółtawa i dosypac wiecej czy nawiezc rownomiernie caly trawnik i od wiowsny starac sie nawozic rownomiernie?
Co do pędraków to diagnozy nie sposób postawić.
Co do wertykulacji to polecam. Ale co robić oprócz wertykulacji to nie ma zdjęć. A planowanie poszczególnych działań robi się na podstawie stanu trawnika. A ja tego stanu ani wyglądu nie znam
Myślę, że powinieneś przestać mieć obsesję na punkcie trawnika.
Jeśli chcesz się z trawnikiem rozprawiać, to nie wyjdzie dobrze dla nikogo. Stań się przyjacielem swojego trawnika