Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 14:29, 28 sty 2012

Do góry
Syla, dzięki za każdy doskok do kompa i mojego wątku Ten ekran z cisa wymyśliłam w tym miejscu właśnie po to, żeby odgrodzić część ogrodu za katalpami aż do ogrodzenia (powstanie tam prawie 10arowa działka). W odległości 2,5m na prawo od tego żywopłociku bukszpanowego, który już jest posadzony jest rabata z donicą i ciurkadełkiem, którą projektowałyśmy parę stron temu
Nie zadałam jeszcze bardzo ważnego pytania: czy dosadzić piątą sztukę katalpy w rzędzie (tam gdzie dałaś pole lawendy) albo jakieś inne drzewo? W projekcie oryginalnym miałam 4szt.katalpy, a tam gdzie lawenda- magnolię. Wg Szefowej 4szt. źle wyglądają...
Myślisz, że po jednej sztuce hortensji wystarczy między miskanty, czy dać po 2, ale tak bardziej nieregularnie, jak radziła Magnolia?
Ogród w Tarnowie 00:15, 28 sty 2012

Do góry
weronika77 napisał(a)
Richie witaj, i to u Ciebie. Spaceruję tu dość długo, czy mogłam z pieskiem? Czy Ty masz jakieś zwierzaczki?
Powiem krótko: ogród z klasą, i też z kasą. Projektant na początek, elektryk, pan od opylania, dużo klinkieru, japońskich budowli, kaskady,światło i jeszcze raz światło, donice, latarki,lustra, o roślinach nie wspomnę.
Musisz być pracoholikiem, estetą i pasjonatem. Romantykiem też, ławeczka, różana pergola...
Masz pięknie obwieszony koralami ognik (mój niech się wstydzi), a jaka magnolia, kloniki, powojniki.
Co to jest malwa chińska, albo obiela...muszę poczytać. Zadbany drugi ogród w zdrojach.
Twoje zdjęcia z Hortulusa powinny trafić na POLSKIE OGRODY.
Gratuluję ogrodu i wygranej w konkursie na Zielony Tarnów. Pozdrawiam!

Jest mi bardzo miło usłyszeć taką opinię od osoby posiadającej też zachwycający kolorowy ogród. Możesz z pieskiem jest uroczy.Ja miałem dwa duże psy i kota, poszły z dziećmi zostały ryby,jeże,zaskrońce, jaszczurki , wiewiórki i inne zwierzątka ogrodowe.
Malwa chińska to nie jest właściwa nazwa /jest to miniaturka malwy/
Obiela - Exochorda macrantha "The Bride" - krzew kwitnie w maju, białe kwiaty.
Dziękuję za odwiedziny i gratulacje
IPM Essen 2012 23:59, 27 sty 2012

Do góry
Magnolia Sunrise

Magnolia Satisfaction

Hortensje

Kordyliny

Przedogródek Agniechy973 21:43, 27 sty 2012

Do góry
sosny - chyba nieregularnie, ale też bez przesady, w miarę skupione .
Co tego szamba- niestety nie łapię.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 21:40, 27 sty 2012

Do góry
Fajnie, bedzie co oglądac do wiosny , a magnolia Satysfakcja- bardzo ciekawa.
Przedogródek Agniechy973 21:27, 27 sty 2012

Do góry
A przy ogrodzeniu, żeby pasy i rzeka kończyły się na gromadce sosen?
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 21:16, 27 sty 2012

Do góry
trochę nie jasno piszę, bo w kolejnych postach daję Ci różne propozycje. Jeśli wywalamy Danicę, wtedy tawuły 'rzucamy' w coś zadarniającego, a kocimiętkę między tuje Aurea i może lekko przed nie. Można tez nieregularnie, kępami, albo regularnie, tak żeby kocimiętka otoczyła tuje Aurea. Jeśli ta druga wersja, wtedy niech bedzie równa granica kocimiętki od zadarnienia.
Sesleria urośnie Ci wszędzie, kostrzewa owcza rzeczywiście na suche. wrzośce- raczej sucho,
Choć myślę też że dla płytko korzeniacych możesz na głębokości szpadla wymieszać ziemię z pisakiem, albo taką skałą= zoolitem, lub z keramzytem, żeby nie miały korzeni w wodzie.
Trzmielina Em Gaiety dla mnie najlepsza z pstrych, ale tez nie za bardzo. do tego masz tam barwę żółtą- nie będzie Ci przeszkadzało Ci zestawienie z zielono-białym? Dla mnie niezbyt dobre.
Hakonechloa zielona- też raczej do cienia i półcienia. Możesz jeszcze dopytać M.Surowińskiego, może da radę jak nie za sucho.
Wczesniej pisałaś o Carex morrowi variegata- teoterycznie do półcienia, ale znajoma szkółkarka mói że jak nie ma za sucho, daje sobie dobrze radę w słońcu. No i jest jeszcze Carex The Beatles.
Wiesz , być może nawet i Pachysandra by dała rade u Ciebie jak masz wilgoć, ale tego bez wytestowania nikt nie stwierdzi na 100%. Możesz próbować, poświęcając na to, np. sezon.
Co do ostatniej kwestii, czy możesz dodać coś z przodu jak zadarnienie jednorodne. Możesz, tylko żeby nie było za wysokie. Niższe od tawuł powinno być żeby z daleka widać było, a najlepiej nie wyższe niż zadarnienie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 19:46, 27 sty 2012

Do góry
Magnolia bardzo przypomina kwiat storczyka w pierwszych fazach rozkwitu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:56, 27 sty 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kochani, zdrówko no to wiadomo, dobrze Tylko wyobraźcie sobie chodzić non stop przez dwa dni
Pierwszego od 9 do 17, a drugiego od 10 do 22 przysiadów zrobiłam co najmniej 1500

Drugiego dnia to się ciągnęłam za Hanią wieczorkiem, że aż się śmiała ze mnie i chciała film nagrywać. Ale dziś hasam już jak sarenka po lesie

A co czuję?

WIELKĄ Satysfakcję

Oto magnolia o nazwie "Satisfaction"

Urocza W magnoli zakochałam sie kilkadziesiąt lat temu...jestem już właścicielką "Spectrum" i mojej ulubienicy "Alexandrina"
Przedogródek Agniechy973 16:33, 27 sty 2012

Do góry
Aga o sosnach myślałam początkowo żeby je zostawić na samym brzegu, od strony trawnika. teraz jednak, jak sucha rzeka ma być tam, to nie, bo sosny w niej, i blisko niej, to wiecznie brudny żwir.

A dla czego tak Ci zależy żeby tam je ulokować?
Masz dużo miejsca, będzie je gdzie posadzić.

Możesz wypisać co masz i ile sztuk do wysadzenia, z czasem pewnie będziemy gadać o innych miejscach w ogrodzie, wtedy podrzucaj tę listę, żeby wykorzystać te gatunki.
Co do irgi o których pisałyśmy- jednak wybierz Coral Beauty, już nie kombinuj z Major na wziesieniach. Uprzytomniłam sobie że takie koczyki musiałyby mieć b. ostre boki od strony następnego pasa roślin, żeby dobrze się zgrywały z tym pasem, raczej nie do zrobienia.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 16:16, 27 sty 2012

Do góry
Możliwe, że na mokrych ziemiach szałwię męczy mączniak.
Kocimiętka trochę szara, no i nie każda jest wyższa od szałwi. Zwykła Nepetta fassenii to 30 cm.

Żurawki i wrzośce są drogie niestety. Osobiście jednak poszłabym chyba w niskie trawy, bo sa niezawodne, mniej chorują, a z żurawkami tez różnie bywa

Trzmielinę Minimus bardzo lubię, tez jest dość droga, ale można ja pięknie dzielić i robić sadzonki z pędów. No i sadzi się ją rzadziej- jak ładne sadzonki to nawet co 60 cm
Runianka jest śliczna, ale w pełnym słońcu będzie jej za jasno, może przypalać, będzie brzydka
Za duzo dla mnie wyrazistych kształtów istniejących. Jak byś chciała wywalić Danicę, będzie lepiej. Tylko wtedy zastąp ją tawułą , ta która już masz, albo zrób dywan z gatunku zadarniającego, a tym 'rozrzuć; tawuły które masz.
Tom Stuart jest specem od takich kompozycji

http://www.tomstuartsmith.co.uk/projects/focus/pools/

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 15:20, 27 sty 2012

Do góry
Ale pewnie było czym oko nacieszyć cudna magnolia! Mam bardzo podobną, jak tylko zakwitnie wstawię zdjęcie, bo nie znam nazwy swojego drzewka
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 15:17, 27 sty 2012

Do góry
Kochani, zdrówko no to wiadomo, dobrze Tylko wyobraźcie sobie chodzić non stop przez dwa dni
Pierwszego od 9 do 17, a drugiego od 10 do 22 przysiadów zrobiłam co najmniej 1500

Drugiego dnia to się ciągnęłam za Hanią wieczorkiem, że aż się śmiała ze mnie i chciała film nagrywać. Ale dziś hasam już jak sarenka po lesie

A co czuję?

WIELKĄ Satysfakcję

Oto magnolia o nazwie "Satisfaction"

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 13:00, 27 sty 2012

Do góry
a jaka jest skal tego planu?
Pytam, bo trzeba zaplanować do przestrzeni.
No i napisz, dlaczego ten ekran z cisa? Wysoki bardzo?. Wg. mnie przesłony, ok, ale aż takie warstwowe chcesz mieć? Katalpy są b. ładne, niech będzie im widać choć kawałek pnia.
Ja bym zrobiła mocno nowocześnie- Hortensje z miskantami ,ale nie równo, tylko np 2 hortensje razem, potem miskant, 1 h., 1 miskant itp.- dla przełamania.
A resztę posadziłabym w jednym rodzaju zadarnienia- jakaś niska, zielona trawa- kostrzewa owcza, Carex 'the Beatles', Sesleria skalna albo nie trawa- trzmielina Minimus ( kolorowa trzmielina wg. zbyt dużo już wnosi), albo irga Major jeśli się tam zmieści, czy 1 odmiana wrzośca.
Jak zależy Ci na kwiatach, to może daj pas za cyprysikiem szałwi omszonej ( lepsza niż kocimiętka tu bo nie ma szarych liści) i gdzieniegdzie wpleć ich kilka jeszcze w tuje w 1 linii, ale nie w równych odstępach. Lub po prostu jako zadarnienie posadź bordową żurawkę- doda kolor.
Nie wiem czy nie boisz się odejść od stosowania rzędów. Ja bym się nie bała. W nowoczesnych ogrodach mogą być rzędy,symetria, ale też odejście od symetrii, dodanie plam, czy grup, ale w przemyślany sposób. Za to wolałabym ograniczać ilość gatunków w zestawieniach- dla mnie tu jest o 1 gatunek o wyraźnej formie za dużo.
Ogród w Tarnowie 00:47, 27 sty 2012

Do góry
Richie witaj, i to u Ciebie. Spaceruję tu dość długo, czy mogłam z pieskiem? Czy Ty masz jakieś zwierzaczki?
Powiem krótko: ogród z klasą, i też z kasą. Projektant na początek, elektryk, pan od opylania, dużo klinkieru, japońskich budowli, kaskady,światło i jeszcze raz światło, donice, latarki,lustra, o roślinach nie wspomnę.
Musisz być pracoholikiem, estetą i pasjonatem. Romantykiem też, ławeczka, różana pergola...
Masz pięknie obwieszony koralami ognik (mój niech się wstydzi), a jaka magnolia, kloniki, powojniki.
Co to jest malwa chińska, albo obiela...muszę poczytać. Zadbany drugi ogród w zdrojach.
Twoje zdjęcia z Hortulusa powinny trafić na POLSKIE OGRODY.
Gratuluję ogrodu i wygranej w konkursie na Zielony Tarnów. Pozdrawiam!
Zielonym do góry - PRZERABIAMY RABATĘ :) 10:59, 26 sty 2012

Do góry
Magnolia już tam rośnie, dlatego o niej pomyślałam, ale też mi się wydaje , że lepiej by wyglądało coś "podkasanego"
Ogród Ewy :) 10:54, 26 sty 2012

Do góry
Witam nowych gości, Bogdziu, Elu i Agato

Małgosiu napisałam do Ciebie na priv, którą różę masz na myśli?

Koniec maja 2009, jak widać zniknęła wierzba z trawnika przed domem, pojawiły się 2 stożki bukszpanowe, malutkie niestety, w donicach szaleją agapanty, na ogrodzeniu panoszy się wiciokrzew, na murze zaczynają kwitnąć powojniki, w narośniku magnolia Susan, przed tarasem szczepiona magnolia Soulengana.

Ogród za domem.

Przedogródek Agniechy973 10:45, 26 sty 2012

Do góry
Witaj Agnieszko, nie wiem czy wpisałam sie już w Twoim głównym wątku, bo być to na pewno byłam. Jażeli nie to tu się przywitam, gdyż fajne rzeczy się tu dzieją. Niesamowity jest ten pomysł Magnolii z tymi pasami zimowielonych i rzeką z kamyczków. Ciekawa jestem realizacji.
Magnolia wspomniała coś o bylinach. Mogę zaproponować przywrotnika, szybko się rozrasta, nie wiem jednak czy nie lepiej pozostać przy zimozielonych przy wejściu do domu.
Ja mam derenia rozłogowego - nizbyt się u mnie rozrasta.
Zielonym do góry - PRZERABIAMY RABATĘ :) 09:52, 26 sty 2012

Do góry
Magnolia rośnie szeroko od samego dołu, chyba tam nie ma na nią miejsca, można też próbować wyprowadzić w formę drzewka ale po co się trudzić, jak można wybrać inne, nie wiem co dziewczyny na to?
Przedogródek Agniechy973 00:00, 26 sty 2012

Do góry
Idę spać, bo inaczej rano będę wredna i czepialska.
Pa
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies