Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 09:59, 11 wrz 2019

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
Ewunia trawa Ml ile u ciebie lat ma ? tez pieknie sie rozrosly dobrego pokarmu dajesz swoim roslinkom ja zamowilam 10 Ml

Kasiu, ML rośnie od jesieni 2017r. czyli dwa lata, Taki był po wsadzeniu:

A teraz:

10 szt ML! Będzie bosko
Jurajski Ogród 09:14, 11 wrz 2019

Do góry
takie tam widoczki

Ogrodowo zakręcona. 09:02, 11 wrz 2019

Do góry
Wrzucę jedno małe foto z placu boju , żeby nie było, że porzuciłam działanie na rzecz własnego ogródka

Kłopoty - problemy z trawnikiem 08:30, 11 wrz 2019

Do góry

Pytanie jeszcze jedno.
Co zrobić z tymi chwastami na miesięcznym trawniku ?
Jest ich bardzo dużo.

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:20, 11 wrz 2019

Do góry
Dziś ładna pogoda dalej przenoszę swoje rośliny .Rewolucja straszna ale dam radę .Za to na tarasie cieszą oko i spokojnie można wypić kawę
Mój ogrodowy pamiętnik 08:08, 11 wrz 2019

Do góry
Nostalgiczny krajobraz z czerwonymi akcentami .

Piękny nostalgiczny krajobraz
Pozdrowionka
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 07:36, 11 wrz 2019

Do góry
KasiaLangier napisał(a)

Kofam
Szalona Ty....ale cebul
W moim małym ogródeczku - Dorota 07:14, 11 wrz 2019

Do góry
Dorota123 napisał(a)

Doroti ta różyczka jest bardzo wdzięczna i taką chciałabym mieć, gdzie ją mogę dostać?
Hortensjowo 07:10, 11 wrz 2019

Do góry
Helen napisał(a)
Takie tam z dzisiaj, bo za chwilę nie będzie czego focić
]

Śliczny zestaw
Bujnie sie robi już u Ciebie.
Hortensjowo 05:55, 11 wrz 2019

Do góry
Toszka napisał(a)

To zestaw na półcienistą rabatę...wiesz?
Aureola rosnie w falę, nie w czuprynę jak macra. Sama mam rabatę z wystawą na wschód (pod rozłożystą wiśnią) gdzie rosną ciemierniki (w sporej liczbie), przylaszczki, białoliściaste miodunki, brunery, a w plecach jest Aureola. No i hosty też rosną. Założenie miało być takie, że aureola wylewa się spod hosty Praying Hands. Nici z tego wyszły, bo aureola zjadła hostę, której nie widać Z racji królowej wiśni u mnie zawilce odpadają (alellopatia). Niestety.
Za to na jesieni pomiędzy carexami królują zimowity.
Do czego zmierzam? Z tyłu zawilce, bo najwyższe i rozłożyste (docelowo ok 90cm średnica kępy liści, Niżej ciemierniki, które tez nie są maluszkami na szerokość Po bokach hakone. Inaczej cały misterny plan zeżre hakonka

Na wiosnę proponuję setkę lub więcej krokusów ( w jednym kolorze najlepiej wyglądają).

Ilość i rozstaw determinuje wielkośc i kształt rabaty.

Toszko, że zestaw na półcienistą, to wiem (słońce wchodzi po południu, no i liczę także na cisy - mam nadzieję, że zaczną szybko rosnąć).

Ok, z tego co piszesz to na tej mini-rabatce zmieściłabym tylko ciemierniki. Wolnego miejsca w żadnym punkcie nie mam w ilości 90 cm.
Wklejam zdjęcia jak to teraz wygląda - widok od drzwi wejściowych do domu.

Prawa strona z dużego zdjęcia - tutaj chyba już niczego nie upchnę? Czy jednak kolanem dam radę?
Rośliny rosną od siebie w odległości ok. 45 cm - do potwierdzenia.

Druga strona - tam jest miejsca na ok. 40-50 cm (chodzi o szerokość do kwietnika). Dam radę 2 zawilce i ciemiernika?

Z tej strony raczej chyba nie ma sensu sadzić krokusów, bo ja ich nie będę widzieć?

Chyba, że chodzi o takie rozmieszczenie krokusów?

W moim małym ogródeczku - Dorota 23:58, 10 wrz 2019

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Niezapominajki dobrze się przyjmują późną jesienią, mam wrażenie, że one nawet zimą rosną. Można sadzić w półcieniu, zakwitną troszkę później.
Róże jeszcze mi kwitną i cieszą swoimi barwami i zapachem. Za miłe słowa dziękuję.

Ale cudna Miło popatrzyć na miejsca, w których się byłoNawet teraz masz ogród niezwykle bogaty w kolory
Dwa ogrody 23:55, 10 wrz 2019

Do góry
Asiu, dzięki, widzę ją przez okno w kuchni
na dobranoc rabatki "wyjazdowe"

tu aster jako roślina okrywowa
Dwa ogrody 23:44, 10 wrz 2019

Do góry
pachnące hosty babkolistne miały wyjątkowo duże kwiaty

temu się coś pomyliło

te też wreszcie kwitną jako tako, w tle widać opadłe liście grujecznika
Za drzwiami do ogrodu... 23:35, 10 wrz 2019

Do góry
ewsyg napisał(a)
Będę tutaj wpadać na kawkę, bardzo urokliwe miejsce.

Zapraszam,z miłą chęcią poczęstuję
Wzgórze chaosu 23:31, 10 wrz 2019

Do góry
Iwonka napisał(a)

Toszka dziękuję za polecenie książki Zamówiłam i będę się dokształcać. Przy coraz większej ilości drzew taka wiedza przyda się na pewno. Ciekawa jestem tego letniego cięcia i jak taki zabieg wpłynie na wygląd rośliny w następnym sezonie. Boję się trochę, że po usunięciu wielu wilków latem będę miała efekt "kolejnej korony" - czyli nadmiernego zagęszczania się nie od pnia ale od połowy... Trudno mi to sensownie opisać, ale szczególnie przy kulistym pokroju nie wiem jak to wyjdzie.
Np klon globosum gold widziany z kuchennego okna - przez kilka lat był systematycznie cięty wiosną. Od trzech sezonów nie widział sekatora. Czy tak powinno wyglądać teraz letnie cięcie? Powyżej tej czerwonej linii? Nie chcę, aby to drzewo było większe niż jest teraz. Jak zatem Iwonka go ciąć aby był czymś a'la kula?

Dam ci złotą radę. Zupełnie za free
Zrób teraz dokładne zdjęcia drzew i...zimą porób. Zimą najlepiej widać gołe pnie i gałęzie. Te zimowe zdjęcia, przejrzyste dla okreslenia położenia gałęzi, będą bardzo pomocne w momencie jak staniesz z sekatorem pod liściastym drzewem.
Wprawdzie cięcie drzew wymaga praktyki, wyobraźni i kieliszka, dwóch nalewki (dla odwagi) ale nie jest to tajemna wiedza. Zdjęcia, narady, konsultacje, farba w spreyu dla zaznaczenia zima gdzie i co obciąć i dasz radę ciąć latem
Ładna korona drzewa wymaga prześwietlenia od środka, czyli przede wszystkim wycięcia gałęzi krzyżujących się i rosnących do środka korony.
Od tego trzeba zacząć. Jesli będziesz przycinać same końcówki gałązek to uzyskasz plątaninę gałęzi, łysych konarów, bo niedoświetlonych od środka.
Moja uwaga. Jednorazowo, wyprowadzająco można ściąć co najwyżej 1/3 gałęzi. Zapuszczone drzewa trzeba wyprowadzać cięciem minimum 3 lata, tak by roslina miała czas na regenerację. Piszę to dla osób podczytujących, a mających stare drzewa.
Zimą pomyslimy co mocno ciąć i co skrócić. Jak będziesz mieć zdjęcia gołych drzew to w razie czego wołaj na pw
Potem, kazde letnie cięcie ograniczysz do przycięcia nowych gałązek tak by zostawić 1/4 do 1/3. Nie więcej.
Najtrudniejsze w podejmowaniu decyzji jest to pierwsze prześwietlające cięcie. A jest ono ważne, bo trzeba najpierw nadać ładny, równomierny i proporcjonalny kształt drzewa i jego grubych gałęzi. Samo cięcie nowych gałązek to już pestka
Masz młode drzewa. Nie będzie tak trudno wyprowadzić je na "ludzi"

Teraz kwestia brzóz - wystarczy, że od pni odgarniesz ziemię na 10-20cm. Nasada pnia będzie bezpieczna.
Dwa ogrody 23:28, 10 wrz 2019

Do góry

Dwa ogrody 23:20, 10 wrz 2019

Do góry

Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 23:15, 10 wrz 2019

Do góry
Uzupełniłam zapas cebul dla nornic

Postanowiłam zakupy zrobić w internecie u polskiego przedsiębiorcy, a nie w dyskoncie. Cebulki przyszły bardzo dorodne, ale jak dla mnie słabo opisane. Na realizacje zamówienia czekałam 20 dni ! Trzy razy pisałam zapytania na które nie dostałam odpowiedzi. Nie jest to niestety obsługa zachęcająca do zakupów w przyszłości, tym bardziej, że ceny też nie są konkurencyjne
Zamieszczę sobie listę, żeby wiedzieć, czy nornice coś dla mnie zostawiły

LILIA TRĄBKOWA REGALE ALBUM - 2 szt.
NARCYZ BOTANICZNY THALIA - 2 kpl.
ALLIUM SPHAEROCEPHALON CZOSNEK GŁÓWKOWATY 10 SZT. - 2 kpl.
SCILLA SIBIRICA CEBULICA SYBERYJSKA 50 SZT. - 1 kpl.
SCILLA CEBULICA DZWONKOWATA różowa 5 SZT. - 1 kpl.
SCILLA CEBULICA DZWONKOWATA niebieska 5 SZT. - 1 kpl.
SCILLA CEBULICA DZWONKOWATA biała 5 SZT. - 1 kpl.
GALANTHUS ŚNIEŻYCZKA PRZEBIŚNIEG PLENUS 3 SZT. - 1 kpl.
LILIA TRĄBKOWA CASA ROSA 1 SZT.
LILIA ORIENTALNA MUSCADET 1 SZT.
LILIA ORIENTALNA PEŁNA POLKA DOT 1 SZT.
LILIA ORIENTALNA SPECTATOR 1 SZT.
NARCYZ BOTANICZNY ACTAEA BABUNI 25 SZT.
NARCYZ BOTANICZNY CANALICULATUS 5 SZT.
NARCYZ BOTANICZNY RECURVUS 5 SZT.
NARCYZ PEŁNY BIAŁY MIESZANKA MIX 5 SZT.
NARCYZ PEŁNY ICE KING 5 SZT.
NARCYZ PEŁNY RIP VAN WINKLE 25 SZT. - Pachnie
NARCYZ PEŁNY SIR WINSTON CHURCHILL 5 SZT.
KROKUS KREMOWY 50 SZT.
LILIA ORIENTALNA SIMPLON 1 SZT.
GALANTHUS NIVALIS ŚNIEŻYCZKA PRZEBIŚNIEG 5 SZT.
GLADIOLUS MIECZYK BIZANTYJSKI 10 SZT.
Dwa ogrody 23:11, 10 wrz 2019

Do góry

Bonica z hortensjami

Dwa ogrody 23:00, 10 wrz 2019

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies