Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Działeczka Asi :) 10:13, 22 wrz 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Asiu. Mam apel o nie wklejanie emotikonów niedozwolonych. Dziękuję. Dlaczego? wyjaśniłam na pw.

Cha, cha - szefowa wpadła, opierniczyła, ale była!!! Gościa miałaś
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 09:05, 22 wrz 2016

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Ponakluwalam trawnik w niektorych miejscach. Jak widac korzenie prawie nie rozwiniete. Bede w te dziury sypac piasek z kompostem. Mozna ocenic glebe po tych fotkach?

Zbyt zbita gleba i trawnik nie ma jak się zakorzenić.

Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:04, 22 wrz 2016

Do góry
pawlinka555 napisał(a)
Witam wszystkich.

Od dawna śledzę forum i ten wątek. Mam problem z moim młodym trawnikiem. Zasiany był 1,5 miesiąca temu,wszystko było przygotowane pod siew - odchwaszczenie terenu, grabienie,wałowanie itp. trawnik koszony co tydzień. Trawnik został nawieziony nawozem Substal magiczna siła do trawnika bo zaczoł żółknąć w niektórych miejscach.. nie przyniosło to super efektów i po 3 tygodniach sypnełam obornikiem granulowanym bydlęcym i całkowicie się rozpuścił. Trawa była dzisiaj koszona na przed ostatnim poziomie kosiarki ale wygląda tragicznie, ma żółtne plamy... dodam,że w upały trawnik był podlewany ręcznie z węża. Proszę o radę co może być przyczyną takiego wyglądu.

Pozdrawiam

Nierównomierne rozsypanie nawozu i za mała ilość nawozu zapewne jest przyczyną tego problemu. Teraz nawóz jesienny wyłącznie można stosować. Od wiosny się poprawisz w sypaniu nawozów.
Działeczka Asi :) 08:56, 22 wrz 2016

Do góry
Asiu. Mam apel o nie wklejanie emotikonów niedozwolonych. Dziękuję. Dlaczego? wyjaśniłam na pw.
Nowe funkcjonalności: Szybkie dodawanie zdjęć, uśmieszki, statystyki i inne drobne zmiany 08:43, 22 wrz 2016

Do góry
Adela napisał(a)
Marysiu, dziękuję za odpowiedź, ale sądzę, że zostałam źle zrozumiana. Nie jestem fanką używania emotikonów. Szczególnie w nadmiarze. Jednak, jak widzę, na forum są one bardzo powszechne.
Czasami jedna buźka pozwala wyrazić emocje - radość, zadowolenie, czy zmartwienie. I to wszystko. Jestem z pokolenia, któremu nie są znane załączone przez Ciebie ruchome stworki.

Jeśli je widzisz to daj mi znać.

Wyjawiam powody nie zamieszania emotikonów

Forum jest bardzo popularne, zdjęć jest ponad milion, a może i dwa. Mamy własne serwery, które opłacamy z własnych funduszy. Zdjęcie zajmują bardzo dużo miejsca a z emotikonami zajmą jeszcze więcej, a więc jeśli zależy nam na sprawnym działaniu forum tak, jak to założyliśmy - czyli zdjęcia, ogrody, porady -

nie obciążajmy serwerów niepotrzebnymi obrazkami...upodobnimy się do innych for i zacznie szwankować działanie. Admin i bez tego ma od groma roboty, a jest jeden i działa nocami. Dajmy mu się nieco wyspać To mój apel. Jeśli widzicie, że ktoś nadużywa emotikonów - napiszcie mu aby wyhamował Proszę.
Nowe funkcjonalności: Szybkie dodawanie zdjęć, uśmieszki, statystyki i inne drobne zmiany 08:38, 22 wrz 2016

Do góry
MariBere napisał(a)
Elu,

Nie zachęcam do używania emotikonów. Ale jeśli nie możesz bez nich żyć to jest inny sposób ich wpisywania.
Skopiowałam kilka przykładów z wątku Asi. Kliknij cytuj na moim poście to zobaczysz w jaki sposób zostały wpisane.

[emotikony zmoderowane]
Nie wiem, w jaki sposób uzyskać listę tych emotikonów. Proponuję podpytać Asię.
Wątek
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7040-dzialeczka-asi/

Nie, nie nie... takl u nas nie będzie. Admin wyraźnie dał wzory emotikonów a te usuwamy jak je widzimy.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:36, 22 wrz 2016

Do góry
Nie... Może nie oceniajmy ludzi właśnie tak, ja opisałam jedynie fakty, a różne są sytuacje i różne uwarunkowania (wykupione wczasy??), a czasem totalna nieznajomość obchodzenia się z ogrodem i roślinami, lub pozostawienie ogrodu pod opieką kogoś, kto nie miał do czynienia za bardzo z tym. Ja tylko chcę przedstawić, że nie zawsze wszystko idzie jak z płatka, a powody mogą być różne. Niekoniecznie leżą po stronie inwestora
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:26, 21 wrz 2016

Do góry
nie było mnie kilka dni a tu taka miła niespodzianka, bardzo miła
Taki prezent, bardzo dziękuje
Kłaniam się Pani Danusi z wielkim uśmiechem na buzi

pozdrawiam

Gardenarium napisał(a)

Ja tu widzę proste linie.

Aby przymaskować rynnę, bo szpeci posadź pnącze, ładna różę pnącą z klemaitsem albo bluszczem (1)

Na tle ściany posadź jednakowe drzewka pienne np. miłorzęby Mariken (4). Albo szczepione śliwy dziecięce z bordowymi liśćmi.

Jeśli miłorzeby to kule z tyłu borodowe, fioletowe lub burgundowe (berberysy Bagatelle, Admiration, Concorde (2 i 5)

Między nimi w tle miskany 'Morning Light' (6).

Z przodu białe hostki lub Carex 'Evergold' (3)

Przed "5" -tką Stipa tenuissima, z jeżówkami jesli słońce albo japońskimi zawilcami i turzycami zamiast ostnicy - jeśli półcień.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:14, 21 wrz 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ale co tu opisywać, nie tylko zrobienie ogrodu jest ważne, ale przede wszystkim uważna obserwacja ogrodu po zakończeniu realizacji i prawidłowa jego pielęgnacja. Bez tego nie ma co liczyć na bajkowe efekty. Bajka to była jeden dzień. Ale na to to już nie mieliśmy wpływu....

Danuś, to prawda! ...i bardzo mi przykro że Wasza praca nie została uszanowana. Niejedna osoba na forum chciałaby mieć ogród z "metką Gardenarium" i później szanowałaby go i pilnowała jak coś drogocennego!
Nowe funkcjonalności: Szybkie dodawanie zdjęć, uśmieszki, statystyki i inne drobne zmiany 20:05, 21 wrz 2016

Do góry
Dlatego że takiego symbolu informatyk u nas nie przewidział, Są takie jak podano.
W Twoim może jest ale u nas nie ma. I tu nie ma co rozumieć, tylko trzeba wpisywać te z listy. To nie jest forum na uśmieszki i ruszające się ludziki, tylko ogrodowe.
Jak sadzić róże? 19:18, 21 wrz 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przesadzałam późnym latem, ale mocno przycięłam. Przetrwała. Teraz jest spora susza, korzenie się obsypią, ryzykowne.
Lepiej wiosną.

Ok Poza tym pięknie kwitnie i będzie cieszyć do przymrozków
Polecane drzewa i krzewy liściaste 12:49, 21 wrz 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nic, bo każde drzewo wpłynie na stabilność muru.

Danusiu, czytając ten watek przeraziłam sie, że aż mi się gorąco na duszy zrobiło. Zaraz pomyślałam sobie o moich dwóch rabatach przydomowych. W jednej narożnej, od SW, nasadziłam zbyt wiele (niestety teraz to widzę). Od początku zakładałam, że poprowadzę je na max. 2 m, a świerk Glauca Globosa ma być płaska i rozlożysta.
Najbliżej tarasu jest: sosna Compact Gem, jałowiec Robusta Green, wspomniany świerk, a pod oknem: enkiant dzwonkowaty i azalia.

Na domiar złego, po drugiej stronie tarasu rośnie sosna czarna Nana.

Danusiu proszę, powiedz mi, co mogę pozostawić a z czym uciekać, póki nie jest za późno?
Nawożenie, zasilanie trawnika 06:49, 21 wrz 2016

Do góry
Siarczan amonowy zakwasza, ale jest też nawozem azotowym, a teraz azot to już za późno.
Grozi pleśnią pośniegową, która atakuje trawniki zbyt dużo i zbyt późno odżywione azotem.

Zakwaszanie polecam na wiosnę. W kwietniu.
Rozpoznawanie roślin jednorocznych 06:41, 21 wrz 2016

Do góry
Monika_Per napisał(a)
Witam, bardzo proszę o podpowiedź co to za roślinka. Dodam że w maju miała małe drobne białe kwiatki

Gęsiówka kaukaska.
Jak sadzić róże? 06:40, 21 wrz 2016

Do góry
Przesadzałam późnym latem, ale mocno przycięłam. Przetrwała. Teraz jest spora susza, korzenie się obsypią, ryzykowne.
Lepiej wiosną.
Miłkowo - sezon 2016-2022 06:38, 21 wrz 2016

Do góry
Buziaczki pracowita kobieto Byłam wczoraj ale nic nie napisałam
Choroby i szkodniki choin kanadyjskich, choina kanadyjska - Tsuga canadensis 06:34, 21 wrz 2016

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Choina kanadyjska - Tsuga canadensis

Tnij w żywopłot formowany. Ja mam ogrody gdzie są na słońcu i wyglądają świetnie, zielono. Ale są cięte. Same się cieniują.
Choroby i szkodniki choin kanadyjskich, choina kanadyjska - Tsuga canadensis 06:33, 21 wrz 2016

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Choina kanadyjska - Tsuga canadensis

Przycinanie w marcu, ale cieplej musi być. A może otrzepać igły i nie przycinać.
Zmarzły igły, co nie oznacza że zmarzły gałązki. POwinny odbić i odbudować się, więc nie przycinaj a patrz co będzie się działo. Jak uschną dobry czas na cięcie będzie o każdej porze, bo uschnięte
Choroby i szkodniki choin kanadyjskich, choina kanadyjska - Tsuga canadensis 06:33, 21 wrz 2016

Do góry

Kilka powodów możliwych

- za mokro
- za sucho
- za głęboko posadzone
- przemarzły bo był silny mroźny powiew w tym miejscu hmm.
Nowe funkcjonalności: Szybkie dodawanie zdjęć, uśmieszki, statystyki i inne drobne zmiany 06:28, 21 wrz 2016

Do góry
Ten jest z x
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies