Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika

Nemo 15:56, 16 wrz 2016

Ok, to działam . Dziękuję za odpowiedź.
KasiaBawaria 19:38, 21 wrz 2016

Ponakluwalam trawnik w niektorych miejscach. Jak widac korzenie prawie nie rozwiniete. Bede w te dziury sypac piasek z kompostem. Mozna ocenic glebe po tych fotkach?
Kim1980 21:20, 21 wrz 2016

Witam
Mam prośbę o poradę czasową planuję zrobić wertykulację jesienną w sobotę.
Pogoda ma być ok między 12 a 19 bez deszczu. Myślałem skosić trawę zrobić wertykulację wygrabić dosiać trawę rozsypać ziemie przegrabic i oczywiście podlewać.
Nawadnianie jest zgodnie ze sztuka zraszacze ładnie na siebie nachodzą.

Czy sobota nie będzie za późno?

Mam tez pare miejsc gdzie zaczyna mi podsychać trawę. Podejrzewam pędraki kilka wyciągałem jak szykowałem pod kamienie - wycinałem trawe kupiłem Dursban tylko nie wiem czy w planowaną wertykulację mogę wpasować podlewanie dursbanem

Będę wdzięczny za niewielki harmonogram prac

Pozdrawiam
Gardenarium 09:05, 22 wrz 2016

KasiaBawaria napisał(a)
Ponakluwalam trawnik w niektorych miejscach. Jak widac korzenie prawie nie rozwiniete. Bede w te dziury sypac piasek z kompostem. Mozna ocenic glebe po tych fotkach?

Zbyt zbita gleba i trawnik nie ma jak się zakorzenić.

Instagram Ogrodowiska
KasiaBawaria 09:32, 22 wrz 2016

Czyli dobrze robie?Sam piasek czy piasek z kompostem?Widac tez ze praktycznie nie ma warstwy humusowej. A juz dwa razy rozkladalam na powierzchni kompost. Jak jeszcze moge pomoc trawnikowi? Dwojka chlopcow po nim biega, wiec musze jakos uchronic go przed ubijaniem i wysychaniem.
Gardenarium 19:13, 22 wrz 2016

Może piasek z kompostem?

Instagram Ogrodowiska
Kim1980 20:52, 22 wrz 2016

Danusiu czy możesz coś podpowiedzieć będę wdzięczny
czeka mnie pracowity weekend i muszę to dobrze zaplanować
KasiaBawaria 21:17, 22 wrz 2016

To bede sypac. Nie dziwie sie juz, ze trawa nie ma korzeni.Co zauwazylam, wiele korzeni obumarlo a w tych rolkach ziemi czesto jest plecha grzyba taka biala. Czyli co, udusily mi sie korzenie?Czy jakis grzyb mi trawe zaatakowal?
Gardenarium 23:41, 22 wrz 2016

Kim1980 napisał(a)
Witam
Mam prośbę o poradę czasową planuję zrobić wertykulację jesienną w sobotę.
Pogoda ma być ok między 12 a 19 bez deszczu. Myślałem skosić trawę zrobić wertykulację wygrabić dosiać trawę rozsypać ziemie przegrabic i oczywiście podlewać.
Nawadnianie jest zgodnie ze sztuka zraszacze ładnie na siebie nachodzą.

Czy sobota nie będzie za późno?

Mam tez pare miejsc gdzie zaczyna mi podsychać trawę. Podejrzewam pędraki kilka wyciągałem jak szykowałem pod kamienie - wycinałem trawe kupiłem Dursban tylko nie wiem czy w planowaną wertykulację mogę wpasować podlewanie dursbanem

Będę wdzięczny za niewielki harmonogram prac

Pozdrawiam

Co do pędraków to diagnozy nie sposób postawić.
Co do wertykulacji to polecam. Ale co robić oprócz wertykulacji to nie ma zdjęć. A planowanie poszczególnych działań robi się na podstawie stanu trawnika. A ja tego stanu ani wyglądu nie znam

Instagram Ogrodowiska
KasiaBawaria 10:13, 30 wrz 2016

Z checia bym zrobila wertykulacje ale chyba juz za pozno?Co moze byc powodem, ze w niektorych miejscach trawa mi sie kladzie?